Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član franjok

Upisao:

franjok

OBJAVLJENO:

PROČITANO

595

PUTA

OD 14.01.2018.

Poniženo sveučilište

Poniženo sveučilište
ZAGREB - »Što s onima koji nemaju novca da plate za ispit? - Oni neka uče.« Dio je to prisluškivanog razgovora jednog od uhićenih posrednika koji je za upise ili polaganje ispita na fakultetu uzimao novac, a osumnjičen je zajedno s još 94 osobe za upise i polaganje ispita uz plaćanje mita na četiri zagrebačka fakulteta - ekonomije, prometnih znanosti, građevinarstva te strojarstva, kao i Visokoj školi za poslovanje i upravljanje u Zaprešiću. Među njima su profesori, asistenti i službenici, koje je obuhvatila antikorupcijska akcija kodnog naziva »Indeks«, a konkretno, za 21 profesora, tri asistenta i četvero službenika postoji osnovana sumnja u korumpiranost. Policija je na obavijesni razgovor odvela i Dešu Mlikotin Tomić...

AKCIJA »INDEKS«

www.glasistre.hr

POLICIJA I USKOK NA ČETIRI ZAGREBAČKA FAKULTETA I ZAPREŠIĆKOJ VISOKOJ ŠKOLI PRIVELI 95 OSOBA POD SUMNJOM DA SU PRIMALE I DAVALE MITO ZA POLAGANJE ISPITA I UPISE

Masovna uhićenja zbog korupcije na zagrebačkom sveučilištu

Akcija je provedena na Prometnom, Ekonomskom, Strojarskom i Građevinskom fakultetu te Visokoj školi u Zaprešiću, a za uzimanje mita sumnjiči se 21 profesor te tri asistenta i četiri službenika. Kod jednog posrednika pronađeno je dvadesetak indeksa i 25.000 eura. Među privedenima je i predsjednica saborskog Odbora za sukob interesa Deša Mlikotin Tomić • Poznate su i tarife: za upis na fakultet najmanje 9.000, a za ispit i do 2.000 eura

Krešimir Somek - Promet

ZAGREB -

»Što s onima koji nemaju novca da plate za ispit? - Oni neka uče.« Dio je to prisluškivanog razgovora jednog od uhićenih posrednika koji je za upise ili polaganje ispita na fakultetu uzimao novac, a osumnjičen je zajedno s još 94 osobe za upise i polaganje ispita uz plaćanje mita na četiri zagrebačka fakulteta - ekonomije, prometnih znanosti, građevinarstva te strojarstva, kao i Visokoj školi za poslovanje i upravljanje u Zaprešiću. Među njima su profesori, asistenti i službenici, koje je obuhvatila antikorupcijska akcija kodnog naziva »Indeks«, a konkretno, za 21 profesora, tri asistenta i četvero službenika postoji osnovana sumnja u korumpiranost. Policija je na obavijesni razgovor odvela i Dešu Mlikotin Tomić, profesoricu na Ekonomskom fakultetu, koja od sredine srpnja ove godine obnaša i dužnost predsjednice saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a idući tjedan trebala je predsjedati prvoj sjednici tog tijela.
U pet sati ujutro glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i ravnatelj policije Marijan Benko izdali su posljednje zapovijedi za 300 policijskih službenika, koji su nakon toga krenuli u uhićenja profesora, asistenata i posrednika te pretrage njihovih ureda i domova. Sudski nalozi bili su izdani za ukupno 73 pretrage, dok je za ostale osumnjičene, kako je rekao Bajić, već tijekom pripreme akcije od početka ove godine prikupljeno dovoljno optužujućih dokaza. Istražitelji su punih šest mjeseci tajno pratili i prisluškivali »organizaciju« što je harala zagrebačkim sveučilištem. Na pojedinim je fakultetima tako bilo moguće polaganje ispita po cijeni od 400 do dvije tisuće eura, dok je za upise trebalo izdvojiti devet tisuća eura i više.

Suradnja s više »pouzdanika«

- Dio razgovora koji nam je posebno upao u uho, u kojem jedan od posrednika uzvraća da oni siromašniji moraju učiti da bi napredovali u svom studiranju, zapravo je rezime ove akcije. Pronašli smo puno materijalnih tragova, indeksa, popisa i novca. Još nam slijede pretrage oduzetih računala, rekao je Bajić. Kod jednog posrednika tako je pronađeno 20-ak studentskih indeksa, popis osoba koje su koristile njegove usluge, kao i 25 tisuća eura, očito zarađenih primanjem mita.
U pripremi akcije policija i USKOK surađivali su s više »pouzdanika«, osoba koje su pristale pomoći istražiteljima u razotkrivanju davanja mita profesorima. Jesu li to bili studenti ili njihovi roditelji, Bajić nije potvrdio, niti je službeno potvrđen identitet zasad uhićenih korumpiranih profesora.
Pohvalivši suradnju s tužiteljstvom, ravnatelj Benko je istaknuo da im nijedna osoba s popisa osumnjičenih nije pobjegla niti je bilo pružanja otpora prilikom odvođenja u sjedište kriminalističke policije.
Zašto je odabran baš ovaj trenutak za akciju, uoči ispitnih rokova i upisa u novu studijsku godinu, Bajić je prokomentirao kratko.
- Sada su stvoreni uvjeti za to, a i istjecale su zakonom predviđene mjere tajnog nadzora osumnjičenih, rekao je. Naglasio je, međutim, da su i on i Benko o svemu obavijestili Rektorat Sveučilišta u Zagrebu.
Tijekom cijelog dana Fakultet prometnih znanosti, Ekonomski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Građevinski fakultet te Visoka škola u Zaprešiću bili su pod policijskom blokadom. Policijski službenici iz njih su izvodili osumnjičene profesore i odnosili računala, kao i raznu dokumentaciju.

