Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

595

PUTA

OD 14.01.2018.

Josip Broz Tito - dobar skroz!

Nema drveta bez grana, ni čovjeka bez mana...
GODIŠNJICA TITOVE SMRTI U KUMROVEC PRIVUKLA DVJESTOTINJAK LJUDI, ZA DAN MLADOSTI OČEKUJE IH SE DESETAK TISUĆA
Nema drveta bez grana, ni čovjeka bez mana
Još od raspada Jugoslavije mnogi se trude osporiti ili barem umanjiti njegove vrijednosti, ali im to ne polazi za rukom, jer ne može se tako protiv najveće ličnosti 20. stoljeća, složili su se okupljeni na Brozovom »gruntu«

Ivor FUKA,
Davor KOVAČEVIĆ

Idilično zagorsko selo - turistička meka za štovatelje lika i djela Josipa BrozaOtvorilo se nebo i to je znak, potiho, trudeći se da nitko ne čuje njegovu praznovjernost, obraća se svojoj suputnici stariji gospodin, koji je sigurno pregazio osamdesetu. U teget odijelu, izvučenom iz ormara samo za ovu priliku, povremeno pogledava u nebo, a potom u nijemi špalir koji je dvjestotinjak okupljenih obilježavajući tridesetu godišnjicu smrti Josipa Broza Tita napravilo oko maršalovog grunta u rodnom mu Kumrovcu. Vrteći glavom u znak negodovanja, potom primjećuje kako se ove godine našlo premalo onih koji su odlučili iskazati svoje poštovanje prema vrhovnom zapovjedniku. I uistinu, dolaskom u Kumrovec, koji danas jedva da broji 400 žitelja, isprva nismo primijetili ništa što bi ukazivalo na to da se u tom mjestu tog dana obilježava godišnjica smrti najčuvenijeg državnika ovog dijela Europe. Prva osoba na koju nailazimo u selu na Sutli je izvjesni Zdravko Ovčar, mještanima poznatiji pod nadimkom Samuraj, neiscrpni izvor lokalnih problema. Naime, upravo Samuraj osoba je koja je prošle godine u samo tjedan dana dva puta srušila ogradu Muzeja Staro selo. Iako je ostao bez vozačke i platio kaznu od 10.000 kuna, taj dragovoljac Domovinskog rata, ne žali zbog tih izgreda. Inzistirajući da nam po svaku cijenu plati piće, odaje nam »strogo čuvanu« tajnu.
   
    – Znate, on mi je rekao da to napravim. Tito, znate. On nikada nije volio ograde, objašnjava nam, pomalo uvrijeđen jer uporno odbijamo poziv na piće. Za njega je dan sjećanja na najvećeg sina zagorskih brega, veliki događaj, a kada ga pomalo provokativno pitamo, tko zapravo zaslužuje titulu »najvećeg sina zagorskih brega«, Tito ili Franjo Tuđman, samo posprdno odmahuje rukom i kreće ka prvom šanku. Kasnije će fotoreporterima spremno pozirati proleterski pozdravljajući, sa šakom na sljepoočnici.
    Tek atmosfera pred gostionicom nasuprot Titove rodne kuće, ukazuje da se u Kumrovcu uistinu nešto zbiva. Među okupljenima najglasniji je veseli Stane Preskar, predsjednik slovenskog Združenja borcev za vrednote NOB-a. Došao je s nekoliko bližih suradnika iz Brežica i jedini je, pokazat će se, na obljetnicu Titove smrti u Kumrovec stigao s partizanskom kapom na glavi. Nakon što nalazimo kompromis po kojem će Preskar govoriti na »slovenščini«, a mi na »hrvaščini«, objašnjava nam kako golema većina Slovenaca i danas iznimno poštuje i cijeni druga Tita i ponose se što je Titova majka Slovenka.
    – Postoje neki koji su povezani s ovim, kako da korektno kažem, desnim političkim opcijama i koji se još od raspada Jugoslavije trude da ospore ili barem umanje njegove vrijednosti, ali to im ne polazi za rukom, jer ne može se tako protiv najveće ličnosti 20. stoljeća, pogotovo jer su Slovenci silno ponosni na 50 godina življenja u zajedničkoj državi, kaže Preskar, koji još uvijek ne može prežaliti što su gradske vlasti Brežica Titovu ulicu u tom gradu preimenovali u Cestu slobode. Nedaleko od slovenske delegacije nailazimo i na Antuna Matijanića iz Zaprešića, koji se već 20 godina na 4. svibanj pojavljuje u Kumrovcu.
   
