Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1499

PUTA

2021- GODINA IZAZOVA

2021- GODINA IZAZOVA
17.12.2020., održan je vrlo posjećeni webinar (preko tisuću posjetitelja uživo) na kojem sam oslikao jyotish situaciju s Covid19 krizom i, što je najvažnije, njenim mogućim raspletom. Drugi dio webinara posvećen je procesu “razdvajanja svjetova”, a posebice desetogodišnjem razdoblju nakon značajne 2012. godine, koje završava upravo 2021. Slijedi tekstualni prijepis.

2021. – godina izazova

17.12.2020., održan je vrlo posjećeni webinar (preko tisuću posjetitelja uživo) na kojem sam oslikao jyotish situaciju s Covid19 krizom i, što je najvažnije, njenim mogućim raspletom. Drugi dio webinara posvećen je procesu “razdvajanja svjetova”, a posebice desetogodišnjem razdoblju nakon značajne 2012. godine, koje završava upravo 2021. Slijedi tekstualni prijepis.

***
 

JYOTISH, RAZDVAJANJE SVJETOVA I 2021., GODINA IZAZOVA

 
Iako život ide dalje uz i iza krize s virusom, postoji samo jedno pitanje koje je svima na pameti: kada će ovo prestati?

Već se mjesecima odupirem raznim vanjskim poticajima za izradu jyotish analize dolazećeg razdoblja. Unutarnjeg poticaja nije bilo. Vjerojatni razlog za taj raskorak je činjenica da smo se našli u neočekivano turbulentnoj situaciji koju – naglašavam – nije bilo moguće razabrati iz prethodnih analiza.

Štoviše, tamo najesen 2019., sve je ukazivalo na pozitivne vidove godine koja dolazi. Ispalo je sasvim drugačije. 2020. je prvi kandidat za najgoru godinu suvremene povijesti, možda sve tamo od početka Drugog svjetskog rata. Što se dogodilo s godinom iznimnih mogućnosti (tako je 2020. astrološki izgledala prije svog početka)? Jedan dio objašnjenja ponudio sam u članku „Oplela nas repom“ od 19.3.2020.

Jyotish tumačenje uvijek ovisi i od poznatih uvjeta. Ista situacija na nebu protumačit će se različito u slučaju da već postoje naznake krize, naspram slučaja kad takvih naznaka nema. Također, kao što naglašavam prilikom svih jyotish analiza, radi se o mapi puta, a ne o predviđanju događaja. Svatko tko jyotishu pristupi kao gledanju u kristalnu kuglu, unaprijed je pogriješio. Zbog toga, prije nego što išta napišem, uvijek usmjeravam čitatelja da se informira o smislu godišnjih jyotish analiza te o smislu i opsegu jyotisha kao takvog.

Prije nego što pokušam odgovoriti na pitanje „kada će sve ovo prestati“, želio bih istaknuti dvije stvari. Prvo, tijekom dugogodišnjeg rada na jyotishu shvatio sam da postoje situacije koje se jasno i izrazito vide u slici neba. U takvim slučajevima osoba nema baš mnogo izbora – vjerojatnost da će se dogoditi baš to što slika neba kazuje je velika. Tehnički naziv za to je adridha karma ili nepromjenjiva karma. Međutim, postoje situacije koje osoba smatra životnim prekretnicama, a koje se ne vide tako jasno u natalnoj karti. U takvim slučajevima znamo da se radilo o odluci osobe, o novom postupku i stoga, novoj karmi. Takve se situacije označavaju nazivom dridha karma ili promjenjiva karma.

Ako to prenesemo na situaciju u svijetu i činjenicu da nije bilo jasnih naznaka da će 2020. ispasti ovako iznimno krizna, mogli bismo zaključiti da se i ovdje radi o nečemu što je ovisilo o novim postupcima, a ne o nečemu što je bilo neizbježno. Kasnije ću pokušati objasniti kakve su implikacije ove spoznaje na našu situaciju.

I druga stvar koju želim istaknuti je situacija s mnogo duljim i opsežnijim kozmičkim ritmovima s kojima se klasični jyotish ne bavi. Uoči 2012. godine napisao sam knjigu „Razdvajanje svjetova“.

