Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1530

PUTA

OD 14.01.2018.

Najpoznatije psihoaktivne 'svete' biljke

Najpoznatije psihoaktivne 'svete' biljke

Preuzeto sa www.jutarnji.hr

 Piše: Nenad Jarić-Dauenhauer

 Biljke se od pradavnih vremena podjednako koriste za liječenje kao i za postizanje duhovnih vizija ili magijskih spoznaja.

Uporaba nekih halucinogenih biljaka zabilježena je još prije pet tisuća godina, a mnoge se i danas koriste u medicini, religijama ili za zabavu.

Psihoaktivne supstance kao sredstvo za dostizanje spoznaje, odnosno duhovnih vizija postale su posebno popularne sredinom prošlog stoljeća. Američki pisac i psiholog Timothy Leary eksperimentirao je s psilocibinskim gljivama i LSD-jem, te postao svojevrsnim guruom kontrakulture. Britanski književnik Aldous Huxley počinje eksperimentirati s meskalinom 1953. godine. Svoja iskustva s halucinogenim drogama, koja je pomno pratio bilježeći doživljaje i snimajući razgovore pod opijatima na diktafon, objavio je u knjizi Vrata percepcije (1954.) i u eseju Raj i Pakao (1956.). Peruanski pisac i antropolog Carlos Castaneda u svojim je djelima (Učenje Don Juana između ostalih)
predstavio iskustva s psihoaktivnim biljkama poput pejtola i dature koja je stekao u društvu srednjoameričkih šamana.

Iako se neki sastojci ovih biljaka koriste i u suvremenoj medicini, istraživanja su pokazala da su one u većoj ili manjoj mjeri uglavnom štetne za zdravlje.

Predstavljamo vam deset najpoznatijih 'svetih biljaka':

1 Cannabis


Marihuanu već stoljećima koriste sadhui i askete u Indiji (uglavnom šivaisti), a u novije doba i rastafarijanci. Neki povjesničari i etimolozi tvrde kako se također upotrebljavala u drevnim židovskim, kršćanskim i muslimanskim (sufističkim) vjerskim ritualima.

Djelovanje je vrlo individualno a varira od promjene stanja svijesti, blage euforije, povećane senzualnosti i osjetilnosti do tjeskobe i paranoje.

 

2 Banisteriopsis caapi i Psychotria viridis

Ayahuasca ili Yage (indijanski puzavica ili loza duše) Podrazumijeva biljke Banisteriopsis caapi i Psychotria viridis.

Karakteristična je za područje Amazone u kojem se koristila u šamanskim obredima. Izaziva vizije i halucinacije, a često i povraćanje koje se tumačilo kao pročišćenje.

 

3 Lophophora williamsii


 

Pejotl su koristili američki i meksički indijanci u vjerske svrhe. Konzumira se u obliku čaja, a djeluje oko 12 sati.

U odgovarajućim okolnostima izaziva duboku introspekciju metafizičke prirode često popraćenu bogatim vizualnim i zvučnim efektima.

 


4 Psilocybin

 

  

Psilocibinske gljive spadaju u najstarije droge. Drevne slikarije koje ukazuju na njihovu konzumaciju pronađene u Alžiru potječu iz petog tisućljeća prije Krista. Također su ih koristili Asteci u svojim ritualima.

Izaziva snažne vizualne i zvučne halucinacije, a iskustva mogu biti euforična ili depresivna.

 


5 Salvia divinorum

 

Salvia je podrijetlom iz Meksika gdje je još uvijek u šamanskim obredima liječenja ili prosvjetljenja koriste indijanci Mazatec. Šamani gnječe lišće kako bi izdvojili sokove koje miješaju s vodom i piju. Može se također žvakati i pušiti, a izaziva vizije, nekontrolirani smijeh i promijenjena stanja svijesti. Kada se puši djeluje samo nekoliko minuta. Nakon konzumacije stvara osjećaj opuštenosti i povezanosti s prirodom.

 
6 Piper methysticum

  

Korjen kave koristio se u medicinske, vjerske kulturne i društvene svrhe u zapadnim pacifičkim zemljama.

Konzumira se kao napitak ili se žvače, a djeluje smirujuće, opušta mišiće, i stvara euforičan osjećaj.

 


7 Artemisia absinthium

 

Gorski pelin raste u umjerenim područjima Europe, Azije i Afrike. U grčkoj kulturi povezivao se s kultom boginje mjeseca i lova Artemis. Poznatiji je kao biljka iz koje se dobivao thujon, ključni sastojak apsinta, omiljenog napitka francuskih bohema u 19. stoljeću.

Uglavnom je izazivao tzv. lucidno pijanstvo.

 

8 Datura stramonium

 

 

Datura je najčešća u Indiji i Središnjoj Americi gdje se koristila u vjerskim obredima. Hinduistički sadhui (sveti ljudi) pušili su je zajedno s marihuanom. Pod njezinim utjecajem ljudi djeluju kao da su poludjeli: budni sanjaju, razgovaraju s nepostojećim osobama i potpuno su odvojeni od stvarnosti koja ih okružuje, a efekti konzumacije mogu se osjećati danima.

 
9 Amanita muscaria

 

Muharu su izvorno kao halucinogeno sredstvo za zabavu i religiozna iskustva koristili narodi koji su nastanjivali područje Sibira, a osobito šamani.

Ovisno o količini koja se konzumira može izazvati mučninu, naticanje tijela, zvučne i vizualne halucinacije, euforiju, opuštenost i gubitak pamćenja.

Za razliku od srodne zelene pupavke gotovo nikada ne izaziva smrt.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info