Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1079

PUTA

OD 14.01.2018.

BRŠLJAN

BRŠLJAN
E sad, meni se čini najvažnijim ne pogriješiti i ne zamijeniti ovaj ljekoviti sa otrovnim bršljanom, sve ostalo su trice i kučine...

BRŠLJAN

u kući donosi nesreću, razara bračnu slogu ili izaziva smrt nekog člana obitelji - tako se vjerovalo. Bršljan posađen uz kuću navodno zahtijeva svakih sedam godina smrt jednog njezinog stanovnika, a isto se tako čvrsto vjerovalo u to da se žensko dijete, odraslo u takvoj kući, neće udati. —> Vjenčanje, —> Nevjera.

Lišće raznih vrsta bršljana:
bršljan razara bračnu slogu.

Sve o Praznovjerju - Helmut Hiller

Naslov izvornika

Helmut Hiller Lexikon des Aberglaubens 
© 1986 Süddeutscher Verlag GmbH, 
München 
Digitalizacija knjige: Equilibrium ® 2007

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja

Bršljan je imao važnu ulogu u prošlim vremenima. Kroz povijest je bio simbol plodnosti i besmrtnosti, Rimljani su njime ukrašavali vrtove, a posebnu popularnost stekao je u Viktorijansko doba, kada se proširio diljem svijeta. 

Već od davnih vremena bršljan je stekao iznimnu važnost u medicini i postao je jedan od glavnih sastojaka za liječenje kašlja. Ljekoviti bršljan, o kojemu je ovdje riječ, raste posvuda oko nas, a botaničko mu je ime "Hedera helix Linné". Plodovi bršljana (bobice) su otrovni, međutim pojedini spojevi izdvojeni iz lista bršljana posebnim metodama su ljekoviti i najčešće se koriste samo u obliku gotovih farmaceutskih pripravaka.

Vrste kašlja 

Dvije vrste kašlja

Dvije vrste kašlja

U našem blog postu "Dječji kašalj – kako ga prepoznati i liječiti", govorili smo o vrstama kašlja. Spomenuli smo osnovne podjele kašlja na suhi i produktivni. Kod produktivnog kašlja u dišnom putu postoji sekret koji otežava disanje, može uzrokovati nadražaj želuca, ali i izazvati daljnje komplikacije bolesti i upalni proces. Kod suhog kašlja nema sekreta u dišnom putu, a kašalj je nadražujući i često je vrlo snažan. U liječenju kašlja postoje biljke koje se mogu koristiti kod obje vrste kašlja. To su islandski lišaj i bršljan. Zato su sirupi za kašalj  nerijetko napravljeni upravo od ovih biljaka jer istovremeno potiču otapanje sekreta i iskašljavanje kod vlažnog kašlja, a kod suhog kašlja umiruju sluznicu i potiču stvaranje zaštitnog sekreta. 

Ljekovita svojstva

Ljekovita svojstva bršljana

Ljekovita svojstva bršljana

Listovi bršljana mogu se brati cijelu godinu iako je sadržaj ljekovitih tvari najveći prije cvatnje u kolovozu i rujnu. Jednom obrani, suše se oprezno i polako, na prozračnom mjestu ili na suncu. Listovi bršljana sadrže veliki broj djelotvornih tvari od kojih izdvajamo saponine. Kad se saponini otope u vodi, stvaraju pjenu. Tome svojstvu zahvaljuju i svoj naziv, koji potječe od latinske riječi "sapo", a znači sapun. Danas se, nakon preciznih istraživanja, postavio i znanstveni temelj stoljetnoj upotrebi ove ljekovite biljke.

