Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1528

PUTA

OD 14.01.2018.

DRAGO KAMENJE - BERIL, BISERI, BILO KAKVO KAMENJE, ŠILJASTO KAMENJE, KAMENJE U SNOVIMA, GATANJE POMOĆU KAMENJA

DRAGO KAMENJE - BERIL, BISERI, BILO KAKVO KAMENJE, ŠILJASTO KAMENJE, KAMENJE U SNOVIMA, GATANJE POMOĆU KAMENJA
Iskreno, ja ne vidim veće razlike u opisu Helmuta Hillera i ovog novijeg opisa, osim što je noviji bogatiji detaljima... Ono što mene zanima je kada će netko iz znanstvenih krugova pokušati istražiti utjecaje kristala na ljudsko zdravlje, pa da se zauvijek s njih skine stigma praznovjerja... Ako netko zna za takve studije i istraživanja, molim informacije...

BERIL 

AKVAMARIN —> Beril

 Tom kamenu i njegovoj varijanti, akvamarinu, pripisivala se ljekovita moć kod očnih bolesti voda u kojoj je ležao beril preporučala se za ispiranje očiju. Kao napitak, ta bi  voda sprečavala i liječila bolesti grla, te pomagala da prestane štucanje. Sigurno ljekovito djelovanje pripisivalo se berilu i kod bolesti jetre, želuca i žuči. Tvrdilo se da će kamen, u ruci svjedoka koji daje krivi iskaz, pocrnjeti, a čarobno ogledalo od berila navodno pokazuje budućnost onome tko se u njemu ogleda.  /—>   Ogledalo/.  Vjeruje se da taj kamen ljudima rođenim u listopadu daje ugled i osigurava ljubav i slogu među bračnim drugovima. Međutim, i akvamarin i beril se često smatraju prosinačkim kamenom.

Sve o Praznovjerju - Helmut Hiller

Naslov izvornika

Helmut Hiller Lexikon des Aberglaubens
© 1986 Süddeutscher Verlag GmbH,
München
Digitalizacija knjige: Equilibrium ® 2007

         

 

Na sličan način korištenje i djelovanja ovog kristala opisuje i vlasnik stranice www.bosnic.com no, mislim da je on to samo prenio iz neke druge knjige, nalik ovoj Helmuta Hillera...Čini se da je opća moda sva narodna vjerovanja proglasiti praznovjerjem, na štogod se ta vjerovanja odnosila... 

 

         

 

BERIL

 

BERIL: Kamen Svetog Tome

U vrijeme faraonskog Egipta, ovaj poludragi kamen budio je hrabrost i samouvjerenost i smatrao se izvanrednom zaštitom od bespomocnosti izazvane opcinjenošcu, to jest crnom magijom.

Ružičasti beril, ime morganit nosi od 1911. godine, a dobio ga je po prezimenu čovjeka koji ga je otkrio, američkom bankaru Morganu.

Vrlo je rijedak, pa zbog toga ima visoku cijenu, iako morganit ne pripada grupi dragog kamenja.

U kristaloterapiji, od pedesetih godina prošlog stoljeća prvo u Americi, a zatim i u Njemačkoj, morganit se počinje sve češće koristiti zbog svog vrlo uspješnog  antitoksičkog djelovanja.

BOJA:   Roza, zlatna, žuta, zelena, bijela, plava

IZGLED:   Prizmaticni kristal, mogu biti prozirni i piramidalni, svih veličina

UČESTALOST:   Lako dostupan u većini oblika, ali može biti skup

IZVOR:   SAD, Rusija, Australija, Brazil, Ceska, Francuska, Norveska

OSOBINE:   Beril vas uči kako da radite samo što treba. Ovo je kamen par excellence za prevladavanje stresnog života i za oslobađanje od nepotrebnog tereta. Pomaže pri povezivanju sa usmjeravanjem u vezi sa onim sto trebate učiniti. Predstavlja čistoću postojanja. Beril pomaže u ostvarivanju potencijala i odličan je kamen za otkrivanje te se često koristi za kristalne kugle. Otvara i aktivira krunsku čakru i čakru solarnog pleksusa.

Psihološki beril pojačava hrabrost, oslobađa od stresa i smiruje um.

