Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1001

PUTA

OD 14.01.2018.

ARNIKA

ARNIKA
Ovaj kratki izbor sam napravila samo za ilustraciju, da shvatimo kako zbog poneke praznovjerice ne smijemo iz vida izgubiti velike prirodne vrijednosti I koristi…

ARNIKA 

Smatralo se da se od arnike, ubrane na Ivanje /24.06./, prvenstveno navečer, može prirediti tinktura za liječenje rana. Sasušeni snopić arnike, obješen u sobi ili pod krovom, ili stavljen u polje, imao je navodno moć da zaštiti od oluje ili tuče. —> Ivanjsko bilje.

Sve o Praznovjerju - Helmut Hiller
Naslov izvornika
Helmut Hiller Lexikon des Aberglaubens 
© 1986 Süddeutscher Verlag GmbH, 
München 
Digitalizacija knjige: Equilibrium ® 2007

Moćna arnika rješava sve tegobe: Naučite rabiti - svelijek!

Opisati široki spektar ljekovitog djelovanja i pripravaka od arnike zaista nije lako

 

Moćna arnika rješava sve tegobe: Naučite rabiti - svelijek!

Foto: DiV

U srednjem vijeku arniku koriste kao biljku za sve rane i ozljede tijela, a žene protiv embolije i tromboze. Kneipp za tinkturu arnike navodi ”Tinktura arnike ima tako široku primjenu da smatram nepotrebnim trošiti na to riječi”. Opisati široki spektar ljekovitog djelovanja i pripravaka od arnike zaista nije lako. Radi bolje preglednosti odlučio sam se napraviti podjelu na unutarnju i vanjsku primjenu ljekovitih pripravaka od arnike. Kad je riječ o unutarnjoj primjeni, savjetujmo se s liječnikom (liječnička konzultacija). Arnika je kroz svoju povijest imala uistinu veliku primjenu u liječenju unutarnjih oboljenja, da bi u jednom periodu bila potpuno zaboravljena zbog jakog fiziološkog djelovanja. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima danas se, pravilnim doziranjem, arnika uspješno primjenjuje kod: širenja srčanih i perifernih žila tijela, i to uzimanjem čaja ili tinkture arnike, bolesti srca i krvnih žila; Kneipp je preporučivao tablete od ulja arnike i ekstrakta divljeg kestena, uz dodatak vitamina, za unutarnje liječenje proširenih krvnih žila. Podražajno-stimulativno djelovanje arnike na živčani, probavni, dišni i krvožilni sustav pojačava sve životne funkcije tijela. Strogo propisanom primjenom čaja od cvjetova arnike izaziva se znojenje, jače izlučivanje mokraće, otklanja katar probavnih organa, sprečava gripa, liječe bubrežne bolesti, padavica, potres mozga i bolesti leđne moždine te paraliza živaca nakon moždanog udara. Tinktura od arnike liječi i jača glasnice, čir na želucu i dvanaesniku, slabo srce, otklanja ili smanjuje smetnje i poremećaje u optoku krvi, sprečava ovapnjenje krvnih žila i povraćanje.

Čaj od korijena arnike u kombinaciji s gospinom travom i stolisnikom liječi upalu vena, proširene vene, venski zastoj krvi i trombozu. Kad je riječ o vanjskoj uporabi arnike, uvijek se s radošću sjetim djevojke iz Istre koja je imala velikih problema s aknama na licu. Nakon što je uzimala propisanu dijetu te arnikin losion za čišćenje lica i riješila se akni, radosti nije bilo kraja. Arnika je doista ”svelijek” kako je naziva Maurice Mességué, poznati francuski travar. Njeno ljekovito djelovanje pomaže ako je riječ o vanjskim ozljedama tijela, liječenju raznih udaraca, nagnječenjima, podljevima, modrim nogama, ozljedama od padova, zacjeljivanju svježih rana, rana koje teško zarastaju, porezotinama, prištevima, čirevima na koži, gnojnim upalama prstiju, liječenju vena, proširenim venama, limfnim čvorovima, oteklinama, prijelomima kostiju, uganućima, raznim nečistoćama kože, reume zglobova, hemoroida, izljeva krvi, naročito onih potkožnih što se javljaju kod raznih bolesti.