Tri su ljekovita načina djelovanja bršljana na dišni sustav: 

 • Olakšava iskašljavanje – saponini iz lišća olakšavaju iskašljavanje jer otapaju gustu sluz u bronhima.
 • Ublažava kašalj – otopljena sluz može se uklanjati trepetljikama, čime se olakšava kašalj i smanjuje potreba za kašljanjem.
 • Pomaže u suzbijanju napadaja kašlja - smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronha, olakšava disanje i smanjuje grčeviti kašalj. Zbog učinkovitog djelovanja na dišne putove ova ljekovita biljka se upotrebljava i prilikom borbe protiv astme. 

Pripravci

Pripravci od bršljana

Pripravci od bršljana Važno je napomenuti, kod pripreme čaja od bršljana ne preporučuje se uzimati  više od dvije  žlice usitnjena  lista bršljana na  1 l vode  niti više od 1 lista bršljana u čajnim mješavinama. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.  Kako biste bili sigurni da je upotreba ove ljekovite biljke sigurna za primjenu i da ne izaziva nikakve štetne posljedice za organizam, preporučuje se kupiti preparat bršljana kao gotov pripravak. Danas postoji cijeli niz preparata izrađenih s ekstraktom lista bršljana. Ekstrakt se dobije tako da se osušeni listovi najprije ispiru smjesom vode i alkohola, kako bi se sastojci oslobodili. Nakon te faze tzv. ekstrakcije, alkohol se uklanja, a preostali koncentrat suši. Tako se dobivaju sastojci u njihovu najčišćem obliku. Taj suhi ekstrakt potom se prerađuje tako, da oblik u kojem se daje (sirup , efervete, oralna otopina- liquid) uvijek sadrži jednaku količinu ljekovitih sastojaka iz lista bršljana.
Jedan mali savjet za ljepotu: Prhut je problem koji muči mnoge. Ako se svake večeri ispire kosa čajem od lista bršljana, prhut će se ukloniti :)  

Izvori: 1. www.hr.wikipedia.org/wiki/Bršljan

2. www.todaysparent.com/family/family-health/non-medicinal-cold-remedies/

3. www.gardens4you.ie/index.php?/Other-Shrubs/Hedera-Helix-Shamrock-Heart-1-shrub

4. www.mojaskola.me/files/os-bajo-jojic/images/brsljen.jpg

5. www.kinkycurlycoilyme.com/aloe-green-tea-rinse/   

http://www.salveopharma.hr/hr/news/brsljan-prirodni-neprijatelj-kaslja  

  

OTROVNI BRŠLJAN

Otrovni bršljan, otrovni hrast i otrovni ruj uzrokuju kratkotrajne, no izuzetno nadražujući alergijski oblik kontaktnog dermatitisa. Osip se obično razvije unutar dva dana, vrhunac je nakon pet dana te se nakon sedam do deset da na počne povlačiti, lako u nekih osoba dodir s ovim biljkama može proći bez neželjenih reakcija, malo je vjerojatno da postoji potpuni imunitet. Osobe koje se u jednoj prilici čine imune, u drugoj mogu biti iznimno osjetljive.

Simptomi: 
 • dijelovi kože su crveni i svrbe, obično nakon toga slijede sitni mjehurići koji se ispune bistrom tekućinom te na kraju puknu
 • u težim slučajevima mogu se razviti izuzetno bolne otekline ispunjene tekućinom
 • osip se rijetko javlja na tabanima ili dlanovima
Obratite se liječniku: 
 • ako osip ostane crven i svrbi duže od dva tjedna; možda bolujete od neke druge vrste kontaktnog dermatitisa, ekcema ili lupusa.
 • ako je osip blizu očiju ili prekriva veći dio tijela. Potrebna je liječnička pomoć.
 • ako imate teške alergijske komplikacije, kao što je oticanje po čitavom tijelu, glovobolja, vrućica ili sekundarna infekcija.
 • ako ste bili izloženi ili ste udisali dim paljenog otrovnog bršljana, otrovnog hrasta ili otrovnog ruja. Otrov se ne može uništiti vatrom te može izazvati teške unutrašnje i vanjske alergijske reakcije.
Uzroci: 

Lišće, stabljike i korijenje otrovnog bršljana, hrasta i ruja sadrže otrovnu smolu. I najmanje količine ove smole mogu na koži s kojom su bile u dodiru izazvati upalnu alergijsku reakciju. Smola se može prenositi prstima ili životinjskim krznom i može se mjesecima zadržati na odjeći, cipelama ili alatu. Grebanjem osipa otrov se širi na druge dijelove tijela, no može produžiti neugodu i izazvati sekundarnu infekciju.