Mentalno svojom sposobnošću da filtrira smetnje i smanjuje pretjeranu stimulaciju, potpomaže pozitivno gledište. Smanjuje pretjerano analiziranje i anksioznost.

Emotivno, beril iznova budi ljubav u onima koji su vjenčani, ali su otupjeli.

LIJEČENJE:   Beril pomaže probavnim organima, jača plućni i vaskularni sistem, pojačava otpornost na toksine i zagađivače. Dobro utječe na jetru, srce, želudac i kičmu, lecipotrese. Beril je umirujući kamen. Njegov se eliksir može koristiti za infekcije grla.

POLOŽAJ:   Postaviti gdje treba ili koristiti za otkrivanje.

ODREĐENE BOJE:   Pored općtih svojstava, slijedeće boje imaju dodatna svojstva:

Zlatni beril je kamen proroka i koristi se za magijske rituale. Ovaj kristal predstavlja čistoću postojanja. Podučava inicijativi i stimulira volju da se uspije, kao i sposobnost da se potencijal manifestira u stvarnosti. Otvara krunsku čakru i čakru solarnog pleksusa.

Morganit (roze beril):  privlači ljubav i održava je. Podstiće razmišljanje i  postupanje s ljubavlju, stvarajući prostor da uživanju u životu i življenju. Pošto je roza kamen, ativira i čisti srčanu čakru, smiruje stresan život i pomaže nervnom sistemu. Ovaj kamen vam pomaže prepoznati odstupnice, zatvorenost uma i egoizam koji blokiraju duhovni napredak. Morganit također pomaže pri spoznavanju nezadovoljenih potreba i neizraženih osjećanja.

Morganit je moćan kamen koji razgrađjuje svjestan i nesvjestan otpor prema iscjeljivanju i transformaciji, pročišćavajuci žrtvu mentalno i otvarajući njeno srce da primi bezuvjetnu ljubav i iscjeljenje. Održava emotivno tijelo stabilnim, dok se odvijaju psihosmatske promjene. Kada se koristi u liječenju, morganit tretira stres i bolest povezan sa stresom. Snabdijeva ćelije kisikom, reorganizira ih i tako liječi tuberkulozu, astmu, emfizem, srčane probleme, vertigo, impotenciju, i blokade pluća.

Biksbit (crveni beril) otvara i puni energijom osnovne čakre.

http://opsidijan.wordpress.com/kristali/beril-kamen-svetog-tome/

 

          

Iskreno, ja ne vidim veće razlike u opisu Helmuta Hillera i  ovog novijeg opisa,  osim što je noviji bogatiji detaljima...

Ono što mene zanima je kada će netko iz znanstvenih krugova pokušati istražiti utjecaje kristala na ljudsko zdravlje, pa da se zauvijek s njih skine stigma praznovjerja...

Ako netko zna za takve studije i istraživanja, molim informacije...

BISERI

BISERI znače suze; zato ljubavnici nisu smjeli jedni drugima poklanjati  bisere, a mladenke nisu smjele nositi  biser u svadbenom nakitu.

Trgovac biserima.

 Drvorez iz djela »Hortus sanitatis«, 1483. Na drugoj slici:  bijeli se i crni biser smatraju žalobnim ukrasom.

Sve o Praznovjerju – Helmut Heller

Naslov izvornika

Helmut Hiller

Lexikon des Aberglaubens

© 1986 Süddeutscher Verlag GmbH, München

Digitalizacija knjige: Equilibrium

®2007

 

 

Kulturno značenje

2012. su istraživači u jednom 7.000 godina starom grobu u Emiratu Umm al-Quwain (Ujedinjeni Arapski Emirati) otkrili bisere, šta znači da su stanovnici Arapskog poluotoka već za vrijeme ranog neolitika ronili i vadili školjke, 2.500 godina ranije nego šta se do tada pretpostavljalo. Prve predaje u kojima se spominju biseri potječu iz kineske Knjige povijesti Shujinga iz 2206.godine pr. Kr. („...kralj Yu dobiše bisere kao danak rijeke Hwai...“)

