Kalendar događanja

Član Palomino

Upisao:

Palomino

OBJAVLJENO:

PROČITANO

545

PUTA

OD 14.01.2018.

Mesojedi i karma

Mesojedi i karma
Zato onaj tko bez nužnoga razloga – kao što su samoobrana ili glad – ubija životinje, skuplja sebi negativnu karmu, koja bilo kada dolazi do izražaja.

Iz knjige 'Sai Baba govori o svijetu i Bogu':
 
Don Alfonso bio je dobar vladar. On se ljubazno brinuo za svoje podanike, bio je dobar prijatelj svima, ženi je bio brižan suprug, a djeci nježan otac, kojega nisu samo obožavali nego i od srca voljeli.
Ali Don Alfonso imao je dvije zabrinjavajuće greške: volio je lov i volio je jesti meso divljači. On je bio un pasionado de la caza, čovjek obuzet lovačkom strašću. Kada god je mogao i gdje god je mogao on bi odlazio u lov te pucao i pucao. Pritom je njegova strast njime ovladala u tolikoj mjeri da je bio sposoban danima se jaditi ako bi na primjer promašio zeca, ili ako mu ne bi uspjelo ubiti stotinu (!) zečeva, nego samo (!) devedeset i devet. Don Alfonso je na lov  gledao kao na sport u tolikoj mjeri da uopće više nije shvaćao što radi. On nije shvaćao da uništava život, da pričinja bol, da razara porodične veze.
 Žena Don Alfonsa, Dona Margerita, nije bila mnogo mudrija. Voljela je lov kao čudesan društveni doživljaj, koji stvara divnu prigodu da se sretnu stari znanci i prijatelji. Na činjenicu
da su zbog te 'divne prigode' desetine životinja morale dati svoj život, da su bile gonjene, ranjavane i ubijane, uopće nije niti pomišljala.
 
Životinje pate isto kao i ljudi. Životinje imaju nježne duše kao osjetljivi ljudi.
Znanosti je poznato da zečica osjeća i trpi ako netko ubije njezine mlade, svejedno koliko se to daleko od nje događalo. Koliko li tek trpi ako za hajke netko od njezine djece biva ranjeno ili čak ubijeno u njezinoj prisutnosti !
 I povezanost između srne i laneta tijekom tri godine vrlo je jaka.
 Odnosi među divljim svinjama su kao u porodici. Životinje se međusobno točno poznaju, imaju svoja prijateljstva i izmjenjuju osjećaje. Gubitak jedne životinje može dugo boljeti cijeli čopor.
 Ista je stvar i kod grabežljivih životinja. Vuk-predvodnik dugo tuguje izgubi li svoju vučicu. Ali žali se i za svakim od drugih članova čopora.
 Lavica može mjesecima tugovati za svojim mladim.
 
Zato onaj tko bez nužnoga razloga – kao što su samoobrana ili glad – ubija životinje, skuplja sebi negativnu karmu, koja bilo kada dolazi do izražaja.
 Tako je i za vladara i njegovu ženu došlo vrijeme kada su se morali suočiti s posljedicama svoga ponašanja.
Oni su imali tri sina, a dvojica od njih bila su im posebno bliska.
Upravo kada su oni završili služenje vojnog roka i postali časnicima, Don Alfonsovu zemlju napao je njihov susjed. Tom susjednom državom upravljao je zao vladar. No ipak bi se diplomatskim putem moglo dosta postići da su se Don Alfonso i njegovi saveznici više brinuli o dharmi, o ispravnosti. Ali odveć su brojni bili oni koji su željeli rat, jer su rat – kao i lov – smatrali posve prirodnim (!) sredstvom za rješavanje problema !
Dva od tri vladareva sina, a bili su to njegovi sinovi miljenici, pozdravili su rat kao ispravnu, važnu i korisnu stvar – njihov im je otac na žalost bio lošim primjerom – i oni u ratu poginuše.
Karma koju je vladar stvorio ubijanjem životinja, sazrila je i učinila da njegova dva sina umru mladi, što je vladara i njegovu ženu pogodilo duboko u srce.
 Vladar je živio još dugo nakon gubitka sinova i kraljevstva, koje je izgubio u istom ratu.
S mnogih strana uvijek mu je iznova bilo ukazivano na to da je lov, a posebno strastven lov, velika greška. Ali vladar je sva takva mišljenja i upozorenja uvijek odbacivao, nazivajući ih "lupetanjima slabića".
Izgubio je dva sina i kraljevstvo – a što bi značio taj gubitak uspoređen sa spoznajom da se čovjek treba vježbati u ahimsi, nenasilju, i da mora imati poštovanja prema svim živim bićima? Ništa ! 
Ali i životinje su duše, ni za njih nije ništa manje bolno kada ih se progoni i ubija članove njihovih porodica. To međutim postaje strašnim ako se iz gubitka ništa ne nauči, ako se, kao u slučaju Don Alfonsa, život više ili manje završi na način kako je i započeo.
 
