Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1376

PUTA

OD 14.01.2018.

DRAGO KAMENJE - SOL

DRAGO KAMENJE - SOL
Mnoge stvari iz moje mladosti su izblijedile na kišama i vjetrovima vremena, ali tog neslanog liječenja se i dandanas živo sjećam... Bilo mi je to najteže odricanje u životu...

SOL se u prošla vremena smatrala svetom, te se vjerovalo da daje i održava život, pa prema tome djeluje i protiv demona i čarolija, đavola i  vještica (—> Pogovor str. 214). Mnoga od tih vjerovanja održala su se do naših vremena, na primjer da se novorođenčadi stavi sol na jezik, ili da im se da kao poputbina kad idu na krštenje, ili pak kad parovi na svadbi nose sol u džepu, ili kad se prigodom useljenja u novi stan daruje sol, ili kad se na početku putovanja sol uspe u cipele. Smatra se da prosipanje soli uvijek donosi nesreću, osobito na dan svadbe za cijeli bračni život, a na Silvestrovo za cijelu godinu koja dolazi. Ali kad bi se kruh i sol bacila unatrag u potok ili rijeku, vjerovalo se da se time može otplaviti bolest. Kao obranu od urokljivog pogleda kojeg su se svi toliko bojali ušivali bi sol u odjeću. Kad se bližilo nevrijeme, naši su preci prskali svetu vodicu i sol u plamen ognjišta da bi tako odvratili opasnost koja prijeti — vjerovalo se da se vatra upaljena munjom može ugasiti pomoću tanjura soli. Djevojke koje bi zaboravile posoliti jelo smatrali su pobožnima, a za onoga tko bi uzeo mnogo soli, tvrdilo se da je zaljubljen, kao što se vjerovalo da je zaljubljena i kuharica koja presoli juhu.

Sve o Praznovjerju - Helmut Hiller

Naslov izvornika

Helmut Hiller Lexikon des Aberglaubens 
© 1986 Süddeutscher Verlag GmbH, 
München 
Digitalizacija knjige: Equilibrium ® 2007

 

     

 

Halit


 

 

 

 

Halit (kamena kuhinjska sol)
NaCl

Nalazište: Austrija, Njemačka, Poljska (Wieliczka), Španjolska, Italija,Bosna i Hercegovina

Boja: Različito obojen od primjesa (crven, žut, siv modar, ljubičast) bez primjesa je bezbojan.

Osnovni podaci: Kristalizira u kubičnom sustavu, najčešće heksaedarskog habitusa. Česte su kristalne geode kao i zrnasti agregati.
Tipičan je hidatogeni mineral sedimentnog postanka.
Velike količine dobivaju se evaporacijom iz prirodnih ili umjetnih bazena s morskom vodom. U Hrvatskoj Pag, Ston.
Tvrdoće je 2. Odlično se kala i ima školjkast lom. Proziran je ili djelomično proziran. Ima bijel ogreb i staklast sjaj. Odličan je vodič topline ali ne i elektriciteta. Ima svojstvo radioluminiscencije. Izrazito je higroskopan. Otapa se u vodi i ima slan okus.

Ostali podaci: Ime je dobio po grčkoj riječi hals, što znači more ili sol. Nezamjenjiv dodatak hrani. Upotrebljava se za konzerviranje hrane, za proizvodnju umjetnih gnojiva, sapuna (kaustična soda), kod obrade kože itd…

Zanimljivosti: U Evropi je posebno zanimljiv rudnik soli Wieliczka. Prema poljskoj legendi za otkriće rudnika u 13. stoljeću zaslužna je kraljica Kinga, kći hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV i žena poljskog kralja Boleslawa Skromnog. Kraljica je svoj zaručnički prsten bacila u mađarski rudnik soli nakon čega ga je rudar pronašao u Wieliczki. Sveta Kinga je postala zaštitnica rudara u rudniku soli.
U rudniku se nalazi kapela blažene Kinge, u potpunosti napravljena od soli.  Uz to ova je kapela najveća podzemna crkva na svijetu, smještena na dubini od 200 metara.
Uz brojne drevne skulpture od soli ovdje možete naći i djela mnogih suvremenih umjetnika.
Himalajska sol najčišća je sol na Zemlji. Podrijetlom je iz pramora, nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina. Svojom savršenom kristalnom strukturom i sastavom – sadrži 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu – pomaže tijelu i živčanome sustavu postizanje ravnoteže i pomlađujućega učinka, obnavljajući tekućine i nadopunjujući zalihe elektrolita.
Kopa se u podnožju Himalaje i melje ručno kako bi se sačuvale sve vrijednosti i dale joj posebnu ulogu opisanu imenom KRALJEVSKA SOL.

http://www.mineralexpo.hr/halit.htm

 

 

ČUDESNE MOĆI SOLI: Čisti, štiti, izgoni
duhove, uz magiju donosi bogatstvo...

