Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

799

PUTA

OD 14.01.2018.

PRIGOVARANJE I ZAMJERANJE - Eckhart Tolle

PRIGOVARANJE I ZAMJERANJE - Eckhart Tolle

 

Prigovaranje je jedna od omiljenih metoda kojima ego jača sebe. Svaki prigovor je pričica koju um smišlja tako da u nju možete potpuno povjerovati. Uopće nije važno žalite li se naglas ili samo u mislima. Ego nekih ljudi koji se nema sa čime drugim identificirati preživljava  samo kroz prigovaranje. Kad ste u vlasti takvog ega, prigovaranje vam je, osobito drugim ljudima, prešlo u naviku, ali je, dakako, nesvjesno, što znači da ne znate što radite. Dio tog obrasca je i prepisivanje negativnih mentalnih etiketa drugim ljudima, bilo da to radite izravno ili, što je uobičajenije, kad govorite o njima s drugima ili dok jednostavno razmišljate o njima. Nadijevanje imena najokrutniji je oblik pridavanja etiketa i potrebe ega da bude u pravu i da bude nadmoćan drugima- budalo, gade, gaduro- a protiv tih se izričitih izjava ne možete boriti. Na slijedećoj razini ljestvice nesvjesnog stanja nalaze se vikanje i vrištanje, a odmah u blizini i tjelesno nasilje. Zamjeranje je emocija koja prati prigovaranje i dodjeljivanje etiketa ljudima te egu pruža dodatnu energiju. Ako zamjerate, tada ste ogorčeni, ljuti povrijeđeni ili uvrijeđeni. Zamjerate drugima njihovu pohlepu, nečasnost, nedostatak poštenja, ono što rade, ono što su napravili u prošlosti, ono što nisu napravili, ono što su trebali napraviti ili nisu napravili napraviti. Ego voli takve stvari. Umjesto da zanemarite nesvjesno stanje drugih, pretvarate ga u njegov identitet. Tko to radi?  Nesvjesno u vama, vaš ego. Ponekad pogreška koju zamjećujete kod  u drugima čak i ne postoji. Potpuna je zabluda, projekcija uma uvjetovanog da posvuda uočava neprijatelje, da dokaže kako je u pravu ili nadmoćan. Ponekad pogreške mogu uistinu postojati, ali ako vidite samo njih , katkad isključujući sve ostalo, samo ih uvećavate. Osim toga, u sebi jačate ono na što reagirate kod drugih. Ako ne reagirate na ego drugih ljudi, to je jedan od najuspješnijih načina ne samo za nadrastanje vlastitoga ega, nego i za rastvaranje kolektivnog ljudskog ega. Ali, takvo stanje možete postići samo ako shvatite da ponašanje druge osobe proizlazi iz ega, kao izraz kolektivnog ljudskog poremećaja. Kad shvatite da nije riječ o nečemu osobnom, više nećete osjećati prisilu da reagirate kao da jest. Kad ne reagirate na ego, nerijetko ćete biti u stanju izvući najbolje iz drugih ljudi, onu neuvjetovanu svijest za razliku od uvjetovane. Povremeno možda morate poduzeti nešto konkretno kako biste se zaštitili od iznimno nesvjesnih ljudi.

T možete napraviti, a da ih ne pretvorite u neprijatelje. No, najveća vam je zaštita vlastita svjesnost. Druga osoba postaje vam neprijatelj ako njezino nesvjesno stanje, ego, shvatite osobno. Ako ne reagirate, to nije slabost, nego snaga. Druga riječ za odustajanje od reakcije je opraštanje. Oprostiti znači stvarno vidjeti, odnosno vidjeti ono što je iza ega, zdravu dušu koja je bit svakog ljudskog bića. Ego voli žaliti i zamjerati ne samo drugim ljudima, nego i situacijama. I prema osobama i prema situacijama možete se odnositi na isti način: pretvarati ih u neprijatelje. Uvijek se podrazumijeva: ovo se bi trebalo događati, ne želim biti ovdje, ne želim to raditi, prema meni se nepravedno postupa. A najveći neprijatelj egu je , dakako, sadašnji trenutak , odnosno sam život.

