Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

360

PUTA

OD 14.01.2018.

Puran nad Pazinskom jamom

Puran nad Pazinskom jamom
Sve gore navedena Zmajeve linije stite Grad Pazin i blizu okolicu od moguceg izlaska i uzleta "Zmaja" van svog prirodnog boravista Pazinske jame. Grad Pazin, puran, sa trokutom, su u znaku broja(3), simbola Svetog Trojstva. Pazin vibrira u plavoj boji, boji dobrostive blagosti i bogatstva duha. Puran (Meleagris gallopavo) ptica kokoska s perjem kavenoga sjaja; gola glava i vrat puni crvenih koznih bradavica; potjece iz Sjeverne Amerike, prenesen u Evropu i udomacen. Zmaj, na starom istoku dobrostivo bozanstvo povezano sa elementom vode. U krscanskoj kulturi simbol je Sotone. Latinski naziv "Draco" znaci Zmaj ili zmija.


UVODNA PRICA


U prastara vremena na raskrizju puteva, u srcu Istre, zivjeli su zavjetom cistoce, poslusnosti, skromno, radisno i u slozi, ondasnji stanovnici. Uzgajali su vinovu lozu, vocke i maslinike, kao i sitnu i krupnu stoku. Jednoga dana u mjestu se pojave majka i kci, navrate u prvu malenu kolibu, da se odmore.

Tu im starica da vode i hranu da se okrijepe. Staricin sin, bezobzirno nazva zenu halapljivom, i ona ga istog trena pretvori u gustera. Ustrasen guster pobjeze pod prvi kamen. Iste noci, iz sveg bijesa i jada, snagom volje, pretvori se guster u krilatog zmaja, prekriven ljuskama, rasljasta jezika i stanjena repa. Razmakne zemlju, promjeni tok Pazincice i usmjeri u jamu. Porusi sve oko sebe, vrati se u kolibu i otme zeni njenu kcer, odvukavsi je u jamu. Nedugo poslije toga, narod pocne dizati novo naselje na temeljima razrusenog i prozva ga Pazin, danas Stari Pazin (Pisin de supra). Na mjestu srusene kolibe starice, podigose Svetiste sa zrtvenikom. Majka otete kceri, uplakana i onemocala, sa zubljom u rukama, danju bi obilazila jamu hraneci Zmaja, i moleci za oprost i povratak kceri. Stanovnici nocu, bojeci se Zmaja, za tri stupa u neposrednoj blizini jame, vezase po jednog purana. Puranima bi stavili po kamen u kljun. Kad puran zaspi, kamen ispadne iz kljuna i odmah se probudi, tako bi uvijek bili budni. Na svom proputovanju u Pazin, navrati mladi vitez, sazali se na majku otete djevojke i obeca osloboditi joj kci. Ostane neko vrijeme u mjestu i podize kulu iznad jame, na mjestu stupa najblizeg jami. Vitez bi svakodnevno obilazio jamu kozjim ili bikovskim rogom iz kojeg se preljevali plodovi zemaljski, a u drugoj ruci komad mesa sa zrtvenog pladnja i tako prizivao Zmaja. Mladi vitez u svojoj rijesenosti da udobrovolji Zmaja i spasi lijepu djevojku, priveze Zmaja djevicanskim pojasom kojeg dobi od majke, i na magican nacin pokori; izvevsi Zmaja i djevojku pred stanovnike na srediste Starog trga. Uz pomoc cuda vitez prisili Zmaja da potpise ugovor sa gradjanima Pazina, uze od Zmaja tri kese zlatnika i stavi na knjigu kao milodar za ucinjenu stetu. Drugo cudo ucini vitez, tako sto Zmaja vrati u seoskog mladica, kraj nogu pojavi se guster i pobjeze u jamu. Prekrasnu djevojku prihvati za ruke i uz njeno odobrenje, obavjesti mjestane da ce je uzeti za zenu, a mladica za slugu. Trece cudo ucini vitez tako sto do kule stvori grad opasan visokim zidinama, na mjestu prvog stupa stvori Zupnu crkvu sv. Nikole, na mjestu drugog stupa Franjevacki samostan sa crkvom sv. Franje, na mjestu svetista sa zrtvenikom crkvu sv. Juraja. Oslobodi purane, oslobodjeni oni uzlete i sletise nesto dalje, na mjestu gdje nasta tvornica "Puris". Uplakana majka od radosti, nakon vidjenih cuda, poput Majke bozice zemlje, stavi na glavu krunu od zitnog klasja. Prihvati kci i viteza pod ruku i uvede u crkvu sv. Franje, drugog kolovoza. Nakon vjencanja gradjani Pazina produzise s mladencima u Kastel, i uz obilje hrane i vina, uz pjesmu i veselje provedose noc do zore.