Zajedno jesti so i hljeb za Semite znači uspostaviti neuništivo prijateljstvo. XX So simbolizuje nepokvarljivost. XX Rimljani su su prosipali so na gradove koje bi sravnili sa zemljom – kako bi ih zauvijek učinili jalovim. XX Kod Grka, kao i kod Jevreja i Arapa, so je simbol prijateljstva i gostoprimstva, zbog toga što se dijeli sa gostima; simbol je zadane riječi, zbog toga šrto je njen ukus neuništiv.

So je najvažniji i najstariji poznati začin ljudskoj civilizaciji. To je ono što većina ljudi zna. Međutim, sigurno niste znali da se nekad plata primala u soli, ili da su postojali rituali u kojima je korištena so? To su inače najstariji magijski obredi korišteni za zaštitu od natprirodnih sila kao i za iscjeljenje i vradžbine koje su donosile novac. So je oduvijek bila u centru pažnje vjerskih i magijskih obreda jer je bila jedina apsolutno čista supstanca. Ona se takođe tradicionalno stavljala u kovčege da bi pokojnika zaštitila od đavola. Uz so se od pamtivijeka veže epitet moćan, a Aura.ba vam otkriva i zašto.

Moć jedan - Različiti vidovi simbolizma soli rezultat su činjenice da se so dobija iz morske vode isparavanjem. Ona je, kaže se u knjizi svetog Martina, vatra oslobođena iz vode, istovremeno kvintesencija i suprotnost. Prema japanskoj mitologiji, uz pomoć soli dobijene iz iskonskih voda, koje je tukao svojim kopljem, Izanagi je napravio centralni otok: Onogorijimu. Obrnuto od toga, zrno soli, pomiješano sa vodom i rastopljeno u njoj, je tantrički simbol rastvaranja u univerzalnom biću.

So istovremeno ima svojstvo konzerviranja i čuvanja hrane; zato se simbol soli primjenjuje i na zakon fizičkih transmutacija i na zakon moralnih i duhovnih transmutacija. Naime, zbog vjerovanja da se Izanagi poslije svog povratka iz carstva umrlih pročistio u slanoj vodi mora – ostalo je ukorijenjeno vjerovanje da sol pročišćava i štiti. Tako u Japanu, kao i u šintoističkim ceremonijama, prikupljanje soli ima poseban obred; složena u male hrpice kraj ulaza u kuću, na kamenu ogradu bunara, u uglovima hrvačkih prostora ili na podu poslije pogrebne ceremonije – so se stavlja radi svoje moći da pročisti mjesta i predmete koji su se uprljali.

Moć soli 2 - So je osnovni i fiziološki nužan začin hrani i spominje se u liturgiji krštenja kao hrana mudrosti i duhovna hrana. Pokajnički značaj, koji joj se ponekad u takvoj prilici pridaje, ako i nije pogrešan, svakako je sekundaran. U istom takvom sklopu ideja, so je kod Jevreja bila značajan obredni element: svaku žrtvu je trebalo posvetiti solju. Kolektivno konzumiranje soli ponekad ima uznačenje pričesti, bratske povezanosti, a so se dijeli i kao hljeb.

Moć soli 3 – So je spoj i zato je logična neutralizacija dviju komplementarnih materija; stvorena je od kockastih kristala i odatle potiče njen hermetički simbolizam. So je rezultat i ravnoteža svojstava njenih sastojaka. Ideji posredovanja pridružuje se ideja kristalizacije, učvršćenja i ideja psotojanosti koja određuje oblik kristala.

