Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

9324

PUTA

OD 14.01.2018.

Kako se zaštititi od stršljena

Kako se zaštititi od stršljena
Pored flasa koje su vec provereno sredstvo protiv osa i strsljenova jedan od nacina odbrane je i unistavanje gnezda strsljena. Ovo moze biti opasno i trba pristupiti vrlo oprezno. Gnezda se obicno nalaze u supljim stablima ili na krovovima kuca pod samim crepom.Unistavanje se vrsi nocu na vise nacina. Ja sam ih u supljim stablima palio let-lampom a posle toga sam za svaki slucaj ubacivao insekticid u prahu u samo gnezdo. Na krovu kuce sam na gnezdo navlacio ceo najlonski deblji dzak i brzo zatvarao gnezdo u njega. posle toga ga mozete po zelji spaliti ili dobro izgaziti. U oba slucaja je potrebno biti dobro zasticen - za svaki slucaj.

Kako se zaštititi od stršljena

Autor Nikola Jeremić

Ranije sam imao veliki problem sa stršljenovima. Naime, posedujem pčelinjak, ne mnogo veliki, sa tridesetak košnica. Redovno ih održavam, obilazim i ulažam dosta truda kako bi sve to što bolje izgledalo.

Nisam nikada imao problem sa stršljenovima, do prošle godine. Negde preko leta prošle godine, primetio sam par stršljenova da se vrzmaju oko pčelinjaka. Naravno, nije mi bilo svejedno, što zbog pčela, što zbog mene. S obzirom da skoro svaki dan obilazim košnice, primetio sam da ih je iz dana u dan sve više. To je trajalo tako 7-8 dana, dok jedanput nisam došao i video roj stršljena kako napada košnicu. Naravno, nisam ni smeo da priđem jer ih je bilo na desetine, pa i na stotine. Onoliki roj stršljena sam prvi put u životu video.

Naravno, panika hvata, uništavaju mi košnicu (okomili su se bili samo na jednu), a ja gledam i ne mogu nikako da im pomognem. Prizor je bio užasan, ono rečima se ne može opisati, ko nije video uživo, ne može ni zamisliti kako to izgleda.

Ono što me je najviše plašilo, to je da nakon uništenja jedne košnice, ne krenu na sledeću. Mada kako je to već bilo kasno popodne i mrak se spremao, znao sam da nemaju kad da napadnu druge košnice tog dana, ali bilo me je strah za sutra i narednih dana.

Kada se sve to završilo, nećete verovati šta sam ja zatekao na licu mesta pored košnice. Na hiljade mrtvih pčela, i to uglavnom prepolovljenih na pola trbuha ili otkinute glave. Prosto sam se zaprepanjio šta sam video. Društvo je bilo skoro celo uništeno. I sada mi prosto dođe da zaplačem kada se setim onih prepolovljenih pčela i na šta je ličila košnica posle najezde stršljenova.

Naravno, savete sam hitno potražio od pčelara koji su imali sličan problem (do tada se i nisam nešto preterano interesovao za to, jer ponavljam da nikada nisam imao problema sa stršljenovima). Od tada se od stršljenova branim na ovaj način:

pronadjem neku flašu, bilo staklenu ili plastičnu, i u nju sipam pivo, otprilike 2cm dubine i malo vode. Zatim dodam kašiku punu šećera. Napunim tako 10-15 flaša i stavim na svaku drugu - treću košnicu.

Nakon toga, ja sam svakoga dana pronalazio mrtve stršljenove u flaši, a na moje iznenadjenje, nalazio sam i mrtve ose. Kasnije sam čuo da je taj način dosta efikasan i da štiti društva i od osa. Ove godine nisam imao problema sa stršljenovima jer sam još u rano proleće postavio te zamke. To je moj vid borbe protiv stršljena i ose i pokazao se vrlo efikasnim.

