Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1639

PUTA

OD 14.01.2018.

Uoči Valentinova: Istinite tragične ljubavne priče

Uoči Valentinova: Istinite tragične ljubavne priče
I dok se oko nas brojni brakovi i veze raspadaju, ponekad je potrebno zaviriti u prošlost i podsjetiti se kako to izgleda ljubav koja opstaje i traje unatoč svim nevoljama, pa čak i dugo nakon smrti...

Istinite tragične ljubavne priče


I dok se oko nas brojni brakovi i veze raspadaju, ponekad je potrebno zaviriti u prošlost i podsjetiti se kako to izgleda ljubav koja opstaje i traje unatoč svim nevoljama, pa čak i dugo nakon smrti...

Tragične ljubavi inspiracija su pisaca i pjesnika i prije nego što je postojala pisana riječ. No, koliko se čini stvarnih ljubavnih priča isto tako nije nedostajalo, bilo da se radilo o neuzvraćenim, nevinim, strastvenim ili zabranjenim ljubavima. A kako su ostale zapamćene? Njihove priče ostavile su traga na ljudskim životima desetljećima i stoljećima nakon njihove smrti.

Čini se da makar su fizički te osobe već odavno mrtve, njihova ljubav i dalje živi u sjećanjima, zapisima, povijesnim dokumentima, pričama pa čak i fizičkim mjestima i građevinama. Naravno, sve te priče ne treba uzimati „zdravo za gotovo“, jer i povijesne činjenice se vrlo često iskrivljuju, ali činjenica je da su ti ljubavni parovi međusobno dijelili nešto posebno.

Kleopatra i Marko Antonije

Ona je bila egipatska kraljica, posljednja iz dinastije Ptolemejevića, koja je potekla iz redova najviših vojskovođa Aleksandra Velikog, a on je bio veliki vojskovođa, jedan od trojice vojskovođa koji su nakon smrti Gaja Julija Cezara sklopili drugi Trijumvirat, te podijelili Rimsko Carstvo na tri djela. Kleopatra i Marko sreli su se 41. godine prije Krista, na samom početku velikih previranja u Rimskom Carstvu.
Prema navodima Kleopatra je zavela Marka Antonija te su osim ljubavnog i bračnog saveza (iako je već bio oženjen s Oktavijanovom sestrom), sklopili politički i vojni savez.

Oktavijan, jedan od trojice generala iz Trijumvirata, zamjerio je svojem šogoru izdaju, ne samo na obiteljskom nego i političkom planu te je uvjerio senat u izdaju Marka Antonija, kojeg je začarala Kleopetra i proglasio rat 31. godine prije Krista. Marko Antonije i Kleopatra poraženi su od strane Oktavijana te su oboje počinili samoubojstvo, umjesto da budu uhvaćeni.

Heloize i Abelard

Njihova ljubavna priča stara je 9. stoljeća, o ovjekovječio ju je britanski pjesnik Alexsander Pope. Abelard je bio turor Heloize i od nje stariji čak 20 godina. Njihovoj neizmjernoj ljubavi stajao je na putu njezin ujak, koji nije odobravao njihovu ljubavnu vezu. Abelard je ubrzo nakon otkrića njihove ljubavne veze bio uhvaćen i kastriran.

Očajni ljubavnici očito nisu vidjeli drugi izlaz te su odabrali samostanski život, odvojeni jedan od drugog. Od tamo su jedan drugome slali pisma koja su kasnije objavljen kao „Pisma Abelarda i Heloize“. Nikad se poslije nisu vidjeli i pisma su im bila jedina komunikacija.

Ines de Castro i Kralj Pedro



Ljubavna priča između dvorske dame i princa te nasljednika portugalskog trona, započela je još kada je on bio u braku s princezom Konstanzom od Kastilje. Kada je princeza Konstanza umrla 1394. godine, Pedro je želio oženiti Ines, s kojom je već tada imao troje djece, ali njegov otac kralj Alfonso IV od Portugala, nije odobravao brak te ju je protjerao s dvora. Pokušao je princa Pedra nekoliko puta oženiti za „podobniju“ nevjestu, no on je sve ponude za brak odbio, tvrdeći da će jedino oženiti Ines.

Kada je kralj shvatio da ih nikako neće moći odvojiti, dao je ubiti Ines, što je na kraju izazvalo građanski rat između oca i sina. Pedro je trijumfirao, navodno je ekshumirao Inesino tijelo, sahranio ju u kraljevskoj grobnici te ju posthumno proglasio kraljicom, tvrdeći da su se tajno oženili, naravno još za vrijeme Inesina života. Poslije je pokopan pored nje, te čekaju sudnji dan, kada će ponovno ustati o biti zajedno.



