Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

372

PUTA

OD 14.01.2018.

»SJEDOKOSO« RODITELJSTVO

»SJEDOKOSO« RODITELJSTVO
Sretno dovršenje trudnoće ponajviše ovisi o fizičkom i psihičkom zdravlju žene te njenoj želji za djetetom • Od iznimne važnosti je redovito kontroliranje trudnoće

»SJEDOKOSO« RODITELJSTVO

Majke na pragu četrdesetih

 


Kada sam saznala da mi je školska kolegica noseća, prva pomisao koja mi je pala na pamet bila je: »Što joj to treba!?«. Ima dva zdrava i lijepa sina - šesnaestogodišnjaka i devetnaestogodišnjaka. Sada, kada su oni odrasli, krediti manje-više isplaćeni, a kuća poodavno uređena i opremljena, ponovno pranje i pudranje guze, podrigivanje i noćno nespavanje činilo mi se potpuno nepotrebnim scenarijem. S druge strane, ona je bila ushićena spoznajom da će opet biti mama. U toj je mogućnosti, vidjela blagoslov i pravo na novi početak.Napisala Nina ORLOVIĆ RADIĆ

- Sada ću biti mama kakva sam oduvijek željela biti. Nemam namjeru juriti za poslom i svaki ću trenutak iskoristiti za uživanje u novom danu i djetetu. Ekonomski sam osigurana i bebi ću pružiti sve krpice i igračke kojih su se morali odreći Dan i Marko. Podstanarstvo, mladalačka nervoza, oskudica, pa čak i prilagodba na brak i materinstvo su iza mene. Novom se malom biću beskrajno veselim, s euforijom je cvrkutala na telefon Tina, a tek me usput pitala hoću li doći na proslavu dvadesetpetogodišnjice mature.
Nakon prospavane noći Tinina odluka da ponovno postane mama bila mi je sve prihvatljiva. U nekoliko minuta sjetila sam se svih poznatih i manje poznatih starijih mama.

Broj trudnica starijih od 35 godina raste

Posljednjih desetljeća broj rodilja starijih od trideset i pet godina sve je veći. I dok se još donedavno o materinstvu u starijoj dobi moglo govoriti kao o trendu, danas je ono svakodnevna pojava koja ne izaziva pažnju. Suprotno ranijim uvjerenjima, po kojima su žene u ranim tridesetima i bez potomaka izazivale i podozrenje i ogovaranje okoline, danas se odgovara mlade žene od udaje i ranog materinstva.
Naglasak je na obrazovanju i završenom fakultetu, dobrom poslu i financijskoj sigurnosti. Tek potom mlade žene i parovi počinju razmišljati o proširenju obitelji. Dakako, poželjno je da prethodno bude i savijeno gnijezdo - kuća ili barem stan u privatnom vlasništvu. Dok sve to i ostvare, pod uvjetom da su relativno brze i uspješne i da imaju sreću u moru obveza i poslova naći srodnu dušu, žene lako uhvati trideseta. Stoga, i nije neko čudo da većina žena koja želi ostvariti karijeru odgađa materinstvo za neka bolja i sigurnija vremena. Tom sve većem broju žena treba pridodati i one koje nisu imale sreću zanijeti u mlađim godinama. 

Najvažnije - redovito kontroliranje trudnoće

- Sretno dovršenje trudnoće ponajviše ovisi o fizičkom i psihičkom zdravlju žene te njenoj želji za djetetom, kaže poznati rovinjski ginekolog Miroljub Modrić. Po njegovom mišljenju, idealna dob za prvo, odnosno drugo ili treće materinstvo je individualno te prvenstveno ovisi o zdravlju žene, uvjetima u kojima živi, koliko i na koji način brine o prehrani, fizičkoj kondiciji, poslu koji obavlja. Međutim, ono što je zajedničko svim trudnicama, neovisno imaju li osamnaest ili trideset i osam godina, je redovito kontroliranje trudnoće.
- Najbolji korak koji svaka žena može učiniti i prije planirane trudnoće je zakazati pregled kod liječnika, neovisno radi li se o ginekologu ili liječniku opće prakse. S njima mora razgovarati i obaviti određene pretrage. Preventivni pregledi, naime, mogu ukazati na zdravstvene probleme koji možda nisu vidljivi, odnosno svi će pregledi najviše ovisiti o njenim dotadašnjim zdravstvenim problemima. Ukoliko je žena potpuno zdrava, dovoljno je za početak obaviti sistematski pregled (koji se preporučuje svim odraslim osobama jednom godišnje) ili napraviti osnovne krvne pretrage i one urina, veli nam ginekolog Modrić. Govoreći o starijim trudnicama, veli da se one moraju češće kontrolirati i prilagoditi svoje ponašanje, aktivnosti, prehranu, spolni život i navike savjetima ginekologa. 
Također ističe da bi svaka trudnica, neovisno o tome ima li osamnaest ili trideset i osam godina, jednom mjesečno trebala posjetiti ginekologa.