    – Dolazio sam tu i kad nas se okupljalo samo desetak i dolazit ću do kad god budem mogao. A kada ne mognem sam dovozit će me unuci, odlučan je u svojoj namjeri stameni Antun. Drugi svjetski rat zatekao ga je kao petogodišnje dijete, a i majka i otac su mu sudionici NOB-a.
    – Ponosim se što su mi roditelji bili Titovi suborci, jer Tito je, bez pretjerivanja, legenda 20. stoljeća i zbog toga sam vrlo emotivno vezan za prezime Broz. Otkad ga nema, nama je loše i nemam se zbog čega sramiti Tita, najvećeg sina naših naroda i narodnosti, povišenim tonom govori nam, a u priču se sa strane uključuje i još jedan pripadnik stare garde.
    – On je znao upravljati. Uf! Probajte ga samo usporediti s nekim od ovih sadašnjih političara. Pogledajte danas snagu naše ekonomije, pa to je strašno, Tito se okreće u grobu. Za njegovog vremena skoro svi su imali poslove, riješeno stambeno pitanje i besplatno školstvo, započinje diskusiju, a odmah se priključuje i još jedan usputni kibic koji tvrdi kako se oko Tita stvorila fama i to zato jer i »oni s argumentima«, a i »oni bez njih« raspravljaju o njemu. Po njegovom, vrlo je teško cijelu stvar sagledati polazeći s današnjih vrijednosnih mjerila, već se u obzir treba uzeti tadašnja situacija. Razgovorljivi trojac ostavljamo u diskusiji i nekoliko metara dalje, ispod strehe Titove staje, zatičemo i »vlasnikovog« rođaka, Ivana Broza. Može li Tito napokon postati perspektiva kumrovečkog turizma, pitamo ga, a on kima glavom, neodlučan je li odgovor pozitivan ili negativan. Kako bi razradili strategiju razvoja turizma već za dva tjedna, nekoliko dana prije dana Mladosti, u Kumrovcu organiziraju okrugli stol.
   
    – Evo, već za Dan mladosti očekujemo preko deset tisuća posjetitelja. Organizirali smo neka događanja, a među ostalim bit će tu i koncert Zabranjenog pušenja, govori nam Broz, dok nam polako prilazi Jože Gačnik, koji je prevalio 85-u godinu života. I on će, kaže, svakako doći na Dan mladosti. Jedan je od rijetkih partizana koji su se tog poslijepodneva pojavili u Kumrovcu, jer vrijeme neumoljivo uzima njegove drugove. Još kao golobradi šesnaestogodišnjak kraj rodnog Novog Mesta priključio se partizanima i nedugo potom se učlanio u Savez komunističke omladine Jugoslavije , a većinu svog ratnog staža proveo je na području Gorskog Kotara, Kasnije je imao priliku upoznati doživotnog jugoslavenskog predsjednika i o njemu ima samo riječi hvale.
   