Pale sitne ribe

Fotoreporteri su zabilježili odvođenje profesora Damira Božićevića, Marine Manucci i Krešimira Someka s Fakulteta prometnih znanosti te Tomislava Gele i Marice Škrtić s ekonomije. Profesorica Škrtić se nakon obavijesnog razgovora vratila na fakultet. Uhićen je i profesor strojarstva Jerko Radoš.
- Padaju sitne ribe, a krupne ostaju, ogorčeno je u prolazu dobacio profesor Božićević, dok je novi dekan Prometnog fakulteta Ivan Dadić izrazio šokiranost ovim događajima. Potvrdio je da je čuo priče o prodaji ispita, no samo za sebe je mogao garantirati da »je čist«.
Dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić rekao je da se iznenadio nakon što je dolazeći na fakultet vidio jake policijske snage.
- Nadam se da će kolege profesori biti oslobođeni sumnje, ali ako je netko kriv za korupciju, mora za to i odgovarati. Ne znam koliko je mojih kolega uhićeno, nisam policajac. Ekonomski fakultet učinit će sve da zaštiti svoj ugled, no policiji ćemo dati pristup svim potrebnim podacima i dokumentima, kazao je Tipurić. Dodao je da niti jedna institucija ne smije biti isključena od provjere ako ima indicija u korupciju.

Studenti začuđeni

Privođenja su se događala pred očima zbunjenih studenata koje su dekani uvjeravali da će im polaganje ispita biti omogućeno, no uz odgode i u okvirima koji se u ovakvoj situaciji mogu realizirati.
Apsolvent na Ekonomskom fakultetu Mario Lozančić odlučio je u ponedjeljak u 13 sati organizirati skup podrške profesorima Silviju Orsagu i Zoranu Kovačeviću, koje smatra moralnim vertikalama tog fakulteta. Njegovi kolege, međutim, nisu se pretjerano solidarizirali s profesorima, tako da se u uspjeh prosvjeda opravdano sumnja.
Na popisu osumnjičenih, neslužbeno doznajemo, našli su se i istragom obuhvaćeni vaterpolist Ivan Buljubašić, inače student na Prometnom fakultetu, te tajnik vaterpolo kluba »Mladost« Ivo Marković.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ, Danko RADALJAC, Hrvoje KREŠIĆ

Primorac: Informirali USKOK prije dvije godine

Ministar Dragan Primorac potvrdio je da su neke informacije o korupciji na fakultetima dostavljene USKOK-u još prije dvije godine.


- Izvještaje o upravnom nadzoru proslijedili smo nadležnim institucijama, tako da možemo reći da ovaj proces traje još otada, samo što se u posljednje vrijeme intenzivirao. Nakon toga prestaje naša uloga, a akcija »Indeks« postaje stvar policije i njihove istrage, izjavio je Primorac. Na pitanje je li bio iznenađen akcijom, odgovorio je da je još kao sveučilišni profesor znao da se »govorilo o korupciji na fakultetima, ali nikada nije bilo dovoljno dokaza o njoj da bi se otišlo do kraja«.



Lovrin: »Indeks« i kritike iz EU-a nemaju veze

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin komentirala je nagađanja da su policijske smjene i posljednja akcija USKOK-a rezultat kritika iz Europske komisije te činjenice da se u Zagrebu nalaze eksperti za pravosuđe i unutarnju politiku iz Pododbora Opće uprave EK-a za proširenje EU-a.


- Čista je slučajnost da su se policijske smjene i akcija USKOK-a dogodile nakon što su pristigle europske kritike. Predstavnicima Pododbora hrvatske vlasti doista ne moraju ništa servirati dok se nalaze u Zagrebu, jer se u Bruxellesu jako dobro zna kad se nešto dogodi u Hrvatskoj, rekla je ministrica. Delegacija Europske komisije pozdravila je akciju »Indeks«, ali se nada da će proces koji je pokrenut pravovremeno i učinkovito utvrditi odgovornost i krivnju tamo gdje je ima.


I Vlada pozdravlja akciju, ističući da daje punu potporu svim institucijama koje provode aktivnosti u cilju otkrivanja i suzbijanja različitih oblika kriminaliteta (USKOK, DORH, MUP i druge institucije). (S. Ab., I. F.)



Marušić: Bjeliš ignorirao moje prijave za korupciju

Profesor Matko Marušić s Medicinskog fakulteta (MEF) Sveučilišta u Zagrebu jedan je od rijetkih koji je dosad u javnosti istupao osuđujući korupciju u sveučilišnim redovima.


- Kada sam svojevremeno u Glasu Koncila progovorio o korupciji na sveučilištu, MEF me disciplinski osudio. U tome su ga zaštitili pripadnici samoga vrha sveučilišta, na čelu s rektorom Bjelišem, štiteći tobože sveučilišnu autonomiju. Prodavanje ispita samo je sitno džeparenje prema vrhunskoj korupciji visoke razine koja je prisutna na nekim fakultetima. Osobno sam rektoru prijavio 12 slučajeva korupcije, a vjerujem da ih je dobio još barem toliko. Nažalost, sve je to ignorirao, rekao nam je profesor Marušić.



Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info