Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

718

PUTA

OD 14.01.2018.

Kako žive tipični Hrvati II

Kako žive tipični Hrvati II
Svi vjeruju da je moralno utajiti porez kad su oni u pitanju, iako, realno, Marija i Ivan nemaju što utajiti. Ne misle, naravno, da je moralno kad porez pokušaju utajiti bogataši, a Ivanu pomalo idu na živce priče njegova prijatelja iz djetinjstva kad objašnjava na koji sve način pokušava pravdati troškove u svojoj tvrtki. No prijatelj mu je, pa je u redu da malo laže državu.
Ivan i Marija Horvat imaju automobil na benzinski pogon star desetak godina marke Volkswagen, no najčešće ga koristi Ivan i u prosjeku godišnje s njime prijeđe 20.600 kilometara. Njihovi kumovi Kovačevići imaju dva automobila - Marko vozi Opela dizelaša starog pet godina i već je polako došlo vrijeme da ga zamijeni, no strpit će se još godinu-dvije jer je upravo Ivana kupila novu Toyotu. Vesna ima Renault star 15 godina koji je lani jedva prošao tehnički pregled, i to samo zato što se obilato koristila šarmom i obećala da će popraviti kvar za koji nije znala.

Osim u standardu voznog parka, razlika između tri obitelji ima i u prehrani. Obitelj Horvat dnevno pojede tri obroka. Za razliku od njih, Kovačevići često ujutro preskoče doručak, a i nemaju naviku zajedničkog ručanja i večeranja. Da su svi za stolom, češće je slučajnost, nego običaj. Kod Horvatovih je topli ručak obavezan i Marija ga svaku večer priprema za idući dan koji ona i suprug obavezno pojedu prije ili poslije posla, ovisno o tome rade li u popodnevnoj ili jutarnjoj smjeni. Ručak obitelj Horvat najčešće ne jede u punom sastavu, ali zato nastoje zajedno večerati - s time da se preko tjedna podjednako izmjenjuju tople i hladne večere. 

Marija je odlična kuharica, ali realno, njena obitelj se zapravo loše i nezdravo hrani. Iako im je najvažnije da je obrok ukusan, godišnje jedan član njene obitelji pojede gotovo 80 kilograma kruha, popije 81 litru mlijeka, pojede 55 kilograma povrća, od toga čak 44 kilograma krumpira. Zelene salate, radiča ili rukole njena kći Petra pojede svega 12 kilograma na godinu, zelja malo više od 10 kilograma, a mrkve i sličnog korjenastog povrća 14 kilograma. Voća na godinu kupe četiri puta po 52 kilograma, najviše jabuka, južnog voća i banana.

Višak kilograma
Riže godišnje Marija za svakoga od njih skuha oko pet kilograma, ribu i morske plodove jedva da jedu - 8 kilograma na godinu po osobi. Sira godišnje Petra ili Luka pojedu 7 kilograma svaki, a ostalih mliječnih proizvoda malo više od 16 kilograma na godinu. Na tanjuru se najčešće nađe piletina - godišnje cijela obitelj potroši oko 100 kilograma, a slijede svinjetina i sušeno, dimljeno i usoljeno meso. I jednog i drugog svaki član kućanstva godišnje pojede oko 14 do 15 kilograma. Skupu teletinu jedu izuzetno rijetko - godišnje svi zajedno jedva 10 kilograma, a janjetinu još rjeđe - jedva 1,27 kilograma po osobi godišnje i do gradnje autoceste Zagreb-Split to bi najčešće bilo na povratku s mora.

