Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

736

PUTA

OD 14.01.2018.

Majka devetnaestero djece: Još nikad svi zajedno na okupu

Majka devetnaestero djece: Još nikad svi zajedno na okupu
Sa 19-ero dje­ce ro­đe­nih ti­je­kom 31 go­di­ne bra­ka, obi­telj Te­re­zi­je i Iva­na Kne­že­vi­ća iz Ba­bi­ne Gre­de kod Žu­pa­nje me­đu naj­broj­ni­ji­ma je u Hr­vat­skoj

Piše: Sanja Butigan/EPEHA
Foto:  Damir Glibušić/CROPIX

 

 

Ima ih 19. Naj­mla­đem je se­dam, a naj­sta­ri­jem 31 go­di­na. An­tun, Ja­dran­ka, Mir­ko, Jo­sip, Mar­tin, Zdrav­ko, Dar­ko, Ani­ca, Zvon­ko, Iva­na, Ru­ži­ca, Pe­ro, Ma­ri­ja, Fra­njo, To­mi­slav, ­Ivan, Ka­ta­ri­na, Va­len­ti­na i Đu­ro. Svi su oni dje­ca Ivana i Te­re­zi­je Kne­že­vić, su­pru­žni­ka ko­ji sa svo­jim broj­nim po­tom­stvom ži­ve u gotovo 100-ti­njak go­di­na sta­roj ku­ći u sla­von­skom se­lu Ba­bi­na Gre­da, oko 15 ki­lo­me­ta­ra uda­lje­nom od Žu­pa­nje.

- Ta­kva je su­dbi­na, Bog je ta­ko ­htio - ka­že 51-go­dišnja Te­re­zi­ja, je­dno­sta­vna i skro­mna se­o­ska že­na, sa smi­ješkom pri­zna­ju­ći ka­ko, ka­da su se 1977. go­di­ne ona i su­prug ­Ivan vjen­ča­li, ni­su pla­ni­ra­li to­li­ko dje­ce. U 31 go­di­nu za­je­dni­čkog ži­vo­ta Te­re­zi­ja je go­to­vo po­lo­vi­cu to­ga “sta­ža” bi­la tru­dna i na svi­jet do­ni­je­la se­dam kće­ri i 12 si­no­va. Ia­ko je nji­ho­va obi­telj sa 19-ero dje­ce je­dna od naj­broj­ni­jih u Hr­vat­skoj, Te­re­zi­ja ne mi­sli da ih ima­ju pre­više.

- Bi­lo je ne­plan­ski, al’ ne­ka naše dje­ce. Ve­će su mi bo­gat­stvo mo­ja dje­ca ne­go da ne ­znam što ­imam u ži­vo­tu! A nov­ac ima­la il’ ne­ma­la, ­isto mi je. Da nam se do­go­di­lo još dje­ce, ­isto bi nam bi­lo, je­dna­ko bismo ra­di­li jer za dje­cu nama ništa ni­je teško - go­vo­ri Te­re­zi­ja, sje­ća­ju­ći se ka­ko je 2001. go­di­ne s “tr­bu­hom do zu­ba” sa­ma po­sa­di­la krum­pir, mo­ti­kom oko­pa­la či­tav vrt, da bi već slje­de­ćeg da­na u bol­ni­ci u Vin­kov­ci­ma ro­di­la naj­mla­đeg si­na, da­nas sedmogo­dišnja­ka Đu­ru, uče­ni­ka pr­vog ra­zre­da ba­bo­gred­ske osno­vne ško­le. Ma­li Đu­ro mi­lje­nik je sta­ri­je bra­će i se­sta­ra ma­da im sva ime­na teško uspi­je po­pam­ti­ti.

