Kalendar događanja

Član Igorlah

Upisao:

Igorlah

OBJAVLJENO:

PROČITANO

465

PUTA

OD 14.01.2018.

PERCEPCIJA BANANE 1

PERCEPCIJA BANANE 1
A mediji, i informacije koje nam kroz medije dolaze postale su “moćno oružje”. Znate li da velike korporacije počinju otvarati odjele koji se isključivo bave aktivnostima na socijalnim mrežama i njihovim korištenjem za svoje interese i aktivnosti?

PERCEPCIJA BANANE  1                            

 

Sjećate li se onog bradatog vica kad je predstavnik jedne od najvećih tvrtki za proizvodnju gaziranih pića zamolio za audijenciju u Vatikanu. Tom prilikom licitirao je s “nemoralnim ponudama” da bi se uz primjerenu “financijsku injekciju” svakodnevna rečenica “kruh naš svagdašnji” eto, modificirala u “piće naše svakdašnje” (jasno s naglaskom na marku)..

Njegova svetost je s indignacijom odbijala sve više i više iznose da bi na kraju ostala u zraku poruka prevelikog iznosa i eventualnog ponovnog susreta. Nakon njegovog odlaska njegova svetost je žurno nazvala pravnu službu i zapitala ih “kad nam istječe ugovor s pekarima?”……

Vic kao vic ali vicevi su često povod i za razmišljanje, Zar ne?

Nedavno sam dobio jednu “forwardušu” na temu banane. Kako ona ima puno MB teško bi bilo čak i taksativno navesti sve prednosti ove voćke koje su tamo navedene: od prirodnog šećera za energiju, ... protiv stresa radi kalija,…. smanjuje rizik srčanog ili moždanog udara…. zaštita protiv uboda komaraca i konačno fenomenalna za glancanje cipela. Na kraju stoji  preporuka da svatko treba pojesti jednu bananu svaki dan.

Jednostavno savršen plod koji sam isti čas jednostavno morao pojesti.

Istovremeno zanimljiva i konkretna prezentacija koju sam ne razmišljajući proslijedio da i drugima koristi i tako su mnogi sigurno učinili i naučili nešto novo.

Dok sam konzumirao ovu “ih i ah voćku” za oko mi je zapela lijepa elipsoidna etiketa jedne poznate marke banana koja je uredno nalijepljena garantirajući “kvalitetu, podrijetlo i dr.”

Dva dana nakon toga dobivam komentar na tu istu prezentaciju “Dobro da nisu naveli kako su one za malu djecu jestive tek ako skinete bar 2/3 mm njenog “mesa” jer je najmanje toliko impregnirana različitim snažnim zaštitnim kemikalijama (čitaj:otrovima) kojima su prskane da bi preživjele i sazrijevanje i transporte kroz nekoliko prijevoznih sredstava i pola puta oko zemaljske kugle.

Ta zaštitna sredstva prodiru dovoljno snažno i kroz koru da je bolje skinuti još jedan sloj ako želimo biti sigurni. A postoje navodno i osobe koje burno alergijski reagiraju na kemikalije koje preostanu na kori.

A onda se zbilo da je nakon još dan/dva stigao jedan novi ironični komentar “ Autorstvo teksta.  PR odjel XX Inc” (nisam siguran da je taj komentar bila provokacija ali je indikativno naveo ime upravo one, napisane na ovalnoj etiketi banane koju sam s užitkom pojeo.

Sve zajedno konzumirana banana koja mi je naravno omogućila “i oh i ah” i tih nekoliko komentara probudili su u meni razmišljanje koje je očito čekalo samo zadnji poticaj da para izađe iz lonca.

Prva misao je bila da je prošlogodišnji uvoz banana bio negdje oko 30.000 tona a ne vjerujem da svi građani ove zemlje jedu jednu bananu dnevno. Ako bi to činili koliko bi tek onda porastao uvoz banana? Trgovci, molim pažnju!