Obitelj Horvat dnevno pojede tri obroka, Kovačevići često preskaču doručak, a i nemaju naviku zajedničkih ručkova i večera

Višak kilograma sasvim su sigurno dobili nepravilnom prehranom jer najviše kalorija dobivaju od proizvoda od žitarica (kruha i tjestenine), čak 34 posto, te od mesa i ulja, oboje po 16 posto po članu kućanstva. Drugim riječima, obroci im se pretežno sastoje od ugljikohidrata i masti te bjelančevina životinjskog podrijetla. Svaki član obitelji Horvat pojede 47,34 posto ugljikohidrata, i to “loših” - umjesto da ih crpe iz lisnatog povrća i voća, jedu krumpir i tjesteninu. Na masti im otpada gotovo 39 posto obroka, što je apsolutno loše jer ako se Luka i Petra nastave tako hraniti, i oni će imati problema s viškom kilograma. Na bjelančevine, odnosno proteine kojih najviše ima u mesu, otpada oko 14 posto obroka, a od toga je polovica potrebnih proteina životinjskog podrijetla, što također nije preporučljivo kad je prehrana u pitanju. U restorane Horvatovi ne idu nikada, osim kad Kovačevići inzistiraju na izlasku, a onda najčešće oni plaćaju. Marija je sklona prihvatiti poziv na izlazak, ali Ivana to često frustrira jer ne može platiti cijeli račun, pa izlazak zna završiti njegovim pijanstvom koje uglavnom prođe nezamijećeno jer Marko i njegova supruga vole piti “rekreativno”.

Slobodno vrijeme Horvatovi, gledajući statistički prosjek, ne provode u kazalištu jer ih ne zanima, a u kino odlaze rijetko, par puta godišnje. Prije su možda odlazili i češće jer su vodili djecu, no sada Luka najčešće odlazi s prijateljima, a Petri su nekoliko puta dopustili da ode s prijateljicama na raniju predstavu, pod uvjetom da ih dočeka netko od roditelja. Marko i Ivana Kovačević, iako visokoobrazovani, u kazalište također ne odlaze redovito, osim povremeno na hit predstave, ali zato u kino idu redovito - barem jednom mjesečno. Išli bi i češće, ali ne stignu od posla koji često dovršavaju kod kuće. Njihova kći Sara odlazi često s prijateljicama, kao i Vesnina kći Lucija. U muzeje nitko od roditelja ne ide, osim Marka koji razgledava izložbe dizajna zbog posla, a djeca odlaze najčešće sa školom.

Trenutke odmora Horvatovi najradije provode ispred televizora. To je ujedno njihova ideja zabave, uz druženje s prijateljima. Televiziju Ivan gleda prosječno od dva do četiri sata dnevno, dok je Marija gleda prosječno oko sat vremena jer obavlja kućanske poslove. Marija je vjerojatno učlanjena u knjižnicu, a u prosjeku pročita oko pet knjiga godišnje, uglavnom na godišnjem odmoru. Najviše voli čitati beletristiku. Ivan i Luka ne vole osobito čitati. Zaposleni Ivana i Marko Kovačević u svom kvartu uopće ne bi znali pronaći knjižnicu, ali oni knjige, kad ih neka zanima, najčešće kupuju ili posuđuju od prijatelja. Ivana je sklona tzv. duhovnoj literaturi, priručnicima za samopomoć i chic-litu. Njihova kći Sara nije zainteresirana za čitanje, radije sluša glazbu. Vesna ne čita, kaže da nema koncetracije i vremena, ali zato njena kći Lucija guta knjige. Sve je zanima.

Marija i Ivan, kao i većina prosječnih Hrvata, igraju loto, a njihovi roditelji i bingo. Horvatovi su povremeni igrači, ali su prošlog tjedna i oni zagrizli na jack-pot od 13 milijuna kuna. Ivan, da Marija ne zna, povremeno ode i do kladionice i uplati kombinaciju za 10 kuna. Ivan je, logično, navijač Dinama, Marko navija za Hajduk. Njihovim suprugama ne pada na pamet navijati ni za koga. Njihov interes za nogomet se eventualno probudi kad igra reprezentacija.