Prevencija: 

Neželjene reakcije na ove otrovne biljke najbolje ćete spriječiti tako da ih naučite dobro prepoznavati, a zatim paziti da s njima ne dođete u dodir.
Ako posumnjate da ste bili u dodiru s otrovnom biljkom, odmah temeljito isperite sapunom kožu, odjeću, cipele, alate i sve drugo što je moglo biti u dodiru s otrovnom biljnom smolom. Ako odlazite u područja gdje su ove otrovne biljke raširene, rabite zaštitni losion. Narodne priče kako treba jesti lišće otrovnog bršljana radi stjecanja imuniteta predstavljaju zabludu. Nikad nemojte jesti lišće ili bobice divljih biljaka, jer mnoge od njih mogu izazvati opasne reakcije.

Liječenje ljekovitim biljem: 

Lišće nedirka (Impatiens), koji često raste kraj otronog bršljana, može neutralizirati otrovnu smolu ako se kožu istrlja neposredno nakon dodira s otrovom. Za ublažavanje svrbeža, iskušajte sljedeća lokalna sredstva:  nekoliko kapi soka iscijeđenog iz lišća običnog trpuca (Plantago major).

Homeopatija: 

Od svih homeopatskih ljekovitih sredstava koja su u slobodnoj prodaji, vjerojatno je najučinkovitiji Rhus toxicodendron, koji se dobiva iz otrova samog otrovnog bršljana. Pridržavajte se priloženih uputa.

Konvencionalna medicina: 

U većini slučajeva osip možete sami liječiti, primjenom cinkova losiona ili lokalnih sredstava koja su u slobodnoj prodaji, a sadrže antihistaminike, benzokain ili hidrokortizon. Injekcije kortizona mogu ublažiti svrbež, posebice unutar dvadeset i četiri sata nakon izlaganja otrovu. Oralni kortikosteroidi i antihistaminici također mogu ublažiti simptome, no oba lijeka imaju neželjene nuspojave. Ako rabite antihistaminski losion, nemojte uzimati oralne antihistaminike, jer ova kombinacija može pogoršati bolest.
Ako dođe do komplikacija izazvanih jakom alergijskom reakcijom, potražite liječničku pomoć. Ako je slučaj toliko težak da se razvila generalizirana bolest, liječnik će vam preporučiti injekcije predni- sona ili nekog drugog kortikosteroidnog lijeka. 

Alternativni načini liječenja: 

Kao i u konvencionalnoj medicini, alternativni načini liječenja pomažu u ublažavanju svrbeža i oteklina. Smatra se da injekcije vitamina C donose olakšanje kao dodatak lokalnim sredstvima.

Liječenje kod kuće: 
 • Zahvaćenu kožu operite vodom i sapunom u roku od 15 minuta nakon kontakta.
 • Svrbež ublažite cinkovim losionom ili drugim sredstvima koja su u slobodnoj prodaji.
 • Otvorene plikove prekrijte sterilnom gazom da biste spriječili razvoj infekcije.
 • Napravite pastu od vode i kukuruznog brašna, zobenog brašna i sode bikarbone ili gorke soli te je nanesite na osutu kožu. Možete rabiti i pastu napravljenu od sode bikarbone i nekoliko kapi Iješnjakova ulja.
 • Polijevajte osip vrućom vodom - onoliko vrućom koliko možete izdržati. Svrbež će se nakratko pojačati, a zatim se povući na nekoliko sati.

http://www.abeceda-zdravlja.com/otrovni-br%C5%A1ljan

Bršljan - simbol vjernosti

05.10.2011, Kolumne

Bršljan (Hedera helix) imao je važnu ulogu u antičkim kultnim obredima, rani su kršćani svoje mrtve polagali na podlogu od bršljanova lišća, Rimljani su njime ukrašavali vrtove, a posebnu popularnost stekao je u Viktorijansko doba, kada se proširio diljem svijeta.