    – Kakav je to veliki državnik bio i strašan vojni strateg, također. To mu nitko ne može osporiti, tvrdi vitalni Gačnik, inače potpredsjednik Udruženja boraca NOB-a Slovenije. Kao najveći Titov uspjeh spremno navodi 1948. godinu kada se odupro Staljinovom diktatu i usprotivio rezoluciji Informbiroa. Vremena za pobrojavanje svih Titovih uspjeha nemamo, jer još je samo nekoliko minuta ostalo do trenutka kada je prije 30 godina objavljeno da je preminuo Josip Broz Tito. Trenutak prije nego li će vatrogasne sirene razbiti tišinu mirnog zagorskog sela, počela je kiša, a tijekom minute šutnje nekolicina prisutnih, koji nikada nisu prežalili idejnog tvorca Nesvrstanih, pustila je suzu. Minuta šutnje nije bila posvećena samo Josipu Brozu, već i svim njegovim stradalim suborcima, ali i palim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Nakon intonacije »Lijepe naše« uslijedio je red govorancije, a s govornice je među ostalim upućen ukor onima koji žele »stvarati novu paralelnu povijest«. Takvima je poručeno da povijest nije počela s njihovim rođenjem. Upitalo se i koji bi se to hrvatski političar danas odrekao nečega, da bi »nekom od 400.000 prijavljenih na burzi« bilo bolje. Tito se, kažu, znao odreći u korist običnog čovjeka.
   
    Okupljenima se obratila i predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Vesna Čulinović Konstantinović koja je hipotetski, gotovo proročanski, odgovorila na pitanje, koje su joj, kaže, delegacije cijelog dana postavljale, a to je što bi danas maršal poručio mladima.
    – Poručio bi da čuvaju mir i da budu tolerantni prema svima koji su različiti od njih i da paze da se održi jedinstvo naših naroda u Hrvatskoj. I zbog toga sam sretna jer vidim ljude iz Slovenije i svih krajeva Hrvatske koji su došli pokloniti se Titu, samo zato što nas je odveo u pobjedu nad fašizmom i donio slobodu, rekla je predsjednica SAB-a, napomenuvši kako je tragično da je 50 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata »druga mladost« morala dati svoje živote kako bi očuvala tu slobodu. Tita je nazvala »najvećim sinom naših naroda« i podsjetila kako u 17 svjetskih država postoje ulice s njegovim imenom, a u nekim državama dizani su i spomenici u njegovu čast. Da je riječ o državniku čiju je vrijednost prepoznao cijeli svijet argumentirala je tvrdnjom kako je 127 svjetskih državnika stiglo na njegov »posljednji put«. U tome će se složiti i dugogodišnji predsjednik SAB-a Ivan Fumić, koji će nam energično iznijeti svoj odgovor na »vječno pitanje« je li Tito zločinac.
   
    – On je jedino zločinac za Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija i sve one koji i danas žale za tom dvojicom, a žive u Hrvatskoj. Neki su bili zločinci, a danas bi da budu uzorni domoljubi, bez obzira što su se borili za tuđe, nehrvatske interese. Gdje bi one ustaše u Zadru danas živjele da ih Tito nije oslobodio od Talijana, pita se Fumić pa nastavlja o tome kako je nedopustivo da se u Hrvatskoj već godinama prekraja povijest, figurativno uperivši prstom prema nekim povjesničarima s instituta Ivo Pilar koji, »nastoje cijelu narodnooslobodilačku borbu prikazati kao zločinačku«, a mišljenja je da im se pridružio i jedan dio katoličkog klera.
    – Svi oni govore o Bleiburgu, ali ne spominju da su ustaške vlasti imale 82 koncentracijska logora. Nažalost, Bleiburg se dogodio, a ja smatram da se tim ljudima trebalo suditi, no do toga nije došlo. Kao što nema drveta bez grana, tako nema ni čovjeka bez mana, narodnom poslovicom zaključio je Fumić dok su iza njegovih leđa brojne delegacije iz cijele Hrvatske polagale vijence pred slavnu Augustinčićevu skulpturu. Sat vremena kasnije Kumrovec je opet bio pust i osim vijenaca ništa nije ukazivalo na to da se na tom mjestu tog dana obilježava godišnjica smrti najčuvenijeg državnika ovog dijela Europe.