Vikende Horvatovi provode kod kuće - gledaju televiziju, a Marija obavlja i kućne poslove. Za razliku od njihovih prijatelja Kovačevića, vikendom ne odlaze u šoping centre jer ih je Mariji pun kufer s obzirom na to da radi u jednom. Njihovim kumovima je to oblik zabave s kćeri Sarom barem dvaput mjesečno, i tamo provedu dva-tri sata, iako najčešće u šoping odlaze Ivana i kći (Marko vikende koristi za kave s prijateljima), no za vikend će otići i na more, posjetiti roditelje. Marija i Ivan nikad ne putuju u inozemstvo jer nemaju novca za to, a na godišnji odmor odlaze izvan Zagreba jednom godišnje, i to ljeti na more 10 dana. Kovačevići ljeta provode u obiteljskim kućama na moru, a barem jednom godišnje otputuju u strane zemlje na kraći odmor, najčešće u zimskim ili proljetnim mjesecima. Oboje povremeno odlaze i na kratka poslovna putovanja.

Gripa i prehlada
Obitelj Horvat je dobrog zdravlja. Od bolesti ih najčešće pohara tek gripa ili poneka prehlada. Marija je ove godine obavila ginekološki pregled i već jednom posjetila stomatologa, kao i ostalo troje članove njene obitelji (isključivo zato što ih je ona natjerala). Djeca nisu morala ništa popravljati, ali ona i Ivan su morali plombirati zub. Svaki od njih je platio iz svog džepa još stotinu kuna kako bi im stomatolog stavio bijelu, a ne crnu plombu koju pokriva obavezno zdravstveno osiguranje. Bolovanje i ona i Ivan nastoje koristiti što rjeđe i najčešće ih nema na poslu tjedan dana godišnje dok boluju od gripe.

Njihovi kumovi su tu puno ležerniji: Ivana će nekad javiti da neće doći na posao jedan dan pod izgovorom da ima migrenu, iako joj se zapravo ne da ići na posao, no to joj se tolerira jer mnogo radi. Marko, s obzirom na to da zapošljava sam sebe, ima klizno radno vrijeme i dolazi i odlazi kad hoće. No zapravo je rijetko bolestan. Vesni je najveći problem s bolovanjem: ako je bole leđa ili noge od stajanja u salonu, što se posljednjih godina sve češće događa, popit će tabletu protiv boli i doći na posao. Kad je prehlađena ili ima gripu, šefica će je sama potjerati kući jer ne želi da zarazi mušterije, no od Vesne se očekuje da ozdravi ekspresno ili joj smanji dio plaće koji joj isplaćuje na ruke.



Zanimljivo, dobar seksualni život parovima je tek osmi po važnosti za dobar brak. Nitko od njih nije sklon razgovoru o seksu, no kad bi se malo zagrebalo ispod površine, otkrili bi da Ivan ima problema s erekcijom, kao i trećina Hrvata, najčešće s preranom ejakulacijom, a Marija s nedostatkom seksualne želje. Ivan i Marko redovito masturbiraju, Ivan češće jer Marija od rođenja Petre nije osobito zainteresirana za seks. Ivanu su, kad dolje sve štima, dovoljne dvije minute da doživi orgazam, a Marija ga uopće ne doživljava. Njihov seksualni život bio je daleko bolji na početku veze, sada ljubav vode izuzetno rijetko, najčešće jednom mjesečno, i to na Ivanovu inicijativu. On bi, naravno, želio da je njihov seksualni život bogatiji, ali je to Mariji zadnji put rekao kad nije bilo djece. Ivan je uvjeren da njegov prijatelj iz djetinjstva ima bolji seksualni život od njega, no Marko to ne misli za druge muškarce i žene.