U ranim jutarnjim satima, nepozvan gost, putnik s rancem u planinarskoj opremi, usao u kastel i zavirio kroz prva odskrinuta vrata. Miris tek pecenog purana na stolu, uz obilje pica, namamio je gosta za trpezu, oblizujuci se na glas izgovori: "Ovaj batak je moj, gdje su samo mlinci? Nista zato, moze i bez mlinaca!" i navali na purana, ne obaziruci se na prisutne. Dok su gradjani Pazina, napola pijani i oni pijani, umorni od neprespavane noci napustali Kastel, preostali spavali po hodnicima i sobama, kako se ko snasao, visoka, stasita osoba poput diva udje u prostoriju i stavi svoju sacetinu na rame pridoslog putnika. "Ja sam rodjak Velog Joze", rece on i priupita: "Tko si ti strance, kao da nisi sa ovoga svijeta!?" I zaista u zaboravu na svoju osobnost, stopivsi se sa svjetinom, putnik je djelovao zbunjujuce i otkaceno na sredinu, ne pripadajuci tom prostoru i vremenu. Njegov skorpionski, orlovski, prodorni pogled, i divoska zmajeva, dobrostiva razboritost rodjaka Velog Joze, nagovjestila je sukob sila. Osjecaj putnika da je predaleko otisao u svom naumu, bilo je upozorenje ka prizemljenju, povratku Majci zemlji. Vladara svijeta i oca bogova Zeusa, trebalo je izmiriti sa njegovom zenom prastarom boginjom Herom. Uz podignutu ruku u znak pozdrava, u drugoj s purecim batakom, ne izgovorivsi ni rijeci, uz blagi osmjeh, okrenu se i nanize produzi stepenicama ka izlazu iz Kastela. Ostavivsi i preklopni most iza svojih ledja, nad umilnom dolinom obasjanom tek izlazecim suncem uz cvrkut ptica, cuo se i kliktaj purana, cuvara Pazinske jame: "Samo ako ustreba, mi smo ponovo tu!", - pjevali su purani svoju veselu pjesmu...


POVIJEST


Castrum Pisinum (983.g). Italski car Hugo Prevansalski daruje poreckom biskupu, i tada se prvi put spominje u ispravi cara Otona II. Na brezuljku jugozapadno od Pazina nalazi se jos starije naselje Stari Pazin (Pasin de supra) sagradjen na podlozi pretpovijesne gradine. Na raskrizju puteva u centru Istre, posjedovanje tvrdjave bilo je od znacaja za citav kraj. Krajem XII st. tvrdjavu je nasilno prisvojio grof Mainhard von Schwarzenburg, kasnije posjed tzv. Pazinske grofovije; koja od 1374 g. dolazi u ruke Habsburgovaca. Pazinska tvrdjava (Kastel) podignuta je najvjerojatnije vec u IX st. na samoj litici 130 m iznad ponora jame. Ispod kastela grupirale su se najstarije plemicke kuce iz XV - XVII st., a pucke i obrtnicke kuce nize oko sajmenog trga i duz prilaznih cesta. Od srednjeg vijeka Pazin je bio rasadnik hrvatske kulture i knjizevne djelatnosti. Zupna crkva sv. Nikola sagradjena je 1266. g., a Franjevacki samostan sa crkvom sv. Franje Asiskog 1463-77. U Starom Pazinu smjestena je crkva sv. Juraj.