U islamskim zemljama biseri simboliziraju djevičanstvo. Za kurdske mističare je biser :„ Embrij koji spava na dnu školjkine maternice.“ Kod starih rimljana i grka su biseri bili vrlo cijenjeni. Rimljani su preuzeli od grka ime Margarita šta je istovremeno bilo i ime za ljubavnicu. Čitav niz školjki je kasnije dobio dodatak latinskog naziva margaritifera, pojam koji je do danas sačuvan u imenu cvijeta Margareta. U većini kultura biser je imao i ima simbolički karakter. U Kini biseri simboliziraju bogatstvo, mudrost i dostojanstvo, u Japanu sreću, u Indiji bogatstvo djecom, u mnogim dijelovima svijeta suze. U arapskim kulturama se često žene uspoređuju s biserima, kao i dijelovi njihovog tijela npr. zubi. Osim toga se vjeruje da biseri djeluju afrodizijački , ali i da liječe Melankoliju i ludilo. U srednjem vijeku su biseri dobili sakralni karakter, predstavljali su ljubav prema bogu. U Novom zavjetu: „ Dvanaest vrata - dvanaest bisera: svaka od svoga bisera. A gradski trg - čisto zlato, kao prozirno staklo.“ (Otkrivenje). Zhvaljujući spominjanju bisera u Bibliji postali su neizostavni dio demonstracije moći kršćanskih vladara koji su ih koristili u sklopu brojne simbolike.

Margaritomantika se bavi gatanjem uz pomoć bisera. U 8. St. se pod arapskim utjecajem biseri počinju koristiti kao lijek. U Europi su biseri korišteni za izradu bisernog mlijeka, a „ aqua perlata“ se u srednjem vijeku sastojala od bisernog praha, octa, soka limuna, šećera i biljnih začina. Do 19.st.se biseri koriste u faramciji.

Nastanak

Kako biseri nastaju u prirodi nije potpuno jasno. Pretpostavljalo se da je zrnce pijeska koje prodire u unutrašnjost školjke uzročnik, teza koju ja znanost odbacila. Činjenica je da zrnce pijeska nema nikakvog utjecaja na promjene u unutrašnjosti školjke pošto je školjka naviknuta na život na morskom dnu.

Henry A. Hänni, profesor znanosti o dragom kamenju na Universitetu Basel i Jochen Schlüter, ravnatelj Mineraloškog Muzeja u Hamburgu pretpostavljaju da su za nastank bisera odgovorne ozlijede u tkivu plašta školjke. Na različite nezacijeljene ozlijede,npr.uzrokovane parazitima koji se ubuše u epitelno tkivo, reagira isto cistama. Kalcijev karbonat, materijal od kojeg se sastoje ljušture, taloži se sloj po sloj u cisti i tako nastaje biser. 

Sastav

Biser ima kristaličnu strukturu i sastoji se, kao i ljuštura, od 80 do 92% kalcij karbonata (CaCO3) u njegovom primarnom obliku koji se zove argonit. Osim toga se sastoji od sekundarne forme kalcij karbonata, kalcita, te od vode. Kristali rastu u obliku pločica i slojevito su nanizani. Kad se biser u sredini prepolovi vide se slojevi koji izgledaju kao prstenovi stabla. Pločice su međusobno povezane organskom mješavinom bjelančevina i konhiolina. Na taj su način biseri nelomljivi i otporni na udarce. Sastavni dijelovi sedefa i bisera su identični, razlikuju se samo po količini sastavnih elemenata, sedef se npr. sastoji od više vode. Biseri su tvrđi i otporniji od sedefa. Tvrdoća bisera iznosi 2,5-4,5 na Mohsovoj ljestvici.

Sjaj bisera nastaje zbog refleksije i loma svjetla na kristalnim granicama kalcij karbonata i molekulama vode koje su to pohranjene. Sjaj je finiji što su slojevi tanji (interferencija). Biseri se nakon određenog vremena počinju sušiti, što uzrokuje promjenu organskih sastojaka i početak procesa starenja. Boja bisera (od bijelih preko žutih do roza i sivih ) ovisi o vrsti biserne školjke, životnom prostoru i temperaturi vode. Biseri se mogu izvan školjke bojati svim bojama, ali oni ne podnose vrućinu kao ni dodir s lužinama ili kiselinama.