U liječenju navedenih oboljenja najčešće se koristi tinktura arnike u vidu obloga, a ponekad i za masažu. Pravilno pripremljen oblog od tinkture arnike može predstavljati uistinu izvrstan kućni prirodni lijek što je godinama i bio, a i danas je, lijek seoskom stanovništvu. Oblog od tinkture arnike čisti, zacjeljuje i sprečava razne upale kože, mišića, zglobova i dr.

TINKTURA

(za navedene bolesti)

50 g cvijeta arnike, 100 g 70-postotnog alkohola

Priprema: cvjetove arnike močiti pet tjedana u alkoholu. Bocu držati na toplom mjestu (na suncu) te povremeno protresti.

Uporaba: uzimati 2-3 kapi na 1 dl vode, 2-3 puta na dan.

ULJE

(za rane od ležanja)

1 žličica tinkture arnike

2 dl maslinova ulja

Priprema: sastojke dobro promiješati

Uporaba: uljem mazati rane (dekubitus)

ČAJ

(za navedene bolesti)

1 čajna žličica cvjetova arnike

2 dl vode

Priprema: kipućom vodom preliti cvjetove, poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti

Uporaba: piti u gutljajima jednu do dvije šalice čaja dnevno

Napomena: na litru vode dolazi 4 g suhog cvijeta

VANJSKA PRIMJENA

ISPIRANJE RANA

Priprema: na litru prokuhane vode staviti 2 jušne žlice tinkture arnike.

Uporaba: navedenom tekućinom ispirati rane

OBLOZI

Priprema: na litru prokuhane vode staviti 2 jušne žlice tinkture arnike i žlicu maslinova ulja

Uporaba: obloge stavljati prema potrebi

http://www.vecernji.hr/zanimljivosti/mocna-arnika-rjesava-sve-tegobe-naucite-rabiti-svelijek-586899

 

 

Arnika – prirodni lijek

 