Napomena: Raniji naziv crkve izmjenjen je, te se umjesto Franjevacka crkva, Franjevacki samostan, Franjevacki samostan sa crkvom Sv. Franjo Asiski, sada zove Franjevacka samostanska crkva Sv. Marije "od andjela".


STO KAZE EZOTERIJA?


Trokut izmedju krajnjih tocaka sto ga tvore crkve sv. Nikola, sv. Franjo i Kastel, predstavljaju simbol Svetog Trojstva. Unutar trokuta smjesten je Stari trg.

- Zmajeva linija do Pazinske jame: crkva sv.Juraj - Kalvarija - sv. Franjo.

- Zmajeve linije koje prekrivaju i cine mrezu iznad Pazinske jame: crkva sv.Juraj - Motel "Lovac" - Kastel - Groblje "Moj mir".

- Groblje: Stari Pazin - Kalvarija - Kastel - Groblje "Moj mir" - Motel "Lovac" - Stari trg - "Puris"

Sve gore navedena Zmajeve linije stite Grad Pazin i blizu okolicu od moguceg izlaska i uzleta "Zmaja" van svog prirodnog boravista Pazinske jame. Grad Pazin, puran, sa trokutom, su u znaku broja(3), simbola Svetog Trojstva. Pazin vibrira u plavoj boji, boji dobrostive blagosti i bogatstva duha. Puran (Meleagris gallopavo) ptica kokoska s perjem kavenoga sjaja; gola glava i vrat puni crvenih koznih bradavica; potjece iz Sjeverne Amerike, prenesen u Evropu i udomacen. Zmaj, na starom istoku dobrostivo bozanstvo povezano sa elementom vode. U krscanskoj kulturi simbol je Sotone. Latinski naziv "Draco" znaci Zmaj ili zmija.

Odraz naroda jednog kraja, ili gradjana jednoga grada u njihovom stvaralastvu i nadahnucu, ujedno je i bozanski odraz koji se vidi u slici toga kraja ili grada. Tako obrisi gradske jezgre sa cestama grada Pazina nad jamom daju odraz purana, sto je ujedno i simbol Pazina "Puran nad Pazinskom jamom."


Napisano u Rijeci 03.03.2000.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 16.06.2008. 11:20h

  Član choravoMerlin1 Budi lijepe uspomene na djetinjstvo. Nakon što je izgrađen most preko jame, još više približava čovjeka sa njom.
 • 16.06.2008. 11:30h

  Član mlabosMerlin11 Je li ima nešto podataka o Kršanu, kod Potpićana, i uopće taj kraj.
 • 16.06.2008. 11:52h

  Član iridaMerlin27 prekrasna legenda, a ja sam uvjerena da svako ime i toponim kruju po jednu legendu...
 • 16.06.2008. 11:53h

  Član borivojMerlin3

  sve se može...

  sve se može... borivoj 13.06.2008 17:57 h BIO JE MOJ ODGOVOR GEMINI NA NEZAKCIJUM, za tebe mlabos isto se odnosi u svezi KRŠANA i PODPIĆANA. ČITAJ DOLJE: samo treba vremena i mogučnosti za to. potrebno je zači u to vrijeme rovajuči po knjigama, pokupiti što više materijala i tim bolje. potrebno je bivati neko vrijeme na tom lokalitetu. duhovno i spiritualno srasti s tom sredinom, nočivati na tom lokalitetu, kroz snove astralno se vratiti u vrijeme bitke i kroz akaša kroniku doznati nešto više. za to je potrebno vremena 2-3 mjeseca rada i putovanja. sad ga bome nemam na raspolaganju, a napisati bilo što i kaj god, to nema smisla. zanimljivo i nadam se da ću doznati jednoga dana nešto više. pusaaa... --------------------------- pitati njih borivoj 14.06.2008 08:52 h po pitanju NEZAKCIJUMA ne mogu vas tek tako napustiti, s toga obratite se najkompetentnijim koji bi vam nesto vise mogli reci iz prve ruke: http//www.ice.hr/davors/ davor a šišoviće, novinara https://www.astro.hr/ mara crnčić, prof.povijesti i arheolog. radi kod korada korlevića u višnjanu. -------------------------- iz prve ruke su najkompetentniji za ovu oblast. ---------------------------------------- inače draga MLABOS, bio sam u PIČNU vezano uz tvornicu kamene vune ROKWOLL... tako da poznajem kršan i podpićan i tamo boravio po par sati... zašto ste dozvolili da vam političari uvale rokwoll ??? -----------------------------------------
 • 16.06.2008. 12:00h

