Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član testt11

Upisao:

testt11

OBJAVLJENO:

PROČITANO

308

PUTA

Pravo istraživanje akupunkture u trudnoći: Odvajanje činjenica od fikcije

Pravo istraživanje akupunkture u trudnoći: Odvajanje činjenica od fikcije
Bol povezana s trudnoćom rijetko dovodi do ozljede donjeg dijela leđa ili kukova. Međutim, to može biti dovoljno uznemirujuće da ostavi dugotrajnu negativnu percepciju vašeg tijela i ranjivost na kroničnu bol nakon poroda.

Pravo istraživanje akupunkture u trudnoći: Odvajanje činjenica od fikcije

Jeste li trudni i znatiželjni o sigurnoj plovidbi ovim nevjerojatnim putovanjem, prirodnim putem?Osjećate li bolove koji se čine povezanima s trudnoćom i želite pronaći nefarmaceutski put do olakšanja?Pitate li se postoji li način promoviranja zdravog porođaja?

Trudnoća je nevjerojatan proces. Od začeća do rođenja, tijelo i um neprestano se transformiraju i prilagođavaju. Ove duboke promjene mogu izazvati bolove, mučninu i povraćanje, umor, žudnju za hranom, zatvor, promjene raspoloženja i ono što se naziva komplikacijama u trudnoći; zdravstveni problemi koji se javljaju tijekom trudnoće.

Ali umjesto da posežete za lijekovima, postoje alternative utemeljene na dokazima. Prirodni pristupi pronalaženju predaha. Pristupi uključujući akupunkturu.

Akupunktura je prvi put zabilježena kao tretman tijekom trudnoće prije 1600 godina . Ipak, dok je istočnjačka mudrost tisućljećima znala za goleme dobrobiti ove terapije, zapad je sporo sustizao. U posljednjih nekoliko desetljeća, međutim, akupunktura je doživjela eksploziju popularnosti. Proglašeno, bez sumnje, željom za holističkim, prirodnim pristupom i porastom potpornih znanstvenih istraživanja .

No, važno je razumjeti - osobito kada ste trudni - koje se tvrdnje o akupunkturi mogu legitimno iznijeti, a koje ne. U biti, odvajanje činjenica od fikcije ili, barem, činjenica od još nedokazanog je ključno.

Uz to, postoje važni razlozi zašto moji pacijenti traže i vole dobrobiti koje akupunktura može pružiti. To uključuje kontrolu boli, oslobađanje od tjeskobe, bolji san, promicanje zdravog porođaja i sigurnost ovog pristupa. Svaki je prepun dokaza, o čemu ćemo govoriti u nastavku ovog članka.

Akupunktura trudnoće u 20. tjednu koju izvodi Adam Hjort, tradicionalna klinika za akupunkturu.

AKUPUNKTURA U TRUDNOĆI ZA UBLAŽAVANJE BOLI

Kako ligamenti popuštaju i vaše težište se pomiče prema naprijed, teret na donjem dijelu leđa i zdjelici može stvoriti značajnu nelagodu. Osobito u kasnijim fazama trudnoće, kada vaša beba brzo raste.

Procjenjuje se da otprilike 70% australskih žena pati od lumbo-pelvične boli tijekom trudnoće, prevalencija koja je dosljedna iu drugim zemljama

Lumbo-pelvična bol uključuje bol u donjem dijelu leđa, bol u zdjeličnom pojasu ili oboje. Nažalost, mnogim ženama je rečeno da su ta iskustva očekivani dio trudnoće i da se ne može ništa učiniti. 

Iako nije opasna kao takva, ova vrsta boli može biti značajna. Nekoliko studija pokazalo je da je prosječni intenzitet boli lumbo-pelvične boli tijekom trudnoće 6,5/10.

Mnoge žene također navode da lumbo-pelvična bol povezana s trudnoćom otežava dnevne aktivnosti poput tjelovježbe, samonjege, seksa, sjedenja i hodanja. Ograničenja uzrokovana boli mogu smanjiti kvalitetu vašeg života, čineći trudnoću težom nego što bi inače bila.

Bol povezana s trudnoćom rijetko dovodi do ozljede donjeg dijela leđa ili kukova. Međutim, to može biti dovoljno uznemirujuće da ostavi dugotrajnu negativnu percepciju vašeg tijela i ranjivost na kroničnu bol nakon poroda.

Iako se lumbo-zdjelična bol povezana s trudnoćom redovito nedovoljno liječi, to i ne mora biti. Postoje prirodni, dokazima utemeljeni načini za ublažavanje bolova.

