Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član test

Upisao:

test

OBJAVLJENO:

PROČITANO

276

PUTA

Vrhunski vodič za zaštitu vašeg djeteta na internetu u 2023

Vrhunski vodič za zaštitu vašeg djeteta na internetu u 2023
Razgovarajte s djetetom o internetskom zlostavljanju.

Vrhunski vodič za zaštitu vašeg djeteta na internetu u 2023

Kristina Peruničić

Ažurirano 9. srpnja 2023Glavni urednik

Uvod

Mnogi vodiči za sigurnost djece na internetu samo plaše roditelje, a da im se ne govori što zapravo mogu učiniti ; i zato smo se okupili, grupa stručnjaka za kibernetičku sigurnost i roditelja, kako bismo stvorili drugačiji vodič. Ažuriran je za 2023. i odnosi se na korake koje možete poduzeti da zaštitite svoje dijete od seksualnih predatora, internetskog zlostavljanja, ovisnosti o mobilnom telefonu i uvredljivog sadržaja . Iako mislimo da ne biste trebali paničariti kao roditelj, morate biti svjesni veličine rizika jer svako dijete može biti pogođeno.

Što mi kao roditelji možemo učiniti? Umjesto da koristimo tehnologiju samo da bismo zaokupili djecu, moramo ih educirati o tome. Umjesto da im u sve mlađoj dobi guramo telefone u malene ruke , trebamo im govoriti o opasnostima života na internetu. I umjesto da se nadamo da će sve biti u redu, moramo nešto poduzeti , provjeriti aktivnost naše djece i uvjeriti se da će stvarno biti u redu.

Ovaj sveobuhvatni vodič pokazat će vam kako . U njemu smo naveli osam područja na koja biste trebali obratiti pozornost dok se krećete ovim složenim internetskim svijetom – od mobilnih uređaja do društvenih medija, igara, internetskog zlostavljanja i informacijske sigurnosti.

Uobičajeni izazov je da većina roditelja zapravo ne razumije platforme kao što su TikTok, Instagram, Snapchat pa čak i Twitter - da ne spominjemo 4Chan i zajednice za igranje. No za njihovu je djecu online svijet stvarniji od stvarnog svijeta. Za dobrobit naše djece ključno je da razumijemo što vide na internetu , što je vani, dobro i loše, i kako to utječe na njihovo fizičko i emocionalno blagostanje.

Dobra vijest je da nije tako teško postaviti određene tehničke kontrole za zaštitu vaše djece na internetu . Daleko važnije, najbolja stvar koju možete učiniti da zaštitite svoju djecu je da razgovarate s njima . Ovaj će vam vodič pomoći da postavite jasne granice čemu i kada pristupaju online, ali i da budete uz svoju djecu kada pogriješe ili kada pretjeraju. Nije li to ono na što se roditeljstvo u osnovi svodi?

1. Mobilni telefoni i aplikacije

Prema istraživanju SellCell-a, prosječna dob u kojoj djeca dobivaju svoj prvi pametni telefon je 8 godina i čini se da ona stalno pada. Prosjek je bio 10 u 2015. prema 000. Iako davanje pametnog telefona djetetu ima neke prednosti, lako je zaboraviti da je on ništa manje od Pandorine kutije.

Pametni telefoni daju djeci slobodu bez presedana: mogućnost da komuniciraju s ljudima bez nadzora , da konzumiraju bilo koji sadržaj koji žele , pa čak i da s lakoćom djeluju nasilno prema drugoj djeci na mreži. Ako ne znaju kako se ponašati sa svojim telefonom, pridržavati se osnovne etike i opreza te biti svjesni rizika – mogli bi postati žrtve internetskog uznemiravanja , zlonamjernog softvera i krađe novca , biti izloženi nasilnom ili seksualnom sadržaju i još gore. Budući da su pametni telefoni osobni uređaji, često ne znamo što naša djeca rade s njima, kako ih koriste i s kakvim se prijetnjama susreću.