Marko i Ivana imaju mnogo bolji seksualni život, vjerojatno zato što nisu toliko opterećeni financijskim i poslovnim problemima, no Ivana nikada nije doživjela vaginalni orgazam, nego klitoralni, sama ili uz Markovu pomoć. Ljubav vode u prosjeku jednom tjedno, iako učestalost odnosa varira o tome u kakvoj su fazi. U pojedinim trenucima braka imali su i razdoblja kad uopće nisu spavali, po nekoliko mjeseci. Spolni odnos im danas u prosjeku traje oko 25 minuta. Prije nego što su dobili kćer, ljubavni čin je trajao dulje, a i češće su vodili ljubav. Marko je, prije Ivane, imao seksualne odnose sa 11 žena, a ona prije Marka s tri muškarca.

Iako nitko od njih ne podržava usputni seks (u braku ili izvan), muškarci vjeruju da “ne boli ono što se ne zna”. I Marko i Ivan su prevarili svoje supruge. Za Ivana je to bila samo seksualna veza s kolegicom s posla, za koju nitko nije doznao. Marko je u 18 godina braka imao par seksualnih susreta, a jednom prilikom mu se dogodilo da se zaljubio. Sve je žene upoznao preko posla. Ivana ne zna za usputne preljube, ali je doznala za Markovu emotivnu vezu. Oprostila mu je, nakon poduljeg razdoblja što je bio “na ledu”. O razvodu nije bilo govora zato što je Sara tada bila premala. No ono što Marko ne zna jest da je Ivana godinu dana bila zaljubljena u kolegu s posla, a i on u nju. Nije bilo seksa, ali su otvoreno jedno drugome priznali što osjećaju. Marija Horvat je bila puno nevinija - znala je ponekad “hofirati” s kolegama s posla, ali je sve bilo krajnje bezazleno. S njima nije čak niti popila kavu.

Bez kontracepcije
Nitko od roditelja ne koristi kontracepciju, nego računaju plodne dane ili računaju na to da se seks ionako rijetko događa. Upravo zato što nisu koristili kontracepciju, Ivan i Marija su i dobili prvo dijete - Luku. S djecom o seksu nisu razgovarali, iako intimno priželjkuju da Luka i Petra kad stupe u intimne odnose koriste kondome. Marija je, zapravo, uvjerena da je Ivan Luki već kupio paketić kondoma, doduše više kao šalu. Petra joj se čini premalom da bi s njom o tome razgovarala. Seksualnost njihove djece svim je roditeljima u ovoj priči noćna mora i, u principu, niti jedna strana ne zna što ona druga misli ili kako se osjeća u vezi s tim. Razgovori o seksu u Hrvatskoj su između roditelja i djece - tabu.

Možda zato što se svi roditelji izjašnjavaju kao katolici. No njihova je religozna praksa dosta različita. Na misu barem dvaput mjesečno odlazi Vesna, Marija joj se ponekad priduži, najčešće kad ne radi nedjeljom. Ivan na misu ode za Božić i Uskrs, a Marko nikada. U crkvi je zadnji put bio na krštenju djece. Luka i Petra pohađaju vjeronauk u školi, Lucija je na vjeronauk išla u crkvu kad je pohađala osnovnu školu, a gimnazijalka Sara je umjesto vjeronauka odabrala satove etike.

Nitko od roditelja ne zamara se time je li čovjek nastao od majmuna ili ga je stvorio Bog, no kad bi ih se baš prisililo na odgovor, kod većine bi, osim kod Vesne, prevladao argument da to nije jednostavno pitanje, pa ni odgovor ne može biti jednostran. Marko bi kao intelektualac, provokacije radi, glasao za majmuna. Vesna, jedina istinska vjernica, iako je upoznata s teorijom evolucije, ne bi znala argumentirano objasniti zašto vjeruje da je ipak Bog stvorio čovjeka. Kaže da je to stvar osjećaja, intucije, vjere. Zbog toga uza se uvijek nosi na ogrlici privjesak s likom Majke Božje.