Nazivi

Internacionalno obavezujuća nomenklatura je preduvjet trgovini biserima. Aktualni kriteriji moraju biti opće poznati i prihvaćeni na tržištu i time obavezujući za serioznu kupnju i prodaju. Razlikuje se između prirodnih bisera, kultiviranih bisera s implatiranom jezgrom od sedefa ili implantantom od epitela, imitacije priordnih i kultiviranih bisera od kompozicijskih materijala kao npr. majorkinski biseri. Proces obrade mora bit registriran. Prirodnim biserima se smiju nazivati samo oni biseri koji su nastali u vodama, bez ljudske intervencije. Ti se biseri nazivaju „orijentalnim biserima“ ako su do 19. Stoljeća izvađeni u prezijskom zaljevu. U Europi su više stoljeća riječni biseri bili vrlo značajni i koristili su se za ukrašavanje nošnji i odora kao npr. odore koje su izložene u Carskoj riznici u Beču. Kultiviranim biserima se nazivaju biseri koji su nastali implantacijom i koji se uzgajaju na bisernim farmama. Nepravilno oblikovani biseri se nazivaju baroknim biserima. Biwa biseri su slatkovodni biseri koji se uzgajaju u Japanu, u Biwa jezeru. Jezgra epitela je izuzetno mekana imaju barokni (nepravilni) oblik. Zbog velikog zagađenja voda je rast sve lošiji. Button biseri su biseri čije je površina glatka i simetrična, ali koji nisu okrugli već eliptični. Takvi biseri mogu prirodno izrasti,ali i biti uzgojeni iz eliptično formirane jezgre. Mabe biseri su polubiseri u različitim oblicima i baroknog izgleda, mogu prirodno nastati ili biti rezultat implantacija okruglih, kockastih i drugih oblika. Keshi biseri su mali biseri koji mogu nastati u Akoya školjkama u kojima već raste jedan veliki biser.

Kultivirani biseri

Japanski biseri

Skoro svi biseri koji se danas koriste za izradu nakita su kultivirani biseri. Transplantant je komadić plašta školjke, organa koji povezuje ljušture. Uzgojini biser raste nekoliko mjeseci ili godina. Ovisno o tome da li se uz transplantant stavlja i okrugla jezgra govori se o bezjezgrenim i jezgrenim uzgojenim biserima. Bezjezgreni biseri se pretežno uzgajaju u slatkovodnim školjkama bisernicama, u njihovom plaštu. Rezultirajući produkt je kineski slatkovodni uzgojeni biser. Biseri s okruglom jezgrom se uzgajaju u morskim kamenicama, rastu u gonadi školjke. Poznati jezgreni biseri su japanski biseri, bijeli i zlatni Južnomorski biseri i crni Tahiti biseri. U jednom plaštu se može uzgojiti do 40 bisera po ciklusu (u svakoj ljušturi 20), a u gonadi tek jedan, zbog toga su morski jezgreni biseri skuplji od bezjezgrenih slatkovodnih bisera.

1913. je njemački zoolog Friedrich Alverdes otkrio da biseri nastaju implantacijom epitelnog tkiva u vezivno tkivo plašta školjke. Japanac Kokichi Mikimito je na početku 20-tih godina prošlog stoljeća kao prvi uspio donijeti okrugle bisere na tržište primjenjujući uzgojnu metodu Friedricha Alverdesa. Prije njega su na taj način uzgajala dva japanca, Tokichi Nishikawa i Tatsuhei Mise koji su tu uzgojnu metodu najverovatnije preuzeli od australijanca Williama Savilla- Kenta.

Uzgoj bisera je poznat već iz 5.st.p. Kr. U Kini su se uzgajali „ Buddha biseri“ u slatkovodnim školjkama ( Hyriopsis cumingii ). U školjku su se stavljale Buddha figurice od slonove kosti, gipsa ili olova koje su nakon određenog vremena dobile caklinu od sedefa. Švedski prirodoznanstvenik Carl von Linne je 1758. godine uspio staviti komadić srebrene žice u obliku slova T u Slikarsku školjku (Unio pictorum) da bi uzgojio okrugli biser. On je patentirao svoju metodu, ali pošto nije bilo praktične primjene, pao je patent u zaborav.

Implantantu treba oko dvije godine da se pretvori u biser. Često se dogodi da školjke ne prežive impantaciju ili odbace implantat. Samo u 30% školjki se impantat pretvori u biser. Samo 10% tih bisera su komercijalno uporabivi, 3% perfektno okrugli. Tek 0,5% imaju visoku kvalitetu oblika, boje, strukture i kakvoće površine i sjaja. Ovisno o vrsti školjki, mjestu i uvjetima uzgoja. Često raste u školjkama u kojima se nalaze implantati, nekoliko malenih bisera, takozvanih bisernih sjemena, sasvim prirodno. U školjkama može nekoliko puta narasti biser iz implantata.