Moć soli 4 - So simbolizuje nepokvarljivost. Zato zavjet osoljenih označava savez koji Bog ne može raskinuti. U Levitskom zakoniku spominje se so kojom treba posoliti žrtve koje se prinose, svaka žrtva mora sadržavati so jer je to so zavjeta. Zajedno jesti so i hljeb za Semite znači uspostaviti neuništivo prijateljstvo. Isto značenje nalazimo kod Filona kad opisuje hranu terapeuta za vrijeme sabata: tu hranu čine hljeb, so i bistra voda. Z bog njenog obrednog značenja upotrebu soli prihvatili su i kršćani tokom posta, krštenja i slično.

Moć soli 5 - So može imati i drugo simboličko značenje i može se suprotstaviti plodnosti. U tom slučaju slana zemlja znači neplodnost i isušenost. Rimljani su prosipali so na gradove koje bi sravnili sa zemljom – kako bi ih zauvijek učinili jalovim. Mistici ponekad upoređuju dušu sa slanom zemljom koju je oplodila rosa milosti: “Neka se povuče slanost drevne osude” – piše Gijom de SenTjeri, nadahnut psalmom 107:34. Zemlja je neplodna zato što je slana, kaže na drugom mjestu Gijom i navodi tekst iz Jeremije, 176. Sve što je slano gorko je, pa je slana voda voda gorčine, nasuprot bistroj plodonosnoj vodi.

Moć soli 6 – U Japanu se so (shio) smatra za moćno sredstvo pročišćenja, naročito se takvom smatra slana morska voda. Prema najstarijoj japanskoj šintoističkoj knjizi Kojiki, so ima mitološko porijeklo. Veliki Kami Izanaki Mikoto pošto se uprljao jer je htio vidjeti ponovo svoju ženu u podzemnom svijetu, pošao je da se očisti pranjem u morskoj vodi u malom moreuzu Tašibana, na otoku Kjušiu. Njegovo i ime njegove žene znače: oni koji jedno drugo zavode. Ima japanaca koji svakog dana prosipaju so na prag kuće, a po kući nakon odlaska neke omražene osobe. Borci suma, tradicionalnog japanskog hrvanja, prosipaju je po ringu prije borbe, u znak pročišćenja i zato da bi se borba odvijala u duhu poštivanja pravila.

Moć soli 7 - Kod Grka, kao i kod Jevreja i Arapa, so je simbol prijateljstva i gostoprimstva, zbog toga što se dijeli sa gostima; simbol je zadane riječi, zbog toga šrto je njen ukus neuništiv. Upotrebljava se i prilikom žrtvovanja.

Sredstvo za izgon zlih duhova

Rituali u kojima je korišćena so spadaju u najstarije magijske obrede i koriste se ne samo za zaštitu od natprirodnih sila već i za iscjeljenje i vradžbine koje donose novac. So je oduvijek bila u centru pažnje vjerskih i magijskih obreda jer je bila jedina apsolutno čista supstanca. Smatrala se dragocjenom pošto je za prve stanovnike naše planete bila jedino sredstvo čuvanja hrane tokom zimskih mjeseci. Zapadna verzija njenog imena potiče od Salus, rimske boginje zdravlja koju su grci zvali Higija. Grci i Rimljani stavljali su so u svoje žrtvene kolače i posipali je po žrtvenim vatrama. I Jevreji su koristili so u svojim žrtvenim obredima. Sa dolaskom kršćanstva širi se vjerovanje da su so i voda moćno sredstvo za izgon zlih duhova i iscjeljivanja. Zbog svoje sposobnosti da čuva hranu, so je u vjerskom životu počela označavati čistotu i neiskvarenost. Ona se tradicionalno stavljala u kovčege da bi pokojnika zaštitila od đavola. U zemljama koje su naselili Kelti postojao je običaj da se na grudi pokojnika stavi poslužavnik sa grumenom soli i grumenom zemlje, da bi se ukazalo na smrtno i prolazno tijelo i besmrtnu i vječnu dušu. So je u kombinaciji sa svetom vodom korišćena da bi se otjerale zle sile i povećale fizička snaga i plodnost. Ona se i danas koristi u pripravljanju svete vode. Srednjovjekovni alhemičari su vjerovali da je so jedna od tri glavna elementa koji čine život. druga dva bili su živa i sumpor. So se prosipala po hrani koja je pripremana za životinje da bi se otjerale vještice koje su trovale stoku. So se isto tako koristila i za prve antiseptike. U čast boginje Salus, dadilje su stavljale malo soli u usta tek rođenih beba, a so je takođe stavljana i u prvo vedro s mlijekom dobijenim od krave koja se tek otelila. U drevnom Rimu je postojao običaj da se nosi prsten boginje Salus kao hamajlija koja je čuvala zdravlje i štitila od iznenadnih bolesti. Na prstenu je bila urezana petokraka zvijezda (pentagram) oko koje je bio sklupčan uroborus, zmija koja je gutala sopstveni rep, simbol iscjeljenja i regeneracije. U formalnim magijskim obredima so se tradicionalno koristi da označi zemlju kao element pa zbog toga posjeduje veliki energetski potencijal. So je u drevnim ritualima bila blagosiljana u ime najviših božanstava.