  Član borivojMerlin3

  film...

  moj pozdrav CHORAVO I IRIDI. točno je to sto iznosiš CHORAVO... drada IRIDA, ovo je moja priča, odnosno legenda koja iz ove analize proističe. več su me više njih pitali dali je istinita !? po ovoj mojoj priči JADRAN FILM unatrag više godina trebali su snimiti film. scenarij je bila ova moja priča, zašto se odustalo i gdje je to stalo nije mi poznato. zanimali su se i zvali me u vezi toga, također zvali su me i iz pazina. nekako tako, zapocinje s radom i društvo ŽIL VERN u pazinu. otud i moje poznanstvo s davorom šišovićem, novinarom iz pazina. pusaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... dragoj iridi i hvala ti na uvrštenju ovog mog teksta.
 • 16.06.2008. 12:01h

  Član borivojMerlin3

  još i to...

  priča je objavljena u knjizi METAMORFOZE ISTRE I RIJEKE, Rijeka, 2006.
 • 16.06.2008. 13:24h

  Član taraMerlin4 Krasno, Borivoj...uvijek su tu onaj odozgo - zvao se Parun ili Zeus - i onaj iz podzemlja - reptil. A oni su i u nama...
 • 16.06.2008. 15:14h

  Član geminiMerlin3 tako bih voljela samo meditirati okružena svim tim divnim legendama i prirodom ... moj san odseliti se dolje ... bezbrojna su mjesta za boravak, uz more me privlače Valbandon, Premantura i Fažana, a unutrašnjost još više ... čujem da se skupocjeno prodaju male kamene kućice s okućnicima Englezima i dr. strancima. Dok ja odem u penziju valjda će ostati još koja, ali nadam se ako Bog da da se vidimo Borivoje ... Puse velike i hvala ti na svim javljanjima i podacima iz meni najdražih županija
 • 16.06.2008. 16:02h

  Član geminiMerlin3 Borivoj, posjeti text \"U vremenu horoskopa\" Chorave, pod kojim sam dopisala još stihova Atomskog skloništa ... za mnoge od nas vrlo aktualni stihovi uvijek
 • 16.06.2008. 16:15h

  Član borivojMerlin3

  pozdravčić...

  dragoj tari, gemini, iridi, mlabos choravo i ostalima... draga gemini, vec sam ti rekao kupi si komad istarske zemlje, posadi kakvo drveće i navraćaj tamo kad uhvatiš vremena. kasnije sagradi kućerak maleni a sladak za sebe i svoje najdraže. biti će sve skuplje i skuplje... navratim u vrijeme horoskopa. pusaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
 • 16.06.2008. 17:40h

  Član geminiMerlin3 radije bih gotovu kućicu, radit ću jednog dana na zamjeni ZG-Istra (uz doplatu, jamačno) puse Borici našem
 • 18.06.2008. 20:19h

  Član borivojMerlin3

  ideja...

  zamisao nije loša. pretočiti iz sfere kreirane ideje i materijalizirati ju, to ti možeš. pozdrav šamanki i velika pusaaaaaaaaaa....

SADRŽAJ UPISAO

Član borivojMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana borivoj dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

STUDENI...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lijep i radostan dan vam želim. Lp

  02.12.2019. 06:52h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  26.11.2019. 06:59h
 • Član vanessavanessa

  ♥*bglavac, hvala također

  24.11.2019. 20:57h
 • Član vanessavanessa

  naišo yahoo♥♥♫♥*♪♫♥♥tko naiđe njemu pusa

  24.11.2019. 20:55h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep dan vam želim. Lp

  23.11.2019. 08:10h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ♥♫♥*♪♫♥♥t

  22.11.2019. 21:40h
 • Član vanessavanessa

  ♥*:))))))))*

  11.11.2019. 16:31h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info