Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1081

PUTA

OD 14.01.2018.

Nove kirurške metode u amputaciji ekstremiteta

Nove kirurške metode u amputaciji ekstremiteta
Amputacijska kirurgija danas je koncipirana tako da mora odgovarati zahtjevima protetike; mogućnosti koje pacijentu pruža protetika diktiraju način na koji će se izvesti amputacija. To dosad nije bilo tako, pojasnio je dr. Nadomir Gusić, rukovoditelj pulske kirurgije

NASTAVLJENA SURADNJA PULSKIH I RIJEČKIH KIRURGA

Nove kirurške metode u amputaciji ekstremiteta

Amputacijska kirurgija danas je koncipirana tako da mora odgovarati zahtjevima protetike; mogućnosti koje pacijentu pruža protetika diktiraju način na koji će se izvesti amputacija. To dosad nije bilo tako, pojasnio je dr. Nadomir Gusić, rukovoditelj pulske kirurgije

Sve brži razvoj i napredak medicine zahtijeva promptno učenje novih dostignuća. No, u nekim segmentima još ne postoje ujednačeni stavovi i protokoli liječenja. Upravo da bi se to pokušalo ujednačiti i uskladiti s kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, pulski kirurzi su prije dvije godine dogovorili suradnju s kolegama iz Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka. Ta se suradnja s jedne strane manifestira u učenju i razmjeni iskustava tijekom operativnih zahvata, a drugi vid su stručni sastanci.
Nakon što su lani održana dva vrlo uspješna susreta, jedan u organizaciji pulskih, a drugi riječkih kirurga, nedavno je pulska kirurgija ponovno bila domaćin i organizator zajedničkog stručnog sastanka, koji je održan u Momjanu.
- Naša suradnja s drugim zdravstvenim ustanovama, pa i izvan granica Hrvatske, učestala je, a ovaj put smo, uz 20 pulskih, okupili i 25 kirurga iz riječke klinike na čelu s prof. dr. Miljenkom Uravićem. Moram pritom naglasiti da je veliki broj pulskih kirurga proizašao iz »riječke škole« pa smo i stoga željeli uspostaviti suradnju, i to tako da se sastajemo jednom do dva puta godišnje, rekao nam je rukovoditelj Djelatnosti za kirurške bolesti pulske Opće bolnice dr. Nadomir Gusić.
Govoreći o temama koje su se obrađivale tijekom zajedničkog sastanka, istaknuo je da su nastojali izabrati one s aktualnom problematikom i iz svih područja kirurgije.
- Glavna tema bila je iz amputacijske kirurgije, koja nažalost postaje sve aktualnija s obzirom na stil života današnjeg čovjeka. Tako se u svijetu svake sekunde obavi jedna amputacija. O tome je govorio eminentni stručnjak Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC-a Zagreb prim. dr. Ognjen Živković. Bilo je dakle riječi o novim principima amputacije ekstremiteta, uglavnom donjih, ali tako da ti kirurški zahvati zadovolje i ortopedsko-tehnička očekivanja. To konkretno znači da je amputacijska kirurgija danas u svijetu koncipirana tako da mora odgovarati zahtjevima protetike - mogućnosti koje pacijentu pruža protetika diktiraju način na koji će se izvesti amputacija. Radi se o »poštednoj« kirurgiji, koja pacijentu nakon amputacije mora omogućiti što manji napor u ponovnoj uspostavi mogućnosti kretanja uz pomoć proteza te što brži oporavak. To dosad nije bilo tako, pojasnio je dr. Gusić.
Koliko je to aktualna tema govori i podatak da se godišnje u pulskoj bolnici izvede stotinjak amputacija, koje su posljedica ili šećerne bolesti ili drugih cirkulacijskih poremećaja, a uglavnom pogađaju osobe starije životne dobi, iako su sve češće i među mlađom populacijom.
- S obzirom da takve europske standarde u amputacijskoj kirurgiji nisu primjenjivali ni naši riječki kolege, dogovorili smo se da ćemo uvesti novi protokol rješavanja takvih pacijenata, od prijema preko kirurškog tretmana do njegovog praćenja do kraja rehabilitacije. Sponzor ovog susreta bila je zagrebačka tvrtka Otto Block Adria na čelu s prim. Ivanom Husićem, s kojom je suradnju već uspostavila rovinjska bolnica pa smo se dogovorili da ćemo i mi preuzeti te tehnike i u koordinaciji s rovinjskim kolegama pratiti naše pacijente ne bi li rehabilitacija protekla što optimalnije, naglasio je na kraju dr. Gusić.
Tijekom susreta obrađene su i druge teme, poput liječenja vaskularnih bolesnika kojima trebaju premosnice, posebnog načina tretiranja kompliciranih zglobnih prijeloma kod traumatoloških pacijenata te upalnih bolesti debelog crijeva. Sspecijalisti koji su sudjelovali u skupu donijeli su u stručnim raspravama zajednički stav o postupanju kod različitih patologija.

S. ZRINIĆ TERLEVIĆ

www.glasistre.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info