Prigovaranje se ne treba miješati s pružanjem obavijesti drugoj osobi o nekoj  pogrešci ili nedostatku, kako bi ih mogla ispraviti. Ako se suzdržavate od prigovaranja, to ne mora značiti da se mirite s lošom kvalitetom ili ponašanjem. Kad konobaru kažete da je juha hladna i da je treba podgrijati, u tome nema ega ako se držite činjenica, koje su uvijek neutralne.“Kako se usuđujete poslužiti me hladnom juhom?“ To je prigovaranje. Tu se javlja „ja“ koje se voli osjećati osobno uvrijeđenim hladnom juhom i iz toga će izvući sve što može, „ja“ koje uživa dokazati da je netko drugi pogriješio. Prigovaranje o kojem govorimo u službi je ega, a ne promjene. Ponekad je očito da ego zapravo ne želi promjenu da bi se mogao nastaviti žaliti. Pokušajte uhvatiti, odnosno zamijetiti, glas u glavi možda već i u samom trenutku dok se žali na nešto i prepoznati njegovu pravu narav, shvatiti da je to glas ega, samo uvjetovani misaoni obrazac, puka misao. Kad god zamijetite taj glas, istodobno ćete spoznati da vi niste taj glas,  

Nego onaj tko ga je svjestan. Zapravo, vi ste svijest koja je svjesna glasa. U pozadini svega uvijek se nalazi svijest. U prednjem je planu glas, mislilac. Tako se oslobađate od ega i nezamijećenog uma. Onoga trenutka kad postanete svjesni ega u sebi, on više, u strogom smislu riječi, nije ego, nego samo star, uvjetovan misaon obrazac. Ego podrazumijeva nesvjesnost. Svijest i ego ne mogu postojati istodobno. Stari umni obrazac ili mentalna navika mogu preživjeti i neko se vrijeme ponovno javljati, jer ih podržava snaga od nekoliko tisuća godina kolektivnog ljudskog  nesvjesnog, ali svaki put kad ih prepoznate, oni postaju sve slabiji.

 

  

 Eckhart Tolle

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 21.10.2008. 22:35h

  Član mlabosMerlin12 good
 • 21.10.2008. 22:39h

  Član nlandekaMerlin4 Koristan članak, iz ovog možemo puno naučiti, o životu.... i o sebi....
 • 03.06.2013. 18:09h

  Član emilioMerlin2

  O?

  Prigovaranja vas/nas mogu i pripremiti na ono o čemu dotični Toll govori i naziva "vidjeti izvan Oblika"?

  Zar mislite da čete Vidjeti samo Boga a ne i svu hrđu Svijeta?

  Drugo je da li nas se to dotiče ali hrđa definitivno postoji (moji falusi/lapsusi/aluzije su minimalni u odnosu na stanje stvari.... na primjer vođenje ljubavi ako se gleda tehnički je vnutra van,nisam ja na pravoj strani nego je prava strana na mojoj strani-može imati sexualne konotacije i homofobne a bogme je i u skladu sa onom biciklističkom"gore pognut dolje gazi")!?

  A šta reče čuveni Tolle o tome kako stvari stoje kad niste/nismo u mogučnosti da Vidimo izvan Oblika?

  Jel onda Svijet postaje opasno mjesto iiii......

 • 01.12.2019. 11:07h

  Član emilio-iiMerlin0

  Cross-fire......

  Ako bismo bolje pogledali "simbola Jin - Jang " to bi ustvari bio "mjehur percepcije" svakog pojedinca !?

  I tu bi onda jedino Ljubav ali ne i ona na koju mi mislimo probijala granice naše "normalne percepcije" ili i "zaustavljala svijet" ?

  To je ustvari Isus koji je došao ili če i biti s nama sve do kraja svijeta tojest i pružio uvida u našu Sveukupnost ?

  Međutim su egoisti postali eksperti i za "Isusa" i još žešče zapečatili stvari ?

  Dakle kada se zbrojimo kao "Jin - Jang" tada vidimo da uzduž i poprijeko jeste "4" ?

  A onda sretnemo barem još jednu "4" i 4 + 4 = 8 ?

  Znači imamo društveni dijalog kao beskrajnu glupost usred Beskonačnosti ?

  Upravo nalik onome:Čovijekovo postojano držanje slike o sebi osigurano je njegovim beskrajnim neznanjem ?

  Što se tiče "prigovaranja" treba ga postaviti u kontekst "odašiljanja i privlačenja" a onda se i vratiti "na sam početak stvaranja" !?