Samo nekoliko vrsti školjki od 10.000 poznatih su u stanju oblikovati biser. Za uzgoj morskih bisera koriste se školjke Pinctada, za uzgoj slatkovodnih bisera školjke Hyriopsis. Biseri koje nije moguće prodati pulveriziraju se i koriste u kozmetici.

 

Školjke bisernice

Za uzgoj bisera u moru koriste se školjke Pinctada. Englesko ime pearl oyster se pogrešno prevodi kao biserna kamenica. Školjke bisernice nemaju nikakve veze sa delikatesnim školjkama Ostrea edulis ( europska kamenica) ili Crassostrea gigas (pazifičkom, japanskom kamenicom). Školjke u kojima se uzgajaju biseri:

 • Pinctada martensii (Dunker,1872.) Školjka je oko 8 cm velika i naziva se Akoya (japanisch: ako „mein Kind“ ya „zeigt die zuneigung“). Biseri ove školjke mogu biti 12mm veliki. U Japanu se koriste već preko 100 godina za uzgoj bisera, u Kini tek od 1980.
 • Pinctada maxima (Jameson,1901.) Ova je školjka posebno velika, može biti teška do 5 kg. Ovih školjki ima u istočnom Indijskom oceanu sve do zapadnog Pacifika. Biseri ove školjke mogu bit 20mm veliki.
 • Pteria penguin (Roeding,1798.) Pteria penguin je rasprostranjena u Crvenom moru, Perzijskom zaljevu, Indijskom oceanu i tropskom zapadnom Pacfiku. Ova se školjka naziva i crnom krilatom školjkom. U njoj se, kao i u Pinctada margaritifera, uzgajaju najpoznatiji crni biseri.
 • Pinctada margaritifera (Linnaeus,1758.) Ova je školjka rasprostranjena na sjevernoj obali Afrike, u Crvenom moru , u Perzijskom zajevu, Indijskom oceanu te u zapadnom i srednjem Pacifiku. Radi se o grupi školjki koje se međusobno razlikuju: Pinctada margaritifera cumingi tzv. Crnousta školjka bisernica, školjka koja je rasprostranjena u polinezijskom moru u kojoj se uzgaja Tahiti biser.
 • Pinctada radiata (Leach,1814.) prostranjena je u Perzijskom zaljevu, Crvenom moru i Indijskom ozeanu i od građnje Suezskog kanala čak i u Sredozemnom moru. Svi antički biseri potječu iz ove školjke bisernice. Kultiviranje i uzgoj ovih bisera je neznatan. Ali prorodni biseri ove školjke bisernice su još uvijek vrlo vrijedni.
 • Pincatada imbricata (Röding,1798.) ovu je školjku Kolumbus otkrio u Venecueli. Naziva se i Atlantičkom školjkom bisernicom jer je rasprostranjena u zapadnom Atlantiku ( Bermuda, Florida i sjever Južne Amerike ). Ovaj biser se ne kultivira i važi kao iskorijenjen.
 • Pinctada fucata (Gould, 1857.) bi mogla kao najvažnija školjka bisernica ući u povijest uzgoja bisera. S ovom školjkom je japanac Mikimoto započeo sa uzgojem bisera na početku 20.stoljeća i njima otvorio tržište za prodaju istih. Poznata je i pod imenoma Akoya – školjka ( Akoya oyster). Ime pinctada fucada nije znanstveno čvrsto. Prostranjena je u vodama oko Japana, Kine, Taiwana,te Vijetnama i Australije.
 • Pinctada mazatlanica (Hanley,1855.) se naziva i Lapaz – Bisernica. Najpoznatiji polubarokni biseri na svijetu koji ima oblik suze, La Peregrina, potječe iz ove školjke. Ova je školjka rasprostranjena od zapadne obale Mexika do Perua. Ona može narasti do 20 cm. Prirodni biseri mogu biti 10mm veliki, bijeli ili tamni. 

http://hr.wikipedia.org/wiki/Biser

 

 

Čini se da je opća moda sva narodna vjerovanja proglasiti praznovjerjem, na štogod se ta vjerovanja odnosila. Zato danas ponovo otkrivamo toplu vodu; premakulturu kao način života, organski ili biološki uzgoj hrane, jer su se stara znanja sustavno zatirala za račun hiperprodukcije.