Ako razmišljate da svom djetetu poklonite pametni telefon, ključno je unaprijed imati neke jasno zacrtane smjernice kako bi svi bili na istoj stranici. Ako vaše dijete već ima pametni telefon, još nije kasno da pregledate obiteljska pravila. Pokažite im da je imati pametni telefon velika odgovornost.

Provedite pravila pametnog telefona sa svojim djetetom. Pobrinite se da vas vaša djeca uključe u svoje telefonske aktivnosti kako biste ih zaštitili.

Postoji mnogo mjera opreza koje možete poduzeti kako biste osigurali sigurnost telefona:

  • Neka vaše dijete potpiše ugovor za pametni telefon prije nego što mu ga date. Ispišite popis pravila za mobitel i zalijepite ga na javno mjesto u svom domu.
  • Preuzmite roditeljski nadzor. Aplikacije roditeljskog nadzora za mlađu djecu omogućuju vam da ograničite djetetovu upotrebu, odredite njihovu lokaciju i nadzirete njihove pozive i poruke. Aplikacije također omogućuju isključivanje određenih funkcija u različito vrijeme. Na primjer, onemogućavanje slanja tekstualnih poruka u vrijeme večere.
  • Postavite ograničenja kada vaše dijete može koristiti pametni telefon i koliko dugo svaki dan.
  • Dajte svom djetetu osobni primjer. Ne nosite telefon na stol za večeru, ne šaljite poruke i ne vozite se.
  • Postavite stanicu za punjenje na središnje mjesto u vašem domu. Telefoni ne bi trebali biti u spavaćoj sobi vašeg djeteta kako ih ne bi koristili kasno navečer.
  • Možete instalirati aplikaciju za praćenje djetetovih poruka. Keepers je jedna vrsta aplikacije koja upozorava roditelje o štetnim, uvredljivim ili sumnjivim porukama, a uključuje i uređaj za praćenje koji prikazuje lokaciju vašeg djeteta u stvarnom vremenu. Ovo je posebno važno jer 19% mladih navodi da je primilo seksualno eksplicitnu tekstualnu poruku.

2. Streaming sadržaja i pametni televizori

Streaming sadržaj je porastao u popularnosti, a na dohvat ruke nam je dostupno više TV emisija i filmova nego ikada prije - većina njih nije osobito prikladna za djecu. Iako postoje izvrsne obrazovne emisije na Netflixu, Huluu, Disney+, Apple TV+, BBC iPlayeru i drugima, djecu će uvijek privlačiti popularne emisije o kojima svi pričaju – a da ne znaju koliko nasilne, seksualne ili uznemirujuće mogu biti za dijete. A postoji mnogo prilika: prema pedijatrijskom istraživanju JAMA-e 2019. provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, djeca u dobi od četiri do šest godina u prosjeku svakodnevno gledaju 89 minuta televizije.

Kako možete biti sigurni da vaše dijete neće biti izloženo neželjenom sadržaju?

Većina velikih pružatelja sadržaja za strujanje ima roditeljski nadzor , neki robusniji od drugih. Netflix vam omogućuje postavljanje zasebnih profila za vas i za vašu djecu.

Pomoću ovih alata možete osigurati da vaša djeca imaju pristup samo sadržaju primjerenom dobi . Budući da Netflixov dječji jelovnik ima drugačiju shemu boja od uobičajenog jelovnika, lako možete vidjeti pristupaju li vaša djeca sadržajima koji su im dopušteni ili ne. Međutim, to ne sprječava djecu da prijeđu na vaš profil, pa i dalje morate biti na oprezu.

iTunes i Apple TV omogućuju roditeljima postavljanje razina ocjenjivanja za sadržaje koje njihova djeca gledaju. Nasuprot tome, Amazon Prime nema roditeljske kontrole, tako da jedino što trebate učiniti je odjaviti se sa svog računa i ne dijeliti lozinku.

Međutim, svi ti alati ne zamjenjuju česte razgovore s djecom o tome što gledaju. Moraju znati da čak i ako se naziv emisije stalno spominje, to ne znači da je prava za njih.