Preuzeto iz Novog Lista -> http://www.novilist.hr/

 

lp, boro

http://budan.blog.hr/

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

  • 06.05.2010. 10:10h

    Član borivojMerlin4 unatrag tri godine s pokojnim vladimirom bebićem išli smo autobusom u kumrovec za 25. maj. zamislite jelačić plac u zagrebu i onu gomilu ljudi prisutnih na njemu, i čujem da spiker spominje 100.000 neki put i 150.000 ljudi. sad si predočite mjesto kumrovec, trg, i obližnja šetališta i parkirališta s ljudima. dolaze i odlaze auti, autobusi i sve to vri ko u košnici... priđe nam novinar i traži procjenu od pokojnog vlade bebića, dali je u kumrovcu prisutno 1.000 ili 2.000 ljudi? u tisku raznih hrvatskih novina sljedeći dan su procjene ni manje ni više već 1.000 -2.000 ljudi, žalosno da se tako osporava ovaj skup na koji dolaze posjetioci iz slovenije, makedonije, bosne i hercegovine, srbije, crne gore, iz inozemstva, u narodnim nošnjama s muzikom ili bez nje. snimatelji uglavnom snimaju i sprdaju se na egzotičnim i neukusnim fotografijama i to umeću u prvi plan novina... da samo znate, a to mi iznose prijatelji iz inozemstva da po svuda u svijetu lik i djelo titino se poštuje, kumrovec se posjećuje i turista je iz dana u dan sve više i više... pokojni talijan i predsjednik demikelis kad je posjetio hrvatsku, nije vjerovao tuđmanu da je titin spomenik čitav i da tamo stoji. tuđman ga je morao odvesti do kumrovca i uvjeriti ga da spomenik i lik titin mirno bez bojazni dominira okolišem i pred starim domom. koliko god ga osporavali, bit će mi izuzetno drago i veselit će me to kad novopridošla mladost po neznam koji put se bude upoznavala s likom i djelom čovjeka koji je potekao s ovih naših prostora, dječaka iz kumrovca i divila mu se... ono najbitnije, svijet ga poštuje i divi mu se, jednom od velikana 20-tog stoljeća... do godine se opet čujemo i čitamo slične tekstove s novim sadržajima...
  • 06.05.2010. 10:20h

    Član borivojMerlin4 jugonostalgičar nisam, niti je meni josip broz tito kao idol ili ideal, već je čovjek kojeg se treba poštivati... ne mogu si dozvoliti da ga toliko pljuju, osporavaju mu sve što je učinio za dobrobit naših naroda tako i hrvatske... u titino vrijeme pomorci su bili po svuda dobro primljeni i pomagalo im se, danas ih kidnapiraju i lemaju, ubijaju... bilo je dovoljno reći \"tito\" i bio si prihvaćen. za jugoslaviju se nije znalo, međutim za \"tita\" da. neka vam pričaju oni koji su plovili morima, tko i što je tito predstavljao vani. a danas, nit brodova ni brodogradnje, ni pomoraca...
  • 06.05.2010. 11:04h

    Član aliusMerlin8 U nasem gradu, kao i u mnogim gradovima sirom Vojvodine, ulice se jos uvek zovu isto kao pre rata, moja ulica se jos uvek zove M.Tito,...kao i ostale ulice po umetnicima, naucnicima itd,..iz svih krajeva exYu, ..znaci li to da se Lale teze ili sporije pale na \"kurblu\", ili da su mudri postali vec od silnih preokreta i ratova, ili samo nisu imali para za promenu? ..i ja mislim da pravu promenu i progres ne znaci menjati nazive ulica, ..pogotovo ako se sve unisti sto je bilo dobro a starim losim stvarima se jos doda puno losije sa ubedjivanjem da je to sve u nasem interesu i za nase dobro. Ali se ipak nadam da ce ova \"Y\' generacija biti bolja i mudrija od vecine nase \"X\" generacije, i vaspitati jos bolju \"Z\" generaciju, medju kojima ce biti i moji buduci unuci. :-) Medju kojima ce biti najvise onih koji misle svojom glavom, i znace da menjaju stvari permanentno na bolje, na nacinima koji su i dosad postojali a nisu se koristili, iako su jedini koji sluze stvarnom boljitku, i to za svakog. i jedan vic o napretku :))) Tito se vratio da malo vidi kako sada zive ljudi u ovim krajevima, i satima je posmatrao jednog coveka u jednoj zanatskoj radnji koji je bezuspesno pokusavao da obavi neki bravarski posao, na kraju mu je prisao i rekao: \"Pobogu covece, pa ja bi ovo uradio za pet minuta, pa vi nemate pojma\" Covek ga pogleda i kaze: \" Da, siguran sam da je to tacno, ..a znate to je zato sto ste vi bravar, a ja sam lekar.\"
  • 06.05.2010. 11:16h

