Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Vilasa

Upisao:

Vilasa

OBJAVLJENO:

PROČITANO

596

PUTA

OD 14.01.2018.

Važnost znanja o duši - našem vječnom identitetu

Važnost znanja o duši - našem vječnom identitetu
Naša duša predstavlja naš pravi vječni identitet, a sada je zbog dugog bivanja u ovom pojavnom svijetu, uslijed dugotrajnog druženja s produktima materijalne energije i snažnog utjecaja lažnoga ega, pogrešno prihvatila ovo fizičko tijelo kao svoje pravo Jastvo. No, iskonski, naša duša dio je božanskog svijeta i ne pripada ovom pojavnom svijetu u kojem se trenutno nalazimo.

Danas u svijetu postoje brojne tehnike i metode koje liječe naše tijelo i psihu (um). Na svakom koraku, bilo na jumbo-plakatima, TV-u, radiju ili Internetu, “bombardiraju” nas raznorazne reklame i oglasi o svim mogućim načinima kako svoje tijelo i psihu (um) možemo dovesti na zavidnu razinu.

Neke od tih metoda bave se onim fizičkim dijelom naše osobnosti – našim tijelom – kojega vidimo ili osjećamo našim izvanjskim osjetilima (vid, sluh, okus, dodir, njuh), primjerice, zdravljem naših organa pojedinačno ili u cjelini, ili boljim i ljepšim izgledom a tiču se naše kose, zubiju, noktiju, obrva, celulita, mišićne mase, debljine, mirisom tijela itd.

Druge se metode bave onim suptilnijim dijelom naše osobnosti kojega osjećamo ili bivamo svjesni pomoću naših unutarnjih osjetila (um, inteligencija i lažni ego), primjerice, raznim načinima kako da budemo sretniji u životu, kako da dostignemo bogatstvo, imamo strastveniji i ispunjeniji seks, doživimo instant prosvjetljenje, lakše položimo ispite i testove, dostignemo mistična i ezoterična znanja, postanemo moćni manipulatori u područjima marketinga, brand menadžmenta itd.

Ove tehnike i metode podilaze našem umu, inteligenciji i lažnom egu, dajući im duševnu hranu koja im je nužna za doživljaj rafiniranog osjećaja sreće, a koje su, zapravo, nadopuna i nadgradnja osjećaju zadovoljstva i ispunjenosti našim pojavnim, fizičkim dijelom naše osobnosti. U biti, sve je to u redu, i sa svim tim se u cijelosti slažemo.

Tijelo i psiha (um) moraju biti zdravi i zadovoljeni kako bismo mogli bez većih teškoća i opterećenja funkcionirati i djelovati u ovome svijetu, i kako bismo, kratkoročno ili dugoročno, ostvarili svoje ciljeve koje smo si zacrtali tijekom ovoga života.

Ipak, valja shvatiti kako nam zdravo tijelo i psiha (um) donose samo privremeno zadovoljstvo koje traje određeni broj dana, mjeseci ili godina, ili, ako smo kojim slučajem rođeni pod sretnom zvijezdom (iako je takvih doista malo), možda čak i tijekom cijeloga života.

Sreća i nesreća, debljina i mršavost, ljepota i ružnoća, zdravlje i bolest, neprestano se izmjenjuju i nestalni su i nezaustavljivi poput vjetra. Ništa ne odolijeva zubu vremena i sve postojeće neprestano se transformira iz jednog oblika u drugi.

Dakle, sve u ovome pojavnom svijetu podložno je prolaznosti i sve što postoji u njemu ima svoj neminovni tijek: početak, sredinu i kraj. Rađanje, starost, bolest i smrt četiri su jahača Apokalipse i integralni su dio procesa samsare – neprestanog kruga rađanja i umiranja. Dakle, ukoliko ovom objašnjenju pridodamo i neizbježni nauk o reinkarnaciji, procesu ponovnog utjelovljenja, o čemu govore brojni sveci i mudraci kroz povijest, onda sreća u jednom dijelu života, pa čak i tijekom jednog cjelokupnog života, u odnosu prema cijelom nizu beskrajnog ponavljanja rađanja i umiranja u ovom pojavnom svijetu (u kojima proživljamo neprestane, naizmjenične skokove na dijagramu dobroga i lošega), i nije neka velika sreća.

