Upisao:

Zemlja

OBJAVLJENO:

Ptice i žice

   Promatrajući ptice na žici (pre)visoke voltaže, palo mi je na pamet pitanje: Kako se ona može šetati po toj žici i nije još ništa, fino stane, odmori se i odleprša dalje? A ja, a mi, ne smijemo ni blizu strujne žice. Pa sam tlačila ljude oko sebe: Zašto ptice mogu stati nožicama na strujni vod, a mi ne možemo? Valjda sam zvučala pomalo ogorčeno, tko zna, al' izraz lica mi je bio zbunjen i htjela sam odgovor kakav ? takav.

   Prvi čovjek kojem sam postavila pitanje, prvo je zastao, kao da se, u sebi, zapitao: Kud nije postavila pitanje zašto ptice mogu letjeti, a mi ne? Odgovor vrlo jednostavan: Nemamo krila! Pa reče: ?Pa vidjela si kakve ptice imaju ?noge?? zaštićene? Te njihove noge štite ih od struje.?

   ?Ama, ne može bit!?, rekoh posve sigurno. ?Ptice su nastale puno, puno ranije od strujnih žica. Kako se to moglo predvidit'?? Naravno, ne sumnjajući u veliku inteligenciju sveopće Božanske ljubavi koje je stvorila sve savršenim, ipak mi se odgovor nije učinio baš logičnim.

   ?Da nemaju tu nožnu zaštitu,? nastavi on, ?sve bi ptice, čim slete, samo popadale sa strujnih žica.?

   ?Hm? I tako bi nestalo ptičje populacije.? Ne, ne, nema smisla. Nije to to.

   Drugi čovjek je opet imao sličan odgovor? zaštitne nožice. Išla sam dalje dosađivat'.

   Treći? razumije se nešto u struju i te strujne krugove? Njega ću pitat'. I upitam. ?E, pa,? reče on ?nije uopće štos u fazi. Faza ti neće ništa ako ne dodirneš nulu. Dakle, ako visiš na strujnoj žici, ne dodirujući podlogu, ništa ti neće bit'. Strujni krug se zatvara kad se faza i nula dotaknu.?

   ?Ah da, a one lete. Ne dotiču tlo. Moglo bi bit'.?

   Odgovor se čini logičnim? i ja odustajem od daljnjih pitanja.

   ?To ti je tako, vjeruj. Možeš slobodno visit' na strujnoj žici, al' se ne dotiči tla.?

   Ma moš mislit'! Evo sad ću!   

 

SADRŽAJ UPISAO

Merlin

1

Smatrate člana Zemlja dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

KOMENTARI

 • 29.07.2010. 16:36h

  Merlin

  2

  eto....vidiš...
 • 29.07.2010. 17:43h

  Merlin

  1

  javi jesi li preživila..:))
 • 29.07.2010. 18:03h

  Merlin

  2

  @sat,jesam preko nekoliko puta ali kad dotaknem tlo tako me potrese da ga izbjegavam....lijepše je u zraku....pusa....:-))))))))))
 • 29.07.2010. 18:49h

  Merlin

  1

  Aha, saturnčice. Moš mislit. Sad ću... zapravo znači: Neću!!! I da, upravo sam saznala da to i ne mora biti dodir s nulom, nego i s nekom drugom fazom. Prekomplicirana priča za mene. Zaboravila... davno sam učila tehnički. :) Al\' tu nam je i ptica, sa svojim neprocjenjivim iskustvima s letenjem... :) A ovo sam našvrljala prije sna, umorna i pospana, a sad, nakon sieste, ne mogu se načudit što sam ovo postavila za članak. Kavu! ... da dođem k sebi... :)))
 • 29.07.2010. 19:06h

  Merlin

  1

  :)
 • 29.07.2010. 19:07h

  Merlin

  5

  znaći li to da je život u zraku FAZA , a na ZEMLJI nula.???:)))
 • 29.07.2010. 20:19h

  Merlin

  1

  E, vanessa, svaka ti čast na zaključku. Iz premisa proizlazi baš to. :))))))))))))))))))
 • 29.07.2010. 21:12h

  Merlin

  1

  evo gledan sliku, čitam, pa se vrnem na autora, mislin tica, nije. zemlja je. opet se vrnem, ima žica ima faza ima nula. nešo fali. ma nije stvar u fazi, ni u nuli, nije u zraku, a nije ni u visuljku. e sad tu ja ništa ne razumin, osin da oni što se za žicu uiti jest vodić, al ne duhovni. eto šta fali - uzemljenje. ovi šta visi pari gromobran, al nije ga još usadilo. pa mu grom rokne di nije tribalo. e sad zemljo, kako ja, ako bi tila visit za probu, da se u tebe uzemljin, jer valjda kako riječ kaže - uzemljiti se triba se nešto u zemlju...a da živ ostaneš. :))))))
 • 29.07.2010. 21:38h

  Merlin

  2

  ajme innocent kojim jezikom ti govoriš...ostani dosljedna jednom dijalektu barem u jednom komentaru... :))))
 • 29.07.2010. 21:45h

  Merlin

  1

  neČu...:)))
 • 30.07.2010. 23:38h

  Merlin

  1

  ti, ti...:))))))

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info