Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član kazukiHrc

Upisao:

kazukiHrc

OBJAVLJENO:

PROČITANO

556

PUTA

OD 14.01.2018.

KAKO PREŽIVJETI

KAKO PREŽIVJETI
Prof. dr. Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta Zagreb, redovni profesor Financijskih institucija i tržišta i Ekonomike osiguranja odgovorio je na deset ključnih pitanja koja su postavili naši čitatelji zabrinuti zbog dolaska krize i na hrvatsko financijsko tržište

Novac ne dižite iz banke, a u kunama štedite

www.jutarnji.hr

Piše: Prof. dr. Drago Jakovčević


Foto: Saša Midžor Sučić, E. Tabaković/Cropix

Prof. dr. Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta Zagreb, redovni profesor Financijskih institucija i tržišta i Ekonomike osiguranja odgovorio je na deset ključnih pitanja koja su postavili naši čitatelji zabrinuti zbog dolaska krize i na hrvatsko financijsko tržište


Petra Novačić
30 godina, sudski tumač i samostalna poduzetnica
1. Trebam li podići novac iz banke? Suprug i ja razmišljamo o tome da više uopće ne štedimo u bankama, već smo odustali od fondova i kreditnih kartica, i investirat ćemo kad sami skupimo novac.

Ni u kojem slučaju. Država već sada jamči za sve uloge građana, a bude li potrebe, zajamčit će i veće iznose kao i sve vrste depozita, od onih na tekućim računima pa do štednje građana i poduzeća, što su  napravile brojne države svijeta.

Draga Tenšek
46 godina, konobarica u hotelu
2 Hoće li mi se povećati rata kredita? Imam stambeni kredit za koji mjesečno izdvajam 1600 kuna.

Vjerujem da banke u ovom trenutku neće povećavati kamate na kredite jer je ključno zadržati povjerenje građana. Ako do toga i dođe, može se očekivati da će tečaj eura i dalje padati, pa građani neće osjetiti to povećanje kroz rast rate kredita.

Marina Kontrec
36 godina, trgovkinja
3 Planiram kupiti stan. Trebam li to napraviti sada ili da čekam?

Ako je povoljna cijena, svakako ga kupite sada. Ne zaboravite da ako vi i ostali građani odustanete od kupnje, u krizi bi se mogli naći i građevinari. To bi istodobno značilo kašnjenje u završetku stanova i veće cijene.

Ljubica Senjak
djelatnica HT-a, 53 godine
4 Moram prodati stan. Tre­bam li to učiniti sada ili da čekam?

Odgovor je sličan kao i na prethodno pitanje. Ako dobijete povoljnu cijenu, prodajte ga. Konačna odluka ovisi i o tome prodajete li stan sada zato što morate ili vam se baš toliko ne žuri. Neke procjene govore da će s liberalizacijom cijena iduće godine cijene nekretnina dodatno porasti.

Marko P.
domar, 57 godina
5 Štedim u eurima. Da li da novac prebacim u kune ili u neku drugu valutu?

Ja bih preporučio kune. Štednja u kunama trenutno ima najpovoljniju kamatu. Osim toga, uz pad eura kuna jednostavno više vrijedi. Ne zaboravimo i da će se svi naši depoziti u bankama ionako jednog dana s ulaskom u Europsku monetarnu uniju prebaciti u eure.

Tomislav Livić
profesor i dipl. inženjer elektrotehnike, 57 godina
6 Imam dionice HT-a. Trebam li ih čuvati ili prodati? Kupio sam ih za 260 kuna, no cijena im je sada pala na 200 kuna pa ne znam što da radim.

Treba ih čuvati. Cijene su toliko niske da ih nema smisla prodavati u ovom trenutku. Pri tome se ne treba povoditi za panikom na tržištu jer svaka prodaja dalje ruši cijene dionica. Pričekajte s prodajom smirivanje i neka bolja vremena.

Filip Živković
19 godina, student
7 Cijene dionica su pale. Da li da ih sada kupim? Posebno me interesiraju cijene dionica T-HT-a jer su trenutno jako niske pa razmišljam da ih kupim.

Sad je zapravo idealno vrijeme za kupnju dionica. Naravno, i pritom treba paziti na izbor. Po meni je najidealnija kupnja onih dionica koje su pale do bilančne ili knjigovodstvene vrijednosti tvrtke. To znači da su zapravo dosegnule dno i da će na burzi sigurno vrijediti više.

