Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

476

PUTA

Divlja ruža se smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C...

Divlja ruža se smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C...
Zanimljivosti. BRITANSKI "RATNI" SIRUP. Sirup od šipka (uglavnom pasje ruže, iako se je proizvodio dijelom i od drugih vrsta) spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pasja ruža, divlja ruža, rosa canina...

Divlja ruža se smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C...

Ljekoviti list, cvijet i plod...

Čaj se može raditi od osušenih mladih listova, osušenih latica ili zrelih plodova...

Marmelada ili pekmez od šipka, slatko od latica, ušećerene latice, liker od latica, vino...

Zanimljivosti. BRITANSKI "RATNI" SIRUP. Sirup od šipka (uglavnom pasje ruže, iako se je proizvodio dijelom i od drugih vrsta) spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zbog pomorske blokade tijekom koje su njemačke podmornice potapale trgovačke brodove koji su plovili prema Velikoj Britaniji opskrba Britanije voćem, posebno agrumima, bila je u potpunom prekidu. Kako se tada vitamini još nisu sintetski proizvodili počeli su se učestalo javljati zdravstveni problemi u djece uzrokovani nedostatkom C vitamina. Tadašnje Ministarstvo hrane donijelo je naredbu o prikupljanju šipka i masovnoj proizvodnji sirupa. Brigade dobrovoljaca prikupljale su šipak u prirodi, u periodu od 1943. do 1945. godišnje je prikupljano po 450 tona, od kojeg se je proizvodio sirup koji je prodavan po niskim cijenama, a majkama s djecom dijeljen je u zdravstvenim ustanovama. U medijima je objavljen recept s detaljnim uputama za kućnu pripremu sirupa. Budući da je sirup bio i ukusan djeca ga nisu doživljavala kao lijek. Još i danas brojne britanske obitelji pripremaju šipkov sirup po tom receptu i koriste kao preljev za palačinke, kolače, kompote, dodaju u vočne kupove... Originalni recept možete pronaći u našem poglavlju gastro/recepti/zimnica ili klikom na ovaj link.

Britanski 'ratni' sirup od šipka 

Sirup od šipka divlje ruže

Originalni recept, iz The Hedgerow Harvest (1943) napisan je za 2 funte šipka (0,91 kg). Radi lakšeg snalaženja prenijeli smo ga iz britanskog imperijalnog u metrički sustav i preračunali na količinu od 1 kg šipka.

Postupak

  • Zakipite 1,90 litre vode
  • Strojem za mljevenje mesa sameljite 1 kg šipka i odmah, bez odlaganja, usipajte u zaključalu vodu. Pričekajte da ponovno zakipi, maknite s štednjaka i ostavite da stoji 15 minuta.
  • Smjesu prebacite u flanelsku krpu, lanenu krpu ili sirnu maramu, objesite iznad čiste posude i ostavite da kapa. (Napomena: nemojte smjesu staviti da kapa kroz obično cjedilo ili sito, šipak ima brojne dlačice koje će sigurno proći).
    • Da budete sigurni da su odstranjene sve oštre dlačice prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.
  • Kada je većina tekućine iskapala kroz tkaninu prebacite gusti ostatak u čistu posudu, prelijte s litrom kipuće vode, dobro promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta.
  • Smjesu ponovno stavite u krpu i pustite da iskapa.
    • Da budete sigurni da su odstranjene sve oštre dlačice prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.
  • Iskapani sok stavite u čistu posudu i kuhate na laganoj vatri sve dok ne ukuha na količinu od otprilike 1 litre. Dodajte 620 grama šećera i prokuhajte 5 minuta uz miješanje.
  • Gotovi vrući sirup ulijte u još vruće sterilizirane bočice i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Već otvorenu bočicu čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku 2 tjedna.

Važna sigurnosna napomena: Ne konzumirajte sirovi šipak. On je vrijedna i zdrava namirnica, ali sadrži brojne dlačice koje ako nisu odstranjene mogu izazvati snažnu iritaciju probavnog sustava (jedno od narodnih imena za šipak je svrbiguzica).
Prilikom čišćenja šipka i bilo kakve manipulacije otvorenim plodom korisno je koristiti jednokratne medicinske gumene rukavice. Dlačice mogu iziritirati kožu i izazvati vrlo jak svrbež. Prah svrbljivac koji se koristi za zbijanje neslanih šala proizvodi se od dlačica iz šipka. Nikada prilikom rada sa šipkom rukama ne dodirujte oči ili sluznice.


vrtlarstvo.prirodna-hrana.info

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Ljekovito djelovanje jabuke je antimikrobno, antivirusno i protuupalno... Zumbul je lijep, mirisan i otrovan za kućne ljubimce i ljude...