Budući da se privija uza sve na što naiđe, bršljan je postao simbol vjernosti i ljubavi, a zbog njegove podatnosti i omatanja oko podloge pri rastu, bršljan je i simbol ženstvenosti. Osim svoje ljepote, bio je cijenjen i kao ljekovita biljka. Bršljanovi su plodovi (bobice) otrovni. Listove skupljamo u kolovozu i rujnu, sušimo ih oprezno i polako, na zračnome mjestu, a može i na suncu.

Tvar iz bršljana zaustavalja razvijanje nekih gljivica. Upotrebljavamo jedan list bršljana na jednu litru bijeloga vina. Pripravak pijemo protiv bronhitisa, kašlja, katara, hripavca i astme, kod dekontaminacije od pesticida i radioaktivnog zračenja. Kod pripravljanja čaja, prelijemo s četvrt litre kipuće vode jednu žličicu osušenih listova, ostavimo stajati deset minuta, a potom čaj procijedimo i zasladimo medom. Taj se čaj preporučuje protiv tegoba sa žuči, reumatskih bolesti i za čišćenje kože.

Listovi bršljana već u malim količinama djeluju na krvne žile i srce, liječe bijelo pranje, katar crijeva i želuca, reguliraju neredovitu mjesečnicu. U tom ga slučaju miješamo s rutvicom, ali pri tome trebamo biti vrlo oprezni. Uzimamo samo jedan do dva srednje velika lista na litru vode, u protivnom može doći do trovanja. Dijareja je znak da je doza prevelika. List se dodaje kada voda zavri, a posudu treba odmah maknuti s vatre. Bršljan je vrlo djelotvoran i u vanjskoj upotrebi, posebno u liječenju kurjih očiju i celulita.

Kod problema s kurjim očima, dobro satrt bršljan navežemo na kurje oko i postupak ponavljamo sve dok se kurje oko ne iščupa iz kože. Kod problema s kožnim nametnicima poput ušiju i gnjida, glavu peremo bršljanovom vodom. Ta je voda isto tako djelotvorna protiv svraba, ukoliko se kupamo u njoj.

Mateja Ratković

http://regionalni.com/zivotdrustvo/kolumne/brsljan-simbol-vjernosti-6505/

 

 

E sad, meni se čini najvažnijim ne pogriješiti i ne zamijeniti ovaj ljekoviti sa otrovnim bršljanom, sve ostalo su trice i kučine...

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

VELJAČA...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član Luce malaLuce mala

  Lp svima! :)

  23.02.2021. 19:59h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  za Iridu: ostvarilo se tumačenje mog sna, draga Irodo, san o bijelim ljiljanima

  23.02.2021. 19:20h
 • Član Luce malaLuce mala

  Ja nisam tu. :) Odnosno upravo idem.. :) Ugodna večer! :)

  18.02.2021. 21:23h
 • Član iridairida

  tko nije prisutan, molim neka se javi....

  16.02.2021. 19:40h
 • Član iridairida

  gdje su ovo troje nestali..., otišli u maškare...:)))

  16.02.2021. 12:18h
 • Član DeVeTDeVeT

  naravno da je sve u redu...:))))...

  12.02.2021. 20:16h
 • Član Luce malaLuce mala

  Onda je sve u redu. :))))))

  12.02.2021. 19:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

BROJEVI BUBA MARA