Tomislav Biško
20 godina, student
8 Koliko bi kriza mogla potrajati?

Nisam optimist. Kriza i njezini posredni ili neposredni utjecaji na naše živote potrajat će sigurno nekoliko godina, a počet će se smirivati 2011. Pritom ne mislim samo na trenutnu financijsku krizu nego i na njezino prelijevanje na recesiju i usporeni gospodarski rast.

Ana Budić
23 godine, studentica ekonomije
9 Hoće li se povećati nezaposlenost i padati plaće? To je trenutno globalno najbitnije pitanje, važno je znati kako će biti ljudima u budućnosti.

Ne vjerujem da će u Hrvatskoj do toga doći u većoj mjeri. Plaće dakako realno padaju s obzirom na inflaciju koja je svugdje u svijetu potisnuta u drugi plan kao sekundarni problem jer je glavni cilj smirivanje krize. Što se tiče otpuštanja, ona su moguća selektivno po ugroženim sektorima. No, vjerujem da kod nas do toga neće doći.

Barica Pikec
50 godina, djelatnica u HEP-u
10 Uplaćujem životno osiguranje. Jesam li pametno investirala? Točnije, uplaćujem dva životna osiguranja, za što mjesečno izdvajam oko 100 eura, a niti sama ne znam isplati li mi se to.

To je po meni dugoročno najpametnija investicija zato jer nas osigurava od rizika prerane smrti i staračke ovisnosti. Iako su osiguranja trenutno podložnija turbulencijama na tržištu jer moraju u nešto ulagati, dugoročno je to isplativa i sigurna investicija.
ANKETA:  Dora Koretić, Anamarija Vujaklija


ANALIZA JADRANKE ŠEVIĆ
Sudbina ‘popularnih’ dionica: Ina ove godine pala 25, a Magma 70 %
Od popularnih dionica - Ine, HT-a, Magme i Atlantica, koje su popularnost stekle javnim ponudama, u ovoj je godini najbolje prošla
Cijena za dionicu Ine lani je u travnju iznosila rekordnih 3440 kuna.
dionica Ine koja je do jučer pala 25 posto, a najgore Magma koja od početka godine bilježi pad od čak 70 posto. IPO Ine je, podsjetimo, bio početkom prosinca 2006. s cijenom od 1690 kuna po dionici. Maksimum je dosgnut lani 18. travnja i iznosio je 3440 kuna, a minimum je dosegnut jučer kad je cijena padala i do 2000 kuna, da bi se krajem dana nešto oporavila na 2150. Prema ocjeni analitičara, jučerašnji pad cijene očekivan je zbog završetka javne ponude i sage o preuzimanju koja se nastavlja.

Izvanredna dividenda
S ovogodišnjim padom od samo 40 posto, što je, podsjetimo, manje od pada burzovnog indeksa koji je u 2008. potonuo 58 posto, druga na listi uspješnih popularnih dionica je HT. IPO je, podsjetimo, bio 5. listopada prošle godine s početnom cijenom od 265 kuna. Najviša cijena bila je 419 kuna, a jučer je padala do 201 kune (64 ispod javne ponude).

No, jučerašnji je pad izazvala upravo kupnja ove dionice koja
Dionica HT-a jučer je bila 64 kune ispod cijene u javnoj ponudi.
se i dalje smatra dobrom investicijom. Na tržištu se jedno vrijeme špekuliralo i o isplati izvanredne dividende, a sigurno je da će ona iduće godine biti izdašna za dioničare. Atlantic grupa je ove godine usprkos padu cijelog tržišta potonula 49 posto. IPO je bio 15. studenoga 2007. uz cijenu od 935 kuna.

Najviša cijena bila je 965 kuna, a najniža jučer 440 kuna. Atlantic je, prema ocjenama svih analitičara, perspektivna tvrtka, a većina misli da je cijena bila precijenjena prilikom samog IPO-a.

Ekspanzija u regiji
Najveće potonuće ove godine od čak 70 posto doživjela je Magma. IPO je bio 6. kolovoza 2007. uz cijenu od 238 kuna. Cijena je jučer dosegnula 95 kuna, a najviša je bila 375 kuna. Magmu, koju se kao i sve prethodne može smatrati dobrom tvrtkom, trenutno nagriza pad potrošnje. Činjenica je, ističu analitičari, da je Magma počela i ekspanziju u regiji.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info