Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

809

PUTA

OD 14.01.2018.

Razlike između New Agea i kršćanstva

Razlike između New Agea i kršćanstva
Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti.

1Pt 3,15-16Vjerujemo da Bog ozdravlja ne samo izravno, nego i preko liječnika, lijekova, medicinskih tretmana, a također i preko zdrave hrane, čistoga zraka, tjelovježbe, boravka u prirodi... To može uključivati i tradicionalne, “narodne” lijekove, ali pod uvjetom da uz njih ne usvajamo svjetonazor, pogled na život protivan Kristovu nauku.


Kako bismo olakšali razlučivanje duhovnih ponuda, donosimo prikaz glavnih razlika između kršćanstva i New Agea po ključnim temama. Navedena je tema (npr. “grijeh”, “istina”, “Bog”), a zatim ukratko stav prema toj temi najprije New Agea, a zatim kršćanstva.


Budući da je New Age vrlo složena pojava, koju bitno određuje mogućnost slobodnoga kombiniranja različitih i često proturječnih elemenata, nemoguće je ovdje sustavno navesti sve njegove odrednice. Ali dovoljno je da se samo jedno od navedenih obilježja New Agea pojavljuje u nekoj praksi ili vjerovanju, pa da dotična praksa bude s kršćanskoga stajališta neprihvatljiva.


Osobama koje se žele podrobnije obavijestiti o ovoj temi preporučamo studiju “Isus Krist - donositelj vode žive, Kršćansko promišljanje o New Ageu” Papinskog vijeća za kulturu i Papinskog vijeća za međureligijski dijalog (hrvatski prijevod izdao Verbum 2003.), na kojoj se temelje naši članci.


A ovaj prikaz neka posluži kao vodič i alarmno zvonce neiskusnima, podsjetnik upućenima, a svima poticaj da što bolje upoznaju kršćansku vjeru.
NAZIV


New Age:
“Novo doba”, astrološko doba Vodenjaka koje treba nastupiti.


Kršćanstvo:
Od “Krist”, što znači Mesija, Pomazanik. Kršćani su “kristijani”, “Kristovi”, “kristoliki”.IZVORI


New Age:
Gnosticizam, teozofija, antropozofija, ezoterija, okultizam, spiritizam, kabala, istočnjačke religije, psihologija, itd.


Kršćanstvo:
Povijesna objava temeljena na Starom i Novom Zavjetu, crkvenoj predaji i crkvenom učiteljstvu (nauku).


DOBRO I ZLO


New Age:
Ne postoji dobro i zlo, postoji prosvijetljenost i neznanje.


Kršćanstvo:
Postoji razlika između dobra i zla. Božji zakon izražen je kroz Deset zapovijedi, a Isus osobito ističe zapovijed ljubavi kao osnovno mjerilo.GRIJEH


New Age:
Ne postoji grijeh, postoji samo neznanje i otuđenje od kozmosa. Nije potrebno oproštenje ni otkupljenje, nego proširenje svijesti.


Kršćanstvo:
Postoji grijeh - zloporaba slobode koju je Bog dao ljudima kako bi bili sposobni ljubiti jedni druge i njega. Grijeh je i povreda te ljubavi. Isus je umro na križu za naše grijehe i tako nas otkupio. Bog nam oprašta grijehe kad ih priznamo, napose kroz sakrament pomirenja.ISTINA


New Age:
Svaki čovjek sam nalazi svoju istinu temeljenu na vlastitim osjećajima i doživljajima.


Kršćanstvo:
Isus je “Put, Istina i Život”. Kršćani prihvaćaju njegov mentalitet i ljestvicu vrijednosti.LJUBAV


New Age:
Ljubav je energija, visokofrekventna vibracija.


Kršćanstvo:
Ljubav dolazi od Boga, koji je sam Ljubav. Kršćanska je ljubav djelatna ljubav.SREĆA


New Age:
Sreća je usklađenost s kozmosom, s božanskom, svemirskom energijom.


Kršćanstvo:
Sreća je zajedništvo, prijateljstvo s Bogom, koji je osoba. Blaženi su oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je (Lk 11,28). Blaženi su oni koji su “siromašni duhom”, a to su oni koji su slobodni, t.j. koji nisu zarobljeni grijehom i neuredno navezani na stvoreni svijet.BOLEST


New Age:
Bolest je znak da je čovjek neprosvijetljen, neusklađen s kozmosom i s prirodom, da ima pogrešan pristup životu.


Kršćanstvo:
Bolest je ušla u svijet kao posljedica istočnoga grijeha. Ali čovjeka i bolest i zdravlje može jednako dovesti Bogu ako se preda u njegove ruke. Bolest, kao i zdravlje, prilika je za rast u vjeri.TRPLJENJE


New Age:
Trpljenje je besmisleno, znak je neprosvijetljenosti, nesposobnosti da ostvarimo svoje potencijale. Treba ga izbjeći pod svaku cijenu.


Kršćanstvo:
Trpljenje je dio života. Ima smisao, otkupiteljsku vrijednost za nas i druge ljude. Otkupivši čovjeka trpljenjem na križu, Krist je uzdigao ljudsko trpljenje i dao mu otkupiteljsku vrijednost.


