Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član shanti

Upisao:

shanti

OBJAVLJENO:

PROČITANO

358

PUTA

OD 14.01.2018.

RAJA - ILI SMRT ĆARŠIJE

RAJA - ILI SMRT ĆARŠIJE

Ako zaista želiš saznati kakav je ko - pitaj Ćaršiju!

Ćaršija (gradska životna jezgra) sve zna i nikada ne laže! Mudro i ispravno. I zaista - nekada se sve znalo. Tada je bilo i lakše i ljepše živjeti. Rajačka podjela na Ljude na jednoj, i Đubrad na drugoj strani, bila je najpoštenija i najispravnija, iz prostog razloga jer je isključivala bilo kakve kulturne, nacionalne, religiozne, spolne, rasne, intelektualne i slične razlike. Ako si O.K., onda si Raja, ako nisi, onda si Đubre! Tu moralnu podobnost i pripadnost određivala je Raja, Ćaršija i ljudi u njoj.

 

Bilo kakva prijevara ili zabluda mogla je biti samo privremena, i veoma brzo " provaljena, " a zaslužena titula nosila se cijeli život. Tako da su s vremenom i u našem gradu egzistirale raznorazne grupe koje su nažalost, imale velikog uticaja u doskorašnjim dešavanjima na našim prostorima, svaka na svoj način.

Međutim, njihova uloga u svemu tome, kao i slika njihove današnje sudbine bila bi nepotpuna kada se svaka grupa ne bi posebno okarakterisala.

 

Šupak :

 

Sa sigurnošću se može ustvrditi da je najniži stadij našeg sugrađanina bio i ostao Šupak! Šupci su dolazili iz svih sredina i bilo ih je jako mnogo u svim društvenim i socijalnim strukturama. Karakteristično za njih je i to da su se mogli pronaći u svim religijama i svim nacionalnostima. Njihov stil življenja se sastojao uglavnom u podmetanju nogu svim drugim ljudima u njihovoj blizini (prije svega kvalitetnijim i vrjednijim od njih samih), od

krađa, prijevara, intriga, laži, kao i svih ostalih niskih i animalnih poriva.

 

Šupčina :

 

je viši stadij Šupka, a nižem stadiju se laskalo da je Pakšu.

To je veoma lukava, prepredena i pokvarena grupacija koja se vješto ubacivala, prilagođavala i uvlačila u tuđe guzice (kriterij je bio da su bile veće od njihovih) samih), i to uglavnom iz koristi i ličnih interesa. Nije ih bilo teško prepoznati,  jer im je svima bilo zajedničko da u svakom momentu uzdižu materijalno iznad duhovnog, da puno vole i hvale samo ono što je njihovo, njihovo i samo njihovo, da vole vlast i da se nerijetko bave politikom, jer su i sami bili kurve u duši i nerijetko i po profesiji.

 

Papak :

 

je nešto blaži oblik Pakšu-a koji je najčešće dolazio iz prigradskih naselja, sela, i iz nižih društvenih i socijalnih struktura. Njihov najveći zajeb je to što se nikada nisu mogli prilagoditi zakonima Ćaršije, mada su cijeli život težili ka tome. Papak voli selo, miris sijena i balege, Lepu Brenu i Cecu Ražnjatović. Zatvore oči u transu kada čuju : " Bum Cile bum...," nerijetko izazivaju i isprovociraju frku kada se obloču, razbijaju čaše po kafićima a poslastica im je dokazivanje muškosti dok razbijaju prazne pivske flaše sami sebi od glavu! Kada priča, Papak pretjerano galami i mlatara rukama, obožava cvjetne ili geometrijske dezene na košuljama, a u unutrašnjem džepu sakoića obavezno je ušnjirana ćakijica u slučaju " Ne daj Bože, nek' se nađe..."

 

Papčina : je viši stadij  Papka, a niži stadij je obogaćen epitetom Ljaksafon.

