Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

697

PUTA

OD 14.01.2018.

Lush je rekao ne palminom ulju!

Kako povećana potreba za palminim uljem dovodi do uništavanja prašuma u Maleziji i Indoneziji, kozmetička tvrtka Lush od 1. rujna izrađivat će sapune koji ne sadrže palmino ulje.


Već par godina Lush istražuje ekološki i društveni aspekt upotrebe palminog ulja u kozmetici, prehrambenoj industriji te kod proizvodnje biogoriva.

Također rade na tome da se stvori baza za sapune koja ne sadrži palmino ulje, i tako od 1. rujna svi Lush sapuni bit će napravljeni od nove baze koja ne sadrži palmino ulje.

Razlog te odluke je što potražnja za tim uljem dovodi do siječe drevnih prašuma, što uzrokuje selidbu autohtonog stanovništva iz njihovih domova, ali i orangutana iz njihovog prirodnog staništa, a sve zbog daljnjeg izrabljivanja zemlje i nastajanja još većeg broja palminih plantaža.

Zbog povećane potražnje za palminim uljem, problem postaje sve veći. Dok kozmetička industrija upotrebljava otprilike 6-7 % globalnih zaliha, najveći potrošač palminog ulja za sada je prehrambena industrija, gdje na deset proizvoda dolazi jedan koji sadrži palmino ulje (to su npr. majoneza, čokolada, čips, keksi, müesli, kruh, tjestenina...).

Lush apelira na druge proizvođače i trgovce na malo da smanje upotrebu palminog ulja barem za polovicu. Da bi to bilo moguće, ostvarena je i suradnja s ekološkim organizacijama i industrijom u sastavljanju radne skupine nazvane ASAP, Actively Seeking Alternatives to Palm (Aktivno traženje alternative palmi).

Uzrok povećane potražnje za palminim uljem jest i činjenica da se sve više koristi kao biogorivo. Plan EU-a da se tržni udio biogoriva poveća do 10% do 2010. godine samo pogoršava situaciju.

Stručnjaci strahuju da bi biogoriva mogla ispuštati između 2 do 9 puta više ugljičnih plinova u sljedećih 30 godina od fosilnih goriva. Stoga je nužno drastično smanjenje upotrebe palminog ulja i potpuno odbacivanje ideje da se palmino ulje koristi kao biogorivo.

Ukoliko se to ne učini, male su šanse za djelotvornu održivu industriju palminog ulja, a budućnost prašuma, životinja i ljudi u Indoneziji i Maleziji postat će upitna.

izvor: www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info