Isto se dogodilo i kristalima, koje eto Helmut Hiller jednostavno popisuje kao gomilu praznovjerja. Ali, pojavila se alternativa koja ih je uzela u svoje okrilje da sačuva njihovu ljepotu i snagu do nekog sustavnije proučavanja njihovog djelovanja na čovjeka...

Umjesto rasprave preporučujem pročitati prekrasnu legendu u o nastanku bisera, u 6 nastavaka: 

Pomiluj bol

 

KAMENJE  navodno tako dugo raste dok ostaje netaknuto ispod zemljine površine. To se vjerovanje odnosilo naročito na rudu. U narodnoj je medicini kamenje imalo posebnu funkciju: mislilo se da se na kamenje mogu prenositi bolesti ako se kamen stavi na bolesno mjesto ili se pak njime prijeđe ili zaokruži bolesno mjesto. Da bi se bolest koja je prešla na kamen učinila neškodljivom, bacili bi kamen u potok ili bi ga stavili pod odvod krovnog žljeba, da ga ispere  voda. I pljuvanje po kamenu navodno  je moglo uništiti bolest. Smatralo se da čovjek koji se tako oslobodio bolesti, ne smije više vidjeti taj kamen, pa ga zato mora unatrag baciti daleko od sebe. —> Zubobolja, —> Drago kamenje.

HELMUT HILLER

SVE O PRAZNOVJERJU

Naslov izvornika

Helmut Hiller

Lexikon des Aberglaubens

© 1986 Süddeutscher Verlag GmbH, München

 

KAMENJE U SNOVIMA


KAMEN - Vidjeti kamen - očekuju vas neugodni doživljaji. Kamenje na hrpi - ženidba. Bacati kamenje - doznat će se tvoja tajna. Obrađivati kamen - blagostanje. Lomiti kamen - bolest. Odron kamenja - velike životne promjene. Kamen osamljen - netko te jako voli.

Kamen, stijena: trajnost i sklad

Kamenje - Snaga, jedinstvo i čvrsta uvjerenja.

Vidjeti kamenje u snu simbolizira snagu i čvrsta uvjerenja. Neka kamenja imaju tajna i magična značenja. Alternativno, kamenje je vezano sa problemom oko morala i osjećaja krivnje. Nositi kamenje, vaša snaga koju još niste iskazali pred drugima

Rječnik simbola (J. Chevalier, A. Gheerbrant) opširno tumači svu višeznačnost kamena kao simbola između ostalog kaže da je kockasti kamen u masonskoj tradiciji simbol postojanosti, ravnoteže i dovršenosti.

Međutim, u već spomenutom Rječniku simbola postoje i neka druga zanimljiva tumačenja koja kamen dovode u vezu sa čovjekom: …Tako kamen od kojega se gradi Hram mora biti od neobrađenog kamena, a ne od isklesanog… jer čim na nj spustiš svoje dlijeto, oskvrnut češ ga (Knjiga izlazaka, 20, 25; Ponovljeni zakon, 27,5; Prva knjiga o kraljevima, 6,7). Klesani kamen zapravo je tek čovjekovo djelo; on skrnavi Božje djelo, on simbolizira čovjekov čin što je stao na mjesto stvoriteljske energije. Neobrađeni kamen isto je tako bio simbol slobode, obrađeni simbol sužanjstva i tmina. Svakako je zanimljiva i opaska u Riječniku koja spominje kamen što je pao pred Lucifera i od kojega je prema Wolframu von Eschenbachu bio isklesan i sam sveti Gral.

 

Eto, kamenje svakako zbog svoje tvrdoće, raznobojnosti i mnogoobličnosti, svakako nosi vrlo složene simbolike u sebi, a mnoge su ezoterijskog karaktera i ne bismo ih baš olako strpali baš sve strpali u praznovjerje...