Pratite vrijeme gledanja TV-a ograničavanjem broja sati koje dijete gleda dnevno, uključivanjem roditeljskih postavki, razgovorom s djetetom o sadržaju koje gleda i provođenjem TV vremena kao obitelji.

3. Igraće konzole i online igre

21% svih igrača videoigara u SAD-u mlađi su od 18 godina. Uz toliko igara s nasilnim ili seksualnim sadržajem i toliko mnogo platformi za igranje, važno je pripaziti na vrste igara koje vaša djeca igraju .

Osim toga, mnoge igre koje imaju komponentu za više igrača ili su u potpunosti bazirane na mreži, što ih čini otvorenima za zlostavljanje od strane drugih igrača, uznemiravanje i seksualno napredovanje putem chat sustava igre. Djeca također mogu uspostaviti odnose s drugim igračima i mogu dati svoje osobne podatke.

Ali nije sve tako loše: igre su također odličan način da djeca razviju razne vještine. Pomažu djeci razviti vještine rješavanja problema, naučiti kako se posvetiti dugoročnim ciljevima i kako raditi kao dio tima. Također mogu biti izvrsna prilika za obiteljsko zbližavanje. Kako bismo bili sigurni da će naša djeca uživati ​​u blagodatima igranja, a ne patiti od rizika, moramo pratiti njihovo igranje .

Potaknite svoju djecu da razgovaraju o igrama koje igraju. Provjerite je li vaš dječji profil postavljen na privatni. Razmislite o držanju igraće konzole u zajedničkom društvenom prostoru. Proučite dobnu ocjenu igara. Koristite roditeljski nadzor za postavljanje profila. Ograničite vrstu ljudi s kojima vaše dijete može razgovarati na internetu.

4. Društveni mediji

Korištenje društvenih medija sada je sveprisutno među američkim tinejdžerima ; 71% koristi više od jedne društvene platforme. Današnja djeca također provode jako puno vremena na društvenim mrežama. Istraživanje neprofitne grupe Common Sense Media pokazalo je da su djeca od 8 do 12 godina bila online šest sati dnevno , većinom na društvenim platformama, a djeca od 13 do 18 godina nevjerojatnih devet sati!

Prema nedavnoj studiji s Harvarda, iako većina platformi društvenih medija zahtijeva da korisnici imaju 13 godina da bi se prijavili, 68% anketiranih roditelja pomoglo je mlađoj djeci da otvore račun.

Društveni mediji mogu biti osobito ovisni za mlade i tinejdžere. Otvara vrata nizu različitih problema, poput internetskog zlostavljanja, neprikladnog dijeljenja i napredovanja seksualnih predatora (više o njima u nastavku).

Pristup društvenim medijima također je ključan za razvoj društvenog identiteta tinejdžera. To je način na koji se povezuju sa svojim prijateljima i to može biti zdrav način druženja. Ključno je postaviti granice tako da to ostane pozitivno iskustvo.

Omogućite sigurno okruženje. Ne puštajte svoju djecu na društvene mreže dok ne narastu. Držite računalo na javnom mjestu. Ograničite vrijeme provedeno na društvenim mrežama. Blokiraj pristup lokaciji svim aplikacijama. Podesite postavke privatnosti. Pratite online aktivnosti vašeg djeteta.

5. Cyberbullying

Životi naše djece preselili su se na internet. Nažalost, i njihovi nasilnici su se preselili na internet.

Cyberbullying je često u vijestima, s izvješćima o samoubojstvima djece zbog internetskog uznemiravanja . Cyberbullying počinje u mlađoj dobi i može imati katastrofalne učinke na vaše dijete, koji će zahtijevati psihološko i psihijatrijsko liječenje. Mlade žrtve internetskog nasilja imaju 1,9 puta veću vjerojatnost da će počiniti samoubojstvo od onih koji nisu doživjeli internetsko nasilje.