KOMENTARI

Tako isto i ja radim, samo sto umesto vode, sipam malo soka i funkcionise fantasticno. Ja tako radim dosta dugo, i uopste nemam problema sa strsljenima.

Autor: Goran
Postavljeno: 08.12.2010. 19:37:01

Da, tako uglavnom svi i rade koji imaju problem sa strsljenima i osama

Autor: Miroslav
Postavljeno: 11.12.2010. 17:11:47

a sta biva sa pcelama????, one to ne konzumiraju????
(pocetnik sam pa mi svaka informacija dobro dodje)

Autor: mirso
Postavljeno: 22.12.2010. 21:36:57

Ne, pcele ne privlaci pivo pomesano sa secerom, samo ose i strsljene. Slobodno stavi i uzivaj :)

Autor: Nikola
Postavljeno: 23.12.2010. 10:07:19

Hvala vam na informacijama.

Autor: Nikola Nedic
Postavljeno: 26.12.2010. 01:11:26

Mešavina je dobra , ali još bolje funkcioniše ako se stavi i malo sirćeta (stavim šta imam ili obično alkoholno ili jabukovo). Za mehanički rat pri napadu košnice je provereno dobar reket za badminton , kineske proizvodnje :). Uvek na pčelinjaku imam rasporedjena 3-4 komada i rade odlično.

Autor: dragan
Postavljeno: 18.01.2011. 14:35:49

Ne razumem sta radis sa reketima, mlatis oko kosnice dok ne pobijes strsljenove ? :))))))))

Autor: Miroslav
Postavljeno: 18.01.2011. 16:07:35

Pored flasa koje su vec provereno sredstvo protiv osa i strsljenova jedan od nacina odbrane je i unistavanje gnezda strsljena. Ovo moze biti opasno i trba pristupiti vrlo oprezno. Gnezda se obicno nalaze u supljim stablima ili na krovovima kuca pod samim crepom.Unistavanje se vrsi nocu na vise nacina. Ja sam ih u supljim stablima palio let-lampom a posle toga sam za svaki slucaj ubacivao insekticid u prahu u samo gnezdo. Na krovu kuce sam na gnezdo navlacio ceo najlonski deblji dzak i brzo zatvarao gnezdo u njega. posle toga ga mozete po zelji spaliti ili dobro izgaziti. U oba slucaja je potrebno biti dobro zasticen - za svaki slucaj.

Autor: Tine
Postavljeno: 23.01.2011. 18:47:18

To sa pivom funkcionise sa ili bez vode, provereno, ali probajte pivo sa vodom od topljenja starog saca,

Autor: milan pavlov
Postavljeno: 23.01.2011. 18:47:57

Moj problem: KAKO SE ZASTITITI OD ZMIJA?

Autor: zoran
Postavljeno: 24.01.2011. 17:57:03

Pustite nekoliko misirki i nećete imati zmije na pčelinjaku. by Boban Petrović FB

Autor: Administrator
Postavljeno: 25.01.2011. 06:27:00

Zao mi je, nisam u mogucnosti da cuvam misirke kao ni jezeve na pcelinjaku.

Autor: ZORAN
Postavljeno: 26.01.2011. 17:51:28

Pozdrav, molim da mi neko objasni sta su misirke koje spominjete za odbranu od zmija i kako to djeluje da nemate zmije tada u pcelinjaku.
Hvala.

Autor: D.S.
Postavljeno: 30.01.2011. 14:56:28

Misirke su vrsta kokoši. One se hrane zmijama pa zato i nema zmija u okruženju u kojem se čuvaju misirke. Evo slike: misirka

Autor: Administrator
Postavljeno: 31.01.2011. 10:25:32

Mene takodje zanima odbrana od zimija, ima li neki predlog?
Misirke nisam u mogucnosti da cuvam, pa me zanima da li jos neko ima neki efikasan metod da oteram zmije ?
Unapred hvala.

