Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

697

PUTA

OD 14.01.2018.

Internet - virtualni jahač Apokalipse

Internet - virtualni jahač Apokalipse
Zanemarivanje obitelji i prijatelja, smanjena učinkovitost u školi ili na poslu, smanjeni socijalni kontakti i tjelesna aktivnost ili konflikti s okolinom samo su neke od nuspojava “bezazlenog” neprekidnog surfanja, a koliko je sve to zapravo “benigno” (kako još uvijek žele prikazati neki pojedinci) pokazuje i činjenica da su se ovisnosti čak uspjele i razgranati na podvrste, pa tako danas možemo biti ovisni o informacijama, računalnim igricama, “chatu”, “cyber sexu”, kupnji ili kockanju preko Interneta.

 Internet - virtualni jahač Apokalipse


ŽIVOT PRED RAČUNALOM:OVISNOST O “MREŽI SVIH MREŽA” SVE VIŠE UZIMA MAHA I MEĐU OSJEČANIMA, PODJEDNAKO ONIMA MLAĐE DOBI I OSNOVNOŠKOLCIMA

 


Autor: Biljana BOŽIĆ

Mreža svih mreža ili, popularnije Internet, komunikaciju i informiranost uzdiže do neslućenih razmjera, no sveopća kompjutoriziranost posljednjih godina ima, čini se, tendenciju postati ovisnost koja će, rame uz rame, stajati uz duhan, alkohol ili drogu. Da ovisnost o Internetu ili računalnim igricama nije tek puka izmišljotina zapadnog svijeta u kojem ionako postoje klinike za odvikavanje od “svega i svačega” pokazuje i đakovački slučaj od prije nekoliko mjeseci. Naime, osamnaestogodišnji mladić mjesecima je, doslovce, živio pred računalom te se nakon nekog vremena posve isključio iz realnog svijeta odbijajući hranu, izlaske i sve ostalo što bi izlazilo iz okvira “lupanja” po tipkovnici i “skrolanja” mišem. Drame koje je dječakova obitelj proživljavala pokušavajući ga odvojiti od “paklenog stroja” pa sve do odlaska na Odjel psihijatrije osječke Kliničke bolnice materijalizirale su nešto o čemu se do tada pričalo samo kao o mogućnosti, ne i realnoj prijetnji.
S tim da je ovisnost o Internetu sveprisutna opasnost koja prijeti epidemijom i na našim prostorima slaže se i doc.dr.sc. Mirela Grgić, specijalist psihijatar i supspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, s kojom smo svojedobno razgovarali o ovoj temi.

- Ovisnost o Internetu nije uključena u postojeće medicinske priručnike za dijagnosticiranje duševnih poremećaja te stoga ne postoje stručni kriteriji za njezino utvrđivanje. No, terapijske smjernice u liječenju ovisnosti o računalnim igricama trebale bi biti slične onima za liječenje patološkog kockanja, što znači da je potrebno koristiti psihoterapijske, kognitivno-bihevioralne i medikamentozne metode liječenja - rekla je Grgić dodavši kako bi također trebalo voditi računa o tome javlja li se ovisnost udružena s drugim psihičkim poremećajima, što je često slučaj s ostalim vrstama ovisnosti.

Unatoč tomu što se većina stručnjaka slaže kako je ovisnost o Internetu manje štetna od ovisnosti o različitim opijatima, ne treba nikako zanemariti trovanje zdravog razuma i svakodnevna višesatna “utapanja” u virtualne svjetove u kojima je sve dopušteno i u kojima svatko može biti što poželi - maneken, poslovni čovjek, silovatelj, ubojica... tako je mnogo načina otkrivanja vlastitih tamnih strana bez postavljanja granica kojih je tako pun “dosadni” stvarni svijet. Zanemarivanje obitelji i prijatelja, smanjena učinkovitost u školi ili na poslu, smanjeni socijalni kontakti i tjelesna aktivnost ili konflikti s okolinom samo su neke od nuspojava “bezazlenog” neprekidnog surfanja, a koliko je sve to zapravo “benigno” (kako još uvijek žele prikazati neki pojedinci) pokazuje i činjenica da su se ovisnosti čak uspjele i razgranati na podvrste, pa tako danas možemo biti ovisni o informacijama, računalnim igricama, “chatu”, “cyber sexu”, kupnji ili kockanju preko Interneta.

- Nikako ne treba podcjenjivati ovu ovisnost. Naglasila bih da posebnu opasnost čine mrežne igrice u kojima, za razliku od klasičnih, igrač ne igra protiv samog računala nego stvara vlastiti lik iz mašte i vodi ga kroz virtualni svijet te se dovodi u ozbiljnu opasnost da izgubi dodir sa stvarnošću - objasnila je doc.dr.sc. Grgić.

Primjer mladića iz Đakova jedan je od rijetkih koji je došao do ušiju javnosti, no koliko još potencijalno perspektivnih mladaca besane noći provodi ispred monitora daleko od stvarnosti i, na žalost, od očiju roditelja koji su, čini se, ona “karika koja nedostaje” u sprječavanju ekstremnih situacija? Susjeda potpisnice ovih redaka, majka dvoje odrasle djece, dala je zanimljivu opasku na “neophodnost” Interneta kao izvora informacija, rekavši kako smatra da je odgojila dvoje posve normalne i inteligentne djece koja su djetinjstvo provela ne znajući što u istom trenutku dok oni doručkuju radi, primjerice, njihov vršnjak u Africi te bez želje za snimanjem i stavljanjem snimki svojih razrednih kolega koji se u školskom dvorištu tuku do krvi na Internet.
No, “nisu vremena zla, već ljudi”, kaže stara poslovica, s kojom se ipak moramo složiti jer Internet je, prije svega, ljudska tvorevina, a prije od nekakvog meteora iz dalekog svemira čovjeka će, prema svemu sudeći, uništiti upravo on sam...

glas-slavonije.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info