Studija objavljena u časopisu Journal of Acupuncture and Meridian Studies istraživala je 81 trudnicu koja je osjećala lumbo-pelvičnu bol. Kao terapijska intervencija pružena je akupunktura. Zapanjujućih 88,9% prijavilo je "klinički značajno smanjenje simptoma nakon liječenja". Ne samo da je došlo do značajnog smanjenja njihove boli, pao je i utjecaj na njihovu kvalitetu života.

Uz lumbo-pelvičnu bol, glavobolja je česta u trudnoći…

Često hormonalne promjene u trudnoći smiruju glavobolju kod onih koji su bili prije začeća. Ali migrena i tenzijske glavobolje mogu se i javljaju se tijekom tromjesečja.

Akupunktura u oba slučaja ima profilaktičku ulogu.

U randomiziranim kliničkim ispitivanjima, zlatnim standardom u istraživanju, utvrđeno je da akupunktura smanjuje učestalost migrena .

Osim toga, pregledni članak objavljen u cijenjenoj Cochrane Database of Systematic Reviews otkrio je da akupunktura nudi vrijedan pristup bez lijekova za one koji pate od tenzijskih glavobolja.

Iako je to, naravno, divno, treba imati na umu jedan uvjet. Glavobolje tijekom trudnoće trebale bi biti profesionalno procijenjene jer mogu signalizirati temeljni problem. To je osobito tako u dvije situacije. Jedan; jaka glavobolja koja se javlja kod nekoga tko obično ne pati od glavobolje. Dva; netko s poviješću glavobolje prije trudnoće, ali gdje su se intenzitet ili kvaliteta boli ili povezani simptomi nedavno promijenili.

Akupunktura u trudnoći u 32. tjednu za liječenje glavobolje.

OLAKŠANJE EMOCIONALNIH TEGOBA POVEZANIH S TRUDNOĆOM

Emocionalne tegobe - poput anksioznosti, depresije i razdražljivosti - pogađaju mnoge trudnice. S fluktuirajućim hormonima i raširenim fizičkim i psihološkim promjenama, to uopće ne iznenađuje. Negativni učinci na raspoloženje, osobne odnose i kvalitetu života mogu biti duboki i teški za liječenje.

Ipak, čini se da je akupunktura učinkovit način za ublažavanje emocionalnih simptoma i, pritom, poboljšava kvalitetu života .

PRIRODNI, DOKAZANI TRETMAN ZA ANKSIOZNOST

Trudnoća može biti uzbudljivo razdoblje, ali stvarni strahovi za neke mogu postati potpuno zabrinjavajući. Toliko da se smatra da je vaša šansa da patite od anksioznog poremećaja tijekom trudnoće i nakon poroda 1 prema 5.

Gestacijska anksioznost može imati ozbiljne posljedice za bebu i majku. Istraživanja su pokazala da teška tjeskoba može imati kratkoročne i dugoročne negativne zdravstvene učinke na nerođeno dijete. Osim toga, buduće majke koje su preopterećene mogu se boriti s umorom, što može promijeniti hranu koju jedu, kvalitetu njihovog sna i njihovu sposobnost održavanja prenatalne njege. To je ozbiljno stanje s ozbiljnim ishodom koje se mora učinkovito liječiti.

Opet, akupunktura pruža sigurnu, prirodnu nadu.

Kao što je navedeno u članku, Akupunktura i elektroakupunktura za anksiozne poremećaje: Sustavni pregled kliničkih istraživanja , "Postoje dobri znanstveni dokazi koji potiču akupunkturnu terapiju za liječenje anksioznih poremećaja jer daje učinkovite rezultate, s manje nuspojava od konvencionalnog liječenja."

Budući da su anksioznost i san duboko povezani, može li akupunktura također imati pozitivne učinke u liječenju poremećaja spavanja?

AKUPUNKTURA U TRUDNOĆI ZA DOBAR SAN

Trudnoća često izaziva nesanicu. U ranim fazama, najmanje 12% žena spava loše. Ali ta stopa naglo raste na 42,4% u trećem tromjesečju . Posljedice mogu biti ozbiljne.

Članak objavljen u časopisu, Obstetric Medicine , objasnio je zašto…

"Sve je više dokaza koji ukazuju na to da ovi problemi sa spavanjem mogu biti povezani s nepovoljnim ishodima za majku i fetus kao što su simptomi depresije, pojačana bol tijekom poroda, više carskih rezova, prijevremeni porod i niska porođajna težina."