  I tu bi se mnogi "sveci" našli na "paklenim mukama" pa i samo uzevši da "ego je institucionalizovan" & "svijet sam sebe prilagođava sebi" !

  *We are really under cross-fire. The society and the way we live are designed so that we can be constantly “milked”. Reacting to the world, we drain our luminous mass, our precious energy of self-awareness.*

  Znači kako bi to netko tko živo od suzbijanja kriminala mogao suzbiti kriminal,ili onaj koji živi od ratovanja sa bolešču mogao uspostaviti mir sa srditim bakterijama ???

  "Yess but not into something"...... rekli bi oni koji nemaju predubijeđenja a kojih pak i nema ??

 • 01.12.2019. 11:29h

  Član emilio-iiMerlin0

  Je li točno da mi prvo ukrasmo "pekaru" a tek onda i mijesimo "kruha"......

  Jesmo li zaista prvo stvorili nebo i zemlju a tek onda je nastao problem.....

  Kako je nastao "veliki prasak" tojest i kakvi smo bili prije nego smo stvorili i svemir........

  Dali je "binarni sustav" ustvari samo unaprijedio ono "jaje - kokoš" i od davnina......

  Ako dijelimo sudbinu naših domačih životinja onda nam valja mijenjati kučna pravila.......

  Otkuda nekima nepogrešivost u strukturi ako i nema mjesta za devijacije samo izvan strukture....

  Šta znači biti normalan ako su najcrnje radnje u ljudskoj povijesti počinili normalni i ugledni ili i na putu da to postanu....

  Usputno...... i jer ponavljanje je majka mudrosti a i povijest se ponavlja kao učiteljica života: *  parametri uobičajene percepcije su nametnuti kao deo socijalizacije, ne u potpunosti svojevoljno već i pod prinudom. Jedno vidjenje ovih prinudnih parametara je sistem tumačenja koji čulne podatke prerađuju u smislene jedinice i ureduje odnose među Ijudima u vidu strukture tumačenja  Naša normalna percepcija unutar uredenih društvenih odnosa zahteva slepu i vernu povezanost sa svim predmetima percepcije, od kojih ni jedan ne pruža mogućnost za neposrednom percepcijom energije*

  **Da bi se ostvario poduhvat uzdizanja percepcije, potrebna nam je unutrašnja energija. Stoga, problem da se unutrašnja energija učini dostupnom za postizanje ovakvog cilja postaje ključno pitanje**...... a što je i veoma prosto za naš Ingineuring jer dovoljno je u naše Arhitekture ugraditu/ukomponirati/inkorporirati i tu "Dijametralnu Istinu" oli i unijeti Duha u naše prostore/interijere..... trebamo samo "kao ribe u vodi" zamisliti naš "zrak" kao more energije a koje je kao bezdan u bezdanu i svijesno svega ili i sebe ?!

  Dišiiiiii...... tusam/tucam !o'o!

 • 01.12.2019. 11:41h

  Član emilio-iiMerlin0

  "4"

  Dakle kada nam jedno kuca na vrata tada bi i drugo moglo uči kroz prozor......

  Poslije je teško istijerati stvari na čistac......

  A opet se ne možemo i zablindirati...

  Nego treba prvo ojačati kuču a tek onda izači u dvorišće.......

  U društvenim okolnostima to je i asocijalno kao i kad žene mogu drugačiju svrhu postojanja osigurati samo u samostanima.... i ne i uvijeke !?

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin12 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

Osvježi podatke

VELJAČA...

Osvježi podatke

METODE I TEHNIKE

Osvježi podatke

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  *

  24.02.2020. 19:49h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  16.02.2020. 12:18h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobar dan svma !

  16.02.2020. 12:17h
 • Član bglavacbglavac

  Nedjelja, predivan dan, neka vam je radostan. LP

  16.02.2020. 08:31h
 • Član vanessavanessa

  ♥ ☕️Lp ♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️

  15.02.2020. 15:39h
 • Član bglavacbglavac

  Drago nam je da si tu. Lp

  12.02.2020. 09:02h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ☕️♥♫♥ ☕️♥

  12.02.2020. 08:34h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

ŽELJA "Sve veće potrebe" Echart Tolle REAKTIVNOST I UVREDA - Eckhart Tolle