   
‘Nikad još toga nije bilo, da smo svi zajedno kod kuće’, kaže majka Terezija. Proteklog Uskrsa u kući se okupilo njih 25, ali ni tad nisu bila sva djeca Terezije i Ivana: bili su tu djeca, snahe, unučad... Na slici desno Terezija s 13-ero od 19 sinova i kćeri. Najstarija djeca rade kao zidari na moru
Majka Terezija redom, bez imalo teškoća, nabraja datume rođenja svih 19 sinova i kćeri. Najstariji je Antun (31), a najmlađi Đuro (7). Petero djece se  poženilo i poudalo, a devetero, od kojih sedmero školaraca, živi s roditeljima na imanju



Dječji dodatak od 3000 kuna

Svo­ju dje­cu Kne­že­vi­ći pre­hra­nju­ju teškim ra­dom na ze­mlji. Ži­ve od po­ljo­pri­vre­de, ra­de na 35 “ju­ta­ra” ze­mlje, nešto vla­sti­te, više dr­ža­vne u za­ku­pu ili od su­se­lja­na u aren­di, u dvo­rištu je čar­dak pun ku­ku­ru­za, hra­ne 13 kr­ma­ča, pu­no je pra­sa­di, pe­ra­di… Su­prug ­Ivan u po­lju je, na tra­kto­ru, go­to­vo sva­ko­dne­vno, a i ni­je oduš­evljen kad u nji­hov “šoka­čki ­dvor” u Bla­že­ko­vi­će­voj 36, ­gdje pokraj ce­ste pro­tje­če Be­ra­va, na­vra­te no­vi­na­ri, pa je i ­ovog pu­ta s je­dnim od do­volj­no sta­sa­lih si­no­va da ocu po­mo­gne u po­lju, 17-go­diš­njim Pe­rom, otišao za po­slom. Či­tav su dan to­va­ri­li staj­sko gno­ji­vo i odvo­zi­li na nji­vu. Je­di­ni si­gu­ran no­vac, ­onaj na ko­ji Kne­že­vi­ći mo­gu ra­ču­na­ti sva­kog mje­se­ca, dje­čji je do­da­tak od 3000 ku­na za čak se­dme­ro ško­la­ra­ca ko­je maj­ka Te­re­zi­ja sva­ki da­n ispra­ća u ško­lu. Oni ko­ji idu u ško­lu po­sli­je­po­dne, ru­ča­ju kod ku­će, a ško­lar­ci iz ju­tar­nje smje­ne do­bi­ju sva­ki po dvi­je ku­ne za pe­ci­vo. S ro­di­te­lji­ma u Ba­bi­noj Gre­di tre­nu­ta­čno je de­ve­te­ro mla­đe dje­ce, sta­ri­ji su se po­že­ni­li i po­u­da­li, ne­ki otišli za po­slom sve do Bi­o­gra­da i Loš­inja.

- Ni­kad ni­je bi­lo da smo svi bi­li za­je­dno kod ku­će. Kad su naj­mla­đi došli, sta­ri­ji su već bi­li o’šli. Naj­više je pod kro­vom zna­lo bi­ti 15-ero naše dje­ce - go­vo­ri Te­re­zi­ja, va­de­ći iz la­di­ce or­ma­ra de­se­tke fo­to­gra­fi­ja. Ni­ka­ko ni­je uspi­je­va­la na­ći ni­ti je­dnu na ko­joj bi bi­lo ­svih 19-ero nje­zi­ne dje­ce, ko­men­ti­ra­ju­ći u šali: “‘Ko će ih sve po­ku­pit’”.

Zabune s imenima


- Ne­kad se za­bu­nim u ime­ni­ma, kad br­zo ka­žem, pa To­mi­ca on­da od­bru­si da ni­je on ­Ivan - s ne­la­go­dom pri­zna­je. Ali za­to re­dom, bez ima­lo po­teško­ća, na­bra­ja da­tu­me ro­đe­nja sve svo­je dje­ce.

An­tun (31) je bio pr­vi sin na­kon što se 1977. go­di­ne 19-go­dišnja Te­re­zi­ja iz obli­žnjeg se­la Gun­di­na­ca u Brod­sko-po­sav­skoj žu­pa­ni­ji uda­la za ta­da 24-go­diš­njeg Iva­na. Ože­nio se i ima dvo­je dje­ce, Adri­ja­na i Le­o­nar­du. Slje­de­će go­di­ne se, re­da da­lje Te­re­zi­ja, ro­di­la kći Ja­dran­ka (30), uda­na u maj­či­ne ro­dne Gun­din­ce. Mir­ko (28) ra­di “zi­da­ri­ju“ na Loš­inju, Jo­si­pu je 27, ože­njen je, ži­vi u Bi­o­gra­du i ­otac je jednoipogodišnje Jo­si­pe. Na Loš­inju ra­de i Mar­tin (26) i Zdrav­ko (25). Sin Dar­ko (24) se iz ro­di­telj­ske ku­će pre­se­lio sta­ri­joj se­stri u Gun­din­ce, ­gdje se uda­la i Ani­ca (22).

