Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

561

PUTA

OD 14.01.2018.

Ukidanje laboratorija ugrozit će zdravlje

Izvor: Radio Mrežnica
Nakon što je ravnatelj HZZO-a predložio ukidanje medicinsko- biokemijskih laboratorija, u javnost su izašli dokumenti stručnjaka po kojima bi to loše utjecalo za zdravstvo i zdravlje.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Većeslav Bergman predložio je ukidanje svih medicinsko-biokemijskih laboratorija koji djeluju u domovima zdravlja, odnosno da se sve laboratorijske pretrage obavljaju isključivo u bolničkim laboratorijima.

Većeslav Bergman je u dopisu upućenom Ministarstvu zdravstva od 10. srpnja ove godine zatražio da se uzorci za laboratorijsku dijagnostiku prikupljaju u ordinacijama izabranih doktora, a zatim transportiraju isključivo u bolničke laboratorije.

Primjerice, krv i urin više vam ne bi uzimali u dobro uhodanim laboratorijskim ustanovama, već bi to činio doktor opće prakse ili medicinska sestra. Tko bi vaše uzorke vozio do bolnice i u čemu, liječnik, medicinska sestra, vozač ili netko treći, još nije poznato.

Radio Mrežnica je u posjedu dokumenta prema kojem bi se u hrvatskom zdravstvu dogodile revolucionarne promjene, prema mišljenju stručnjaka, izrazito loše za zdravlje i zdravstvo u Hrvatskoj.

Prema riječima Spomenke Avberšak, predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva, ukidanjem laboratorija nastala bi prava zbrka.

"Dio laboratorijskih usluga bi preuzeli liječnici opće prakse, znači tamo bi se vadila krv ili se davao urin, to bi vjerojatno radila sestra, dok sestra nije educirana i nije završila školu za laboratorijske tehničare ili inženjere", upozorava Avberšek.

Pravi apsurd tek slijedi. Mokraća i krv iz ordinacija liječnika opće prakse morali bi nekako stizati u bolnički laboratorij, što bi, tvrdi, bilo na štetu pacijenata.

"Tko bi tu krv ili urin distribuirao i nosio do prve bolnice, sestra ili liječnik opće prakse sigurno ne bi, znači to bi se opet sve svelo na leđa korisnika, pa bi, znači, korisnik nosio krv ili urin do prve bolnice – nedopustivo!", naglasila je Avberšek.

Iz HZZO-a ističu kako je to nužno zbog poteškoća u financijskom poslovanju laboratorija. Određeni broj ugovorenih laboratorija koji provode primarnu dijagnostiku ima zaposlen veći broj radnika od broja utvrđenog standardima HZZO-a, stoji u njihovom dopisu.

Na sve je oštro reagirala Hrvatska komora medicinskih biokemičara u kojoj upozoravaju kako prijedlog ravnatelja HZZO-a može imati negativne i dalekosežne posljedice, te od Ministarstva zdravstva traže hitno obrazloženje.

"Neprihvatljivo je to zbog stručnih pitanja i egzistencijalnih pitanja biokemičara, koji su u sve uključeni, a nadasve zbog toga što bi se jednim takvim potezom dostupnost primarne laboratorijske dijagnostike u Hrvatskoj definitivno uništila", rekao je predsjednik Komore Goran Bulatović.

Može se samo pretpostaviti nezadovoljstvo djelatnika bolničkih laboratorija, a time i onoga u karlovačkoj bolnici koja je, kako doznajemo, ionako pretrpana specijalističkim laboratorijskim analizama. Ukidanjem laboratorija po domovima zdravlja baš bi svaka analiza krvi i mokraće pripala upravo bolničkom laboratoriju.

"Ukidanje laboratorija u domovima zdravlja će povećati obujam poslova u karlovačkoj bolnici. Jesmo li mi u ovome trenutku spremni i ekipirani da bismo mogli prihvatiti dodatne pretrage koje se rade u Domu zdravlja Dubovac, u ovom trenutku mi je teško to reći, ali, naravno, ako bi to bila zakonska odredba, mi bismo je poštivali i sukladno tome povećali broj osoblja", kaže ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nedjeljko Strikić.

U resornom sindikatu upozoravaju kako će se, uz veliku zbrku s uzorcima za analizu, stvoriti još veći troškovi u zdravstvu.

"Cijelo vrijeme slušamo iz bolnice da su prebukirani upravo zato što iz primarne zdravstvene zaštite liječnici šalju u specijalistiku koja je jako skupocjena, kad govorim o specijalistici mislim na bolnicu", naglašava Avberšek, a prenosi Radio Mrežnica

 

Izvor: www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info