Cyberbullying se događa na svim platformama koje smo gore naveli , a dolazi u mnogim oblicima: širenje glasina i slanje prijetećih poruka putem društvenih medija, slanje poruka, pretvaranje da ste drugo dijete i objavljivanje neugodnog materijala pod njihovim imenom, prosljeđivanje privatnih fotografija bez pristanka, i općenito objavljivanje na internetu o drugom djetetu s namjerom da ga ponize.

Internetsko zlostavljanje posebno je štetno jer je tako javno. U prošlosti, ako je dijete bilo maltretirano na igralištu, možda je nekoliko njegovih vršnjaka to vidjelo. Sada se najprivatniji podaci djeteta mogu razbacati po internetu i tamo su trajno osim ako se ne prijave i uklone.

Internetsko zlostavljanje može negativno utjecati na internetsku reputaciju ne samo žrtve, već i počinitelja, te imati dubok utjecaj na budućnost tog djeteta, uključujući upis na fakultet i zapošljavanje.

Također je izuzetno postojan. Ako je dijete meta tradicionalnog maltretiranja, njegov ili njezin dom najčešće je mjesto utočišta. Budući da su digitalne platforme stalno dostupne, žrtve internetskog nasilja bore se da pronađu bilo kakvo olakšanje.

Često je vrlo teško reći je li vaše dijete zlostavljano na internetu. To se događa digitalno, pa je manja vjerojatnost da će roditelji i učitelji to prečuti ili primijetiti. Manje od polovice djece koja su zlostavljana na internetu govori svojim roditeljima ili drugoj odrasloj osobi kroz što prolaze , prema organizaciji za sigurnost na internetu i-SAFE. Zapravo, prema Centru za istraživanje internetskog nasilja, 36,4% djece u dobi od 12 do 18 godina iskusilo je internetsko zlostavljanje u životu.

Najbolji način da spriječite internetsko zlostavljanje ili da ga zaustavite na pravi način je da budete svjesni ponašanja svog djeteta. Mogu se pojaviti brojni znakovi upozorenja.

Dijete koje je zlostavljano može zatvoriti svoj račun na društvenim mrežama i otvoriti novi. On ili ona mogu početi izbjegavati društvene situacije, čak i ako su u prošlosti uživali u društvu. Žrtve (i počinitelji) internetskog nasilja često skrivaju svoj ekran ili uređaj kada im drugi ljudi dođu u blizinu i postanu oprezni oko toga što rade na internetu. Mogu postati emocionalno uznemireni ili povučeni.

Razgovarajte s djetetom o internetskom zlostavljanju.

6. Privatnost i sigurnost informacija

Kao roditelji, najviše smo zabrinuti zbog utjecaja internetskog svijeta na emocionalnu i fizičku dobrobit naše djece. Lako je zaboraviti da su djeca osjetljiva na prijetnje informacijskoj sigurnosti koje mogu uzrokovati značajnu financijsku štetu.

Prijetnje kao što su zlonamjerni softver i virusi, prijevare s krađom identiteta i krađa identiteta mogu imati puno veće šanse pogoditi dijete – budući da ima više povjerenja i ima manje iskustva od nas odraslih. Djeci se dijeljenje osobnih podataka, poput punog imena ili mjesta stanovanja, možda i ne čini kao velika stvar. Zlonamjerna treća strana ih čak može navesti da podijele podatke o vašoj kreditnoj kartici.

Postoji niz načina na koje hakeri i lopovi mogu izvući informacije od djece. Besplatne igrice za preuzimanje, filmovi ili čak melodije zvona koje se reklamiraju djeci mogu postaviti viruse na vaše računalo i ukrasti vaše podatke.

Hakeri koji se predstavljaju kao legitimne tvrtke, poput Googlea, šalju e-poruke tražeći lozinku vašeg djeteta. Također se mogu predstavljati kao prijatelji ili čak rođaci vaše djece.

Što biste trebali priopćiti svom djetetu?

