Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1597

PUTA

OD 14.01.2018.

Svaki dan može biti čudesan - Narodni običaji i vjerovanja po danima

Svaki dan može biti čudesan - Narodni običaji i vjerovanja po danima
Završavam ovaj mini-serijal o danima i magijskim vjerovanjima u narodu o pojedinim danima

Dan

Ovo je glavno značenje pojma Dan. Za druga značenja, pogledajte

Dan (razdvojba).

Riječ Dan može označavati vremensko razdoblje od 24

sata ili vrijeme trajanja dnevne svjetlosti (za razliku od noći).

Vremensko razdoblje od 24 sata koje se naziva dan je određeno trajanjem jednog okreta Zemlje oko svoje osi (

Zemljina rotacija). Točno trajanje jednog okreta Zemlje oko svoje osi traje 23 sata i 56 minuta i naziva se zvjezdani ili siderički dan, dok se razdoblje od 24 sata naziva sunčani ili sinodički dan. Razlika između zvjezdanog i sunčanog dana nastaje zbog toga što se Zemlja osim oko svoje osi okreće i oko Sunca (Zemljina revolucija), te svaki dan prevali 1/365 dio tog puta. Zbog toga se svaki dan promijeni kut prema kojem je ista točka na Zemlji okrenuta prema Suncu. Taj pomak iznosi svaki dan 4 minute (365. dio punog dana od 24 sata). 24 sata je vrijeme u kojem Sunce uzastopno dođe u isti položaj na nebu (npr. vremenska razlika između dva podneva).

Drugo značenje pojma "dan" se odnosi na vrijeme trajanja sijanja

Sunca. Ono se svaki dan mijenja zbog promjene položaja nagnute Zemljine osi prema Suncu. Na Zemljinoj sjevernoj polutci je dan najduži 21. lipnja (ljetni suncostaj), a najkraći 21. prosinca (zimski suncostaj), dok je na južnoj polutci obratno. 21. ožujka i 23. rujna dan i noć traju jednako (proljetna i jesenska ravnodnevica).

Poveznice

Sekunda

minuta

sat

godina

Noć

Praznik

Vanjske poveznice

Gdje je sada dan?

Izlazak i zalazak sunca, cijelu godinu, bilo gdje

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dan

 

Tjedan

(prasl. tědьnъ) jedinica je za vrijeme, duža je od dana, a kraća od mjeseca a traje 7 dana. U većini modernih kalendara, uključujući Gregorijanski kalendar, tjedan je period od sedam dana, kao i najduža konvencionalno korištena jedinica za vrijeme koja sadrži fiksni broj dana. Iako nema direktne astronomske veze, u širokoj je upotrebi kao jedinica za vrijeme.

Za tjedan se može reći da formira neovisan kalendar u kontinuitetu koji ide paralelno s raznim drugim

kalendarima. Međutim, neki kalendari su tako dizajnirani da se neki datum pojavljuje istog dana u tjednu svake godine. Ovo se može uraditi tako što će sedmica biti nezavisna od godine, s nekim danima u svakoj godini koji ne pripadaju ni jednom tjednu: predloženi Svjetski kalendar ima 52 tjedna i 1 ili 2 dodatna dana godišnje, dok je Francuski revolucionarni kalendar imao 36 tjedana od po 10 dana i 5 ili 6 dodatnih dana. Godina se također može napraviti da bude neovisna o tjednu: bivši islandski kalendar je imao godine od 52 ili 53 tjedna.

Članak Dani u tjednu pokriva detaljno red i imena dana u tjednu.

 

Sadržaj

1 Podrijetlo sedmodnevnog tjedna

2 Kasnija uporaba tjedna

3 Činjenice i brojke

4 Vidi još

5 Vanjske poveznice

6 Bibliografija

Podrijetlo sedmodnevnog tjedna

Hindu civilizacija je bila poznata po konceptu sedmodnevnog tjedna s primjerima u Ramajani, svetom epu na sanskrtskom oko 300. pne., gdje se spominje "Bhanu"-vaar, što znači nedjelja (zadnji dan u tjednu), "Soma"-vaar, što znači mjesečev dan i tako dalje. Stari Babilonci su promatrali tjedan od ponedjeljka do nedjelje, gdje je svaki dan bio posvećen različitom božanstvu. Značaj broja sedam koliko traje tjedan dolazi iz babilonske astronomije. Postoji sedam nebeskih (svjetlećih) tijela koja su normalno vidljiva golim okom (Sunce, Mjesec i pet vidljivih planeta) i oni su povezali svako tijelo s božanstvom. Biblijsko stvaranje također uključuje sedmodnevni tjedan, po kojem je Bog radio šest dana, a sedmog se odmarao, a Deset Božjih zapovjedi uključuju Božje upute za promatranje tjedna. Islamski kalendar također uključuje sedmodnevni tjedan.

Ostale teorije spekuliraju da je sedmodnevni period pojednostavljenje 1/4 lunarnog mjeseca.