Zbog toga je određivanje prioriteta sna ključno. Opet u prvi plan dolazi akupunktura.

Studija iz 2020. godine istraživala je 72 trudnice s nesanicom. Primili su ili 10 akupunkturnih tretmana tijekom tri tjedna ili su ostali u kontrolnoj skupini bez liječenja. Na taj način bi se obje skupine mogle usporediti. Žene koje su primale akupunkturu iskusile su povećano lučenje hormona sna, melatonina, i odgovarajući skok u kvaliteti sna.

U ovom trenutku možda se češkate po glavi i pitate se... Kako akupunktura može dati tako impresivne rezultate koji čak mijenjaju život?

Akupunktura olakšava mnoge zaštitne reakcije koje kontrolira vaš mozak. Jedan od ovih zaštitnih odgovora ima veliki učinak tijekom trudnoće; uključen je u bol, tjeskobu i poremećaj sna – stres!

UMIRUJUĆE REAKCIJE NA STRES: KLJUČ MOĆI AKUPUNKTURE U TRUDNOĆI

Stres je u našem modernom svijetu endemičan. Neprestano naprezanje bez kraja mijenja rad tijela i mozga. Ovako nam nije suđeno živjeti.

Vidite, odgovor na stres je koristan, čak i spašava život, ako ste u borbi ili imate tigra koji vas lovi. Za to je dizajniran sustav stresa; povećati brojčanik fizioloških promjena potrebnih za preživljavanje i smanjiti brojčanik onih potrebnih za zdravlje. Na kraju krajeva, nema smisla trošiti energiju na probavu ako ćete biti pojedeni. Ta se energija daleko bolje troši na mišiće potrebne za borbu ili bijeg. Ovo je idealno za kratkotrajnu krizu.

Međutim, to je skup proces koji uključuje značajne promjene unutar vašeg autonomnog živčanog sustava ; automatski dio vašeg živčanog sustava. Kada ste uključeni, živci se pale i hormoni preplavljuju vaše tijelo. Srce vam ubrzava, puls i krvni tlak rastu, osjetila se izoštravaju, budnost se pojačava, a krv je okupana dodatnom glukozom potrebnom za odgovor. Neesencijalni procesi - poput probavnih i reproduktivnih funkcija - su smanjeni.

Ovo je zamišljeno kao privremena zamjena namijenjena povećanju šanse za preživljavanje. Međutim, kada se prekidač za stres uključi, to oštro mijenja način na koji funkcioniraju tijelo i um. Postupno se ispraznimo. Možete li vidjeti kako to može pridonijeti tjeskobi, razdražljivosti, promjenama raspoloženja, lošem snu i pojačanoj boli?

Ožičeno tijelo - vođeno živčanim sustavom pod stresom i hormonalnim reakcijama - nikada nije dobro za nas, ljude, osobito tijekom trudnoće. Ipak, istraživanja su pokazala da akupunktura ima moćan ključ; onaj koji može isključiti prekidač za stres. Kako stoji u jednom članku u časopisu , "Studije su pokazale da akupunktura može kontrolirati funkcije autonomnog živčanog sustava (ANS)."

Postoje određena područja mozga koja reagiraju na stres, uključujući hipotalamus, produženu moždinu, periakveduktalni sivi i prefrontalni korteks. U svakodnevnom životu nije potrebno znati koja su to područja ili što rade. Ipak, kada je riječ o stresu, istraživanja su pokazala da akupunktura posreduje, rješava njihovu pretjeranu stimulaciju; na taj način potiče opuštanje .

AKUPUNKTURA U TRUDNOĆI: PRIPREMA ZA ZDRAV POROD

Kako se vaš termin bliži, vaše se tijelo priprema za rođenje vašeg djeteta. Hormoni oksitocin, noradrenalin i adrenalin, beta-endorfin i prolaktin imaju važne uloge prije, tijekom i neposredno nakon poroda.

Oksitocin, hormon "ljubavi", otpušta se u mozak i krvotok. U mozgu, oksitocin povećava osjećaj smirenosti, potiče brigu, doprinosi ublažavanju boli i pomaže da se vi i vaša beba povežete . U krvi cirkulirajući oksitocin doprinosi ritmičkim kontrakcijama potrebnim maternici da rodi vaše dijete i posteljicu te da ispusti vaše mlijeko.