Shah Jahan i Mumtaz Mahal

Vjerojatno nema osobe koja nije čula za Taj Mahal u Indiji, veličanstvenu grobnicu od bijelog mramora, koju je u 17. stoljeću dao izgraditi maharadža Shah Jahan za svoju treću i najvoljeniju suprugu Mumtaz Mahal (u slobodnom prijevodu: „Dragulj Palače“), koja je umrla na porodu njihovog 14. djeteta.

Utučen od boli, odmah je započeo izgradnjom grobnice koja je završena 23. godine poslije. Shah Jahan umro je 1666 godine te je pokopan pored svoje supruge, no njegov sarkofag je manji od njezinog, zbog osvete jednog od njegovih sinova. Navodno je Shah Jahanov originalni plan bio da će preko puta rijeke uz koji se nalazi Taj Mahaj, za sebe izgraditi identičnu grobnicu u crnom mramoru te ih povezati srebrnim mostom. Na žalost, to se nikada nije ostvarilo.

Kraljica Viktorija i princ Albert



Iako je brak bio dogovoren, njihova ljubavna priča bila je iskrena. Sklopili su brak 1840. godine, te zajedno imali devetero djece. Albert je umro nakon 21. godine braka, zbog čega se Victoria nikada nije oporavila, iako ga je nadživjela 40 godina. Nakon njegove smrti nosila je samo crninu i živjela prilično povučenim životom. Pokopana je u mauzoleju pored svojeg voljenog supruga, a na vratima piše: „Zbogom najdraži voljeni, konačno ću s tobom počivati i s tobom ponovno ustati u Kristu.“


Napoleon Bonaparte i Jozefina

Kao što je to bivalo u kraljevskim obiteljima, bio je to brak iz koristi, ali tada 26-godišnjem Napoleonu svidjela se šest godina starija, vrlo bogata i ugledna udovica Jozefina. Vrlo brzo započeli su strastvenu ljubavnu vezu, koja je bila uzajamna, unatoč obostranoj nevjeri. Njihov brak, ipak na kraju nije opstao jer mu Josefina nije mogla roditi nasljednika, iako je iz prethodnog braka imala dvoje djece, koje je on usvojio i dao titule. Napoleon unatoč nevjerama navodno nikada nije prebolio Jozefinu.

Andrew Jackson i Rachel Donelson



Ovo je vjerojatno jedna od najmanje poznatih ljubavnih priča a odvila se između 7. predsjednika SAD-a i Andrewa Jacksona i nesuđene prve dame Rachel Donelson.Naime, Rachel je prije braka s Andrewom koji je bio sklopljen 1791. godine bila udana za Lewis Roberta, od kojeg je bila uvjerena da se rastala, no tek se kasnije saznalo da on nije podnio papire za razvod do 1793. godine.

Iako Andrew tada još nije bio kandidat za predsjednika, problemi s razvodom i općenito ženidba s razvedenom ženom, bile su stvari koje su mu se predbacivale za vrijeme predsjedničke kandidature 20-ih godina 19. stoljeća. Rachel nikada nije postala prva dama jer je umrla od srčanog udara dva mjeseca prije nego što je postao predsjednik. Andrew je bio toliko šokiran i ožalošćen njezinom smrću, da se dugo nakon njene smrti nadao da će ponovno oživjeti i vratiti mu se.


Princ Saleem i Anarkali

Princ grada Lahorea (17. stoljeće) koji se danas nalazi u Pakistanu, sin mogulskog cara Akbara i njegove žene Jodhe, zaljubio se u običnu služavku. Kako nije mogao prihvatiti protivljenje svojih roditelja, proglasio je rat protiv svojeg oca i bio poražen. Nakon poraza Akbar je zahtijevao od Saleema ili da se odrekne i preda Anarkali ili da bude ubijen.

Saleem je odabrao smrt, ali Anarkali nije pristala da vidi svojeg voljenog princa ubijenog i umjesto toga, ponudila je svoj život u zamjenu za jednu noć sa Saleemom. Nakon njihove zajedničke noći, Akbar ju je živu zakopao u grobnicu, koja još uvijek danas postoji.

Princ Edward i Wallis Simson



Princ Edward bio je britanski prijestolonasljednik tako dugo dok se nije odrekao svoje titule zbog ljubavi prema dva puta razvedenoj Amerikanki Wallis Simpson. Naime, ubrzo nakon što je postao kralj 1936. godine, abdicirao je i svoj tron prepustio mlađem bratu, ocu sadašnje kraljice Elizabete II. te se oženio s ljubavi svojeg života. Živjeli su povučeno u Francuskoj.


     

www.zena.hr          

     

Sretno vam Valentinovo!

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info