Za razliku od Šupaka, ova romantična grupacija je primitivnija i bezazlenija, mada to pravilo ne vrijedi uvijek. Naime, na osnovu detaljnih Ćaršijskih ispitivanja, pokazalo se da, kada Papak postane Šupak, što se nerijetko dešavalo, da ta mutacija zna biti i te kako opasna. Omiljena profesija im je vojna naobrazba -policajac, portir, vatrogasac i sva ostala" uniformisana " zanimanja i još, ako ikako može, po nešto od oružja.

Nažalost, ova grupacija je bila jedna od najmasovnijih na našim bivšim prostorima što je uslovilo čak i nastanku i izgradnji jednog " novokomponovanog " dijela grada koji se zvao " Kineska četvrt, "  gdje su

preko noći doveli svoje " sljedbenike. " Mada se tu nije mogao vidjeti ni jedan kineski restoran, ili zalutali kosooki šapđija, ipak su rijetki i " normalni " stanovnici ovoga naselja bili prinuđeni slušati jezik koji je u dobroj mjeri podsjećao na kineski : umjesto da kažu : " ovdje, tamo ili nedavno, "

 

u Kineskoj četvrti se govorilo:

 

"  tuj, nuj, oooj, toooojc....ojhaaaaaaaaa! ! ! "

 

Vrijedno je zabilježiti i to da se upravo na ovim prostorima prvi put u našem gradu moglo vidjeti i čuti ako u mnogobrojnim, novootvorenim Kafićima, umjesto " Index-a " ili " Bijelog dugmeta, " rastura " Bum Cileeeeee Bummmmm & Co!"

 

Levati :

 

su face bez identiteta i u vječitoj potrazi za njim. Vrlo su podložni svim vrstama uticaja, u ovisnosti od situacija, prilika i neprilika u koje zapadnu i koje su im se nametale. Levate smo mogli vidjeti i sresti na velikim Svjetskim koncertima u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, pa čak i u Beču (uglavnom samo zato da bi po povratku u naš grad mogli pričati o tome), ali i na koncertima narodnjaka i, normalno " Bum Cile bum..," kako negdje u prikrajku oduševljeno i zadovoljno tapkaju u ritmu " Božanskih tonova. "

Pripadnici iz redova ove populacije bili su maheri za ismijavanje Papaka, dok su se Šupaka uglavnom mudro klonili, jer su dobro slutili njihov smrad i potencijalnu moć. Voljeli su se lijepo, pristojno i moderno oblačiti i patili su od " marke, " bez obzira da li se radi o garderobi, automobilu, cigarama, ili tehničkim uređajima. Prirodno stanište ove Levatske grupacije u glavnom je bilo " bliže " predgrađe, tako da su se prilikom izlazaka u Ćaršiju često mogli vidjeti po WC-ima mnogobrojnih Kafića kako (već upotrijebljenom maramicom) ili toalet papirom glancaju cipele, skidajući sa njih prašinu i blato.

 

Grebatori i Đubrad :

 

su viši stadiji Levata, a niži stadij možemo okarakterisati kao Muzevire.

Mnogi pripadnici navedene grupacije uspješno su se transformisali u vrsne džeparoše i hapce. Zajednička osobina im je da su krajnje neodgovorni i nepouzdani, poročni, lijeni, beskarakterni i prevrtljivi, iako se i među njima, mada rijetko, moglo pronaći " svijetlih primjera, " koji su zaista pokušavali i bolje i više, ali su na kraju ipak

ostajali samo Levatići. Njihov najveći peh se sastojao u tome što nikada nisu bili svjesni da su stvarno Levati.

 

Nasuprot svima njima, bila je Raja!

 

Kako samo lijepo i toplo zvuči ta riječ - RAJA!

Mada iskonsko značenje te riječi ima sasvim drugo značenje, kod nas, kada kažeš za nekoga da je Raja, onda to jednostavno znači da je tip O.K.! Znači da se možeš pouzdati u njega, da te od njega nikada neće zaboljeti glava, da te neće " žednog prevesti preko vode, " da mu možeš vjerovati i da on od tebe očekuje da mu vjeruješ.