Kasnija uporaba tjedna

Razne skupine pučanstva Rimskog carstva su usvojile tjedan, pogotovo one koje su bile u istočnim dijelovima carstva, kao što je Egipat, gdje je u uporabi bio sedmodnevni tjedan. U suvremeno doba, Kršćani koji prate biblijska upute raširili su uporabu tjedna zajedno sa svojom religijom.

Kako su rani Kršćani evoluirali od Židova do odvojene skupine, razne skupine su evoluirale i od proslavljanja i židovskog Sabata (subota) i prvog Gospodinovog dana (nedjelje) do proslavljanja samo nedjelje.

U ranom 4. stoljeću, rimski car Konstantin I je regulirao uporabu tjedna zbog problema mirijanskih korištenja raznih dana za religijske praznike i uspostavio je nedjelju kao dan za religijske blagdane te odmor za sve skupine pučanstva, a ne samo za Kršćane i ostale koji su već slavili nedjeljni dan.

Židovi su zadržali svoju (najmanje) 800 godina dugu tradiciju slavljenja dana subote. Kasnije, poslije uspostavljanja Islama, petak je postao dan slavljenja ove religije -- međutim islamski tjedan i dalje počinje u nedjelju, a završava u subotu, kao i židovski tjedan.

Tradicija tjedna je uskoro postala praksa kod Kršćana, Židova i Muslimana. Poslije europske kolonizacije i kasnijeg uspona globalnog korporacijskog biznisa, sedmodnevni tjedan je postao univerzalan u održavanju vremena, čak i u kulturama koje ga nisu prakticirale ranije. Zbog dvodnevnog vikenda, neki moderni kalendari završavaju nedjeljom i počinju ponedjeljkom.

Činjenice i brojke

1 tjedan = 7 dana

1 tjedan = 23% prosječnog mjeseca (skoro točno)

1 tjedan = 168 sati = 10.080 minuta = 604.800 sekundi (osim kod prijelaza na ljetnjeg računanja vremena ili prijestupnih sekundi)

1 godina = 52 tjedna + 1 dan (2 dana u prestupnoj godini)


U Gregorijanskoj prosječnoj godini, postoji točno 365,2425 dana, pa samim tim i 52,1775 tjedna (za razliku od Julijanske godine od 365,25 dana, koja se ne dijeli ravnomjerno na sedmice). Postoji točno 20871 tjedana u 400 Gregorijanskih godina, tako da je 25. prosinca 1601. godine bio utorak, isto kao i 25. prosinca 2001.

Vidi još

Kalendar

Dani u tjednu

Vanjske poveznice

Misteriozni sedmodnevni ciklus

Bibliografija

Falk, Michael (1999). "Astronomical Names for the Days of the Week", Journal of the Royal Astronomical Society of Canada, Vol. 93, p.122. 1999JRASC..93..122F. [1]

Kategorije:

Kalendar

Dani u tjednu

http://hr.wikipedia.org/wiki/Tjedan

Narodni običaji i vjerovanja po danima

 

Ponedeljak - dan koji se koristi za crne ceremonije i crnu magiju uništenja

Utorak - dan za crnu magiju mržnje i ceremonije osvete

Srijeda - dan za magiju koja je vezana za posao i razne komercijalne aktivnosti

Četvrtak - magija vezana isključivo za novac i razne novčane transakcije

Petak - za sve magične obrede koji se odnose na ljubav

Subota - za sve magične operacije koje se tiču visoke crne magije

Nedjelja - za odmor

Evo kojim je danima najbolje izvoditi pojedine čarolije.

Nedjelja
Boje: zlatna, žuta, narančasta
Ovaj dan asociran je sa suncem.
Čarolije povezane sa zdravljem, uspjehom, karijerom, ciljevima, napretkom, kupnjom i prodajom, ambicijama, financijama, autoritetom, zakonom, djecom,

Ponedjeljak
Boje: bijela, srebrna, siva, boja bisera
Ovaj dan asocira se sa mjesecom.
Čarolije snova, astralnih putovanja, kratkih putovanja, psihičkog rasta, spiritualnosti, kućanskih aktivnosti, totema/životinja, mjenjanje oblika, religije, astrologije, ženski misteriji

Utorak
Boje: crvena, roza, narančasta
Ovaj dan asociran je sa Marsom.
Čarolije hrabrosti, promjene kretanja, spola, strasti, partnerstva, akcije, energije, agresije, alata, metala, operacija, bitki, posla, popravaka, vrtlarstva, rada sa drvom, novih početaka

Srijeda
Boje: purpurna, srebrna
Ovaj dan asociran je sa Merkurom.
Čarolije povezane sa mudrošću, inteligencijom, edukacijom, korespondacijom, telefonskih poziva, studenata, savjeta, potpisivanja ugovora, rodbine, susjeda, glazbe, vizualne umjetnosti, astrologije