ŠILJASTO KAMENJE

 Ljudi su zamišljali da je takvo kamenje nastalo udarcem munje ili grmljavinom. Zato se vjerovalo da ono sprečava nesreću i prvenstveno zaštićuje od štete koje prouzrokuje nevrijeme. Prema narod-nom se vjerovanju vlasnik takvog kamena mogao učiniti nevidljivim i steći golemu snagu.

Sve o Praznovjerju - Helmut Hiller

Naslov izvornika

Helmut Hiller Lexikon des Aberglaubens 
© 1986 Süddeutscher Verlag GmbH, 
München 
Digitalizacija knjige: Equilibrium ® 2007

Gatanje kamenom:  Gatanje kamenom potječe od Kelta, ali nije dugo preživjelo, niti se raširilo na druga područja. Koristi se samo za pitanja na koja se može odgovoriti sa da ili ne. Onaj koji postavlja pitanje drži kamen iznad sjekire koja je zabodena u zemlju. Prema načinu i strani na koju bi kamen pao vrač bi tumačio odgovor na pitanje.

Gatanje pomoću kamenja

 

 

Za gatanje će vam biti potreban mali tepih ili neka prostirka tamne boje 30×30 cm i kamenje.
Važno je da nabavite po dva kamena svake od sledećih boja (koje će biti pokazane niže): jedan kamen treba da bude jarke boje i sjajan, drugi manje obojen. Svo kamenje su komplementarne sile: muška (fizička, logička) i ženska (duhovna, intuitivna). Kod minerala i kristala, kao i kod ljudi, jedna vrsta energije prevladava nad drugom. Da biste razumeli koju kategoriju kamena izabrati za gatanje, nisu vam potrebne nikakve naučne knjige, nema pamćenja komplikovanih naziva. Kada pronađete par kamenja ili kristala iste boje, pažljivo ih gledajte i osetite njihovu snagu i vibraciju. Sakupljajte kamenja i kristale približno iste veličine i istog oblika. Veoma pogodan za gatanje je šljunak, koji se može uzeti sa obale reke ili mora. Sada se može kupiti kamenje bilo gde, kako u ezoteričnim, tako i prodavnicima suvenira ili na izložbi kamenja.

Čuvajte kamenje u plišanoj svili ili u maloj torbici. Kada sakupite zbirku kamenja dolazi … VREME ZA GATANJE (bacanje kamenja)

Uzmite komad tamnog papira ili krpu 30×30 cm i nacrtajte tri kruga. Unutrašnji krug, ukazuje na najvažnije događaje u životu, vaš unutrašnji osećaj situacije. Srednji krug pokazuje vaše misli i emocije. Spoljni krug je oblast svakodnevnog života u kojem se ispunjavaju vaše želje, u kojem pravite određene poteze. Možete napraviti proricanja sa tri kamenja, a možete i sa šest. Ne gledajući, izvadite tačan broj kamenja iz kese i bacajte ih na prostirku. Oni mogu pasti na gomilu ili u različitim pravcima. Videći kako i kojoj zajednici su oni pali, možete izvesti zaključke. Dalje, odredite vrednost kamenja po boji.

Ako padnu dva kamena jedne boje, onda je ovo ključno proricanje. Dva bela kamena pokazuju da je došlo vreme za promenu. Postoji opasnost da dinamičke akcije mogu vas dovesti do emocionalne iscrpljenosti. Dva crna kamena je znak prelaska na sledeću fazu života, ili dokaz da je vaša tuga ili ljutnja neopravdana. Dva crvena kamena pokazuju da ne žurite rešavati svoj problem, jer vam smetaju sitnice. Dva narandžasta kamena pokazuju da pokušavate da pronađete svoje ideale u potezima drugih. Vreme je da izađete iz senke i nađete svoje mesto u životu. Dva žuta kamena – trebalo bi da razmislite o situaciji, vas očekuje nešto važno. Dva zelena kamena – doći ćete do vodopada emocija. Razmislite šta ima za vas pravi smisao, a šta je samo sentimentalnost. Dva plava kamena – upozorenje da planirate nešto loše ili radite pogrešne stvari. Utvrdite tačno šta želite da uradite, detaljan plan da postignete cilj. Dva ljubičasta kamena – to je skok u nepoznato, da testirate svoju intuiciju. Niko vam neće dati garanciju, ali vaš anđeo čuvar vas neće ostaviti. Dva ružičasta kamena – vi ste u sred tuđeg radnog polja. Korak dalje od ove situacije. Dva braon kamena predlaže vam da manje slušate mišljenja drugih ljudi, i više verujete svom zdravom razumu. Ako je većina kamenja primajuća to je znak depresije i teškoće u donošenju odluka. Ako je većina kamenja zidajuća to će vas ojačati da sledite pravi put. A šta ako je vaš kamen pao izvan krugova na sto ili na kolena? To je takođe znak – znak da svesno ili nesvesno krijete probleme i još niste spremni da se susretnete sa njima.