    Član borivojMerlin4 ha-ha, ha-ha, ha, ha... tako je alius! svaka ti čast! :-)))
  • 06.05.2010. 11:16h

    Član borivojMerlin4 ha-ha, ha-ha, ha, ha... tako je alius! svaka ti čast! :-)))
  • 06.05.2010. 15:51h

    Član borivojMerlin4 još jedan film o titi U ZAGREBU PREMIJERA JOŠ JEDNOG FILMA O TITU: ?ZOO TITO? ANTE KUŠTRE Josip Broz ? fotogeničan skroz Film je kolaž osobnih svjedočanstava o Najdražem Vođi, kako ljudi koji su imali izravan kontakt s njim, tako i onih koji su o njemu mogli samo slušati Film sam završio još lani u svibnju, ali stoji s blokadama i ignoriranjima jer ja nemam Vrdoljakov background ? Ante KuštreZAGREB ? Za pokojnog Jozu Radanovića, utemeljitelja jedne od oružanih postrojbi HOS-a, snimanje doxa ?ZOO Tito? autora Ante Kuštre, što je premijerno prikazan u zagrebačkom kinu ?Grič? uz izložbu kolaža ?Brozno? istog autora, zacijelo je bilo traumatično iskustvo. Zapovjedniku jedinice koja je skinula monumentalni željezni natpis ?Tito? s Marjana ponad Splita, čovjeku kojem je Titova Jugoslavija kriva za smrt više članova obitelji, prijatelj Kuštre lijepo je smjestio. Prvo mu je donio zapakiranu bocu vina i pred uključenom kamerom natjerao ga da je otvori, da bi ispod ukrasnog papira zasjala kapljica nadnaslovljena ?Tito?, na što je Radanović gotovo skočio kao opečen počevši mantrati protiv duhova iz boce. Ali Kuštri ni to nije bilo dovoljno, pa je prijatelja odveo u sarajevski kafić ?Tito?, gdje ovaj visi sa svakog pedlja zida, gotovo kao preparirana životinja u kakvom mauzoleju pasioniranih lovaca. Između ovih dviju slika događa se dox o najvećoj pop-ikoni s ovih prostora ? najomraženijem i najomiljenijem Velikom Diktatoru ? enigmatskog naslova ?ZOO Tito?, koji se (naslov) ipak razrješava na samom kraju. Jedno od pitanja koje se nameće po gledanju filma, a u kontekstu pojačanog dokumentarističkog interesa za Tita u posljednje vrijeme, glasi: Može li se snimiti film o Titu za samo 100.000 kuna? I Antun Vrdoljak i Lordan Zafranović sigurno bi rekli da ne može, ali ne i Vrdoljakov imenjak Kuštre, koji je film snimio u ? kako kaže ? gerilskim uvjetima za oko godinu i pol dana. A film je, pomalo u maniri postmoderne trash-estetike, kolaž osobnih svjedočanstava o Najdražem Vođi, kako ljudi koji su imali direktan kontakt s njim, tako i onih koji su o njemu mogli samo slušati, poput dvojice mladih Kumrovčana. Između raznoraznih obljetničkih komunističkih budnica na više lokacija bivše države ? od Kumrovca do Jajca ? redaju se vojnici koje je Tito jednom potapšao po ramenu, čovjek koji mu je puštao filmove Johna Waynea ili onaj koji Tita nikad nije vidio znojnog ili u nezgodnoj situaciji. Kako se i priliči ikoni i/ili božanstvu. Pa iako film ne zauzima stranu te nastoji biti i zabavan, autor sitnim intervencijama širi spektre iznesenog. Tako Radanovićev monolog o Titu kao najvećem zločincu, a potom i scenu u kojoj ovaj redatelja Antu iznenadi bocom vina ? ovaj put s likom Ante Pavelića, koji mu je ?više pri srcu? ? Kuštre montira s ispoviješću židovske logorašice u Jasenovcu. Jednako tako nadahnuti govor mladog Kumrovčana o bratstvu i jedinstvu i komunističkoj maksimi o svakome prema potrebama etc., koju je Tito, je li, savršeno provodio, montira s jednim državničkim jelovnikom s namirnicama koje proleteri ne mogu ni izgovoriti. Na pitanje što ga je ponukao da snimi još jedan film o Titu, Kuštre odgovara da je njegov bio prvi gotov. ? Ja sam svoj film završio još lani u svibnju, a od svih sam najmanje dobio, svega 100.000 kuna. I taj film onda godinu dana stoji s blokadama i ignoriranjima u Hrvatskoj, jer ja nemam Vrdoljakov background. I nije čudno što je ovoliko filmova o Titu, on je vrlo ?in? i bit će još više toga. Za godinu dana mogli bismo imati i etno-rock-operu o njemu ? kaže Kuštre i dodaje da je njegov film dosad jedini postmodernistički film o Titu; ni lijevi ni desni, ni retrogradni ni revolucionarni, već zabavan, poučan, duhovit i ironičan. ? To je ustvari ljubavna priča: J. B. T. ? the Unfuckable ? nenadjebiv, a on je takav i bio. Ja Tita ovim projektom filma i izložbe brendiram kao svoju likovnu pop-ikonu 21. stoljeća. Ono što je Warholu bila Marilyn, to je meni Josip Broz ? fotogeničan skroz ? zaključuje Kuštre. Davor MANDIĆ preuzeto iz novog lista https://www.novilist.hr/
  • 06.05.2010. 23:01h