Prošle godine naime drastično je porastao uvoz banana u Japan. Razlog? Nevjerojatna popularnost  tzv. “banana dijete”. Proizvođač i trgovci su sigurno trljali ruke i ponosno pokazivali rezultate svojim šefovima i dioničarima.

Ne osporavajući važnost ove voćke i temeljitost njene prezentacije počeo sam se pitati u kolikoj mjeri su tekstovi i informacije o svemu što se zbiva oko nas stvarno iskrene ili one imaju poduži “rep” koji ih povezuje s interesima raznih “interesnih zajednica” koje nam žele nametnuti način razmišljanja.

Krenemo li tim pravcem, zasigurno ste dobili slične “forwarduše” ili pročitali zanimljive članke kao: o nekoć idealnom zaslađivaču, o velikom skandalu vezanom uz nastavak suradnje velikog duhanskog proizvođača i jednog od F1 timova, opisi E aditiva u našoj hrani, generalno o hrani koju kupujemo, o uvoznim proizvodima kojima je navodno istekao rok trajanja a utopili su se u prerađevine, pekarskim aditivima, dobrotama soje i njezinih derivata, uvozu jagoda i limuna  s “otrovnim korama”, korištenja PET boca (koje ipak izgleda nisu ono što su govorili da jesu) i masu drugih često kontradiktornih informacija

Ponekad, doduše manje atraktivno i ne tako glasno bilo je i doziranih  argumentiranih izjava stručnjaka u cilju stišavanje tenzija. Uvjeravaju nas da je dosta toga pretjerano, naime teško biste našli proizvod čak i vrlo benigni, prirodan  i vrijedan, koji ne bi svojom zloupotrebom po količinima i načinu potrošnje mogao biti i štetan, bar za nekog. Što se tiče prerađevina, novih proizvoda u trci za zaradama tu su stvari već “fluidnije”.

Marketing je moja profesija, komunikacija s tržištem arena djelovanja, oglašavanje posao od kojeg živim, bio sam sastavni dio integralnih komunikacijskih aktivnosti uključivo i PR koje su se tek razvijale kroz prve profesionalne specijalističke agencije. Kad se sada prisjećam bili smo skoro “amateri” prema današnjim profesionalcima.

Ali, molim ne u onom smislu kako ste pomislili u prvi trenutak. Ne, Dapače. Tada još nismo shvaćali koliki je tu potencijal manipulacije.

Oglašavanje je relativno jednostavno i u većini jasno vidljivo (barem omeđeno oglasnom površinom ili vremenom). Trudimo se na najbolji način prezentirati uslugu, proizvod, za svoju ciljnu grupu i u tome koristimo sva dozvoljena (sic!) sredstva uvjeravanja kako bi potakli na potrebu kupovine i potrošnje. O tome ovisi tržišni napredak našeg klijenta a i naši prihodi.

PR odnosno odnosi s javnošću su daleko, suptilniji, fluidniji i nevidljiviji. Kroz suptilne vidove komunikacije, kroz projekte, u suradnji s medijima, predstavljamo tvrtku i njenu pozitivnu ulogu kako u sredini tako pozitivnim aktivnostima u poslovanju, razvoju novih tehnologija, zapošljavanju, poticanju ostalih društvenih aktivnosti. ……..o tome ovisi društvena pozicija, tržište proizvoda, rast ili pad dionica, napredak našeg klijenta ali i naši prihodi.

Razvijamo goodwill kako s generalnom populacijom tako i državnim tijelima, medijima i ostalima. “Pripremamo teren” za nova poskupljenja, promjene uobičajenih navika, stvaranje novih obveza, pojačavamo pritisak na sve strane da prihvate naše ideje, peremo “mrlje”, dezavuiramo konkurenciju, objavljivanjem (ili čak neobjavljivanjem) doziramo informacije potrebne za kupovinu dionica, stvaramo psihozu koja nam omogućava dobru prodaju, mogao bih navoditi u beskraj gdje se PR i njen još ekstremniji predstavnik lobiranje pojavljuju i djeluju.