- On­da je bio Zvon­ko, sad mu je 21 go­di­na, i on ra­di s bra­ćom na Loš­inju, pa Iva­na, ko­ja ima 20 go­di­na, ona je s na­ma, kod ku­će. Ru­ži­ca (18) se uda­la u Be­rav­ce i pri­je dva mje­se­ca po­sta­la ma­ma cu­ri­ce; ime ni­sam mo­gla za­pam­tit’. S na­ma je i Pe­ro (17) i Ma­ri­ja (15), ko­ja u Žu­pa­nji uči za fri­zer­ku - str­plji­vo svo­ju dje­cu na­bra­ja Te­re­zi­ja Kne­že­vić. Ma­ri­ja je 13. di­je­te i ­njoj je 1993. go­di­ne kum bio pred­sje­dnik Fra­njo Tu­đman, pa još i sa­da do­bi­je po­klo­ne za ro­đen­dan. Ško­lar­ci su i Fra­njo (14), To­mi­slav (13), ­Ivan (12), Ka­ta­ri­na (11), pla­vo­ko­sa Va­len­ti­na (9) i naj­mla­đi Đu­ro (7), ko­ji je je­se­nas ­sjeo u škol­sku klu­pu ­gdje mu je, ka­ko sti­dlji­vo pri­zna­je, ­ljepše ne­go kod ku­će jer mu se uče­nje svi­đa. Ra­ču­na­ju­ći u gla­vi, maj­ka Te­re­zi­ja re­zi­mi­ra: - Pe­te­ro nam se dje­ce po­u­da­lo i po­že­ni­lo, unu­ča­di je če­tve­ro, de­ve­te­ro dje­ce još je s na­ma, se­dme­ro ­njih su ško­la­rci.

Najvažnije da nisu goli i bosi

Posljednji pu­t Kne­že­vi­ći su se oku­pi­li u ku­ći u Ba­bi­noj Gre­di za ­Uskrs, no ni ta­da ni­su bi­li svi na bro­ju. Sa sna­ha­ma, ze­to­vi­ma i unu­ča­di, za sto­lom ih je bi­lo oko 25. - Kad do­đu, bu­de nas k’o da su ma­li sva­to­vi. Al’ ni­ka­ko svi da se sku­pi­mo, a i po­lu­dio bi čo­vjek kad bismo svi odje­dnom došli - našali­la se Te­re­zi­ja. Ta vi­tal­na že­na, odje­ve­na po šoka­čki, s ma­ra­mom na gla­vi, uvi­jek za­po­sle­na u ku­ći i dvo­rištu, u sta­ji i vr­tu, ali ve­dro­ga du­ha una­toč go­di­na­ma teškog ra­da i bri­ge za ­odgoj svo­je 19-ero dje­ce, s ogor­če­njem po­di­že ­glas pri­ča­ju­ći ka­ko ne­ki ne gle­da­ju bla­go­na­klo­no na nji­ho­vu ve­li­ku obi­telj. Čak joj ni vla­sti­ta maj­ka već pu­nih 11 go­di­na ne do­la­zi­ u ku­ću. Ne vo­li, ­objašnja­va, što joj je ­kćer ro­di­la to­li­ko dje­ce. Te­re­zi­ji­na je­di­na se­stra, bli­zan­ka Ka­ta, ima če­tve­ro.