Ivani je bliska ideja reinkarnacije i telepatije, ponajviše zato što joj je, iako se deklarira kao katolkinja, prihvatljiva new-age filozofija. Ona je jedina koja će od tri žene otvoreno govoriti o anđelima i tome kako vjeruje da joj ponekad pomognu da preživi dan na poslu, iako u njih vjeruju i Marija i Vesna. Njih dvije još ponekad prije spavanja promrmljaju molitvu koju su naučile u djetinjstvu: “Anđele, čuvari mili, svojom snagom me zakrili...” Od crkve se, kaže Ivana, otuđila jer joj se ne sviđaju stavovi o abortusu, kontracepciji i seksu. Krajnje joj je smiješno uvjerenje da se ne bi trebalo upuštati u spolne odnose prije braka ili da je masturbacija grijeh. Marija ne misli da je masturbacija grijeh, ali nije baš da će o tome razgovarati s mužem.

Marko i Ivana Kovačević imaju mnogo bolji seksualni život, ljubav vode u prosjeku jednom tjedno, a Horvatovi samo  jednom mjesečno

Svi vjeruju da je moralno utajiti porez kad su oni u pitanju, iako, realno, Marija i Ivan nemaju što utajiti. Ne misle, naravno, da je moralno kad porez pokušaju utajiti bogataši, a Ivanu pomalo idu na živce priče njegova prijatelja iz djetinjstva kad objašnjava na koji sve način pokušava pravdati troškove u svojoj tvrtki. No prijatelj mu je, pa je u redu da malo laže državu.

Kao katolici, svi su uvjereni da treba pomagati siromašnima, no praktično to će učiniti samo Vesna koja će udijeliti par kuna prosjacima. Muškarci su spremni novčano pomoći prijateljima u nevolji, kao i Marija i Ivana. Iako kršćani, nitko od njih ne misli da bi se trebalo radovati povratku Srba, izbjeglih u vrijeme Domovinskog rata, niti da bi se trebalo moliti za one koji su počinili ratne zločine. Praštanje jest odlika kršćanstva, slažu se žene u razgovorima, no da bi se moglo oprostiti, potrebna je isprika. Također, kod sve tri je obitelji zamjetno da se smanjila socijalna distanca prema bivšim susjedima - Slovencima, Crnogorcima i Bošnjacima, no prema Srbima je ona ostala gotovo jednaka kao i nakon raspada Jugoslavije. Nitko od roditelja ne želi da im prvi susjedi budu ljudi s kriminalnom prošlošću, iako bi Ivan i Marko o tome mogli koješta ispričati prisjećajući se mladenačkih dana. Za susjede ne žele ni narkomane, a Horvatovi ni homoseksualce. Kovačevićima potonji ne smetaju, jer ih ionako susreću u poslovnom životu.

Većina Hrvata, pa tako ni naše tri obitelji, ne podržava eksperimente na ljudskom zametku, ne žele da im se hrana genetski modificira i ne podržavaju prostituciju ali, iako katolici, podržavaju umjetnu oplodnju i pobačaj.

Marija Horvat ne zna kako bi se opredijelila u političkom smislu, a Ivan bi se opredijelio za centar. Slično bi se, načelno, opredijelio i njegov prijatelj iz djetinjstva Marko, dok njegova supruga Ivana mrvicu naginje ulijevo. Marija, Vesna i Ivan podupiru ulazak Hrvatske u NATO, a Marko i Ivana se tome protive. Na posljednjim predsjedničkim izborima, onima u siječnju 2005., svi su roditelji glasali za Stjepana Mesića. Na posljednjim parlamentarnim izborima u prosincu 2007., Ivan i Vesna su glasali za HDZ, Marija nije izašla na izbore, Ivana i Marko su glasali za SDP, ali su svi njihovi roditelji glasali za HDZ i donijeli pobjedu Ivi Sanaderu.

http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/art-2008,5,10,,118983.jl

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Kako žive tipični Hrvati