  • Raspravite sa svojom djecom o velikim prijetnjama na internetu danas. Pobrinite se da znaju kako izgleda phishing napad i zloglasna web stranica s igrama, kako bi znali da ne smiju pasti na ove prijevare. Također, naglasite utjecaj koji će virtualni cyber napad imati u stvarnom svijetu.
  • Pobrinite se da čuvaju privatnost svih svojih podataka i da nikada ne objave svoje puno ime, broj telefona, adresu ili školu koju pohađaju na javnom mjestu.
  • Razgovarajte sa svojom djecom o lozinkama. Posjedovanje jake lozinke prva je i najbolja mjera za sprječavanje hakiranja i krađe identiteta. Korištenje sigurnog generatora lozinki kao što je ovaj koji smo napravili je sjajno za ovu priliku, a zajedničko isprobavanje lozinki zabavan je način da osigurate da je lozinka vašeg djeteta što je moguće jača.
  • Recite svojoj djeci da izbjegavaju korištenje javnog wifi -a - ovo je jednostavan način za hakere da uđu u njihove uređaje.
  • Razgovarajte sa svojom djecom o krađi identiteta: jednom kada kibernetički kriminalac dobije njihove podatke, može činiti stvari u njihovo ime, pa čak i povrijediti ljude – i bit će to iznimno teško zaustaviti.

Što možete učiniti za stvaranje sigurnog okruženja:

  • Instalirajte jak antivirusni program na svoje kućno računalo i uređaje svih članova obitelji.
  • Instalirajte VPN ( virtualnu privatnu mrežu ) na svoje računalo. Ovo je softver koji šifrira vašu vezu i anonimizira vaše pregledavanje weba. To će znatno otežati hakerima pristup i krađu privatnih podataka.
  • Ako vi i vaša djeca koristite puno različitih uređaja u kući, razmislite o instaliranju VPN-a na svoj usmjerivač . Na taj će način sav internetski promet koji prolazi kroz router biti zaštićen, bez potrebe instaliranja VPN-a na svaki uređaj.
  • Instalirajte program za blokiranje oglasa kako se vaša djeca ne bi morala suočiti s lažnim oglašavanjem koje ih potiče da preuzmu zlonamjerne programe na vaše računalo.
  • Ako vaša djeca imaju pametne telefone, provjerite jesu li njihove sigurnosne postavke postavljene na maksimum.

Naučite svoju djecu koliko je važno čuvati svoje podatke i uređaje na sigurnom i sigurnom kada su na mreži.

7. Gledanje neprikladnog sadržaja na internetu

Budući da je internet toliko otvoren i javan, on je također mjesto gdje djeca mogu naići na sadržaj namijenjen odraslima - sadržaj koji bi mogli smatrati uznemirujućim, zbunjujućim ili uznemirujućim. "Neprikladan sadržaj" može značiti mnogo stvari mnogim različitim ljudima, od psovki preko nasilja do seksualne prirode. Također, naša bi djeca mogla biti izložena političkim ili vjerskim idejama koje ne smatramo prikladnima za njih.

Nije lako, ali na kraju će svaki roditelj morati razgovarati sa svojom djecom o tome što bi mogli vidjeti na internetu. Mnoga djeca ne odu roditeljima kada vide nešto što možda nisu smjela vidjeti , jer se boje da će se roditelji na njih naljutiti i oduzeti im uređaje ili pristup internetu.

Ako vam se dijete obrati s ovakvim problemom, najbolje je odgovoriti smireno i biti otvoren za razgovor. Ako je sadržaj o kojem se raspravlja seksualan, vašem djetetu će vjerojatno već biti neugodno, osobito kada razgovara s roditeljima o ovakvim problemima. Dajte im do znanja da ste tu za njih i spremni ste odgovoriti na sva pitanja bez osuđivanja.

Mladi ljudi mogu vidjeti seksualni sadržaj na internetu iz raznih razloga. Možda su ga greškom vidjeli, možda im ga je prijatelj poslao ili su ga sami potražili iz prirodne znatiželje.