- Maj­ka mi uvijek govori: šta će ti to­li­ka dje­ca. Pa i sve­kr­va je zna­la reć’ da će­mo bit’ ubo­ga si­ro­ti­nja s to­li­kom dje­com - pri­ča Te­re­zi­ja, ko­ja se ­ipak ne lju­ti na ta­kve i sli­čne pri­go­vo­re. - Kom’ sme­ta, ne mo­ra nam do­la­zi­ti. Ni­tko nam ni­je ni po­ma­gao, niti pi­tao ima­mo li dovoljno kru­ha - ­odrješito za­klju­ču­je. Su­pru­žni­ci­ma Te­re­zi­ji i Iva­nu io­na­ko je naj­va­žni­je da su im sva dje­ca zdra­va te da ni­su go­li i bo­si.

Tri sobe u staroj kući


- Šta ću im ja, kol’ko mo­gu tol’ko im da­jem. Ni­je mi ni­kad bi­lo teško s mo­jom dje­com, hva­la Bo­gu ni­je s nji­ma ni bi­lo pro­ble­ma, svi su mi bi­li do­bri. Svi ra­de, po­mo­gnu ocu na nji­vi, hoće i svinj­ce po­či­stiti kad tre­ba, i oni ma­nji po­ma­žu. Mi mo­ra­mo ra­dit’ kad nas ima pu­no - pri­ča Te­re­zi­ja. Ka­že i da na se­lu više ni­je ta­ko teško ra­di­ti kao ne­kad, kad ni­je bi­lo po­ljo­pri­vre­dne me­ha­ni­za­ci­je, a u nji­ho­vu je dvo­rištu, pokraj trošne ku­će ko­ju su na­sli­je­di­li od su­pru­go­ve sta­re te­tke i pro­sto­ri­ja ko­je su s go­di­na­ma po­la­ko do­gra­đi­va­li, sa­da i tra­ktor i be­rač, je­di­no kom­bajn ne­ma­ju; sa­mo im je teško “na­sma­gat’ sku­poga go­ri­va”. U tri so­be te sta­re ku­će Kne­že­vi­ći su i odgo­ji­li svu svo­ju dje­cu. Spa­va­la su po dvo­je u kre­ve­ti­ma, za sto­lom ih je na obje­du zna­lo bi­ti po 15-ero, pa je Te­re­zi­ja ku­ha­la u lon­ci­ma od 6-7 li­ta­ra.

- Dje­ca ni­su baš izbir­lji­va, sve je­du. Na zimu spre­mi­mo u za­mr­zi­vač po šest bra­va­ca, a i tijekom go­di­ne poko­jeg. Za do­ru­čak mli­je­ka, sla­ni­ne. Ka­ta­ri­na ne­će ku­pu­sa, ne­ki ne vo­le ma­hu­na, al’ po­je­du - za­dir­ku­je maj­ka tro­je pri­došlih iz ško­le, Ma­ri­ju, Đu­ru i sti­dlji­vu Va­len­ti­nu.

- Uvi­jek je bi­lo u ku­ći mje­sta za sve. Sna­la­zi­mo se ne­ka­ko, no­vca iz po­ljo­pri­vre­de teško se izvu­če, ne­ma­ju oni k’o je­din­ci, ali do­bi­ju kol’ko se ima. Svašta im tre­ba, idu u ško­lu, je­dnom ku­pi ci­pe­le, dru­gom tre­ba šta­god dru­go. Tko će nam dat’ ako sa­mi ne za­ra­di­mo - go­vo­ri Te­re­zi­ja sje­ća­ju­ći se, pu­na za­hva­le, ka­ko im je pri­je pet-šest go­di­na je­dna go­spo­đa ko­ja im je došla u ku­ću, a ni­je im htje­la re­ći ni ka­ko se zo­ve ni oda­kle je, da­ro­va­la no­vac, i to “da su se uplašili ko­li­ko ga je bilo”. Te­re­zi­ja ka­že da je to bi­la za ­njih ja­ko ve­li­ka svo­ta eu­ra, a ta im je go­spo­đa sa­mo re­kla da im no­vac da­ru­je od sr­ca i da ga ­utroše na nešto ve­li­ko za dje­cu, pa bi Te­re­zi­ja i ­Ivan naj­ra­di­je kad bi mo­gli gra­di­ti no­vu ku­ću. To bi još ne­ka­ko po­la­ko i mo­gli po­če­ti, ali pre­sku­pa su im sva sil­na pla­ća­nja ko­mu­na­li­ja i pri­klju­ča­ka. Sti­gne Kne­že­vi­ći­ma po­vre­me­no i po­ne­ka po­moć od hu­ma­ni­tar­nih udru­ga, do­bi­ju odje­će, dje­ca na sreću, ima­ju be­spla­tne škol­ske knji­ge, do­bi­li su i ra­ču­na­lo.