Četvrtak
Boje: plava, metalne boje
Ovaj dan asociran je sa Jupiterom.
Čarolije prikladne za ovaj dan su čarolije za posao, logiku, igre na sreću, materijalno bogatstvo, objavljivanje, daleka putovanja, strane interese, sreću, rast, sport, konje, zakon, doktore, karitas, vlastito unaprjeđenje, istraživanje, učenje i zaštitu

 

Petak
Boje: zelena, roza, bijela
Ovaj dan asociran je sa Venerom.
Čarolije prikladne za ovaj dan su čarolije prijateljstva, ljepote, srodnih duša, romantike, ljubavi, veza, braka, umjetničkih sposobnosti, harmonije, savezništva, glazbe, vrtlarstva, plesa, dizajna, poezije, kućanskih poslova, socijalnih aktivnosti

Subota
Boje: crna, siva, crvena, bijela Ovaj dan asociran je sa Saturnom. Čarolije prikladne za ovaj dan su čarolije zaštite, poništenja, posla, prepreka, apreka, zubara, farmera, otkrivanja, transformacije, odvajanja, kriminala, ograničenja, zakona društva, realnosti i manifestacije

MAGICNO DJELOVANJE DANA U TJEDNUDani u sedmici takodjer imaju svoja magicna svojstva, koja odredjuju pojedini dan pogodnim za neku caroliju tojest za akcije i odluke.


Nedjelja je dan kojim vlada Sunce, dan svjetlosti i iluminacije.Magija, zdravlje, blagostanje, egzorcizam obiljezava ovaj dan.Ovim danom vladaju andjeo Mihael odnosno Samas, Set, Seth, Shamash.Ovo je dobar dan za zapocinjanje solarni dijeta.Biljka koja vlada ovim danom jeste akacija.


Ponedjeljak je dan vladavine Mjeseca i vode.Ovo je dan pojacane intuicije, snova, psihicki moci i plodnosti zena.Ponedjeljkom vladaju andjeo Gabrijel i lunarna bozanstva.Biljka;vrba.


Utorak je dan kojim vlada Mars.Simbol je hrabrosti, energije, uklanjanja negativnosti, fizicke snage.Njime vladaju bozanstva-Ares, Mars i Nergal.Biljke-bozikovina i hrast.


Srijedom vlada Merkur.Srijeda je dan za caranje, komunikaciju, znanje, mudrost.Njime vladaju-Mihael, Odin i Rafael.Biljke-badem i ljesnjak.


Cetvrtkom vlada Jupiter.Sreca, radost, blagostanje, zacjelivanje, muska plodnost, zakonske stvari obiljezavaju ovaj dan.Ovo je Thorov i Mardukov dan.Biljke-zir i pistacija.


Petak je dan ljubavi, braka i prijateljstva.Njime vlada planet Venera.Reyin dan.Biljke-divlja jabuka i dunja.


Subotom vlada Saturn.Ovo je dan odgovoran za psihicke sposobnosti, dobar je za meditaciju, obranu, komunikaciju sa duhovima.Ovim danom vladaju-Bran, Cassiel, Crnos, Jehova, Gospodin od Sabata, Ninib i Saturnus.Biljka-sipak.

Vladavina planeta po danima

Ponedjeljak Mjesec
Utorak Mars
Srijeda Merkur
Čevrtak Jupiter

Petak
Venera
Subota Saturn
Nedjelja Sunce

Utjecaj planeta na astrološki znak

Ovan Mars i Pluton
Bik Venera
Blizanci Merkur
Rak
Mjesec
Lav Sunce
Djevica Merkur
Vaga Venera
Škorpion
Mars i Pluton
Strijelac Jupiter

Jarac Saturn
Vodenjak
Saturn i Uran
Ribe
Jupiter i Neptun

Završavam ovu ozbiljno-zabavnu sedmodnevnu šetnju kalendarom s optimizmom i vjerom da se dobro dobrim vraća...

Znam da dobrota od svakog pojedinca traži napor, ali isto tako znam da dobrim ljudima ne treba magijanje da bi imali ono što žele imati... 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U VELJAČI...

VELJAČA...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  Hvala Irida Pusaaaa.♥♪♫♫♪♥♥♪♫♫♪♥❤️ ☕ ☕♥

  23.01.2023. 16:59h
 • Član vanessavanessa

  Dobar dan ...Irida molim Te pomozi ,ne znam više postaviti video;((((((Hvala

  23.01.2023. 15:51h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep i sretan dan vam želim. Lp

  20.01.2023. 04:46h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče Bglavac i veliko HVALA.

  10.01.2023. 21:24h
 • Član bglavacbglavac

  Još jena fenomenalna novost: Atila Bič Božji! Bravo Edin. Lp

  10.01.2023. 20:41h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bilo veče, prošlo veče, došlo drugo veče - DOBRO VEČE.

  08.01.2023. 15:48h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav Edin dobra ti večer

  06.01.2023. 22:12h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Nedjelja je sretan dan kada se ništa ne radi Petak