Uobičajeno oglas je jednostavno vidljiv kao oglas, u drugom slučaju slabije ćete znati (ili ćete morati čitati sitne oznake) koji je tekst zapravo PR tekst (ili, da li je cijeli medij zapravo samo jedan PR glasnik svog vlasnika i njegovih interesa ili neke stranke ili nekih lobirajućih interesnih grupacija ili…..tko zna koga).

A mediji, i informacije koje nam  kroz medije dolaze postale su “moćno oružje”. Znate li da velike korporacije počinju otvarati odjele koji se isključivo bave aktivnostima na socijalnim mrežama i njihovim korištenjem za svoje interese i aktivnosti?

Tko je tu  financijski jači  puno lakše rješava svoje probleme. I naravno da se danas (a u razvijenim medijskim tržištima još ranije) pojavljuje mogućnost i zloupotrebe. Zloupotrebe? Zašto. Ili da  to polakiram, radi se o pitanju “ raznovrsnosti percepcija interesa”.

Nastavak slijedi…….

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 09.05.2010. 12:04h

  Član mlabosMerlin12 Igore jesi me sredio s bananama...svakodnevno ih jedem...i najviše volim...:((((
 • 09.05.2010. 13:06h

  Član aliusMerlin6 ..svesna sam toga da su mnoge \"forwarduse\" \"sponzoruse\", ali i to skodi zdravlju ako stalno samo o tome razmisljamo...jer nemamo mogucnosti da se u tolikoj meri zastitimo koliko bi bili sigurni da smo sve preduzeli, cak i ako bi uspeli to, svelo bi se sve na poruku stiha iz pesme Bjelog Dugmeta: \"mora da je strasna gnjavaza u zivotu doziveti stotu\" :) Drago mi je sto sam procitala da ti i tvoj tim, marketnskih strucnjaka, negujete takvu strategiju, mislim da ce sve vise uvidjati i ostali da je to najbolje za uspesno i dugorocno poslovanje, ..ili sam ja naivna??...nema veze! Bas su ti zanimljivi clanci, volim ih citati. Pozdrav i sve najbolje!
 • 09.05.2010. 13:17h

  Član ivanaMerlin1 ma što se tiče banana, to je sve jako jednostavno i jasno - dobro znamo da ne rastu ni u zagorju niti na grobničkom polju... beru se potpuno zelene, prelaze dug put, dozrijevaju putem pa onda vjerovatno još i u skladištima ( tzv. pogonima za dozrijevanje, znam da postoje ) a vrlo je vjerovatno da se putem i zaleđuju ili bar jako rashlađuju ( to nisam sigurna )... dakle, vrlo je mala vjerovatnost da bi mogle doći djevičanski čiste do nas, zaista... ma koliko se mi pravili da toga nismo svjesni... sve je donekle lakše kad postavimo kao pravilo što više konzumirati onoga što raste ovdje, kod nas, blizu i ono što je prirodno primjereno sezoni u kojoj to poželimo jesti... tek otuda nadalje možemo razmišljati o nekakvoj zdravoj prehrani... i pronaći dobavljača, odn. uzgajivača koji uzgaja na čist način... nije banana kriva, nego mi koji bismo sjedili i čekali da nam odozgo pada tropsko voće ravno u usta :)))))))) a nismo u afirici... fakat, trebalo bi kopati... za početak, bilo bi dobro sroditi se s onim što je Onaj gore odredio da uspijeva ovdje, baš tamo gdje smo i mi \"uspjeli\"... O... jabuka za svih... :)))
 • 09.05.2010. 13:26h

  Član dzorkoMerlin2 mrkvice i rotkvice, njami njam :P
 • 09.05.2010. 13:29h

  Član heyloveMerlin2 ah, sad ću guliti oguljene banane (obožavam ih) *
 • 09.05.2010. 14:56h