    Član gemini1Merlin3 POZNATA JE IZREKA: ONI SU KRALI ALI SU I NAMA DALI, A OVI KRADU A NAMA NIŠTA NE DADU. A sad kruži slijedeći mail citiram (nemam smisla za poeziju, nije moje): Nova (realna) hrvatska himna Autor riječi ? Sunrise Redeemer a.k.a. Sri Horbaswami Babasutra Autor napjeva - Josip Runjanin Jadna naša domovino Jadna naša domovino, Oj propala zemljo mila, Sad bankrotom ovjenčana, Da bi vazda dužna bila! Sistematski opljačkana, Uboga si, nemaš krila, HDZ-om,SDP-om pokopana, Za navijeke na dnu bila! Nikad nećeš biti sila, Nikad nećeš biti svoja, Od korupcije sva si gnjila, Rasprodana zemljo moja. Tko nas vodi, taj nas krade, Laže, pljačka i izdaje, Vjeruj onom tko ti tvrdi, Da od glave riba smrdi!
  • 06.05.2010. 23:02h

    Član gemini1Merlin3 Tragična je istina da mi je Grčka bila uvijek draga zemlja; a ovo polako ali sigurno postaje Grčka kakva je danas, na žalost.
  • 06.05.2010. 23:04h

    Član gemini1Merlin3 5 za Tita; za njegove vladavine sjećam se pristojnog života; nikad nisam bila materijalno bogata i nikad nisam tome težila; ali tražim kao i svi normalni, DOSTOJANSTVEN život. Ovdje nema sredine - ili žive u luksuzu i nikad im dosta, ili su siromasi, dok poplaćaju sve daće, kredite, režije, hranu itd. itd. Siromah sam siromah, al hoću da živim!
  • 07.05.2010. 10:14h

    Član borivojMerlin4

    gemini hvala!

    kažu do kraja ove godine još 50.000 nezaposlenih... približit ćemo se indiji i kukat ko oni jadni ljudi tamo.

SADRŽAJ UPISAO

Član borivojMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana borivoj dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info