Stoga, razumno je i logično zaključiti da je daleko važnije od gore spomenutoga izliječiti dušu, naše pravo Jastvo, jer nam to donosi trajnu, vječnu dobrobit. Naša duša predstavlja naš pravi vječni identitet, a sada je zbog dugog bivanja u ovom pojavnom svijetu, uslijed dugotrajnog druženja s produktima materijalne energije i snažnog utjecaja lažnoga ega, pogrešno prihvatila ovo fizičko tijelo kao svoje pravo Jastvo. No, iskonski, naša duša dio je božanskog svijeta i ne pripada ovom pojavnom svijetu u kojem se trenutno nalazimo.

Naš duhovni evolutivni razvoj započinje s razumijevanjem da mi nismo materijalno, tvorno tijelo, već čista duhovna energija tj. duša. Upravo iz tih razloga, znanje o duši, o našem Istinskom Ja, od esencijalnog je značaja za naše duhovno buđenje. Ovo znanje postaje most koji nas vodi prema našem izvornom prebivalištu, božanskom svijetu, koji je vječan, pun sreće i blaženstva (sat-cit-ananda).

Na temelju svega ovoga spomenutoga, “Vilasa – duhovna akademija” (http://www.vilasa.hr/) iz Zagreba usmjerava svu svoju pozornost na temeljna pitanja ljudskoga identiteta i postojanja. Iskreno, svim svojim srcem, želimo pomoći onim inteligentnim osobama koje istinski tragaju za trajnom srećom i besmrtnošću. Sredstvo kojim se pri tome služimo su Vede. Ovo su knjige znanja koje su prije 5000 godina zapisane na drevnom jeziku sanskrtu.

Svi duhovni autoriteti slažu se kako Vede u sebi sadrže svo postojeće znanje – i materijalno i duhovno. Stoga one u prijevodu i znače “majka sveg znanja”. A nakon dubljeg razmišljanja doći ćemo do krajnjeg zaključka kako je znanje jedino prijevozno sredstvo koje nas može prevesti preko ovoga uzburkanog oceana materijalne egzistencije.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 07.02.2012. 18:12h

  Član hildaMerlin1

  Naš duhovni evolutivni razvoj započinje s razumijevanjem da mi nismo materijalno, tvorno tijelo, već čista duhovna energija tj. duša. Upravo iz tih razloga, znanje o duši, o našem Istinskom Ja, od esencijalnog je značaja za naše duhovno buđenje.

  I nešto novo za mene.

  Rađanje, starost, bolest i smrt četiri su jahača Apokalipse.

 • 07.02.2012. 19:05h

  Član akrapMerlin1

  Iskreno, svim svojim srcem, želimo pomoći onim inteligentnim osobama koje istinski tragaju za trajnom srećom i besmrtnošću...

  rečenicu koju sam istakao..odnosno "objesio" je užasna..

  gore ste napisali kako je duša podlegla lažnom egu i materiji..pa se kao pokvarila..a opet prije toga ste napisali kao materijalne stvari se ruše i mijenjaju pod zubom vremena..dakle i duša je po vama jako promjenjiva i nije konstantna..nije čista...i sad pozivate pametne koji "istinski tragaju za srečom i besmrtnošću"..dakle hvatate budale..a nazivate ih "inteligentnima"...pa ko sad igra na kartu ega...gađate tamo gdje su ljudi najosjetljiviji...  možda je vaša duša"uslijed dugotrajnog druženja s produktima materijalne energije i snažnog utjecaja lažnoga ega, pogrešno prihvatila ovo fizičko tijelo kao svoje pravo Jastvo...akademijo draga..poklopi se ušima...