Ka­ko izgle­da dan maj­ke 19-ero dje­ce, Te­re­zi­ja je­dno­sta­vno opi­su­je. - Ne ­znam više ni sa­ma što sve ra­dim, uvi­jek je­dno te ­isto. Sku­hati mo­ram i po ku­ći uvi­jek ima po­sla, oko dje­ce. Su­prug je po ci­je­le da­ne na nji­vi. Sta­ri­ji su po­sli­je ško­le išli tra­žit’ po­sla, ra­dit’ se mo­ra. Zdrav­ko i Jo­sip, dok su bi­li s na­ma, htje­li su i sku­hat’ što im ka­žem i bi­lo je do­bro na­pra­vlje­no. Zdrav­ko je ­htio i ko­la­če na­pra­vit’. Sad sta­ri­ja bra­ća da­ju mla­đi­ma. Eto, Ma­ri­ja ih ži­ca bon za mo­bi­tel. I pi­ta­ju tre­ba li nam šta, al’ mi od ­njih ne tra­ži­mo. Ako ho­će, dat’ će, ako ne, ne­će - kaže Terezija.

Kad bi barem svi imali posla


No, 15-go­dišnja ži­va­hna ti­nej­dže­ri­ca Ma­ri­ja ot­kri­va da baš i ne vo­li što ima ta­ko ve­li­ku obi­telj, mo­ra ču­va­ti mla­đu bra­će i se­stre, di­je­li­ti igra­čke, ­zbog ko­jih se broj­na dje­ca Kne­že­vi­ća zna­ju na­br­zi­nu po­sva­đa­ti, ali i još br­že izmi­ri­ti.

- Bi­lo bi nam naj­dra­že kad bi svi, kad ­završe ško­lu, ima­li po­sla, da mo­gu pošte­no ra­dit’ i od svo­ga ra­da ži­vit’. Bi­lo nam je ­svih ovih go­di­na i teško i sva­ka­ko, ali sve je prošlo, za­bo­ra­vi se, ono teško ni ne pam­ti­mo, sre­tni smo što su svi zdra­vi - za­klju­čuje Te­re­zi­ja.


Djeca su bogatstvo ali i siromaštvo

550 hrvatskih obitelji sa 8 i više djece, a pomažu im Udruga 8+ i dobrotvori

Oko 150 obitelji u kojima odrasta po osmero ili više djece na dijelu od Županje na istoku Slavonije sve do Zagreba u članstvu je Udruge 8+ koja im pomaže već desetak godina. Babogredska obitelj Knežević sa svojih je 19-ero djece najbrojnija, a većina članova udruge ima između osmero i desetero djece. U istočnoj Slavoniji je i najviše mnogočlanih obitelji, tvrdi predsjednik spomenute udruge, Antun Trbuk iz sela Vođinci pokraj Vinkovaca, i sam otac osmero djece.

Trbukovi kažu kako je obiteljima s mnogo djece najteže djecu školovati.

- Nije lako u današnje vrijeme školovati djecu, posebno gdje ih je sedmero ili osmero, nije isto kupiti jedne cipele za 200 ili 300 kuna i to pomnožiti s osam - kaže Antun Trbuk. Najveći broj tih obitelji živi na selu od poljoprivrede pa se obitelji onim što same proizvode prehranjuju bez većih problema, no zato im mnogo toga drugoga zna biti jako, jako velik problem. Kad ‘zaškripi’, u pomoć nerijetko priskače Udruga 8+, kojoj pripadaju i zasluge za besplatne školske udžbenike, a u suradnji sa zagrebačkom Poliklinikom Eljuga kreće i projekt besplatnih mamografskih pregleda za majke osmero i više djece iz cijele Hrvatske. Tarbuk procjenjuje da je takvih obitelji u Hrvatskoj oko 550.    


www.jutarnji.hr
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info