Autor: Slobodan
Postavljeno: 17.02.2011. 10:09:20

Узми мачке и нећеш имати змија. Мачке, поготово женке, одлични су против змија. И нипошто, ако имаш мишева и пацова у околини, немој около дома да растураш отрове против мишева и пацова. То поједу и мачке и ове врло брзо угину. Ми на полуострву Врањина имамо мачке јер је около пуно поскока и шарки. Од када имамо мачке немамо више змија око дома. Имали смо прошле године и снимљено преко мобилног телефона на камери, борбу мачке и поскока. Наравно мачка је победила и појела поскока. Само му је главу оставила у трави. И наравно немој да пуно храниш мачке. Ми им од пролећа до краја октобра дајемо храну само једном у два дана. У подне. Кад су гладне саме су принуђене да лове. А ипак их сваки други дан храниш да их држиш на окупу око дома.

Autor: игуман Петар (Драгојловић) Postavljeno: 17.02.2011. 11:13:47

Sta da radim kada mi je pcelinjak udaljen 10-tak km od mesta stanovanja i nemoguce je cuvati macke. Zbog straha prosle godine poprskao sam naftu oko pcelinjaka i na moju radost nisam ih video, ako ih je miris nafte oterao onda je problem resen. Zamolio bih jos nekog pcelara da proba pa da vidimo da li smo resili problem.

Autor: zoran
Postavljeno: 18.02.2011. 09:16:03

Sto se tice iskustva sa zmijama, i domace koke-kokoske ih tamane, samo ih treba imati na pcelinjaku. Prilikom jednog sisanja dvorista u selu, pronasao sam jednu zmiju u travi. Tu je se vrzmala jedna kokska koja ju je primetilla i vrlo brzo pojela komadajuci je. Doduse to je bila neka mannja zmija, verovatno belouska. (ovo, samo da znate)
Pozdrav Moretic

Autor: Moretic
Postavljeno: 30.12.2011. 21:40:07

Za ose i strsljenove : malo piva, malo jabukovo sirce i malo bilo kakvog vocnog sirupa u plasticnu flasu,..provereno
Za zmije sam procitao na nekom forumu da treba pobacati oko pcelinjaka hepo kocke i da zmije beze od njih zbog mirisa naftalina koji izlazi iz njih, kazu da je najjeftinije i da 100% otera zmije ( nisam jos proverio )

Autor: Dragan
Postavljeno: 10.01.2012. 10:36:39

Svi mi pcelari smo zasigurno imali problema i sa strsljenovima,osama,pticama,mravima sumskim velikim,pticama i slicno.Protiv mrava,paukova,gustera, zmija mozemo se odbraniti jednostavno:pospimo obruc sto mozemo siri oko 10-20 ili sire cm krecom u prahu oko uljanika,pa posmatrajte sta se desava.Mrave mozete preusmeriti i ako im postoji putanja kao kod mene,putanja im je bila dijagonalno uljanikom,vise ih nema,cak se iselio veliki mravinjak iz blizine uljanika.Zmija nesmije da predje krecni obruc.Od vrabaca,pcelarica ptica na uljaniku se mozemo odbraniti zategnutom vrpcom od video trake,koja gotovo uvijek treperi i svetluca,a posebno ako je vetar.Za strsljenove i ose pivo pojacajte kvascom za hljeb,ili sircetima.

Autor: Redzep
Postavljeno: 14.01.2012. 00:51:48

ja po uzoru na Noleta uzmem lepo teniski reket pa u vecernjim satima udarim po "lopticama".....

Autor: Branislav
Postavljeno: 29.01.2012. 11:46:59

Zaštita protiv osa i stršljena je kod mene na pčelinjaku najbolje rezultate dao lepak za miševe. Za dva dana skoro da nije bilo ni jednog napasnika. Recepat: Na šamparski lim veličine 15X15 cm ili vee naneti lepak za miševe i postaviti na krov kočnice ili ispred gnezda gde su ose i stršljenovi ice posao prepustiti lepku. za nekoliko minuta u efekat uverićete se sami. Za ptice efikasan je bolon onaj šareni kupljen na vašarima, slavama koja na suncu presijavaju. Efekat zaštite je velik.