DUHOVNI ŽIVOT


New Age:
Duhovni život sastoji se od doživljaja stanja svijesti u kojima se pojedinac spaja i utapa u Cjelinu.


Kršćanstvo:
Duhovni život je odnos s Bogom, koji se postupno produbljuje čovjekovom suradnjom s Božjom milošću i koji osvjetljava naše odnose s bližnjima i s cijelim svijetom.DUHOVNI RAST


New Age:
To je razvijanje čovjekovih skrivenih potencijala koje ga dovodi u dodir s božanskom energijom i onim božanskim u samome sebi.


Kršćanstvo:
Duhvni rast rast je u vjeri i ljubavi koji čovjeka čini sve sličnijim Kristu, usklađivanje čovjekove volje s Božjom voljom, otvaranje prema Bogu i drugim ljudima.NAČIN DUHOVNOG RASTA


New Age:
Tehnikama i terapijama.
Uzdizanje na razinu svijesti na kojoj čovjek postaje svjestan božanskoga u sebi.


Kršćanstvo:
Suradnjom s Božjom milošću.
Bog prvi prilazi čovjeku. Čovjeku nije potrebna tehnika nego čisto srce, da kao dijete primi nezasluženi Božji dar.SREDSTVA DUHOVNOG RASTA


New Age:
Tehnike proširenja svijesti, channelling (suvremeni oblik spiritizma, komunikacija s duhovima), reiki, transcendentalna meditacija, akupunktura, homeopatija, kiropraktika, kristali, joga, transpersonalna psihologija, makrobiotika, katkad droge itd.


Kršćanstvo:
Molitva kao osobni susret s Bogom, sakramenti, čitanje Božje riječi, čuvanje Božjih zapovijedi, kršćanska meditacija (razmatranje), ispit savjesti, djela ljubavi prema bližnjemu.MOLITVA I MEDITACIJA


New Age:
Ulazak u vlastitu nutrinu u potrazi za božanskim; povezivanje s neosobnom božanskom, kozmičkom energijom.


Kršćanstvo:
Susret s Bogom, koji je osoba. Dijalog, razgovor s Bogom, predanje Bogu, ulazak u zajedništvo s trima božanskim osobama i sudjelovanje u njihovoj ljubavi.OSTVARENJE SEBE


New Age:

Samoostvarenje prema poretku vrijednosti koje mi sami stvaramo i postižemo svojim snagama


Kršćanstvo:
Ostvarenje sebe u ispunjenju Božjega plana s nama suradnjom s Božjom milošću

SPASENJE


New Age:
Samospašavanje (doživljaj spasenja skrivenog unutar samoga čovjeka, bez Boga); transformacija pojedinca u kozmičku svijest. Spasenje je također spoznaja, osobito kroz tajna znanja (ezoterija), tajne moći (okultizam i magija).


Kršćanstvo:
Isus Krist, Sin Božji, došao je na svijet da se svijet spasi po njegovoj muci i smrti na križu, da otkupi ljude od grijeha i pomiri ih s Bogom. On je jedini Spasitelj i Otkupitelj, a umro je za sve ljude i po njemu se svi spašavaju.
POSLIJE SMRTI


New Age:
Utapanje u božansku, svemirsku energiju.
Reinkarnacija (zapadnjački shvaćena kao postupno razvijanje čovjekovih potencijala, a ne kao kazna i čišćenje, čime je izvorno smatrana u budizmu).


Kršćanstvo:
Raj, vječno blaženstvo u Božjoj blizini za one koji su u ovome životu živjeli kao Božji prijatelji (uključujući i one koji ga nisu poznavali, ali su živjeli po svojoj savjesti i opredjeljivali se za dobro) ili pakao, vječno prokletstvo i odijeljenost od Boga za one koji su do kraja ustrajali u opredjeljenju za zlo.
Nema reinkarnacije. Čovjek živi samo jedan zemaljski život u kojemu se odlučuje za ili protiv Boga - osobna odgovornost.
BOG


New Age:
Bog je neosobna energija, prisutna u svijetu s kojim tvori kozmičko jedinstvo; božanska kozmička energija; životni princip, duh ili duša svijeta, sveukupni zbroj svijesti koja postoji u svijetu; sve je Bog.


Kršćanstvo:
Bog je osoba. Kršćansko poimanje Boga jest Sveto Trojstvo, jedan Bog u tri božanske osobe - Otac, Sin i Duh Sveti.ISUS KRIST


New Age:
Isus iz Nazareta nije Bog nego jedna od mnogih povijesnih manifestacija kozmičkog i univerzalnog “Krista”. “Kozmički Krist” je obrazac koji se ponavlja u mnogim ljudima, na različitim mjestima i u različita vremena. “Krist” je naslov koji se može primijeniti na osobu koja je dostigla stupanj svijesti na kojemu sebe doživljava božanskom. “Kristična energija” jest božanska energija koju čovjek svjesno prima, a Isus iz Nazareta samo je jedan od mnogih povijesnih likova u komu se ta energija uprisutnjuje.