Uvelike pomaže iskreno i otvoreno razgovarati sa svojom djecom o seksu , a rasprava o online pornografiji ključni je dio. Mnoga su istraživanja pokazala da pornografija može imati štetan učinak na mlade ljude, stvarajući im iskrivljene i nezdrave predodžbe o seksu. Pornografija također može navesti ljude da o drugima razmišljaju kao o objektima, a ne o ljudima s mislima i osjećajima. U isto vrijeme, sasvim je normalno biti znatiželjan o seksu i vezama. Ovaj razgovor izvrsna je prilika da svoju djecu usmjerite na pozitivne izvore o seksualnosti.

Postoji i niz koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili da vaša djeca budu izložena sadržaju za koji nisu spremna , poput postavljanja roditeljskog nadzora na vašoj internetskoj vezi. Upamtite, međutim, da tehnički popravci ne mogu zamijeniti otvorenu komunikaciju s vašim djetetom.

Komunicirajte sa svojim djetetom:

  • Neka vaša djeca znaju da uvijek mogu doći k vama ako ih nešto muči ili ako imaju pitanja o bilo čemu što su vidjeli na internetu.
  • Dajte im do znanja da je potpuno normalno biti znatiželjan o seksu. Usmjerite ih na pozitivne internetske izvore kao što su Brook i Thinkuknow . Thinkuknow je posebno dobar za mlađu djecu, a uključuje različite stranice prikladne za različite dobne skupine. Možda će vam pomoći da zajedno pregledate stranicu i raspravite o nekim problemima.

Koraci koje možete poduzeti da biste blokirali neprikladni sadržaj:

  • Postavite filtre za blokiranje neprikladnog sadržaja poput pornografije. Vaš ISP (davatelj internetskih usluga) trebao bi omogućiti besplatnu roditeljsku kontrolu, kao i većina igraćih konzola. Obično ih je prilično lako postaviti.
  • Postavite Google na “siguran način rada” kako vaša djeca ne bi slučajno vidjela neprikladan sadržaj u rezultatima pretraživanja.
  • Instalirajte program za blokiranje oglasa kako biste spriječili viruse koji bi mogli imati neprikladan sadržaj.
  • Pobrinite se da vaše usluge strujanja imaju aktivne profile za zaštitu djece, kako vaša djeca ne bi naletjela na grub sadržaj dok pretražuju Netflix u potrazi za crtićima.

8. Online predatori

U našem posljednjem odjeljku, pogledat ćemo najmračniju i najstrašniju online prijetnju od svih: online djecu predatore. Prema Ministarstvu pravosuđa SAD-a, 13% mladih ljudi s pristupom internetu bili su žrtve neželjenih seksualnih napada, a jedno od 25 djece bilo je pozvano na izvanmrežni kontakt; 50% online žrtava seksualnog iskorištavanja ima između 12 i 15 godina.

Grabežljivci se bave praksom koja se zove "dotjerivanje". Drugim riječima, pokušavaju uspostaviti odnos s djetetom s namjerom da ga kasnije zlostavljaju.

Internet je uvelike olakšao život djeci predatorima. Predatori ciljaju svoje žrtve putem svih internetskih medija: društvenih medija, e-pošte, tekstualnih poruka i više.

Predatori često stvaraju višestruke online identitete, predstavljajući se kao djeca kako bi naveli djecu da razgovaraju s njima. Otkrivaju što više o djeci koju ciljaju istražujući njihove profile na društvenim mrežama – Facebook, TikTok, Snapchat i drugi.

Oni mogu kontaktirati s više djece odjednom, ali su skloni koncentrirati svoje napore na najranjiviju. Ovi grabežljivci se ne zadovoljavaju samo razgovorom s djecom na internetu. Oni često prevare ili prisile svoje žrtve na online seksualne aktivnosti putem web kamere ili slanjem seksualnih slika. Također mogu pokušati osobno upoznati i zlostavljati svoje žrtve.