More i so

So koja je korišćena u magijskim obredima oduvijek se vadila iz mora. Tri četvrtine naše planete čine slani okeani, a so je od vitalnog značaja i za ljudsko tijelo. Ona upravlja tokovima koji okružuju ćelije našeg organizma. Sve pomorske nacije imaju svoje legende o tome kako je more postalo slano. Jedna posebno zanimljiva, ali manje poznata vikinška legenda kaže kako je Frodi, kralj Danske, dobio na poklon jedan magični mlin u kojem je mogao napraviti šta god bi poželio. Ali mlinski kamenovi su bili toliko veliki da ih čak ni najsnažniji ratnici nisu mogli pomjeriti. Zato je kralj doveo dvije divovske žene, Meniju i Freniju, koje su, kao robovi, po cio dan proizvodile bogatsvo, mir i prosperitet za svog kralja. Zemlja se bogatila, vladao je mir i zlata je bilo u izobilju sve dok poklon na kraju nije odslužio svoje. Ali kralj nije htio dopustiti premorenim ženama da se odmore pa su one u nastupu bijesa stvorile armiju vikinga koji su napali Dansku i pobili sve na koje su naišli. Novi kralj se pokazao podjednako surov kao i prethodni, pa je natjerao divovske žene da mu po cijeli dan i noć prave so na njegovom brodu, jer so je bila izuzetno vrijedna roba koja s emogla zamijeniti za razna blaga na morskim putovanjima. Na kraju se Friga, boginja majka, sažalila na ove umorne žene i osvetila se za surovost njihovog gospodara. Na brodu se nakupilo toliko soli da je na kraju potonuo, a svi na njemu su se udavili. Od tog dana pa nadalje, more je bilo slano, a so je postala dostupna cijelom svijetu. Običaji koji se ovdje navode počivaju na ideji da će more vratiti mornare kopnu ako se vodi vrati ono što je njeno (tj. So). Da bi im ulov ribe bio obilan a plovidba sigurna, ribari su pred put posipani solju. Žene čiji bi se muževi otisnuli na more prilazile su hridinama i sipale so u njihove pukotine kao poklon vodi. Žene mornara i ribara punile su flaše morskom vodom kada je brod kretao, a neposredno pred povratak tu istu vodu bi prosule natrag u more pjevajući: "Vraćam ti što je tvoje, vrati mi što je moje".

So i rituali zaštite

Po vjerovanju koje potječe još od starog Rima, zli duhovi ili "đavolove oči", prate nas sa naše lijeve strane, pa otuda i običaj da se so baca preko lijevog ramena, što mnogi čine i danas. Ritual posipanja soli počiva na vjerovanju da se neopreznim prosipanjem jedne tako svete supstance izaziva gnjev bogova. Na slici Tajna večera Leondarda da Vinčija, prevrnuti slanik je znak iznevjerenog prijateljstva i povjerenja. So se već odavno posipa i po kućnom pragu i magičnim krugovima koji štite ranjive pojedince i djecu od zlih sila. Ona se i danas koristi u zaštiti domova, ali onih u kojima se koristi magija, kao i u zabačenim krajevima gdje su narodna vjerovanja još uvijek vrlo živa. Pšo jednom od običaja, so se stavlja u vodu koja se sipa u čistu čašu i ostavlja da odstoji 24 sata na suncu i svjaetlosti mladog mjeseca. Zatim se takvom vodom poprskaju sve četiri strane svake sobe i po granicama dvorišta i bašte, ako ih ima. So nošena u vrećici može pomoći da se zaštitimo na putovanju ili se iznenada suočimo sa nekim problemom.