Kršćanstvo:
Isus iz Nazareta povijesna je osoba, ali i Sin Božji, druga božanska osoba Svetoga Trojstva. On je pravi Bog i pravi čovjek, Bog koji se u jednom povijesnom trenutku utjelovio i postao čovjekom radi nas ljudi i radi našega spasenja, te da ljudima objavi Boga kao Oca i njegovu ljubav prema svakom čovjeku. On je jedini Spasitelj svijeta, i u njemu je punina božanske objave. Začet je po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, raspet pod Poncijem Pilatom, umro, pokopan i uskrsnuo treći dan. Uzašao je na nebo i sjedi s desna Ocu. Opet će doći suditi žive i mrtve. Prisutan je u svojoj Crkvi kao zajednici vjernika, a na poseban način u sakramentima, u Božjoj riječi, te u srcu svakog vjernika koji živi novim životom “u Kristu”.

ČOVJEK


New Age:
S jedne strane, čovjek uzdiže samoga sebe na razinu Boga, on je mjerilo svih stvari, on je “bog” ako samo otkrije i prihvati ono božansko u sebi. S druge strane: čovjek je samo jedna karika u lancu, jedan i to ne najvažniji dio prirode. Dolazi do utapanja čovjeka u neosobnome Bogu.


Kršćanstvo:
Čovjek je dijete Božje, osoba, neponovljiv, jedinstven, slobodan, stvoren na sliku Božju. Ali čovjek je stvorenje, ograničen je i ranjen grijehom, te se može potpuno ostvariti i spasiti samo uz Božju pomoć. Čovjek ostaje osoba (stvorenje) i poslije smrti, s vlastitom osobnošću i identitetom. Sjedinjuje se, ali ne utapa u Bogu. Bog je čovjekov Stvoritelj i gospodar, a čovjek upravitelj svih Božjih dobara na zemlji.BOG I ČOVJEK


New Age:
Briše se razlika između Stvoritelja i stvorenja.


Kršćanstvo:
Bog je Stvoritelj, vrhovno biće. Čovjek je stvorenje.ČOVJEKOV ODNOS PREMA BOGU


New Age:
Čovjek se usklađuje s božanskom energijom, u nekim slučajevima pokušava njome ovladati. Dolazi u dodir s božanskim u sebi. Ima potencijal da i sam bude bog.


Kršćanstvo:
Čovjek se u slobodi opredjeljuje za Boga. Klanja mu se, štuje ga i priznaje svojim Gospodarom. Od njega prima milost i blagoslov, sve što mu je potrebno za život.ŠTO ODREĐUJE ČOVJEKA?


New Age:
S jedne strane vjeruje se u karmu, sudbinu, zvijezde koje određuju čovjeka. S druge strane smatra se da čovjek sam ima svoju sudbinu u svojim rukama i sve ovisi isključivo o njemu samome - sami izabiremo okolnosti svoga života, čak i svoje zdravlje ili bolest.


Kršćanstvo:
Bog je stvorio čovjeka ima plan s njime, želi da se svaki čovjek spasi i živi vječno u zajedništvu i ljubavi s Bogom. Ali čovjek je upravo iz ljubavi stvoren slobodan. Ima slobodnu volju kojom bira između dobra i zla, opredijeljuje se za Boga ili protiv njega. Bog želi čovjekovu suradnju, poštujući njegovu slobodu.PRIRODA


New Age:
Fascinacija prirodom; priroda je živo biće; sakralizacija zemlje (Majka Zemlja, Gea); panteizam (Bog je sve).


Kršćanstvo:
Priroda je Božje djelo. Priroda nije Bog, samo odraz Božje ljepote. Čovjek, zadužen od Boga da se razborito služi prirodom i stvorenim svijetom i da se brine za nju. Ali čovjek bitno različit od drugoga stvorenja, samo on ima besmrtnu dušu.SVIJET


New Age:
Nema prave razlike između svijeta, čovjeka i Boga. Svemir je ocean energije. Sve što postoji jest energija na različitim vibracijama.


Kršćanstvo:
Bog je stvorio svijet i čovjeka. Svijet je povjerio čovjeku na brigu. Zlo ulazi u svijet čovjekovim neposluhom (istočnim grijehom), zbog čega čovjek često doživljava svijet kao neprijateljski. Krist je svojom smrću pobijedio to zlo u svijetu, pa ga kršćani mogu nadvladati njegovom snagom. Kršćani su pozvani da budu svjetlost svijeta dok iščekuju novo nebo i novu zemlju.


www.katolici.org


 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

OŽUJAK...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  31.03.2020. 18:40h
 • Član iridairida

  primijetili smo...♥

  31.03.2020. 11:50h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  počela sam pisati pjesme na slikama

  28.03.2020. 14:18h
 • Član iridairida

  svima koji svraćaju na ♥

  27.03.2020. 15:38h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  27.03.2020. 14:49h
 • Član vanessavanessa

  Hvala također☕️♥♥*Lp

  22.03.2020. 11:11h
 • Član aliusalius

  22.03.2020. 09:09h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info