Autor: andrija
Postavljeno: 04.02.2012. 20:08:53

kako zastiti drustva od izmznuvanje

Autor: laste
Postavljeno: 12.02.2012. 16:12:28

Svaka vam čast,ja sam početnik sa pčelama pa će mi ovi vaši savjeti puno pomoć...Početkom jeseni sam imao problema sa pčelama,ali ne previše...Nisam bio toliko zabrinut za kraj ove sezone,zabrinut sam za iduću sezonu pa ću se poslužit vašim savjetima...Hvala svima...Srdačan pozdrav iz Dalmacije...

Autor: Dado
Postavljeno: 03.12.2012. 19:33:15

balon punjen helijumom ,svetao, na njemu nacrtati koncantricne krugove raznim bojama podsaca na oko i ptice beze(vecina ) tako talijani brane vocnjake.

Autor: vera
Postavljeno: 12.03.2013. 22:34:19

A, da li postoji neka da kazem drzavna ustanova koja se bavi borbom protiv strsljenova i slicnih stetocina?

Autor: Miroslav
Postavljeno: 09.06.2013. 17:28:18

Ja imam problem sa strsljanima jer su napravili gljezdo kod samih ulaznih vrata u kucu jel netko zna brzo i efikasno rijesenje za to jer mi ulaze u kucu a imam malu djecu pa me strah da ih ne ubode jer sam ja na svoju nesrecu osjetila kako je to kad te ubode i imala sam strahovite komplikacije pa me strah da se njima tako nesto ne dogodi... molim vas hitno neko rijesenje koje ce ih se rijesit..

Autor: martina
Postavljeno: 13.06.2013. 10:52:14

Mislim da su stršljeni napravili gnezdo u krovu kuće na selu, to smo otkrili prosle godine, videli smo kako samo ulaze i izlaze kroz neku rupu.predpostavljam da je gnezdo unutra. Suprug je alergican na ujed ose, do sada ga nikada nije ujeo stršljen tako da ne znamo da li je alergičan i na njega. Ne bih volela da ga ujede.Tako da ne možemo da odemo u kuću. Vidim da svi pišu da je rešenje sa pivom delotvorno, ali šta kada naprave gnezdo. Postoji li neko drugo rešenje ili neko ko se time bavi ko izmešta ta gnezda ili uništava. Molim vas za pomoć

Autor: Marija
Postavljeno: 03.07.2013. 10:41:34

Mi nemamo pcela,ali imamo strsljenove koje ne znam kako da se resimo,najcesce lete za nama,iz kuce jedva izlazimo,poprskali smo jedno gnezdo sa nekim otrovom ali i dalje lete.molim za pomoc

Autor: mica
Postavljeno: 04.07.2013. 20:21:29

Komentari za stšljene su dobri, ALI MOLIM za pomoć, kako uništiti gnezdo koje je na tavanu kuće. Neću valjda let lampom da uništavam? odgovor mi treba u roku od 48 sari. Pomozite, samo pametni saveti.

Autor: slobodan59
Postavljeno: 29.07.2013. 21:15:19

Kako unistiti gnezdo strsljenova u dimnjaku kuce?

Autor: Mira
Postavljeno: 31.07.2013. 00:42:05

Mira - Nalozi vatru, pomaze :)

Autor: ljiljka
Postavljeno: 01.08.2013. 22:27:08

poslusat cu neke od savjeta pa cemo vidit rezultate

Autor: demox
Postavljeno: 07.08.2013. 11:23:37

http://www.pcelarstvo.org/pcelarski-clanak/kako-se-zastititi-od-strsljena-26

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info