Koji je kamen najpogodniji za proricanje?

Bela boja.
Bela boja je ima izuzetnu stvaralačku sposobnost. Ako ste tek počili sakupljati kamenja za gatanje, savetujem vam početi sa zidajućeg belog kamena (ovo će biti ključni kamen). Ključni kamen ukazuje na prisustvo visoke energetike, velikog potencijala i buduće promene u vašem životu.

Zidajuća bela kamenja: čisti kvarc, bezbojan cirkon. Ako je ovo kamenje ispalo u proricanju, to znači da čovek ima sposobnost i energiju da se postigne željeni rezultat.

 

Primajuća bela kamenja: opal, beli mermer, beli biser, beli šljunak. Ova kamenja ukazuju da će promene dolaziti u vaš život polako.

Crna boja.

Crna boja je maksimalno primajuća, zbog ovoga savetujem vam prvo nabaviti crno primajuće kamenje, a posle zidajuće. Crna boja govori o završetku određenog perioda u vašem životu i prelasku na drugi nivo.

Primajuće crno kamenje: hematit, ćilibar ili crni jantar, opsidijan, crni oniks. Oni ukazuju na to, što vi bez potrebe trošite svoju energiju na neozbiljne i glupe stvari. Držite se za neku situaciju ili čoveka, koja je ostala u prošlosti ili pokušavate da smanjite u sebi negativne emocije.

Zidajuća crna kamenja su: crni ahat, gagat, crni i tamno sivi granit. Ova kamenja govore o tome, da vam je odvratno ispunjavati tuđe zahteve i da je došlo vreme da prekinete to.

Crvena boja.

Crvena boja  je boja energije i aktivnosti, snažnosti i agresije. Ključno za ovu boju je zidajuće kamenje.

Zidajuća crvena kamenja su: granat, jaspis. Ova kamenja ukazuju na neophodnost početi bitku za te ljude i ciljeve, koji su veoma važni za vas.

Primajuća crvena kamenja su: crveni ahat, fluorit, komad crvene cigle. Ova kamenja znak su toga, što vi bez razloga krivite sebe za neke neprijatne dogođaje.

Narandžasta boja.

Ova boja simbolizuje nezavisnost i sreću. Ključna kamenja ove boje su zidajuća.

Zidajuća naranđasta kamenja su: jantar, narandžasti jaspis. Ova kamenja pojavljuju se tada, kada osećate da vaša cilj i cilj bliskih vam ljudi nije isti i vi morate doneti rešenje, šta da raditi dalje da dobijete sreću.

 

Primajućia narandžasta kamenja: naradžasti granat, naradžasti beril.

Ova kamenja pokazuju da ste izgubljeni, ne možete naći pravi put i vama je neophodno vreme da dovedete svoje misli u red.

Žuta boja.

Ova boja simbolizuje sunce i komunikaciju.

Ključna su zidajuća kamenja: topaz, žuti jaspis, zlatni jantar. Oni ukazuju da morate tačno izražavati svoju tačku gledišta.

Primajuće žuto kamenje: zlatni beril, žuti kalcit, žuti fluorit.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član aliusalius

  bglavac ❤️

  01.03.2024. 11:58h
 • Član bglavacbglavac

  Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

  28.02.2024. 17:45h
 • Član aliusalius

  irida ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član aliusalius

  istankovic ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član iridairida

  alius, tebe da nema, bi trebalo izmisliti, hvala ti...cmok!

  28.02.2024. 08:50h
 • Član istankovicistankovic

  Hvala alius...-:)))

  28.02.2024. 08:48h
 • Član aliusalius

  ❤️

  28.02.2024. 03:59h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

DRAGO KAMENJE općenito - AHAT, AMETIST DRAGO KAMENJE - DIJAMANT, GORSKI KRISTALI, GRANAT