Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

548

PUTA

OD 14.01.2018.

OTKRIVENI DOKUMENTI VELIKOG ZNANSTVENIKA

OTKRIVENI DOKUMENTI VELIKOG ZNANSTVENIKA
Naime, Darwin je na 17 stranica iznio svoja razmišljanja o prednostima i nedostacima bračne zajednice, te precizno zabilježio razloge "za" i "protiv". Darwinu je bilo 29 godina, a spis je napisan davne 1838. godine.

preuzeto sa: www.vecernji.hr

Muke mladog Darwina:

Oženiti se ili ne?

U Velikoj Britaniji ovaj su tjedan predstavljena pisma i dokumenti Charlesa Darwina, a među različitim papirima pronađena su i znanstvenikova razmišljanja o braku.

Naime, Darwin je na 17 stranica iznio svoja razmišljanja o prednostima i nedostacima bračne zajednice, te precizno zabilježio razloge "za" i "protiv". Darwinu je bilo 29 godina, a spis je napisan davne 1838. godine.

Na listu papira napravio je dva stupca, jedan namijenjen pozitvnim, a drugi negativnim događajima uobičajenim za brak. U stupcu "za" brak naveo je "djeca (ako Bog da) - stalno društvo (i prijatelj u poodmakloj dobi) - objekt za ljubav i igru", te ironično dodao: "U svakom slučaju bolje od psa". Zatim je kao povlastice braka naveo i "dom i netko tko će brinuti o kući" te "šarm muzike i ženskog brbljanja - ove su stvari dobre za zdravlje". No onda opet ironično dodaje: "Ali su užasan gubitak vremena".

"No moj Bože, bilo bi nepodnošljivo provesti cijeli život kao pčela, radeći, radeći i radeći i ništa poslije toga. Ne, to ne može tako", zaključuje taj stupac Darwin.

Kao razloge "protiv" naveo je "nema djece, nema drugog života, slobode da idem gdje hoću, izbora društva, razgovora pametnih muškaraca u klubu, nema prisile za posjet rodbini, nema nikoga o kome treba brinuti u starosti" - no zatim dodaje "no koji je smisao rada bez simpatije prijatelja i dragih ljudi".

No, unatoč spisku Darwin je već odlučio što želi. Jedino pitanje koje je trebao odgovoriti bilo je "kada - prije ili kasnije?". Pa je odgovorio: "Prije (jer je kasnije loše ako dođu djeca) dok je karakter fleksibilniji, a osjećaji življi."

I utjeha za kraj: "Neću govoriti francuski, neću otići na kopno ili ići u Ameriku, ili letjeti balonom... No nema veze, mladiću... Razveseli se. Čovjek ne može živjeti samački život, s pijanim staračkim licem, bez prijatelja i djece, i hladan, buljeći u druga lica koja su već naborana."

Ako se pitate što se dalje zbilo, evo informacija: Darwin se oženio svojom daljnjom rođakinjom Emmom Wedgwood 29. siječnja 1839. godine, a par je u sretnoj bračnoj zajednici dobio desetero djece...

(mp)

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info