Druga imena ove zakonom zaštićene vrste su brđanka, moravka, njemačka arnika, savojski duhan i veprovac. U srednjem vijeku arniku koriste kao biljku za sve rane i ozljede tijela, a žene još i protiv embolije i tromboze. Kneipp za tinkturu arnike navodi “Tinktura brđanke ima tako široku primjenu da smatram nepotrebnim trošiti na to riječi.” Goethe je uzimao redovito čaj od arnike kad je imao napad srčanih grčeva. U Njemačkoj se arnika kuha u pivu te se rabi za liječenje modrica, a znali su govoriti da arnika rastjeruje usirenu krv. U alpskim područjima, narod arniku naziva “ružom divokoza”. Ta trajnica naraste 20-60 cm visine. Kod prepoznavanja cvijeta arnike potrebno je obratiti pažnju na ugodan miris i vanjske dijelove cvjetne glavice tj na njihove jezičaste, trozube vanjske dijelova na kojima cijelom dužinom prolazi 5-12 brazda. Podanak je dug do 9 cm s mnogo prostranog korijenja, valjkastog oblika tamnosmeđe boje. Čitava biljka obrasla je kratkim dlačicama.
Cvjeta u lipnju, srpnju i kolovozu, a ima aromatičan, smolast i začinski miris dok cijela biljka miriše slabije, osušena ima jači, neugodan miris koji odbija. Okus je biljke gorak i oštar, nadražuje grlo. Podanak ima osobit, neugodan miris koji tjera na kihanje.
Raste na humusnom, pjeskovitom i tresetnom zemljištu siromašnom vapnom, na hladnim i vlažnim površinama, svijetlih šumskih planinskih livada, šumskim čistinama crnogoričnih šuma i pašnjacima, a najviše u predalpskom i alpskom području.
Arniku se može naći na zapadnim obroncima Učke i na području Gorskog Kotara.
Cvjetove se bere prije nego što se otvori cvjetna glavica. Priprema za sušenje iziskuje dosta truda jer je potrebno najprije odstraniti otrovne larve arnikine muhe (crne su boje i veličine prosa), od zelene čaške i dijelova cvjetišta. Suše se brzo na suncu i na prozračnom mjestu, uz obavezno prevrtanje. Osušene cvjetove pohraniti u tamnu ambalažu, a koristiti ih za izradu čajeva, tinkture i masti.
Podanak se vadi prije same cvatnje ili u jesen. Očisti se od zemlje i suši na suncu i prozračnom mjestu, a prije sušenja se može usitniti. Od podanaka izrađujemo tinkturu, mast, ekstrakt i čaj. Cijela biljka također služi za pripremu raznih ljekovitih pripravaka. List se bere prije cvatnje, i to samo listove koji tvore rozetu, te suši u sjeni na toplom i prozračnom mjestu.
U liječenju navedenih oboljenja najčešće se koristi tinktura arnike u vidu obloga, a ponekad i za masažu. Pravilno pripremljen oblog od tinkture arnike može predstavljati uistinu izvrstan kućni prirodni lijek što je godinama i bio, a i danas je, lijek seoskom stanovništvu. Oblok od tinkture arnike čisti, zacjeljuje i sprječava razne upale kože, mišića, zglobova i dr. Masiranje s razblaženom tinkturom arnike ili lagano trljanje pomaže kod neuralgije, kostobolje, gihta i reume. Ulje od arnike liječi decubitus tj rane nastale zbog dugotrajnog ležanja. U kozmetici lica i tijela koristi se tinktura arnike pomiješana sa sokom breze za bolji rast kose i odstranjivanja prhuti, a losion (jabučni ocat i cvijet arnike) za njegu lica i raznih kožnih nečistoća.
Zapadna pučka medicina arniku zbog opisanih svojstava koristi u liječenju: artritisa, angine, akni, apscesa, bolesi srca, bronhitisa, bolesti cirkulacije, bolesti jetre, bolesti kičme, dijabetesa, epilepsije, ekcema, edema, fraktura, gihta, gingivitsa, infekcije grla, gastritisa, želuca, mišićnih bolova, gubitka kose, očnih bolesti – ispiranje, potresa i povreda mozga, paralize, prehlade, reume, reumatskih bolova, krasta, raznih rana, raznih krvarenja, slabih živaca, tonzilitisa, tumora, upala usta, upala grla, uboda insekata, upalnih stanja, iznutra i izvana, upale kože, vaskularnih bolesti, vrućih rana, bolova zglobova, pomaže u čišćenju krvi, izaziva jače znojenje i jače izlučivanje mokraće, te pomaže rastu kose. Arnika se koristi i za izradu masti kojomm se liječe oči, kod žutice, te u homeopatiji za liječenje arterioskleroze, raznog krvarenja, upale vena, upale crijeva, raznih povreda, a prah od arnike smatra se magičnim praškom.

Arnika biljka

Ljekovito djelovanje arnika
Pravilnim doziranjem, arnika se uspješno primjenjuje ali uz obaveznu konzultaciju s liječnikom, kod:
- Širenja srčanih i perifernih žila tijela, i to uzimanjem čaja ili tinkture arnike, bolesti srca i krvnih žila
- Podražajno-stimulativno djelovanje arnike na živčani, probavni, dišni i krvožilni sustav pojačava sve životne funkcije tijela
- Strogo propisanom primjenom čaja od cvjetova arnike izaziva se znojenje, jače izlučivanje mokraće, otklanja katar probavnih organa, spriječava gripa liječe bubrežne bolesti, padavica, potres mozga i bolesti leđne moždine, te paraliza živaca poslije moždane kapi
- Tinktura od arnike liječi i jača glasnice, čir na želucu i dvanaestercu, slabo srce, otklanja ili smanjuje smetnje i poremećaje u krvotoku, spriječava ovapnjenje krvnih žila i povraćanje.
- Čaj od korijena arnike u kombinaciji s gospinom travom i stolisnikom liječi upalu vena, proširene vene, venski zastoj krvi i trombozu.