So i magija bogaćenja

Pošto je so bila toliko cijenjena u drevnom Rimu, carski vojnici su ponekad primali plaću u soli, pa otud i izreka "zaradio svoju so". So se trampila za razna blaga, a Kelti su je mijenjali za skupe artefakte koje su polagali u svoje grobnice. Tako se so počela dovoditi u vezu s materijalnim bogatstvom pa je dospjela u centar čini kojima se prizivaju bogatstvo i neophodna materijalna dobra. Ritualno posipanje soli u cilju bogaćenja vrši se u vrijeme polumjeseca. Od morske soli se pravi klip oko kojeg se postavlja krug zlatnožutih kovanica. Izvan tog kruga se pale zlatne svijeće, po jedna za svaku stranu svijeta. So se vizualizacijom simbolično transformiše u hrpu zlatnih novčića. Kada svijeće dogore, klip soli se pretvara u posudu od čistog kristala i ostavlja se da bez poklopca odstoji na prozoru narednih nekoliko dana i noći sve do prvog jutra poslije punog mjeseca. U svitanje se so rastvara u čistoj vodi i presipa u tekuću vodu da bi se potencijal bogaćenja povećao na putu do okeana, nejnog prirodnog izvora i staništa.

Đavolji recept

So se stavi u vodu koja se sipa u čistu čašu i ostavlja da odstoji 24 sata na suncu i svjetlosti mladog mjeseca, a zatim se poprskaju sve četiri strane sobe i po granicama dvorišta i bašte. So nošena u vrećici može pomoći da se zaštitimo na putovanju ili se izennada suočimo sa nekim problemom

Biološki značaj

Kuhinjska sol je glavni izvor jona Na+ i Cl- za ljude i životinje. Joni Na+ imaju ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima od održanja stalnog krvnog pritiska do održanja rada živčanog sustava. Zato je unošenje kuhinjske soli neophodno za život. Ljudske dnevne potrebe za kuhinjskom soli iznose oko 5-7g, to je otrpilike količina u 1 kg kruha. Današnjim načinom života unosimo u tijelo nekoliko puta veću količinu kuhinjske soli od od one koja je potrebna našem tijelu. Prekomjerna upotreba soli može izazvati neke bolesti. Zakon nalaže da se kuhinjskoj soli mora dodavati jod od 20-30 mg/kg zbog smanjenja pojave gušavosti.

http://aura.ba/article.php?article_id=1377

 

Šta reći na kraju...

Vjerojatno o soli, kao i o svemu drugome u ljudskom životu ima i puno praznovjerica...

Moj otac se prema kruhu i soli odnosio s posebnim poštovanjem, a ako bi se solenka prevrnula i sol rasula, njemu je to bi znak da će sklopiti dobar posao koji će donijeti novac u kuću...

U mladosti sam jedno duže vrijeme ležala u bolnici, liječnici su isprobavali svašta i na kraju me stavili na potpuno neslanu dijetu...

Hrana bez ijednog zrna soli je nešto najbljutavije i najbezukusnije na svijetu...

Prijatelje sam moljakala da mi prošvercaju zamotuljke soli, toliko mi je teško padala ta uskrata soli u hrani...

Mnoge stvari iz moje mladosti su izblijedile na kišama i vjetrovima vremena, ali tog neslanog liječenja se i dandanas živo sjećam...

Bilo mi je to najteže odricanje u životu... 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  danas sam sanjala jedan san pa sam stavila za Iridicu :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  sretan Uskrs svim chaterima i Magicusima :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član iridairida

  Ja sam Uskrsni doručak imala popodne...Svima radostan Uskrs želim...♥

  04.04.2021. 16:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, sretan i blagoslovljen Uskrs vam želim. Lp

  04.04.2021. 08:09h
 • Član bglavacbglavac

  DeVeT, vrijeme je za akciju! Lp

  03.04.2021. 08:50h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijepu i radosnu nedjelju vam želim. Lp

  28.03.2021. 08:27h
 • Član DeVeTDeVeT

  a Cvjetko....:))))...

  28.03.2021. 03:12h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

DRAGO KAMENJE - SMARAGD DRAGO KAMENJE - ŠILJASTO KAMENJE