Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član dzorko

Upisao:

dzorko

OBJAVLJENO:

PROČITANO

944

PUTA

OD 14.01.2018.

R E Q U I E M

R E Q U I E M
Requiem (čit. "rekvijem") je misa za mrtve. Tom riječju počinje prvi stih tzv. introitusa (requiem aeternam -> pokoj vječni...). Zapravo je REQUIEM molitva za duše mrtvih. Requiem oduvijek privlači pozornost mnogih skladatelja, zbog izvanrednoga teksta, u kojemu se izmjenjuju dramatski odlomci s opisima Strašnoga suda, i lirski, u kojima se ponizno moli za spas i smirenje duša pokojnih.

Requiem (čit. "rekvijem") je misa za mrtve.
Tom riječju počinje prvi stih tzv. introitusa (requiem aeternam -> pokoj vječni...).
Zapravo je REQUIEM molitva za duše mrtvih.
Requiem oduvijek privlači pozornost mnogih skladatelja, zbog izvanrednoga teksta, u kojemu se izmjenjuju dramatski odlomci s opisima Strašnoga suda, i lirski, u kojima se ponizno moli za spas i smirenje duša pokojnih.


Jedno od najpoznatijih uglazbljenja Requiema je Mozartovo - skladao ga je neposredno uoči svoga odlazka s ove razine postojanja.


Slijedi stavak iz Mozartovog Requiema pod nazivom Lacrimosa (čit. "lakrimoza", u prijevodu "suzna, žalobna, tužna, plačna", od "lacrima" = suza)


http://www.youtube.com/watch?v=JE2muDZksP4

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 14.11.2010. 17:35h

  Član pticaMerlin5 :-*
 • 14.11.2010. 18:16h

  Član vanessaMerlin9

  ♥ ♪♫ ♪♫

  lACRIMOSA...VELIČANSTVENO....:(
 • 15.11.2010. 10:53h

  Član dzorkoMerlin2 uzgred, Mozartova glazba je radostna, vrckava, razigrana, lucidna... - sva osim njegovoga Requiema o_o
 • 15.11.2010. 11:47h

  Član srceMerlin3 dzorko dodala bih samo i lekovita. 21 sinfonija - Adante je melem ranjenoj duši i telu. neki stomatolozi u svojim ordinacija već prakticiraju njegovu glazbu, jer je dokazano da čoveka opušta, smanjuje bol. samo se treba prepustiti i opustiti. a voda u čaši pored njegove glazbe, formira prlepe kristale i pravi je eliksir.
 • 15.11.2010. 11:51h

  Član srceMerlin3 čitala sam da neki glazbenici kažu, da je ta njegova sinfonija vrhunac glazbenog ostvarenja i do danas nije prevaziđena?
 • 15.11.2010. 17:10h

  Član dzorkoMerlin2 srce, da -> Mozartova glasba doista djeluje umirujuće, čak i izcjeljujuće =) vezano uz konkretni primjer, vjerojatno se radi o poznatom Andante stavku iz Mozartovoga 21. klavirskoga koncerta (premda postoji i 21. simfonija ;)
 • 15.11.2010. 19:05h

  Član saturn17Merlin2 lacrimosaaaaaaa........:))))))))
 • 13.11.2011. 05:33h

  Član srceMerlin3

  Obzirom da vam o svojim razmišljanjima i osećajima pišem, napisaću i ovo jer nikada preko nečega što me muči ne prelazim ćuteći, kao da se to mene ne tilče a podtaknuta jučerašnjim za mene neprijatnim i bolećim razgovorom na chatu. Zašto sam se osetila prozvanom ne znam? Slaba savest? Zbog čega? Samo jednom sam ispod članka događaj dana napisala moje mišljenje o svom zlu koje je zadesilo ove naše prostore, pa eto imam potrebu još jednom. jer komentar, da neki ne mogu spavati jer ne čine dobra dela a obzirom da sam pisala o mojoj nesanici osetila sam da poruka leti na mene; da trebam moliti za neke događaje; da sam komentar napisala kičasto; komentirala sam onako kako osećam a ako izgleda kičasto, ja drugačije ne znam. Imam osećaj da je ovaj članak ponovo podignut baš zbog jučerašnjeg chatanja. Kad god je reč o tim događajima koji su se dogodili osetim se neprijatno. Zašto? kada znam da drhtim nad svakim nasiljem, kada suosećam i sa dobrima i sa manje dobrim ljudima. Ne znam da li ste nekada imali osećaj krivice a da niste za to krivi ili pak neposredno. Ja ga imam, kad god je razgovor, ili gledam neke događaje u vezi rata, nasilja uništavanja. Ovo pišem iz razloga što misim da su to veoma osetljive stvari, koje bole. Treba se uvek setiti i obeližiti te tragilčne događaje jer to nam je i obaveza. Ovim ne diktiram način kako će se diskutirati i šta pisati, samo moje mišljenje dajem, da neke teme i diskusije nanose nekima bol. Zato vam sada želim još jedanputa reći. Onako kako osećam u srcu i duši. U mom osobnom imenu izvinjavam se i molim oprost za sebe, jer pripadam narodu, a osećam deo odgovornosti, jer je jedan deo mog naroda naneo zlo vašem narodu. Da li ću ga dobiti ili ne nije mi toliko važno. To zna moja duša i On. Možda je i ovo kičasto napisano, a napisano je iz duše.