 

Trendu starijeg materinstva pridonose i žene iz svijeta glamura

Slijede se i primjeri poznatih žena iz svijeta glazbe i glume koje se, također sve češće, nakon uspješne karijere, u kasnijim godinama okreću novoj ulozi - materinstvu. Meni možda najdraži primjer starije mame je onaj glumice Geene Devis (protagonistice odličnog filma »Thelma i Louis«), koja je u 47. godini i nakon tri propala braka prvi put postala majka. To je iskustvo, s obzirom na godine, nazvala čudesnim i blaženim.


Engleska glumica Jane Seymour («Žena vrač«) u četrdeset i četvrtoj godini rodila je blizance, kao i Beverly D' Angelo koja je u četrdeset i sedmoj godini ponosnim tatom blizanaca učinila Ala Pacina, s navršenom šezdeset i jednom godinom života. Lista starijih mama i roditelja sve je duža i na njoj se danas mogu iščitati imena Madonne, Jerry Hall,  Anette Bening, Jodie Foster, Elisabeth Hurley, Sarahe Jessice Parker, Iman, Jennifer Lopez, Hallle Berry...


Kod nas titulu poznate starije mame ponosno nosi dr. Jadranka Štefanac- Papić, supruga režisera Krste Papića, koja je u 57. godini na svijet donijela blizanke. Čudo života u kasnijoj dobi, naime, dokaz je da majčinstvo više ne poznaje ustaljene predodžbe o idealnim i takozvanim pravim godinama za prvo, drugo, treće ili možda četvrto materinstvo. Sve češći su i primjeri kada se ruše granice i biološki uistinu starom materinstvu, pa se nerijetko u rubrici »zanimljivosti« nađe u novinama i ostalim medijima.

www.glasistre.hr

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 15.01.2009. 11:25h

  Član shantiMerlin3 Reči ću vam svoj primjer. U prvom braku dobio sam sina sa 19 godina! Što netko sa 19 zna o roditeljstvu, i odgajanju djece? Ništa! Za 4 god. stigla je i kčer. Bez sređene stanbene situacije, sa dvoje djece za koje nisi iskustveno spreman, sa svim problemima koje život nosi, što čovijek može dati toj djeci?? Izdržali smo 13 godina, i onda kad smo se malo opustili od problema, rastali smo se. A sada, u drugom braku imam i drugačije iskustvo. Pa. da ne duljim. Moje je mišljenje da čovijek prije 25 te godine nije spreman za odgajanje djece. A sa 40 nije kasno.
 • 15.01.2009. 12:27h

  Član kajaMerlin4 Gsp. Modrić ...nebi se složila sa Vama što se tiće redovnih pregleda kod lječnika... kad sam nosila sina u svojoj 37. g. slao me je moj gin. na vađenje plodne vode za analizu...pitala ja dali to treba ....Taj isti mi je otvorio oči rakavši da su to sve samo eksperimenti a jedini Bog je siguran...i Moram napomenuti da je taj liječnik bio musliman ali vrlo aktivan u prakticiranju iste u životu. Postali smo prijatelji . U svojoj 46.g. rodila sam svoje peto dijete bez i jednog pregleda i posjeta liječniku. I sad se usuđujem reči da Bogu lječniku niti jedan svjetovi nije ni do stopala. Rodila sam gotovo bezbolno za čas bez ceremonije prije poroda, a da su mi dozvolili odšetala bi iz rađaone sama. I ovim putem sječajući se toga, Zahvaljujem mojem KONTROLORU TRUDNOĆE koji se zove ŽIVOTNO ŽIVI ŽIVOT JER JA JESAM ŽIVOT.
 • 15.01.2009. 12:30h