Isto vrijedi i za ishranu. Tko cijeloga života jede meso, ništa nije shvatio, te će u ovom ili u nekom od slijedećih života mukotrpno umrijeti.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 23.03.2009. 14:10h

  Član zdugalicMerlin1 Sai Baba, avatar ovog doba, nam pojašnjava kako svijet funkcionira i kako bi trebali živjeti da budemo svi sretni na ovoj planeti koja se priprema za ulazak u Zlatno doba u kojem će postojati samo mir i ljubav prema bilo kojem živom biću. Na žalost, naš ego je često puta toliko jak da ne želi prihvatiti univerzalne životne istine i traži silna opravdanja kako bi opravdao svoju nesavršenost u bilo kojem pogledu. Nismo svjesni da će nas upravo to odvesti u patnju, no to je uglavnom jedini način kako možemo slomiti naš ego i naučiti životne istine.
 • 23.03.2009. 14:53h

  Član buntovnikMerlin2 Kad jedem meso dan prije ili na dan nogometne utakmice, igram nervozno i sa strahom, što se pretvori kasnije u negativu i dekoncentraciju, a kad ga uopće ne jedem, rušim sve pred sobom, koncentracija na razini, nema straha, pozitiva, na kraju budem najbolji igrač.
 • 23.03.2009. 16:34h

  Član noviMerlin1 Evo, ja nemam šta dodat....ipak šta sa štakorima kad se satvlja otrov, da se nestavlja neznam kako bi gradovi funkcionirali i ne samo gradovi.....komarci,muhe razne štetočine... pitanje
 • 23.03.2009. 20:12h

  Član lavicaMerlin1

  Novi

  to je borba za zivot. Tu ipak imamo nekakav razlog, da se zastitiimo od bolesti isl. Ne ubijamo u tim slucajevima samo zato da se netko najede... i zdovolji svoje niske strasti.
 • 23.03.2009. 20:37h

  Član noviMerlin1 Mislim da svi koji jedu meso ne ubijaju iz neke strasti za ubijanjem,nekako mi se čini licemjernim recimo živiš nekom gradu koristimo se s puno recimo blagodati gradskog života na uštrb tih životinjica nije baš to sve crno bijelo
 • 23.03.2009. 21:31h

  Član devetMerlin5 tema je off topic...ponavlja se već u više navrata...nekako mi se čini da ja koji jedem meso...da moj psihološki profil baš nekako ne štima...barem po ovom što išćitavam ovdje ... jer po ovome a i ranijim člancima ispada...da je stav o vegetarijanstvu..jedan i jedini..i naravno jedino ispravan način prehrane.???... netko je ovdje postavio članak o \"Agresivnosti vegetarijanaca\"...ja osobno sam tada napisao komentar ..da agresivnost ne potječe od ..vegetarijanstva kao takvog...nego od osobe ..do osobe... očito da ukoliko se ne slažemo oko teme...a u ovom slučaju se radi o vegetarijanstvu...vegetarijanci će to doživjeti kao nesupjeh...pa će krenuti još žešće s kampanjom i na taj način se....( eto nam agresivnosti )..odvajaju od \"normalnog društva\"... onda će okriviti društvo...kao njegovu grešku...kojem oni onda ne žele pripadati... me treba biti jako pametan pa zaključiti...tko tu radi nešto krivo...
 • 14.03.2010. 16:30h

  Član dzorkoMerlin2 :)
 • 07.03.2013. 23:18h

  Član www.yahoo.comMerlin3

  Za Devet:

    Vegeterijanstvo je zaista ispravniji način prehrane od mesojedstva. Vegeterijanci to potenciraju  samo zato da mesojedi uvide svoju agresivnost, ubijajući i jedući nedužne životinje.

  Živjeti se može bez ubijanja,a puno zdravije, sa vegeterijanskim načinom prehrane.

  Jedan Hadis kaže:

  "Budite milostivi prema onima koji žive na Zemlji, pa će i Allah (Bog), biti milostiv prema vama."

 • 08.03.2013. 00:08h

  Član mgracanMerlin2

  I bivši je Papa ocijenio naše doba kao doba relativnosti.

  Drugim riječima ljudi ne znaju što je istina a što nije. U toj nesigurnosti najlakše je na sve nepravde slegnuti ramenima i reći: "Sve je relativno."

  Tako se opravdavaju za sva zlodjela koja počine, a mnoga počine iz čiste inercije iil nesvjesnosti. Trebat će još mnogo života da svi nauče svoju lekciju.