Nije uvijek lako reći je li dijete dotjerano, osobito zato što većina to taji od roditelja. Postoji niz znakova upozorenja : djeca koju predatori njeguju mogu postati vrlo tajnovita jer predator često prijeti djetetu da ne dijeli informacije sa svojim roditeljima ili prijateljima. Djeca također mogu postati tužna i povučena, rastresena i imati nagle promjene raspoloženja. Apsolutno je važno dati djetetu do znanja da ste tu za njega i da s vama može razgovarati o bilo čemu.

Što biste trebali priopćiti svom djetetu?

  • Razgovarajte sa svojim djetetom o rizicima internetskih predatora. Pobrinite se da budu oprezni s kim razgovaraju na internetu i da ne dijele osobne podatke sa strancima.
  • Recite svojoj djeci da vam se mogu obratiti s bilo kojim problemom, bez obzira kakav je.
  • Razmislite o obradi nekih obrazovnih sadržaja sa svojom djecom koji se odnose na ovu temu, poput izvrsnih videa na Thinkuknowu .
  • Ako mislite da je vaše dijete u opasnosti, potražite podršku u školi, socijalnom radniku i policiji.

Zaključak

Dostupno je mnogo različitih tehničkih alata za zaštitu vaše djece na internetu. Oni variraju od VPN-ova i antivirusnog softvera do internetskih filtara i roditeljskog nadzora. Ali ništa od toga nije dovoljno da zaštiti vaše dijete.

Kao što smo stalno ponavljali u ovom vodiču, ključ nije svladavanje skupa kompliciranih tehničkih alata. (Zapravo, većinu je vrlo lako postaviti, pa nemojte dopustiti da vas nedostatak tehničkih sposobnosti sputava). To također ne znači da morate svladati najnoviju internetsku fabricu svaki put kad se pojavi – vjerujte nam, nikada nećete pratiti!

Daleko važnija, ali i daleko teža zadaća je da sa svojom djecom često, otvoreno i iskreno razgovarate o njihovim životima. Upamtite, internetske tvrtke, mreže društvenih medija, pružatelji usluga igara i svi ostali u online prostoru mogu vam pomoći u postavljanju ograničenja sadržaja, ali ne moraju nužno brinuti o najboljem interesu vašeg djeteta.

Vi ste najbolja osoba koja će zaštititi vaše dijete na internetu. Razgovor o tome kako ostati siguran na internetu izvrstan je kanal za izgradnju pozitivnog odnosa punog povjerenja s vašim djetetom.

Osiguravanje sigurnosti na internetu trebao bi biti glavni prioritet za sve roditelje i skrbnike. Ako vam je ovaj vodič bio od pomoći, potičemo vas da ga podijelite sa svojim prijateljima i obitelji putem Facebooka i Twittera, šireći svijest i pomažući drugima da iskoriste ovaj vrijedan resurs.

Slobodno podijelite i kopirajte ovaj post ili njegove dijelove na svoje web mjesto, blog ili društvene mreže. Sve što tražimo je da to pripišete nama. Želimo zaštititi djecu, a vaša pomoć u širenju vijesti je važna.

Kliknite ovdje da biste  ga podijelili na Facebooku  ili  Twitteru.

izvori:
https://www.researchgate.net/publication/327167587_Connecting_Adolescent_Suicide_to_the_Severity_of_Bullying_and_Cyberbullying


https://www.mirror.co.uk/news/technology-science/technology/over-three-quarters-british-mums-6455379


http:// www.pewinternet.org/2015/10/29/technology-device-ownership-2015/


https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2755656


http://www.theesa.com/wp-content /uploads/2019/05/ESA_Essential_facts_2019_final.pdf


https://patch.com/massachusetts/sudbury/bp--stats-about-online-predators-and-precautions-parec47b01a336


https://dash.harvard.edu/bitstream/ handle/1/41672537/2019-10_YouthAndCyberbullying.pdf


https://www.cdc.gov/injury/features/stop-bullying/index.html

vpnmentor.com

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info