Adrenalin i noradrenalin, vaši hormoni stresa "bori se ili bježi", povećavaju se prema kraju poroda. Ovi cirkulirajući kateholamini uzbuđuju tijelo, potičući kontrakciju maternice i potičući vas na guranje. To pomaže u završnoj fazi i bržoj isporuci. Međutim, ti hormoni mogu — ako je potrebno — preusmjeriti krv iz maternice kako bi usporili trudove dok se ne pronađe sigurno okruženje za rađanje.

Adrenalin i noradrenalin također utječu na vašu bebu, štiteći vaše dijete od niskih razina kisika i potičući zdravo disanje. Zatim, nakon rođenja, noradrenalin potiče instinktivno majčinsko ponašanje.

Beta-endorfin, snažan prirodni lijek protiv bolova, javlja se u visokim razinama tijekom trudnoće, a posebno tijekom poroda. Hvala Bogu! Ovaj hormon pomaže u modificiranju doživljaja boli i izaziva euforiju rođenja.

Prolaktin je poznat kao "majčinski" hormon. Potičući proizvodnju majčinog mlijeka, dojenje i majčinsku budnost, također promiče način razmišljanja "beba na prvom mjestu"... Iako je visok prolaktin također povezan s anksioznošću.

Ovi hormoni moraju dobro funkcionirati kako bi proizveli ono što se zove neometani porod; besprijekorna, prirodna isporuka. Ali to je neuobičajeno u zapadnom društvu.

Uključite se u akupunkturu…

Akupunktura mijenja sintezu, otpuštanje i učinke brojnih neurotransmitera (uključujući kateholamine, noradrenalin i adrenalin) i neuropeptida (uključujući oksitocin) u središnjem živčanom sustavu (mozak i leđna moždina) i perifernom živčanom sustavu. Na taj način akupunktura može imati koristi za trudnoću.

Autori recenzije objavljene u časopisu, Translational Neuroscience , primijetili su da akupunktura pokreće mozak i hormonski sustav da povećaju razinu oksitocina u hipotalamusu, važnom području u mozgu.

Akupunktura ima modulirajući učinak na noradrenalin i adrenalin, što može smiriti odgovor na stres i njegove učinke na tijelo i um.

Pokazalo se da stimulacija određenih akupunkturnih točaka ublažava porođajne bolove oslobađanjem beta-endorfina, ranije spomenutog prirodnog lijeka protiv bolova.

Čini se da akupunktura povećava hormon prolaktin , što može imati važne učinke tijekom i nakon rođenja.

U kombinaciji s oksitocinom, čini se da akupunktura također pojačava kontrakciju maternice , skraćujući proces poroda.

Akupunktura trudnoće u 32. tjednu uz dodatak moksibustije.

Osim toga, često dodajem moksibustiju - spaljivanje osušenog pelina na određenim točkama - kako bih poboljšao korisne rezultate. U kombinaciji s akupunkturom, smatram da je ovaj pristup koristan u promicanju zdravog porođaja. To može biti kroz cervikalno sazrijevanje , regulaciju autonomnog živčanog sustava i poticanje cefalne prezentacije — najsigurnijeg položaja za porođaj glave prema dolje, trpljenja prema gore — pri rođenju.

Ali što ako se vaša beba rađa u stražnjem položaju? Umjesto toga s bum-downom?

Zadačna prezentacija povećava rizik od prijevremenog poroda, placente previje (gdje posteljica prekriva grlić maternice), polihidramnija (višak amnionske tekućine) i anomalija maternice. To može učiniti proces poroda složenijim. Zato će se o pokušaju ručnog okretanja bebe ili carskom rezu vjerojatno raspravljati, čak i preporučiti. Ali je li to jedini način?

Sustavnim pregledom i meta-analizom — vrstom istraživanja koja kombinira brojne studije kako bi se povećao broj sudionika kako bi se dobio jasniji uvid — istraživano je 2555 trudnica s bebama koje su se pokazivale kao da su stradale prije rođenja. Otkrili su da je akupunktura s moksibustijom "značajno povećala cefaličnu prezentaciju pri rođenju." To je snažan, zaštitni učinak!

Kada je provodi tradicionalno obučen stručnjak, akupunktura može pružiti širok raspon dobrobiti tijekom trudnoće, poroda i nakon toga.

AKUPUNKTURA U TRUDNOĆI: ODVAJANJE ČINJENICA OD FIKCIJE

Akupunktura trudnicama nudi nevjerojatne dobrobiti! Ali važno je razumjeti koje tvrdnje imaju kliničku važnost - koje mogu utjecati na vaše iskustvo - i koje tvrdnje treba odbaciti.