  A nije li naš svijet namijenjen upravo tome da bude ŠKOLA?

 • 08.03.2013. 00:23h

  Član www.yahoo.comMerlin3

  Nilola Tesla o vegeterijanstvu, kaže:

  Tesla je bio zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdane prehrane te se i po tome pokazao zahvalnim "prorokom". Još 1900. godine rekao je: "Namjera povećanja broja stoke da bi se dobilo više hrane čini se… ispravna, no tako se mnoštvo može prehraniti samo na ’kratki dah’. Svakako je bitnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna točka za odricanje od uvriježenih barbarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski pokazuju veću snagu i tjelesnu spremnost. Neke sadnice, kao što je zob, su isplativije od mesa i bolje za duševno i tjelesno zdravlje. Treba učiniti sve napore da bi se zaustavilo obijesno i okrutno klanje životinja koje može biti pogubno i za ljudski moral. Da se oslobodimo životinjskih nagona i teka, koji nas unazađuju… trebamo napraviti potpuni rez po načinu prehrane. Sva ostala promišljanja (filozofa) o hrani su nepotrebna."

 • 08.03.2013. 08:17h

  Član ljubicicaMerlin4

  Ma dosta mi je više te teme o mesojedima.Istina bog da se u današnje vrijeme meso konzumira u prevelikim kolićinama, ali već ste i Bogu dosadili radi toga.Agresivnost i nervoza je dio karaktera kao i posljedica stresa sredine u kojoj se krečeš.AMEN

 • 08.03.2013. 08:47h

  Član camillaMerlin1

  Meso = ubojstvo

  Konzumacija mesa je najobičnija POHLEPA i zločin prema životu. Najlicemjernije je to što se taj zločin pokušava opravdati na način da se uvijek govori kako je to "potrebno iz zdravstvenih razloga". Ali uopće nije točno. Meso je stvar osobnog izbora, nešto što se već 1000 godina prenosi s generacije na generaciju i uvijek taj isti program "moraš jesti meso da budeš zdrav-a". Užas.

 • 16.05.2013. 08:32h

  Član shadowofsoulMerlin9

  otrov bola - to ispušta životinja kad je ubijaju, taj otrov bola ulazi u čovjeka i truje ga

  ne jedem meso, prestala sam, iako ga pripremam suprugu Davoru, ali ne jedem ga... prekršim sa ribom, ali i to je prekršaj, no prekršim sa ribom

   

 • 23.05.2013. 17:45h

  Član blindguardianMerlin0

  Za Darmu Vegeterijanaca

  1) Pogled na svet vegeterijanaca

  Apsolutno je polarizovan na neispravne(mesojede) i prave,izabrane(veggies).Priča o otrovu bola kod životinja trebalo bi da mesojedima probudi svest o ugroženju zdravlja na jedan prozaičan način. Međutim istina zvuči ovako, 50000 godina ljudi su evoluirali kao skupljači-lovci koji su morali ovako ili onako jesti ''otrov bola'' da bi opstali.Kultivisanje žita prvenstveno pa kasnije i povrća se dogodilo otprilike 12000 godina pre sadašnjice
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hunter-gatherer
  Mesožderstvo obuhvata 90% ljudske istorije, gena, navika, evolucije. I da to je bilo zaista hudo vreme,niski instinkti,haos,krv i tama. Ali bar objašnjava DNK i današnje erupcije nasilja, ratova i neproduhovljenosti.(Svež primer je kasapljenje dečaka u Londonu iz nejasnih razloga). Istina je velika, da nije bilo žita ne bi ni gradova ni trgovaca ni bankara postojalo. Društvo je iz žita raslo.

  2) Moralna zabuna

  Biljka svaka ima sistem za ishranu i razmnožavanje, ukratko ima svoj DNK. Prema tome živo je biće, da li ima dušu? Ima, samo se ne kreće i ne ispušta glasove, to je klasa živih bića za sebe. Vegeterijanci se njima hrane. Međutim glavni alibi vegeterijanstvu je neubijanje i ne narušavaje prirodne harmonije, a samim tim i dobra karma, duhovni uzlet i prosvetljenost. Ne bi ubijali kada bi isključivo jeli biljke sa kraja životnog ciklusa(u jesen, zimi), kada bi isključivo jeli plodove kao u stara vremena. Sada je situacija ovakva:bokori zelene salate, vrhovi špargli, mladi krompir, brokoli, kupus, mladi luk, itd.. Sve se gaji sa namerom za pojesti, ali i svinje i goveda takođe, namenski se kultivira i priprema za ishranu u pola svog prirodnog životnog ciklusa ubija se i niko ne haje. Po meni nije greh sve što se kultivira jesti, bilo to biljka ili životinja, ima mu negde u horoskopu nadležna kuća koja će mu zapečatiti postojanje. Ubijanje divljih životinja za mene je težak greh i loš put, jer vodi onim primordijalnim instinktima kojih smo se rešili kada smo počeli sejati.I zato advokatisati u korist jednog načina ishrane i hvaliti speriornost u odnosu na drugi je čista osionost.

