Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član franjok

Upisao:

franjok

OBJAVLJENO:

PROČITANO

690

PUTA

OD 14.01.2018.

Hladni val putuje električnim koridorom

Hladni val putuje električnim koridorom
Najekonomičniji tarifni model, tzv. crna tarifa, odnosno dirigirana potrošnja električne energije, kupcima je na raspolaganju minimalno osam sati dnevno. Model počiva na interesu distributera u optimalizaciji potrošnje i smanjenju vršnih opterećenja, odnosno u interesu kupca da financijski profitira i u konačnici ima manje račune

UMJESTO O ZIMNICI, GRAĐANI BRIGU VODE KAKO PREŽIVJETI ZIMU

http://www.glasistre.hr/?bc6367888dbc42d1932f493b4e007222,TS,3907,3901,19361,,241362,,

 

Piše Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Usprkos nesnosnim vrućinama, većinu građana smrzle su nove, skuplje cijene električne energije. »Hladni val« zapljusnuo ih je još 1. srpnja kada je Vlada odobrila, a Hrvatska elektroprivreda podigla, cijene potrošnje kilovata koji, doslovce život znače. Život bez struje jednak je povratku u kameno doba. No, budući da je sve vezano za njenu potrošnju - od rasvjete, preko grijanja/hlađenja, do uporabe gotovo svih kućanskih aparata i mašina, valja dobro razmisliti kako je što racionalnije koristiti. Jedan od najdjelotvornijih načina na koji su nas upozorili trgovci je pametna kupovina, odnosno nabavka tzv. aparata A kategorije, koji svojom kvalitetom štede struju.
- U posljednje vrijeme građani se sve više zanimaju za kućanske aparate iz energetskog A razreda čijom uporabom štedimo struju. No, problem je u tome što su u samom startu ti proizvodi, u odnosu na B ili C kategorije, skuplji pa kupci nerijetko kalkuliraju i kupuju jeftiniji proizvod koji im je u tom trenutku financijski dostupniji. Međutim, takva je odluka pogrešna i na duge staze manje prihvatljiva jer skuplji aparati štede struju pa se razlika u višoj cijeni kod nekih proizvoda isplati već nakon godine dana korištenja, kaže nam prodavač Mario Kinkela. Također, veli da se ista priča odnosi i na rasvjetna tijela, poglavito žarulje. Osim »običnih«, postoje i one štedljive, odnosno štedne žarulje koje su skuplje, ali isto tako i dugovječnije te racionalnije u potrošnji električne energije.

 Male tajne kako doskočiti skupljoj struji

  S obzirom na nizak standard većine građana, pričati im danas o tome da je u startu bolje »kupiti skuplje, pa živjeti jeftinije« prilično je jalov posao. Neke od savjeta o uštedi električne energije potražili smo kod naših starijih sugrađana. Teta Marija veli da nikada, bez obzira na skupu ili jeftiniju struju, nije uključila mašinu za pranje rublja prije 22 sata. Isto tako, robu ne pegla za vrijeme dana, a grijaču ploču na štednjaku isključuje prije uklanjanja posude. »Što je s klima-uređajem?«, pitamo šjoru koja se na spomen »aparata za hlađenje prostorije ljeti« samo nasmijala i odgovorila: »Ma, biž' ća. I prije sam živjela bez klime pa ću i sada, dok na zimu ništa bolje ne grije od drva«.
S druge strane, poznanica koja je čula naš razgovor veli da joj na pamet ne pada ni peglati ni prati robu tijekom noći, dok bi »režimsko« gledanje televizora uvelo obitelj u ratno stanje. Najveću i jedinu uštedu, s ponosom veli, napravila je iskapčanjem bojlera.
- U mojoj kući najveći potrošač struje, dakako uz klimu koja se neprestano uključuje, nerijetko i pored otvorenog prozora, je bojler. U kući su tri djevojke koje se zaključavaju u kupatilo i doslovce puštaju da voda teče satima. Naravno, ona topla. Iskapčanje bojlera više sam iskoristila kao odgojnu mjeru, a manje kao jedan od načina uštede struje, kaže prijateljica.
Uz ove male savjete za uštedu energije, u brošuri HEP-a nailazimo i na druge. Primjerice, upozoravaju nas da prilikom uređenja kuhinje hladnjak postavimo dalje od izvora topline te ga ne programiramo na nepotrebno visoke ili niske temperature, kao i da ga redovito čistimo od naslaga leda. Također, preporučuju postavljanje manjeg broja izvora svjetlosti, korištenje fluorescentnih cijevi koje sjaje četiri do pet puta jače od običnih žarulja i da koristimo štedne žarulje. Što se tiče perilice za rublje, za nju vele da ju je potrebno puniti do dopuštene količine i redovito joj čistiti filter.

Najjeftinija »crna tarifa«

Poskupljenjem struje u građanski se i obiteljski razgovor uvukao i novi pojam - crna tarifa. Što on u stvari znači, upitali smo djelatnika pulskog HEP-a, inženjera Dušana Benčića.
- Riječ je o najekonomičnijem tarifnom modelu ili tzv. dirigiranoj potrošnji električne energije koja je kupcima na raspolaganju minimalno osam sati u dnevnom ciklusu. Model počiva na interesu distributera u optimalizaciji potrošnje i smanjenju vršnih opterećenja, odnosno u interesu kupca da financijski profitira. Međutim, model mogu koristiti samo oni koji su za njegovo korištenje primijenili instalaciju, budući da trošila koja će koristiti »crnu tarifu« moraju biti na zasebnim strujnim krugovima za upravljanu potrošnju, kao i, shodno tome, upravljanim utičnicama. Konkretno, sustav je izuzetno ekonomičan za korištenje električne toplinske energije, njenog akumuliranja u doba nižih dnevnih opterećenja energetskog sustava i koristi se po potrebi, veli inženjer Benčić. Na pitanje kako se priključiti i dobiti »crnu tarifu«, doznajemo da je potrebno ishoditi suglasnost HEP-a radi zadovoljenja tehničkih i ekonomskih uvjeta, a potom iz vlastitog džepa platiti njeno instaliranje.

Manja i skromnija kućanstva neće pogoditi skuplja struja

Ako je vjerovati djelatnicima HEP-a, posljednje poskupljenje električne energije velikom broju kućanstava neće bitno povećati račun za struju. Naime, poskupljenje neće osjetiti ona domaćinstva koja su preko čitave godine potrošila manje od 2.000 kilovata električne energije, pa se poskupljenje struje u visini od 20 posto odnosi na one potrošače čija je godišnja potrošnja iznosila više od 3.000 kilovata.
Što to konkretno znači, i koliko hrvatskih obitelji troši manje od dvije tisuće kilovata, nismo doznali jer taj podatak HEP nema. Naime, doznajemo tek da on ovisi o nekolicini faktora - broju ukućana te načinu korištenja kućanskih aparata i njihovoj energentskoj učinkovitosti. No, za razliku od tražene, višekratno nam je dana informacija da je nova cijena električne energije rezultat kretanja cijene energenata u svijetu, odnosno da je posljednje poskupljenje u visini od 20 posto prvo od 2005. godine naovamo, kada je posljednji put u Hrvatskoj poskupjela struja.
Bilo kako bilo, trenutno je najvažnije znati da u zimskom razdoblju dnevna tarifa traje od 7 do 21 sat, dok je ona ljeti u vremenu od 8 do 22 sata. Na pitanje kako uštedjeti, za mnoge možda i preživjeti nadolazeću zimu, očito je, sami ćemo morati naći odgovor.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info