Njeno ljekovito djelovanje u vanjskoj uporabi pomaže kod:
- vanjskih ozljeda tijela, liječenja udaraca, nagnječenja, podljeva, modrih nogu, ozljeda od padova
- zacjeljivanja svježih rana, rana koje teško zarašćuju, porezotina, prišteva, čireva na koži, gnojnih upala prstiju
- liječenja vena, proširenih vena, limfnih čvorova, oteklina
- kod prijeloma kostiju, uganuća, reume zglobova
- hemeroida, izljeva krvi, naručito onih potkožnih što se javljaju kod raznih bolesti

http://www.svijetokonas.net/zanimljivosti-iz-prirode/prirodno-je-zdravo/arnika-prirodni-lijek/

Arnika – planinska zvijezda homeopatije

Biljke liječe

Planinska se arnika koristi stoljećima

Zbog svojih dobrobitnih sastojaka, arnika je postala zvijezda homeopatskih terapija mnogih tegoba.

Posebno je izraženo njeno djelovanje na sve simptome vezane za krv – ona je najbolji lijek kod krvarenja nakon operacije ili pak kod moždanog ili srčanog udara. Također djeluje ekspresno kada se porežete ili povrijedite.

Homeopati preporučuju arniku prije i nakon operacije, kod poroda jer smanjuje krvarenje, ublažuje bolove i ubrzava liječenje, nakon nesreće koja je dovela do šoka, kod potresa mozga kada je moguće krvarenje, moždanog udara, te intenzivnih tjelesnih aktivnosti kada su se mišići jako umorili.

Arnika djeluje antiflogistično (protuupalno), analgetično (smanjuje bolove) i antiseptično. Njeni glavni ljekoviti sastojci su seskviterpenski laktoni, flavonoidi i eterično ulje. Ne smije se primjenjivati oralno, već samo kao oblog kod uganuća, nagnječenja, podljeva krvi i otoka izazvanih traumom ili ubodom kukaca. Ona je također čest izbor kod reumatskih tegoba u zglobovima i mišićima.

Pri vanjskoj upotrebi arnike treba paziti na njegu mjesta na koje se ona stavlja. U tom se slučaju razblaži s vodom i dodaju kapi glicerina. Arnika je korisna za tretiranje rane od ležanja (dekubitus) tako da se žličica tinkture od arnike pomiješa sa šalicom maslinova ulja i nanese na bolno mjesto.

Ova je planinska bilja također dobro rješenje za upalu uha, a posebno je korisna kod mališana koji su skloni upalama uha. Kapnu se tri do četiri kapi tinkture uho koje se zatim začepi vatom kako zrak ne bi ulazio, te se vata izvadi nakon dvije minute. Postupak se ponovi nakon četvrt sata.

Oblog:

Jednu do dvije žličice cvijeta arnike preliti s dva decilitra kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, procijediti i koristiti kao oblog.

Tinktura:

Korijen ili cvjetove naribati u staklenku i preliti 96-postotnim čistim alkoholom . Zatvoriti staklenku i ostaviti na suncu ili toplom mjestu šest do osam tjedana. Tinktura se procijedi i spremi.

K. Horvat

http://www.ordinacija.hr/zdravlje/biljke-lijece/arnika-planinska-zvijezda-homeopatije/

 

 

Ivanjsko cvijeće – zdrava biljka

 

Iz kulinarstva
U narodu je poznata uporaba osušene biljke – praha – za kiseljenje mlijeka kao i za bojanje maslaca i sira.

Kontraindikacije
Osobe sa slabim funkcijama i komplikacijama želuca i žuči ne bi smjele ivanjsko cvijeće uzimati ni u kom obliku.

