Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

580

PUTA

OD 14.01.2018.

Vodu u bocama plaćamo kao naftu!

Vodu u bocama plaćamo kao naftu!
Pola litre vode prodaje se po 4,5 kuna - uspoređujući račun za vodovod u kućanstvima i tu cijenu lako je doći do računice da ni nafta nije tako skupa

Preuzeto sa:

http://www.vjesnik.hr/html/2007/07/03/Clanak.asp?r=tem&c=2

Unatoč pitkoj vodi iz vodovoda, sve više pijemo flaširanu vodu. Prema podacima Udruženja proizvođača pića, tijekom 2006. ukupno je potrošeno 331 milijun litara mineralne i izvorske vode u bocama, odnosno 20 milijuna litara više nego u 2005. Točnije, potrošeno je 117,6 milijuna litara izvorske vode domaće proizvodnje, a uvezeno 1,8 milijun litara. Mineralne je vode potrošeno 211,5 milijuna litara od čega je 193,7 milijuna izašlo iz domaćih punionica.
Prema računici Udruženja proizvođača pića u 2006. popijeno je 77 litara vode u bocama po osobi, što je pet litara više nego godinu prije, ali istodobno i gotovo dvostruko manje od rekordera Talijana koji po osobi godišnje konzumiraju 136 litara vode. U Europi je u 2006. je popijeno 50,3 milijardi litara flaširane vode, pri čemu se potražnja od 2000. do danas povećava za 3,3 posto na godinu. U nordijskim zemljama i Nizozemskoj popije se nešto više od 20 litara po osobi, gotovo trostruko manje od Hrvata, a stanovnici tih zemalja i dalje daju prednost vodu iz slavine. Postavlja se pitanje zašto i Hrvati ne slijede taj primjer kad Hrvatska kao jedna od rijetkih zemalja obiluje izvorima pitke vode. Unescovo je istraživanje po bogatstvu pitke vode Hrvatsku svrstalo na visoko peto mjesto u Europi, a sedmo u svijetu u konkurenciji 188 zemalja!
Rezultati ispitivanja World water developmenta pak govore kako Hrvatska ima čak 20 posto više rezervi pitke vode negoli je potrebno za potrošnju. Laboratorijska istraživanja ispravnosti vode u Hrvatskoj provode se na izvorištu, nakon procesa prerade, u spremnicima i u vodovodnim mrežama, a poruka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je jasna - voda u kućanstvima je zdravstveno ispravna.
Sociolog Igor Filajdić ističe da marketinški stručnjaci »udaraju« na konzumaciju vode kao primarnu potrebu svakog čovjeka. Kako predviđaju stručnjaci, faktor zdravlja i kvalitete života bit će jedan od glavnih razloga potrošnje flaširane vode ubuduće. POtrošači stoga s razlogom pitaju je li voda iz boce zdravija od one iz slavine.
Prošlogodišnja studija američke nevladine organizacije Earth Policy Institute pokazala je da je flaširana voda 10.000 puta skuplja od one iz slavine te nema jamstva da je zdravija. Naime, 40 posto flaširane vode je obična voda iz slavine u koju se dodaju minerali. Prodaja flaširane vode širom svijeta godišnje donosi između 50 i 100 milijardi dolara. Pola litre vode u hrvatskim se dućanima prodaje po 4,5 kuna. Uspoređujući račun za vodovod u kućanstvima i cijenu tih nekoliko decilitara koje ljudi plaćaju u trgovini lako je doći do poražavajuće računice. Ni nafta nije tako skupa.

Branimir Markač

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info