Znači da te nikada (bez razloga) neće izlevatiti, da nije Šupak i da iskreno sažaljeva Papke. Ne voli Grebatore i Muzevire i užasava se gluposti i sile. Raja je sinonim za dobrog čovjeka, prijatelja ili komšiju, za iskrenog, poštenog i " pravog igrača. "

 

Viši stadij za Raju je Jaran, a niži (što je i sasvim prirodno i za očekivati) ne postoji.

Ova grupacija je plemenita, humana i solidarna, a jedina mana im je (pa i nije baš neka mana) što nerijetko vole lokati. Po nekad čak i previše, tako da se može greškom dobiti nerealna slika o njima.

 

Dešavalo se da u cugi izgube osjećaj za vrijeme i prostor, tako da su po neke karakterne crte znale dobiti obrnuti smisao. Međutim, masa njihovih drugih kvaliteta u dobroj mjeri amortizuje ovu manu, tako da mada su porodični problemi učestala pojava kod ove grupacije, oni su ipak i zauvijek VOLJENI jer znaju, hoće i ne ustručavaju se da vole druge i da im poklanjaju svoju ljubav i povjerenje. Žene i cuga su im slabost, ali to je samo rezultat prekomjerne i učestale akumulacije pozitivnih i divnih vibracija, kao i potrebe za oslobođenjem tih osjećaja. U svakom društvu su rado viđeni iz prostog razloga jer su pozitivni, progresivni, spontani, nonšalantni i jer umiju animirati sredinu i iz ničega napraviti slavlje do Neba! Uvijek su okruženi prijateljima i oni im neopisivo mnogo znače u životu.

 

Eto, tako je nekada bilo!

Znalo se ko je Raja, ko je Levat, ko Papak i ko je Šupak.

Sve se znalo!

 

Selekciju je normalno pravila Raja koja je jedina i imala pravo na to - prije svega iz potrebe za samoodržanjem, ali i iz prijeke potrebe za očuvanjem pravih vrijednosti. I svima bilo dobro. Ali, šta se desilo?

 

Dođoše neka čudna, morbidna i teška vremena. Probudiše se aveti mraka, pritajeni, brižljivo njegovani u bolesnim Šupačkim umovima.

Pohasiše (osiliše) se, šatro religiozno i nacionalno, na sve tri strane. Šupci i naložiše neke (opet religiozne i nacionalistički naoštrene) Papke poluljude jedne na druge! A Papci k'o Papci, jedva dočekali!

Da sve to nisam vidio svojim rođenim očima, ne bi' vjerovao! Sve što je nekada bilo nenormalno, preko noći postade " normalno!" Proglasiše sami sebi ulogu neke, samo njima objašnjive " ugrožene žrtve " i postadoše dželati (krvnici)!Kao, bore se jedni protiv drugih, a opet svi isto rade! Sve po potrebi i mogućnosti.

 

Šupci zavrištaše mašući zastavama, Papci zavitlaše kamama, a Levati se izgubiše u tome svemu, prepuštajući se zakonu jačeg, ali i ne bježeći od njega. I jedni i drugi i

treći utopiše se u tom " sveopštem narodnom veselju, " vrlo lako pronađoše sebe i svoje mjesto u tome svemu, zavladaše i napraviše neke druge, kažu " svoje " podjele!

 

A meni lično, osim nacionalnih, teško vidjeti neke druge!

I bilo bi nepošteno, a ne spomenuti svačiju ulogu u tom paklu. Neko će se zapitati, a šta je sa Rajom?

 

Na žalost, Raja je šutila!

Raja je samo kao mudro gledala i šutila.

I " POPUŠILA! ! !"

 

Prođe rat - Šupci se obogatiše, Papci se ispucaše i oćejfiše (iživješe, nasladiše), a Levati se prilagodiše.

 

Da nije groteskno smiješno, bilo bi za plakati - preneseno!

 

Lektorirala: Ivana Durga

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info