Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

644

PUTA

OD 14.01.2018.

Popis stanovništva za "bildanje" broja katolika: Jeste li "katolik", "nevjernik" ili ?

Popis stanovništva za
Što s agnosticima? Nadalje, postavlja se pitanje agnostika koji ne mogu ući u skupinu "nevjernika", ali se ne mogu upisivati ni pod druge vjerske zajednice, jer vjerska zajednica agnostika nije smislen pojam. "Tako se agnosticima zapravo jedino nudi da se ne izjasne po tom pitanju, počevši od samog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je deklarirani agnostik", navodi se.

Popis stanovništva za "bildanje" broja katolika: Jeste li "katolik", "nevjernik" ili ?

Piše: F.M.
Objavljeno prije sat vremena

Foto: Ante Čizmić (Cropix)

OBRAZAC Državnog zavoda za statistiku za ovogodišnji popis stanovništva namješten je tako da bi privilegirao katolike i "bildao" njihov broj u Hrvatskoj, upozorava portal Križ života.

"Ove godine u mjesecu travnju obavit će se popis stanovništva kroz koji će se građanima omogućavati da se izjasne, između ostalog, i po pitanju vjeroispovijesti. No, obrazac Državnog zavoda za statistiku, koji će poslužiti za prikupljanje podataka, ide za tim da privilegira katolike, a sve ostale stavlja u drugi plan. Naime, popis stanovništva i ove će godine poslužiti za 'bildanje' broja katolika u Hrvatskoj", navodi se u tekstu.

Križ života upozorava na nekoliko spornih mjesta u obrascu. Tako se na pitanju 21 nalazi vjeroispovijest, a građani se mogu odlučiti da se izjasne kao katolici, "drugo" ili "nevjernici". "Pritom je otvoreno nekoliko problema i pitanja, a jedno od glavnih je zašto se katolike privilegira, dok će svi ostali vjernici (pripadnici drugih vjerskih zajednica) morati znati točan naziv zajednice kojoj pripadaju, koje nisu predefinirane kao katolička vjeroispovijest, i koje će popisivači stanovništva morati ručno upisivati u obrazac, što za katolike neće morati činiti", navodi se u tekstu.

Diskriminacija nekatolika

Slična je situacija s pitanjem pod brojem 19, gdje se upisuje rubrika narodnosti, pa se može birati prvo Hrvat, a onda "drugi". Križ života ističe da to nije toliko neobično, s obzirom na ustavnu kategorizaciju Hrvatske kao nacionalne države Hrvata pa onda nacionalnih manjina, ali "isti princip u području vjeroispovijesti znači diskriminaciju ostalih vjernika čije ime vjerske zajednice nije izrijekom spomenuto kao katolicima. Usput valja spomenuti da je Hrvatska sekularna zemlja te se kao takva ne može smatrati državom 'katolika i ostalih'", piše portal.

"Obrazac za popis stanovništva ide za tim da se i dalje nerealno 'bilda' broj katolika u Hrvatskoj, od kojih će se na popisu tražiti samo odgovor 'da, katolik sam', dok će se za druge vjernike tražiti dodatni podatak s potpitanjem popisivača: 'A kako se to zove Vaša vjera?'. Pritom ne treba smetnuti s uma kako je izjašnjavanje katolikom u Hrvatskoj često shvaćeno kao dodatna potvrda nacionalnog identiteta, a ne kao čisto vjersko opredjeljenje pojedinca", navodi Križ života.

Što s agnosticima?

Nadalje, postavlja se pitanje agnostika koji ne mogu ući u skupinu "nevjernika", ali se ne mogu upisivati ni pod druge vjerske zajednice, jer vjerska zajednica agnostika nije smislen pojam. "Tako se agnosticima zapravo jedino nudi da se ne izjasne po tom pitanju, počevši od samog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je deklarirani agnostik", navodi se.

Preporuke UN-a

Križ života ističe da je upravo DZS na svojim stranicama izdao Preporuke Konferencije europskih statističara za popise stanovništva Ekonomske komisije za Europu Ujedinjenih naroda, a da je u njima specifično navedeno kako se prikupljaju podaci o vjerskoj opredijeljenosti.

"U preporukama se posebno ističe da se prikupljeni podaci 'trebaju temeljiti na slobodnom samoizjašnjavanju osobe, a upitnici trebaju sadržavati otvorena pitanja kako bi se omogućilo prepoznavanje malih ili izdvojenih skupina i lokalnih vjeroispovijesti', što nije slučaj i s hrvatskim obrascem u kojem se čini upravo suprotno – privilegira se i izrijekom spominje samo većinska vjerska skupina, ona katolička".

"Što se tiče dodatnih mogućnosti koje se mogu prikupljati kroz popis stanovništva, u preporukama UN-a spominje se mogućnost izjašnjavanja vjernika po pitanju prakticiranja vjere. Kad bi se u popisu stanovništva u Hrvatskoj uvelo i to pitanje, vjerojatno bi se dobio realniji broj katoličkih vjernika koji se u velikom broju, kroz popis stanovništva, izjašnjavaju katolicima zbog nacionalnog, a ne zbog vjerskog identiteta, što je posebno rezultat nedavne povijesti, ratnih sukoba, stvaranja država i podjela na Hrvate katolike i Srbe pravoslavce na ovim prostorima", zaključuje se.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/popis-stanovnistva-za-bildanje-broja-katolika-jeste-li-katolik-nevjernik-ili-drugo/534606.aspx

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info