  pročitajte članak "morbidno" ja sam dodao znak jednakosti spram vas

 • 08.02.2012. 09:09h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  članak uistinu poziva na razmišljanje, poziva na uključivanje razuma...budi titraje energije, održava misaonu rijeku koja se pretače u osjećanje osjećaja...ostvaruje umreženost svjesnosti...povezivanje drevnih mudrosti sa moći sadašnjeg trenutka...duša je naš vječni identitet, beskonačnost u konačnosti naših tijela...da, Vede su izvorište sveopće duhovnosti...u njima se krije beskonačnost ljudske spoznaje...ali ni one nebi bile napisane bez razumske note u onima koji su ih pisali...i su isto procese svoje duhovnost pretakali u izričaj koji su nam ostavili u naslijeđe...zar današnji mislioci, mudraci i znanstvenici isto tako ne pretaču duševnu nutrinu u izričaj...nude nam riješenja i načina kako da spoznamo dušu i nastajanje procesa duhovnosti...da misao pretvorimo u čujnost nutarnjeg glasa...da se obranimo od inkvizitora i lihvara našeg vremena...kada shvatimo da nema živuće čvrste materije...da ni naša tijela nisu materija dok u njima živi život...tada spoznamo da je materija mrtva...usporedba ovog članka i članka "morbidno", kako je napisao Akrap, je odlična...kada duša napusti tijelo ono postaje prah iz kojeg je nastalo...trgovanje prahom...spaljivanje tijela je oduvijek postojalo u mnogim religijama...danas se grade krematoriji...štednja na prostoru?...želja mnogih je da se njihov prah umjesto u zemlju prospe u vjetar i sjedini sa dušom...ali dok koračamo ovozemaljskim stazama duša i tijelo su jednota...nedjeljivi zagrljaj u kojem trajemo...u tom zagrljaju živi svjesnost, razum i osjećanje osjećaja...to nas čini živim bićem koje misli i osjeća...kako bez razuma shvatiti postojanje duše?...srednjovjeknova filozofija je uništavala spoznaju razuma i tijela...širila je ignoranciju, naučeno ne znanje...renesansna je čovjeka kao cjelinu vratila na pijedestal vrijednosti...suvremena znanost je čovjek postavila u središte univerzuma...čovjek je cjelina, a cjelina je više od sume njenih djelova...:-))

 • 09.02.2012. 13:04h

  Član vilasaMerlin0

  Dragi Akrap

  Očito niste shvatili članak. Pročitajte ga još jednom pažljivije.

  Vaš komentar je tipični napad materijalnog ega koji pokušava ispasti pametan komentirajući članak koji zapravo ne shvaća. Prije svega volio bih znati koju školu znanja zastupate prije nego nastavim diskusiju s Vama? Možete li mi predočiti koje su Vaše duhovne kvalifikacije?

 • 09.02.2012. 14:04h

  Član vilasaMerlin0

  Draga Hilda

  Rađanje, starost, bolest i smrt četiri su jahača Apokalipse.


  Kao što postoji više razina materijalnog znanja, što se primjerice ogleda u razini znanja u Osnovnoj, Srednjoj školi i fakultetu, tako postoji i više razina u duhovnom razvoju, a k tome, sukladno, i duhovnom znanju. Ovo je lijepo opisao indijski svetac Vishvanatha Chakravarthi Thakur u svom djelu "Madhurya kadambini".

  Kada rođenje, bolest, starost i smrt razmatramo s niže duhovne razine, neovisno o materijalnom stupnju razvoja koji ova četiri stvari uvijek prihvaća kao sve u svemu (jer se temelji na materijalnom umu, materijalnoj inteligenciji i lažnome egu), tada se rođenje, bolest, starost i smrt prihvaća kao mogućnost da fizička osoba (čije je pravo Jastvo zapravo njen duhovni identitet, duša) napreduje u svom evolutivnom razvoju svijesti sve dok nakon niza života (samsara - krug rađanja i umiranja) ne dostigne spoznaju o svom vječnom odnosu s Bogom (sanathana dharma). Nakon ove spoznaje, otvaraju mu se vrata daljnjeg duhovnog razvoja u kojem dobiva izbor razvijati svoj vječni odnos s Bogom u svom duhovnom tijelu (u svom pravom Jastvu - vječnom identitetu), koji se naziva siddha-deha, i to u jednom od pet duhovnih odnosa (rasa).