  Član gemini1Merlin1 Kajo vjerujem ti, jer su se mnogi doktori prevarili. Znanost nije ono za što se izdaje, jedino neprikosnoveno znanje, ima stvari koje su iznad. Samo onda bi neki morali priznati da nisu svemogući i najpametniji.
 • 15.01.2009. 13:21h

  Član mkrmarMerlin5 Kajo ti si blagoslovljna žena kroz svoj porod i višestruko majčinstvo.Zato si živa zdrav i majka si prava,želim ti i reći mada znam da znaš i da si više puta to čula i od njih samih,u ime tvoje dijece i njihove dijece veliko ti Hvala ! Što si pet duša dovela u iskustvo života kroz svoj život.
 • 15.01.2009. 13:30h

  Član mkrmarMerlin5 Život je lijep i ako si dijete, iako si cvijet, Život je lijep! Kada se smiješ kao dijete, Kada na cvijet bubamare slete. Bog te voli jer u tebi vidi svoje, sretno dijete. Kajo ovo su sami moji prsti napisali ovaj čas svih deset u jedan glas. Veselim se ovog trena kao dijete jer moje misli tebi lete! Moje misli ko pahulje bijele žele Kaju da razvesele. Uvijek djevojčica u srcu tvoja virtualna prijateljica.Mirjanica
 • 15.01.2009. 14:05h

  Član kajaMerlin4 Hvala Mirjanice moja ! prijateljice moja ! Voli Te Kaja
 • 15.01.2009. 14:34h

  Član mkrmarMerlin5 Hvala Kaja!Moram ti reći i ovo kao majci koja može razumjeti moje majčinsko srce i osjećaje za dijecu.Moj Karlo kada je bio dvije godine star nije znao reći svoje ime nego Kajo,kada bi se s nećim zaigrao znao je više puta sam sebi govoriti i onako kako to već dijeca znaju zatresti glavicom i reći više puta Kajo,Kajo,Kajo...To bi me uvijek nasmijalo do suza.Kako je sladak bio u tim trenucima.Nisam tužna jer sva moja sjećanja na moje dijete ispunjavaju me još većom ljubavlju i srećom.A što se tvojeg iskustva poroda tiče mogu ti samo reći da sam i sama bila blagoslovljena njegovim dolaskom.Za mene je moj porod kako ja znam reći kao iskustvo bio čista poezija.Rodila sam Karla kao svoje prvo i jedino dijete bez bilo kakve traume.Došla u 9 a rodila u 11\'7 min kao prvorotkinja.Stanujem blizu bolnice Merkur u Zagrebu i mogla sam se prošetati da mi je to suprug dozvolio.Veliki blagoslov je došao s našim sinom u naš život.Sretna sam što mi je Bog darovao ljubav i učinio me majkom.Jer ja sam uvijek i zauvijek Karlova mama.To je zapisano u knjizi života kod Boga i od kada je tako znam da nikad nisam i nikad neću biti sama.Dao mi je ljubav koju sada mogu darovati i zagrliti neko drugo dijete i ako treba utješiti i zagrliti njegovu majku,a tako grlim i sebe i svog sina.Hvala Bogu i anđelima!Karlova mama Mirjana
 • 15.01.2009. 14:41h

  Član jelenaMerlin1 :)
 • 15.01.2009. 16:01h

  Član kajaMerlin4 Srce malo, već me je onda dozival !!?? :-)))

SADRŽAJ UPISAO

Član magyMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana magy dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

STUDENI...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  https://www.youtube.com/watch?v=wMNdIl0E49k

  07.12.2019. 16:31h
 • Član vanessavanessa

  ♥♫♥*♪♫

  07.12.2019. 16:30h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lijep i radostan dan vam želim. Lp

  02.12.2019. 06:52h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  26.11.2019. 06:59h
 • Član vanessavanessa

  ♥*bglavac, hvala također

  24.11.2019. 20:57h
 • Član vanessavanessa

  naišo yahoo♥♥♫♥*♪♫♥♥tko naiđe njemu pusa

  24.11.2019. 20:55h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep dan vam želim. Lp

  23.11.2019. 08:10h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info