Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

489

PUTA

OD 14.01.2018.

Ovisni o lažnim prijateljima na Facebooku

Ovisni o lažnim prijateljima na Facebooku
Ovisnost o virtualnim prijateljima, dijagnoza je koja prijeti korisnicima Facebooka, smatra britanski psiholog David Smallwood, dok je kanadska grupa stručnjaka podigla tužbu protiv ove web stranice zbog kršenja prava na privatnost

Iako se psiholozi protive, broj korisnika popularne društvene mreže svakodnevno raste

Ovisni o lažnim prijateljima na Facebooku

www.slobodnadalmacija.hr

piše Merien ILIĆ

Više od 60 milijuna korisnika registrirano je na Facebooku, virtualnoj društvenoj mreži koja nije posve bezopasna, upozorava David Smallwood. Ovaj britanski psiholog godinama se bavi virtulanom ovisnošću, a upravo je objavio svoju studiju o tome u časopisu Mental Health.

Ovisnost o virtualnim prijateljima dijagnoza je koja prijeti korisnicima Facebooka. Potonji svakodnevno stvaraju prividna prijateljstva, uvlače se u virtualni svijet i njegove iskrivljene vrijednosti, te se otuđuju od svog stvarnog privatnog života.

- Posebice su u opasnosti žene koje su ranjivije od muškaraca, lako se razočaraju, a takvih stanja je puno zahvaljujući upravo Facebooku koji ne ispunjava očekivanja - smatra Smallwood, koji liječi nekoliko pacijenata zakačenih na internetske portale.

Najveći problem kod Facebooka je neprestano nadmetanje u gomilanju takozvanih prijatelja, smatra ovaj psiholog. Dugotrajno korištenje ove društvene mreže povlači za sobom i brojne ovisnosti poput droge, alkohola i šopinga koji je iznimno popularan među korisnicama Facebooka.

Prošle godine mreža je uvela nešto veću sigurnost osobnih podataka nakon velike pobune da omogućava raznim oglašivačima da dođu do podataka korisnika. Iako se u početku koristio za razbibrigu akademske zajednice (krenuo je od studenata Harvarda), danas je vrlo popularan, posebice među tinejdžerima, ali i poslovnim ljudima koji znaju satima dangubiti na internetu tražeći nove prijatelje.

- Imam gomilu prijatelja na internetu, a kad mi nešto zatreba, znam da se mogu obratiti samo jednom, a taj nema veze s Facebookom - iskrena je jedna korisnica virtualnog “kafića uzdravlje”.

Početkom ove godine, kanadska grupa stručnjaka za društvene nauke podigla je tužbu protiv ove web stranice za druženja, optužujući ih da u svom radu krše prava na privatnost pojedinca.

Naime, korisnici objavljuju povjerljive informacije o drugima i razmjenjuju ih bez znanja ili dozvole onoga o kome se radi, a korisnici uopće nisu upozoreni da se njihovi podaci jednostavno šire mrežom.

Na Facebook 70 tisuća Hrvata

70 tisuća Hrvata trenutno je na Facebooku registrirano, a ta brojka raste iz dana u dan. Ta društvena mreža nadmašila je sve dosadašnje socijalne siteove poput Iskrice i sličnih. Koliko je Facebook ušao u sve pore našeg društva svjedoči i gostovanje Britanca Blake Chandllea na nedavno održanom Weekend Media Festivalu u Rovinju.

Spas od usamljenosti

Dok kritičari svrstavaju Facebook u drogu novog doba, s druge strane jedna je britanska studija nedavno objavila rezultate da Facebook “štiti starije ljude od socijalne izolacije”.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info