  Olivera

 • 13.11.2011. 05:38h

  Član dzorkoMerlin2

  svatko se češe tamo gdje ga svrbi

 • 13.11.2011. 05:46h

  Član srceMerlin3

  ne češam se. samo mi suze teku.

 • 13.11.2011. 05:49h

  Član dzorkoMerlin2

  suze su u redu

 • 13.11.2011. 07:15h

  Član srceMerlin3

  ako me neko iz tih razloga ne želi u društvo. slobodno otvoreno bez zadrške mi možete napisati. naljutiti se neću a pokušaću da odgovorim onako kako osećam. naravno neću otići jer kada znam i osećam da nisam ništa učinila, i nemam krajnjih misli  onda ne odlazim. da imam i mrvicu od mrvice neko drugačije mišljenje ili da sam nacionalista, lokal patriota, sada bih verovatno bila na nekom portalu koji možda imaju takav osećaj. Ja ga nemam i nikada nisam imala. Možda ovo deluje sve patetično, ali eto, bolje rešiti nesporazume ili istinu odmah nego da se vuče. Takva sam.

 • 13.11.2011. 07:51h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  \"...Molim u svoj sniženosti,
  Srca puna skrušenosti:
  Daj mi umrijet u milosti.

  Avaj dana suza, straha,
  Kada grešni stvor iz praha
  Pođe k sudu posljednjemu!
  Slatki Spase, prosti njemu!

  Spase blagi, ti nas vodi,
  U dvor svetih nebesnika,
  U zbor sretnih blaženika. Amen.\"

 • 13.11.2011. 10:34h

  Član dzorkoMerlin2

  draga Kairos, hvala i bravo za odličan izbor !

  veni, sancte spiritus (dođi, Duše Sveti)

  doista je \"plod Duha ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost\" (Gal 5, 22-23) 

  \"Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika i u njima užezi oganj svoje ljubavi\" (Pjesma prije Evanđelja)

  dođi, Duše Sveti ! Amen.

   

 • 13.11.2011. 10:39h

  Član dzorkoMerlin2

  srce, Vukovar JEST bolna i traumatična tema,

  svatko od nas se s tom traumom i tom boli nosi kako zna i može

  - tebi želim da i ti to naučiš na za tebe najbolji način,

  i također skromno mislim da najbolji način za tebe vjerojatno NIJE samoisticanje, samosažaljevanje, preuzimanje uloge \"žrtve\" i sl.

 • 13.11.2011. 10:44h

  Član dzorkoMerlin2

  i uzgred, članak o Requiemu je postavljen samo i jedino povodom dana sjećanja na žrtve Vukovara, i ta je tema tim povodom spomenuta i u crticama u kratkim razgovorima - ni na koji način u relaciji s tobom ili s bilo kim posebno, no očito si osjetila potrebu, i tada i ovdje, se o tome oglasiti

 • 13.11.2011. 10:49h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  lakrimosa, vapaj, želja, san čovjekov ...veni sankte spiritus...vidi sankte spiritus...vici sankte spiritus...da, dzorko to je TO...:-))

 • 13.11.2011. 10:50h

  Član dzorkoMerlin2

  s gornjim je povezan odgovor da se \"svatko češe tamo gdje ga svrbi\" o_o

  odgovor \"suze su u redu\" vrijedi za sve i uvijek kada smo u dodiru s tugom, žalošću, bolom bilo koje vrste - u redu je plakati kada smo tužni, kada iskusimo bol (uz ostalo, manje će se piškiti ;)

