Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

584

PUTA

OD 14.01.2018.

PROŠIRENE VENE

PROŠIRENE VENE
U zagrebačkoj Poliklinici Orlando primjenjuje se nova metoda liječenja proširenih vena koja pored visoke stope sigurnosti nevraćanja bolesti nosi i manje rizike, bolove, ožiljke i podljeve, te kraći oporavak i brži povratak na posao

Novo rješenje za bolne noge i proširene vene

Piše: Jadranka Šević


Patite li od bolnih, natečenih nogu s proširenim venama, nažalost pripadate velikoj skupini ljudi od čak 15 posto koji imaju sličan problem. Proširene vene na nogama predstavljaju velik problem, i to ne samo estetske prirode nego i funkcionalne. U zagrebačkoj Poliklinici Orlando od proljeća se primjenjuje nova metoda liječenja proširenih vena koja pored visoke
stope sigurnosti nevraćanja bolesti nosi i manje rizike, bolove, ožiljke i podljeve, kraći oporavak i povratak na posao već u roku od jedan do dva dana.
 
Tko nije kandidat
• ekstremno pretile osobe
• osobe koje su već operirane klasičnim stripingom
• osobe s akutnom trombozom
• osobe koje imaju enormno široke (više od 16 mm dijametra) i izvijugane glavne vene
• osobe koje imaju otvorene inficirane rane
• osobe koje nisu spremne slijediti upute liječnika



Najnovija metoda Venus Closure Fast je radiofrekventno zatvaranje proširenih vena minimalno agresivnom kirurškom tehnikom koja se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka. Dok se pri klasičnoj operaciji rade rezovi u preponi i potkoljenici, kroz koje se uvodi “stripper” kojom se vena iščupa, s tehnikom Closure Fast kroz mali ubod uvodi se kateter u venu, vena se zatvori djelovanjem mikrovalova i kroz nju više nema vraćanja krvi. Ovakav minimalno invazivan zahvat eliminira bol i ožiljke u postoperativnom tijeku. 

Progresivna bolest
Poliklinika Orlando je zahvaljujući multidisciplinarnom timu stručnjaka koji se bave liječenjem bolesti vena postala i edukacijski centar za ovu metodu, a voditelj tima je prof. dr. Drago De Syo, specijalist opće i vaskularne medicine.

- Kratkoročni i dugoročni rezultati praćenja bolesnika nakon zahvata pokazali su bolje rezultate od kirurškog liječenja. Unutar dvije godine nakon zahvata uspjeh je veći od 98 posto, a nakon petogodišnjeg praćenja, povratak tegoba javlja se u samo oko 15 do 17 posto oboljelih, što je znatno manje nego nakon kirurškog zahvata - naglasio je dr. De Syo.

Proširene vene su progresivna bolest. Prvo se pojavljuju kožne kapilare, paučinaste ili poput brezovih metlica. Zatim slijedi pojava nabreklih, izvijuganih i kvrgavih potkožnih vena. Pojava otoka uz varikozitete, ali bez kožnih promjena predstavlja treći stadij. Četvrti stadij je pojava kožnih promjena nalik ekcemu, hiperpigmentacija i otvrdnuće i zadebljanje kože i potkožnog tkiva, a zatim slijedi pojava rana koje zacjeljuju ili su u trenutku pregleda sanirane. U zadnjem, šestom stadiju uz sve navedeno postoji i aktivna otvorena rana koje ne cijeli.



Terapijom medikamentima, nošenjem zavoja i elastičnih kompresivnih čarapa, većom aktivnošću (plivanjem, vožnjom bicikla), odmaranjem s podignutim nogama, može se samo usporiti napredovanje bolesti, ali ne i izliječiti je.
 
CIJENA ZAHVATA
Kreće se do 2000 eura po nozi (u inozemstvu od 2500 do 3000 eura), a uključeni su i kontrolni pregledi i praćenje bolesnika tri mjeseca poslije zahvata. Većina pacijenata neposredno nakon zahvata osjeća znatno poboljšanje simptoma, a potpuni nestanak očekuje se tjedan do dva nakon zahvata.


- Od svih novijih manje invazivnih metoda liječenja radiofrekventna metoda prva je na svjetskoj listi znanstveno potvrđene uspješnosti liječenja. Na drugom je mjestu laser, na
trećem sklerozacija vena pjenom. Te metode sve više potiskuju klasično kirurško liječenje vena - ističe prof. De Syo. Dodaje kako su laserski aparati sve više sofisticirani, ali još nije potpuno standardizirana primjena laserskih zraka različite valne dužine za različite tipove i kalibre proširenih vena. Njihova primjena izaziva doslovno ključanje krvi unutar proširene vene, termičko oštećenje stijenke i skvrčavanje kolagena s mogućnošću i perforacije. Sklerozacija također donosi stalno nove metode koje se temelje na kemijskom oštećenju unutrašnjeg sloja stijenke vene, ali i mogućnošću njene rekanalizacije. U novoj tehnici dodaju se sredstva u obliku pjene koja se pod kontrolom ultrazvuka direktno ili putem katetera injiciraju u oboljele vene.

Vidljivi rezultati
- U usporedbi sa sklerozacijom kod Closure Fasta nema kemijskih sredstava koji mogu naštetiti kolanjem organizmom, izazvati alergijske reakcije ili mikroembolizacije. I kod radiofrekventne metode razvija se povišena temperatura, ali ona je znatno niža nego kod lasera pa su i oštećenja potkožnog masnog tkiva ili perifernih živaca isključena uz pravilnu tehniku. Rezultat se vidi odmah na operacijskom stolu. Pacijenti vrlo rijetko tijekom ili nakon zahvata osjećaju blagu bol, jer je lokalna anestezija vrlo precizna i radi se pod kontrolom UZV-a. Obje noge moguće je raditi odjednom, iako je kod većih zahvata ako je potrebno dodatno odstraniti i proširene ogranke glavnih vena poželjno pričekati četiri do šest tjedana za operaciju druge noge - kaže dr. De Syo.

Pacijenti odmah nakon zahvata mogu hodati, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon dan, dva, a najviše nakon tjedan dana. U tom razdoblju kao i kod klasične operacije potrebno je nositi zavoje ili elastične čarape.



Gdje i kada operirati
Profesor De Syo upozorava i da za pravilan tretman uznapredovale bolesti treba izabrati liječnički tim koji uključuje i specijalista vaskularne kirurgije koji je svladao korištenje ultrazvuka i katetera te koji može učiniti kompletan zahvat. I u Hrvatskoj su se, naime, napominje, već pojavile poliklinike kod kojih to rade samo radiolozi, što u slučaju bilo koje komplikacije može predstavljati opasnost za pacijenta. Nova metoda pomiče granice dobi pacijenta, kao i sezonu operiranja. Ona se može raditi tijekom cijele godine i do duboke starosti pacijenta.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info