  3) Dharma

  Cela priča oko ispravnosti vegeterijansva(privilegija manjine) me potseća na onu pasivno-agresivnu(ili full agresivnu ponekad) priču o gejevima(privilegija manjine). Naime i jedni i drugi kao da ne shvataju svoju posebnost i težinu(odgovornosti) ražličitosti, da su prosto izabrani negde da budu to što jesu, oni se bave marketingom i kampanjama tipa -prepoznaj, divi se i preuzmi- njihov način života kao nešto bolje i prihvatljivije. Jednostavno namećući se ruše svu svoju karmu dobrote. Ja sam da se svako ispoštuje, da se dostojanstveno i bez lažnog umiljavanja sa svakim postupa, prosto je. I jedni i drugi su vrlo često u rascepu svoje prirode i želja, krećući se putevima Božijim sa svojiim prirodnim sklopom u koji su uskočili na rođenju. Želje su duh njihov,a priroda to telo i okruženje kojim oni hode.
  Poštujte svakog ko i vas štuje, hranite se kako vam duša ište i ne sprečavajte, ne gušite svoje bližnje time. Naravno ovo je za 2.1% od 0.5%% populacije na planeti koja se strogo samo biljem hrani. Duh se hrani iznutra, telo-sprava onim što je najbolje za njega.

 • 23.05.2013. 19:33h

  Član vanessaMerlin9

  ♥ ♥ ♥*((((O))))

  ..."Jednostavno namećući se, ruše svu svoju karmu dobrote. Ja sam, da se svako ispoštuje, da se dostojanstveno i bez lažnog umiljavanja sa svakim postupa.

  I jedni i drugi su vrlo često u rascepu svoje prirode i želja, krećući se putevima Božijim sa svojiim prirodnim sklopom u koji su uskočili na rođenju.

  Želje su duh njihov,a priroda to telo i okruženje kojim oni hode.

  Poštujte svakog ko i vas štuje, hranite se kako vam duša ište i ne sprečavajte, ne gušite svoje bližnje time." 

 • 23.05.2013. 21:48h

  Član www.yahoo.comMerlin3

  A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada je kazao: »U Manu-samhiti je zakonski odobrena koncepcija uzimanja života za život. Slično tome, postoje i drugi zakoni u kojima se kaže da čovjek ne može ubiti čak ni mrava, a da zato ne snosi odgovornost. Pošto ne možemo stvarati, mi nemamo pravo ni ubiti ni jedno živo biće, te su stoga ljudski zakoni, koji prave razliku između ubijanja čovjeka i ubijanja životinja, nesavršeni. Ponekad nam postavljaju pitanje: »Ali vi jedete povrće, zar mislite da to nije nasilje?!» Odgovor je da jedenje povrća jest nasilje i da vegetarijanci također vrše nasilje nad biljem, jer i ono ima život. Zakon prirode je da se živo hrani živim, ali ljudsko biće bi to nasilje trebalo vršiti samo koliko je neophodno.»

  Znatno je manje nasilje ubrati plod nego ubiti visoko osjećajniju i svjesniju životinju. Biljke su također žive ali imaju puno nižu svjesnost i osjet bola od životinja. Civilizirano ljudsko biće bi trebalo vršiti što manje nasillja. Postoji hijerarhija viših odnosno svjesnijih i manje svjesnih bića u prirodi. Životinja može jesti bez grižnje savjesti i biljke i životinje, ali za ljudska bića je namijenjena vegetarijanska hrana.

   

SADRŽAJ UPISAO

Član PalominoMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana palomino dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SIJEČANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav

  24.01.2020. 07:43h
 • Član vanessavanessa

  ☕️♥♫♥ ☕️♥♫♥ ☕️♥♫♥☕️puseeee

  23.01.2020. 16:59h
 • Član vanessavanessa

  *♥**♥**♥**♥**♥**♥*svima; kasno palim,)))))), ali upalim ;)))))))

  23.01.2020. 16:47h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lijep i sretan dan vam želim. Lp

  22.01.2020. 06:22h
 • Član iridairida

  Mirjana*♥*

  20.01.2020. 20:10h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobra večer svima !

  19.01.2020. 21:05h
 • Član iridairida

  neka ti bude na korist*♥*

  17.01.2020. 15:16h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Mesojedi i karma 2