  Ovo je (evolutivni razvoj duše), na neki način, lijepo ilustrirano i u Tarotu u Velikoj Arkani.

  Dakle, ova spomenuta četiri jahača Apokalipse (ovaj naziv je samo ilustrativni, književni prikaz) su, gledajući s niže razine razumijevanja, povoljna jer daju potencijalnu mogućnost da fizička osoba (čije je pravo Jastvo, podsjećamo, zapravo njen duhovni identitet, duša) nakon što se utjelovi, napreduje u evolutivnom razvoju svijesti, a s druge strane, gledajući s više razine (duhovnog) razumijevanja, uvijek su nepovoljna jer nas i dalje drže okovane za materijalno bivstvovanje, a k tome nam i postavljaju različite prepreke i testove (maya, iluzorna energija) koje moramo savladati do spoznaje Boga.

  Eto, nadam se da sam malo pojasnio tematiku četiri jahača Apokalipse.

  Nažalost, često se događa da ljudi reagiraju u skladu sa svojim stupnjem (razinom) razumijevanja ovog materijalnog svijeta. Tako, postoje tri osnovne razine tj. stupnja evolucije duše (zapravo, postoji ih mnogo više ali ovo je samo osnovna, općenita, više ilustrativna podjela): Samorazvoj, Samospoznaja i Duhovnost. Na ovome portalu (kao i drugdje) mogu se otkriti i nazrijeti osobe iz sve tri skupine, a njihova razina razotkriva se u njihovim razmišljanjima i stavovima.
  Većina na prvoj i drugoj razini još uvijek je uvjetovana materijalnim: umom, inteligencijom i egom (tek na trećoj razini osoba ovladava, potpuno ili djelomično, nad svojim egom) i pokušava, primjerice, dokučiti Boga ovim suptilnim elementima. No, svi duhovni autoriteti slažu se da spoznaju Boga ne možemo ostvariti niti dokučiti svojim mentalnim materijalnim naporom, koliko god da upregnemo svoj um. Kada bismo svi špekulirani na ovaj materijalni, mentalni (špekulativno-filozofski ili psudo-intelektualni) način i s te točke razmišljali, opet dajem isti primjer, tko je Bog, onda bi spoznaja o Bogu na ovome svijetu imala negdje oko 7 milijardi verzija. Ovo se zove tzv. materijalno iskustveno opažanje ili doživljaj. Više o procesu postizanja znanja na linku:

  https://www.vilasa.hr/podukaalanci/samospoznaja/proces-postizanja-znanja

  Zahvaljujem na strpljenju pri čitanju ovoga komentara!

 • 09.02.2012. 14:28h

  Član vilasaMerlin0

  Hvala sretan_trenutak

  Ovo su lijepe riječi. Vrlo se lijepo pjesnički izražavate.

  No, ovdje bismo mogli postaviti pitanje - što je čovjek! Od čega je sazdan?
  Bhagavad-gita nam tako opisuje da se naše tijelo sastoji od pet grubih materijalnih elemenata (zemja, voda, vatra, zrak i etar) i tri suptilna elementa (um, inteligencija i lažni ego).
  Dok su ovi elementi na okupu čovjek živi, razmišlja i djeluje. No, kada nastupi smrt, nema više djelovanje. Promatramo samo nepomičnu figuru koja više ne daje znake života? Pa gdje je onda, nakon prestanka djelovanja tijela (smrti), "nestao čovjek" (ovo se pita i naš poznati rocker Bare). Što je to činilo tog čovjeka - njegovo tijelo, njegova svjesnost...?
  Duhovni autoriteti spomenuti u Vedama daju prednost svjesnosti, iza koje se krije pravo Jastvo, duša.
  Proanalizirajmo stoga svjesnost.
  Ono što je uistinu nepobitno, a s čime se slaže većina znanstvenika, jest činjenica kako ne možemo poreći postojanje svjesnosti. Bez svjesnosti tijelo je mrtvo. Čim se svijest povuče iz tijela, usta prestaju govoriti, oči gledati, a uši slušati. Očigledno je, stoga, da je svjesnost apsolutno nužna za pokretanje tijela. Što ta svjesnost jest? Upravo kao što su dim i toplina pokazatelji vatre, tako je i svjesnost pokazatelj duše. Energija duše, odnosno jastva, stvara se u obliku svjesnosti. Uistinu, svjesnost dokazuje nazočnost duše.
  Da bismo napredovali u duhovnoj spoznaji, vrlo je važno pri svom prvom koraku shvatiti svoj pravi duhovni identitet. Stoga, zaključak "Ja sam ovo tijelo" nije ispravan. Ispravan zaključak je "Ja sam vječan, ja sam duhovna duša."
  No, što je to duša?
  Duša ili jastvo (jiva-atma) nalazi se u srcu s veličinom otprilike deset-tisućitog dijela vrha vlasi kose (duhovna energija je izvan dohvata materijalnih mjerila).
  Duša djeluje pomoću svoja dva vlastita, integralna načela:

  1. Prvo načelo je funkcionalno i naziva se - želja. Želja pokreće sve djelatnosti duše.
  2. Drugo načelo je simptom duše koji se odnosi na svjesnost. Pomoću svjesnosti duša održava svoje postojanje. Svjesnost je energija duše, a energija u ovom kontekstu predstavlja vibraciju. Drugim riječima, naše je transcendentalno Jastvo u cijelosti sazdano od nježnih duhovnih vibracija.

  Dakle, simptom duše je svjesnost.
  Funkcija duše je želja.

  Ovdje smo samo dotakli temu. Više na stranici www.vilasa.hr

 • 09.02.2012. 14:50h

  Član akrapMerlin1

  Očito niste shvatili komentar. Pročitajte ga još jednom pažljivije.!!

   

  Vaš odgovorje tipični napad materijalnog ega koji pokušava ispasti pametan komentirajući komentar koji zapravo  shvaća. Prije svega volio bih znati koju ŠKOLU(hahaha..ovo je dobro) znanja zastupate VI prije nego nastavim diskusiju s Vama? Možete li mi predočiti koje su Vaše duhovne kvalifikacije?...pa tražili ste pametne..eto vam..Akademijo duhovnosti..e kad vam to ne upali..onda napišete..e ovaj dečko ima "materijalni ego"..ne nije za nas...hahahaha..

  moje duhovne kvalifikacije..viša duhovna škola..smjer poniznost..i ne pravljenje ljudi majmunima...e evo jedna pjesmica za vas...tri dijela moje duše..spiritus manes et umbra...dobra stvar neka vam bude himna akademije..poslušajte otkucaje srca na početku numere...a ritam je tako smirujući..

  https://youtu.be/gAhc9vfW_4I

 • 09.02.2012. 21:16h

  Član vilasaMerlin0

  Bon voyage, Akrape!

  Akrape, hvala na tvojim konstruktivnim komentarima! Ne pada mi na pamet spuštati se na tvoj nivo i raspravljati se u nedogled. Bon voyage! :D

 • 09.02.2012. 22:18h

  Član hildaMerlin1

  Hvala na objašnjenju  četri jahača Apokalipse.Zanimljivo.

SADRŽAJ UPISAO

Član VilasaMerlin0 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana vilasa dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

OŽUJAK...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  počela sam pisati pjesme na slikama

  28.03.2020. 14:18h
 • Član iridairida

  svima koji svraćaju na ♥

  27.03.2020. 15:38h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  27.03.2020. 14:49h
 • Član vanessavanessa

  Hvala također☕️♥♥*Lp

  22.03.2020. 11:11h
 • Član aliusalius

  22.03.2020. 09:09h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Jutros smo se tresli ali sve je prošlo dobro. Nadam se da ste dobro. Neka vas sreća prati cijeli dan. Lp

  22.03.2020. 07:50h
 • Član mkrmarmkrmar

  (__) 7 (__)7 kavica

  19.03.2020. 12:27h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info