  Član vajranMerlin3 evo jednog mjesta ispod kojeg bi mogli preispitati i utvrditi razinu vlastite zdrave pameti. jednog mjesta gdje sasvim jasno možemo saznati što imamo a što nam prodaju. što to imamo i što je naših ruku djelo... sad će naravno netko reći... ja ne jedem banane. drugi... ja jedem butine i rebarca. treći, ja jedem tikve. imamo li ili nam je prodano. naše ili kupljeno... obično e uvaljeno. uvalili, pa guši. i uvaljena pamet guši... e... pa neka guši. neka guši dok oči ne zakolutaju i ne zacrvene. ovaj svijet, dobro i prolazi, s obzirom na to kakav je.mislim pritom na razinu zdrave pameti. a trebalo bi stegnut. stegnut i pritisnut... još i još.... dok ne zaboli do boli koja paralizira. to se i radi ali očito ne dovoljno snažno i temeljito... još bi trebalo. i čekićem bi trebalo. jako. jer se slabočekićnut ne buni. jer... kako stvari stoje, jedino paraliza može donekle privesti zdravoj pameti... na trenutak. svakom je nešto prodano. u... a i prilikom nedostatka zdrave pameti... uvaljeno pa se od toga oči beče. e... pa malo se beče... iskočiti bi trebale. i zato moja podrška uvaljivačima. i moje čuđenje njihovoj prevelikoj samilosti... a tako bi lijepo mogli uvaliti do kraja... i nikom ništa. jer zdrave pameti... ni na obzoru. na obzoru su druge stvari. a pogled, on se prostire do obzora.
 • 09.05.2010. 14:58h

  Član vajranMerlin3 od banana do duševnih hrana... sve uvaljeno. pa se stenje od užitka...
 • 09.05.2010. 14:59h

  Član vajranMerlin3 mentalni orgazam i coperfield hipnosys.... čekićem to treba... čekićem...
 • 09.05.2010. 15:03h

  Član vajranMerlin3 a prvu bananu koju su mi uvalili... ne i posljednju... ali jednu od posljednjih...to nije bila banana. to je bilo jaje... ono jedno jaje koje svako jutro organizmu snagu daje.
 • 09.05.2010. 15:04h

  Član vajranMerlin3 i po jajcima treba opalit čekićem... kao i po bananama. to treba. sve u svrhu privođenja zdravoj pameti. koliko- toliko....
 • 09.05.2010. 15:11h

  Član vajranMerlin3 jer... jer uvijek ima jer.... kao što uvijek ima i ali... jer ima i to u usmenom i pismenom obliku.... sebe ustvari treba čekićat. i vlastita jaja. a svi bi čekićali po drugome. da vlastita jajca ne bole. pa je uvijek netko drugi kriv. po sistemu udri po drugom. dok zdrave pameti... nje ni. jer ona ne uspijeva a ni ne raste na slanoj podlozi. a zna se tko soli... podlogu.
 • 09.05.2010. 15:12h

  Član vajranMerlin3 toliko o raznovrsnosti percepcija interesa...

SADRŽAJ UPISAO

Član IgorlahMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana igorlah dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SIJEČANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav

  24.01.2020. 07:43h
 • Član vanessavanessa

  ☕️♥♫♥ ☕️♥♫♥ ☕️♥♫♥☕️puseeee

  23.01.2020. 16:59h
 • Član vanessavanessa

  *♥**♥**♥**♥**♥**♥*svima; kasno palim,)))))), ali upalim ;)))))))

  23.01.2020. 16:47h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lijep i sretan dan vam želim. Lp

  22.01.2020. 06:22h
 • Član iridairida

  Mirjana*♥*

  20.01.2020. 20:10h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobra večer svima !

  19.01.2020. 21:05h
 • Član iridairida

  neka ti bude na korist*♥*

  17.01.2020. 15:16h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

BANANE SU NAJBOLJE 2