Ivanjsko cvijeće spada u grupu antikarcinoma, antiinflamatorika, antipiretika, antispazmatika, adstrigenata, detoksikanata, diaforetika, diuretika, dermetika, hemostiptika, kozmetika, limfatika, sedativa, sekretolika i tonika. Nazivaju ga još i bročikom, pravom bročikom, Ivanovim cvijetom, Ivanovom travom, sirištarom i žutim bročacem.
Grci su ivanjskim cvijećem liječili vodene bolesti. Ono se tradicionalno smatra biljkom planete Venere.
Ivanjsko cvijeće je trajna biljka, visine od 60 do 120cm, s jakom razvijenom četverouglastom stabljikom, na kojoj se razvijaju gusti cvatovi i zlatnožutih cvjetova. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Biljka u cvatu miriše po medu, a okus joj je kiseo i trpak. Raste na sunčanim livadama, obroncima brda, uz puteve, rubove polja, na šumskim čistinama i sličnim područjima. U ljekovite svrhe sabire se gornji dio biljke u cvatu, te suši na toplom i prozračnom mjestu u sjeni. Ljekoviti sadržaj kod te biljke je galiozin, aukubin, saponin, treslovina, organske kiseline, crvena boja i vitamin C.
Prema predajama kao i prema običajima u nekim narodima, sušeno ivanjsko cvijeće se stavljalo kao slama ispod rodilje jer se smatralo da otklanja štetna zračenja zemlje. Englezi u svojem nazivu za ivanjsko cvijeće kažu “slama za gospođin krevet” – Lady’s Bedstraw.

Zapadna medicina tradicionalno rabi ivanjsko cvijeće za liječenje:
artritisa, bolesti mjehura, epilepsije, za relaksiranje nervnog sustava, kod raka dojke, opeklina, raznih katara, vodenih bolesti, otežanog mokrenja, groznice, krvarenja, visokog tlaka, žutice, bolesti bubrega, leukemije, bolesti limfe, psorijaze i drugih boelsti kože, bolesti grla, tumora, čira na želucu, kamenaca, protiv zgrušavanja krvi, cista, raznih rana, bolesti prostate, protiv povišene temperature itd.

Ivanjsko cvijeće - biljka

Ljekovito djelovanje ivanjskog cvijeća:
Od ivanjskog cvijeća priprema se sok, čajna mješavina i mast. Ivanjsko cvijeće koristi se:
- Kao izvrstan diuretik
- za liječenje najtežih oboljenja
- za liječenje kožnih oboljenja (lišaja, ekcema, čireva, raznih kožnih nečistoća, raka kože, tvrdih novotvorina, tumora, raka itd)
- Naša pučka medicina ivanjsko cvijeće rabi za liječenje kroničnih bolesti bubrega i mjehura, vodenih bolesti
- reumatskih i bolesti kože
- kod bolesti jetre i nakupljanja vode u trbušnoj šupljini jer je izvrstan diuretik
- Ivanjsko cvijeće se rabi i za liječenje histerije, padavice, te raznih drugih živčanih tegoba
- kod probavnih tegiba praćenih grčevima
- kod bolova koji se javljaju kao posljedica uznapredovalog karcinoma itd

http://www.svijetokonas.net/zanimljivosti-iz-prirode/prirodno-je-zdravo/ivanjsko-cvijece-zdrava-biljka/

Ovaj kratki izbor sam napravila samo za ilustraciju, da shvatimo kako zbog poneke praznovjerice ne smijemo iz vida izgubiti velike prirodne vrijednosti I koristi…

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  danas sam sanjala jedan san pa sam stavila za Iridicu :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  sretan Uskrs svim chaterima i Magicusima :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član iridairida

  Ja sam Uskrsni doručak imala popodne...Svima radostan Uskrs želim...♥

  04.04.2021. 16:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, sretan i blagoslovljen Uskrs vam želim. Lp

  04.04.2021. 08:09h
 • Član bglavacbglavac

  DeVeT, vrijeme je za akciju! Lp

  03.04.2021. 08:50h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijepu i radosnu nedjelju vam želim. Lp

  28.03.2021. 08:27h
 • Član DeVeTDeVeT

  a Cvjetko....:))))...

  28.03.2021. 03:12h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

ASTMA ASTROLOGIJA