Član cvijet

Upisao:

cvijet

OBJAVLJENO:

BOŽIĆNA PŠENICA – SIMBOL ŽIVOTA, PLODNOSTI I BLAGOSTANJA

BOŽIĆNA PŠENICA – SIMBOL ŽIVOTA, PLODNOSTI I BLAGOSTANJA
Ako božićnu pšenicu niste zasijali na Svetu Barbaru, blagdan Svete Lucije krajnje je vrijeme kako bi to učinili u skladu s tradicijom, a kako bi vaš Božićni stol bio potpun i lijepo ukrašen.

BOŽIĆNA PŠENICA

Uz kićenje Božićnog drvca, što je postalo jednim od neizostavni božićnih običaja, te paljenje svijeća na adventskom vijencu, sijanje pšenice na Svetu Barbaru, odnosno Svetu Luciju spada u novije običaje, koji su u naše krajeve došli pred kraj 19. stoljeća. Iako je neki, kako bi pšenica bila bogatija do Božića, siju uz Svetu Barbaru, 5. prosinca, uvriježio se običaj njenog sijanja 13. prosinca, na dan zaštitnice vida, Sv. Lucije, svetice i mučenice koja je, prema predaji, živjela u III. stoljeću.

Vlati pšenice zasijane u plitici, u punom će sjaju zasjati na sam Božić, i svojom rodnošću (gustoćom i bojom) nagovijestiti dobru ili slabiju žetvu iduće godine. Na taj su je način nekada doživljavali na selu. Božićna pšenica također simbolizira obnovu života, odnosno skoro ponovno buđenje prirode u proljeće, plodnost i blagostanje, kakvo si priželjkujemo i nastojimo priuštiti u blagdanskom vremenu.

Kako bi ljepše izgledala na blagdanskom stolu, pšenicu zasijte na ljepšem porculanskom ili keramičkom tanjuriću, plitici ili nižoj zdjelici (visine pepeljare). Dno posudice koju ste odabrali bogato obložite vatom, a nju dobro navlažite vodom.  Na vatu rasporedite sjemenke pšenice, a tanjurić potom stavite na toplo, preko dana i sunčano mjesto. Preko noći je najbolje da je u blizini toplog radijatora ili peći, kako bi pšenica brže proklijala. 

 
 

Zalijevajte je redovito, ali ne previše, kako sjemenke ne bi zahvatila plijesan. Vlati mlade pšenice od previše će vlage požutjeti. Kako bi izbjegli neugodne mirise ustajale vode u vati, a koji će se razviti na toplom mjestu, pšenicu možete zasijati i u manjoj dekorativnoj lončanici ili nižoj staklenki od kiseline, koju možete dekorativno oslikati.

Kako bi pšenica brže proklijala, večer prije pšenicu možete staviti u vodi, gdje će preko noći nabubriti. U tom je slučaju, u lončanici ili staklenki, možete zasijati i zemlju, a kako bi mlada pšenica lakše došla do izražaje, dobro je da posudu napunite zemljom za cvijeće do razine jednog prsta niže od ruba posude. Po tako pripremljenoj zemlji rasprostrite sjemenke pšenice, koje potom zasipajte rahlim slojem zemlje. Lončanicu također stavite na mjesto gdje će imati dovoljno svjetlosti i topline, kako bi pšenica lakše proklijala.Uključite li u sadnju pšenice i svoje dijete, pružit ćete mu priliku da prati rast i razvoj pšenice od sjemenke do vlati, pa čak i bogatog snopa, a svakodnevne promjene zasigurno će pratiti s neskrivenim oduševljenjem.

U nadi da će vaša pšenica svojom rodnošću ukazati na bogatu i zdravu iduću godinu, savjetujemo vam da usred pšenice na Badnju večer umetnete prigodnu svijeću i promatrate sjaj vlati pod njenim svjetlom. Pšenicu također, sukladno običajima povežite vrpcom, koja će pomoći da se i viši snopovi ne savinu izvan posude, a kako bi pšenica djelovala snažno i bogato.

Autor: UrediDom com
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

SNOVI

TERAPIJE

METODE

TEHNIKE

MAGAZIN

MAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuMAGIFON - Životne promjene, sudbinaPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I Ching

BRZI CHAT

Cijeli Chat

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info