Sustavni pregled iz Cochrane baze podataka, vodećeg znanstvenog repozitorija, otkrio je da akupunktura nije smanjila stopu carskih rezova, niti potrebu za drugim metodama indukcije u usporedbi s uobičajenom njegom.

To znači da, iako je akupunktura pokazala potencijal pozitivnog utjecaja na neuro-hormonsku biologiju poroda - drugim riječima, na način na koji živčani sustav i hormoni rade - učinak možda neće biti dovoljno jak da bi bio klinički relevantan. To stvara mit o ideji da je akupunktura učinkovita za indukciju poroda.

Međutim, nemojte kliknuti...

Akupunktura nudi i druge izvrsne dobrobiti tijekom trudnoće i kao tretman prije poroda.

Negativno emocionalno i fiziološko stanje prije porođaja, uključujući osjećaj stresa, tjeskobe, gladi, žeđi, nesanice, osjećaj promatranja ili uznemirenosti može pridonijeti odgođenom porođaju. To se događa jer hormoni stresa i reakcije ometaju oksitocin.

Mišićno-koštana bol, osobito kada je značajna, također može pridonijeti negativnom emocionalnom i fiziološkom stanju, jer je bol povezana s percepcijom mozga o tjelesnoj prijetnji.

Zapanjujuće, istraživanja sugeriraju da akupunktura može ublažiti stres i bol te poboljšati upravljanje snom tijekom trudnoće. Poboljšano stanje na početku ili prije porođaja može imati važne implikacije na pozitivno iskustvo porođaja, to je sjajna vijest.

Istraživači su otkrili da akupunktura primijenjena tijekom poroda također ima važne prednosti. Ova praksa smanjuje upotrebu farmakoloških lijekova za ublažavanje boli, povećava opuštanje i pruža veći osjećaj kontrole.

Akupunktura je učinkovita intervencija utemeljena na dokazima. Onaj koji je također prirodan i siguran... To me dovodi do moje sljedeće točke...

AKUPUNKTURA U TRUDNOĆI: SIGURAN PRISTUP

Tijekom trudnoće sigurnost postaje prioritet. Jedna metoda kontrole simptoma, recimo za bol ili stres, može biti u redu kada ne nosite svoje dijete. No, u trudnoći s pravom zaslužuje veću razinu opreza.

Dakle, važno je napomenuti da je akupunktura sigurna, povezana s uglavnom manjim nuspojavama i da bi mogla biti koristan potporni tretman tijekom trudnoće. To znamo zahvaljujući istraživanju.

Jedna studija pod nazivom Sigurnost akupunkture tijekom trudnoće: retrospektivna kohortna studija u Koreji istraživala je 20 799 trudnica. Neki su bili na akupunkturi, neki nisu. Nije bilo značajnih razlika u ishodima poroda između dvije skupine; to jest, stope prijevremenog poroda i mrtvorođenosti ostale su iste. To znači da je u trudnoći akupunktura siguran pristup....

Kao što su autori rekli, "U trudnoći, terapija akupunkturom može biti siguran terapijski modalitet za ublažavanje nelagode bez štetnog ishoda."

Akupunktura ima izvrsnu sigurnosnu evidenciju kao pomoćno liječenje tijekom trudnoće.

TRUDNOĆA I AKUPUNKTURA: ZAKLJUČAK

Akupunktura se stoljećima koristila na Istoku kako bi se olakšalo putovanje tijekom trudnoće; za ublažavanje boli, smirivanje emocionalnih preokreta i tjeskobe, pomoć u zdravom snu, smanjenje stresa i pomoć trudnicama da se pripreme za porod.

U novije vrijeme zapadna je znanost dokazala ono što je drevna mudrost odavno znala. Akupunktura je siguran i učinkovit pristup za mnoge izazove povezane s trudnoćom, ali i šire.

Ako živite na Gold Coastu ili rado putujete u njega, radujem se što ću vam pomoći da doživite opušteniju, ugodniju i ugodniju trudnoću i porod. Rezervirajte svoje konzultacije sada. Veselim se što ću vas podržati na vašem uzbudljivom putovanju!

AUTOR

Adam Hjort registrirani je akupunkturist i član Australskog udruženja za akupunkturu i kinesku medicinu (AACMA). Bavi se od 2010. i održava kliniku posvećenu liječenju boli koja se nalazi u Ashmoreu, Gold Coast . Ovaj je članak posljednji put ažuriran 17. veljače 2022.

traditional-acupuncture-clinic.com.au

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info