 • 13.11.2011. 10:56h

  Član dzorkoMerlin2

  draga Kairos, eto, i Lacrimosa sažimlje da su suze u redu

  (premda bi srce moglo pomisliti da je Mozart to skladao samo da bi njoj \"napakostio\" i da bi se ona \"osjećala loše\" ;)

 • 13.11.2011. 11:01h

  Član srceMerlin3

  hvala Dzorko da si mi odgovorio. prihvatam tvoj komentar. i niti malo se ne ljutim. naprotiv posluži će mi da o tim osobinama razmislim. samoisticanje, da to je očigledno. a to sam ja. probaću dati to pod kontrolu. verovatno će trajati duže taj proces jer starom kljusetu treba više vremena za promene. :))samosažaljanje ne. no svakako ću o svemu razmisliti. I dalje moj odnos do tebe ostaje potpuno isti kao i pre ovoga. drag si mi. pozdrav 

 • 13.11.2011. 11:07h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  dragi dzorko...dragi davorine...muzikolozi nam poručuju da je Requiem čiji odsjećak \"Lakrimosa\" upravo slušamo, Mozart napisao za svoju dušu koja se spremala na vječni mir...osjećao je kraj svoga ovozemaljskog puta...je li ga uistinu osjećao ili bio vizionar budućnosti...:-))

 • 13.11.2011. 11:19h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  u svakom slučaje je snaga našeg postojanja u ovome ovdje i ovome sada prisjećanje na žrtve Vukovara...na žrtve grada heroja...na sve žrtve besmislenosti vihora svih ratova...:-))

 • 13.11.2011. 12:57h

  Član dzorkoMerlin2

  sukobi i ratovi izbijaju zakonomjerno, kada je stres u pojedinačnoj i u kolektivnoj svijesti akumuliran do \"kritične točke\", do točke eksplozije / erupcije / provale nasilja 

 • 13.11.2011. 14:23h

  Član shadowofsoulMerlin9

  draga Srce, uopće se ne trebaš osjećati prozvanom za bilo što je napisano u vezi rata ili Vukovara ili Zadra ili bilo čega!

  prozvanima bi se trebali osjećati licemjeri koji su ubijali,palili i uništavali Hrvatsku, a sada žive u njoj, sjede u saborskim klupama, u općinskim foteljama, u ravnateljskim ulogama u školama i dalje siju svoju netrpeljivost prema svemu što ima predznak ili ime hrvatsko.

  Hrvatska je žrtva, na nju se napalo. Naši hrvatski branitelji su branili svoju zemlju, a neki su dolazili iz Niša, Kragujevca i borili se u ime \"velike Srbije\" na hrvatskom tlu, a nijedan hrvatski branitelj nije prešao granice Hrvatske i otišao u Kragujevac, Niš ili neki drugi srbijanski grad i tamo se borio u ime tko-zna-čega!

  i glupo mi je da se uopće poteže pitanje politike i to muljatorske politike, kad se zna tko se treba osjećati kriv: samo zločinac se treba osjećati kriv, a ako je netko pripadnik nekog naroda čiji kukolj je ubijao - to ne znači da je cijeli narod kriv za to, već samo ti ekstremni pojedinci, njihove političke vođe i muljatorska politika koja je i dovela do bratoubilačkog rata.

  mi smo žene koje pišu pjesme, kuhaju, spremaju, neke još rade, neke su u mirovini i bavimo se, drage žene, takvim stvarima, a ne politiziranjem što je bilo, što bi bilo kad bi bilo itd.

  ono što mogu učiniti u spomen toga je zapaliti (ne samo ovih dana), nego i uvijek kad mi dođe - svijeću za Vukovar, Dubrovnik, Škabrnju, Pakrac, Gospić, Zagreb i druge napadnute gradove i zamoliti dragog Boga da toga više nikad ne bude na ovim našim zajedničkim prostorima. 

SADRŽAJ UPISAO

Član dzorkoMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana dzorko dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

Osvježi podatke

SVIBANJ...

Osvježi podatke

METODE I TEHNIKE

Osvježi podatke

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, evo nije prošlo dugo i evo ostvaruje se nešto iz tvog tumačenja: danas nađem razbijeno zrcalo suvozačkog retrovizora!!!

  13.05.2020. 18:30h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  12.05.2020. 20:01h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

V U K O V A R