Ako dobro pogledate podnaslov, vidjet ćete napisane godine 2012.-2021. Radi se o razdoblju unutar kojeg bi se taj proces mogao odigrati. Jedan od glavnih razloga za njega, kako je opisano u knjizi, snažna je polarizacija unutar kolektivne svijesti čovječanstva. Svakome je jasno da ovakva polarizacija, ovakva podjela mišljenja i stavova kakvoj svjedočimo ove godine još nije zabilježena tijekom naše povijesti. Jesmo li na pragu stvarnog razdvajanja svjetova, to će ovisiti o godini koja dolazi. 2021. će biti godina izazova, a vjerojatno i godina odluke. Iako kozmički ritmovi o kojima se radi daleko nadilaze uobičajeno praćenje kretanja planeta i vidljivih zvijezda te tako izlaze iz okvira jyotisha, kasnije ću vam reći nešto i o tome.

Toliko za uvod. Da bismo što točnije odgovorili na pitanje kada se nazire kraj korona-patnjama, najprije moramo što točnije odgovoriti na pitanje kada je i kako sve to započelo.

 
KADA JE I KAKO POČELO?

Ponajprije, želim naglasiti da je ovdje riječ o jyotish razlozima, a ne o mišljenjima ili nekim skrivenim ili manje skrivenim informacijama koje bi netko mogao imati ili misliti da ih ima.

Kriza ovakvih razmjera mora se nekako vidjeti u kozmičkim ritmovima. I vidjela se, ali ne 2020. već 2019! Iskreno, kao nekoga tko prati povezanost kozmičkih ritmova s događajima među ljudima, više me iznenadilo što smo 2019. proživjeli gotovo bez ikakvih većih ili značajnijih kriza, nego što je 2020. ispala takva kakva je ispala. Naime, u jyotish analizi 2019. ukazao sam na rijetki ritam dugotrajne povezanosti Šanija i Ketua (Saturn i južni mjesečev čvor).

Njihova prethodna dva susreta bila su povezana s početkom Drugog svjetskog rata (1939.) i velikom nuklearnom krizom (1962.), kada smo za dlaku izbjegli svjetsku katrastrofu. 2019. godinu sam zbog toga nazvao godinom iskušenja. I da se korona kriza dogodila tada, sve bi bilo savršeno jasno. Sada, gledajući unatrag, jasno je jedino to da je prva pojava virusa COVID-19, kako mu i ime kaže, kod ljudi zabilježena upravo tada, 2019. godine. Astrološki, ova zoonoza (da, koronavirusi su zoonoze, dakle virusi čiji su primarni domaćin životinje, a koji uslijed kontakta prelazi na ljude) je vjerojatno taj prvi prijelaz ostvarila u proljeće 2019. Nakon toga je trebalo proći više od pola godine dok se nije rasprostranila dovoljno da izazove sumnje (to je još uvijek završetak 2019. godine), i gotovo godinu dana da se raširi cijelim svijetom.

Globalno širenje podudara se s još jednom pojavom na nebu koja se u jyotishu naziva kalasarpa ili „zmija vremena“. Opasno razdoblje (hodanje po rubu provalije) koje je trajalo do kraja petog mjeseca 2020., što se podudara sa završetkom prvog vala zaraze.

Prije nego što krenemo na moguću budućnost (o kojoj možemo zaključivati učeći iz prošlih povezanosti određenih astročinitelja sa stvarnim događajima) želio bih obraditi pitanje podrijetla virusa.

Svi smo čuli mišljenja o tome da je virus stvoren u laboratoriju. To možemo odbaciti jer koronavirusi su poznate zoonoze. Također, danas ne postoji tehnologija kojom bismo mogli „stvoriti“ virus. Ostaje pitanje modifikacije, dakle, namjernog prtljanja po virusu i eventualnog namjernog puštanja u svijet. Službeni stav je da se radi o prirodnom prijelazu bez ljudske intervencije.

Ako na stranu stavimo sva moguća uvjerenja, informacije i (dez)informacije te se usmjerimo na astrološke jyotish razloge, onda nemamo razloga za podršku teorijama zavjere, a imamo razloga za zaključak da se radi o nesretnom, ali ipak prirodnom prijelazu virusa na čovjeka.

Pokušat ću vam ukratko objasniti metodologiju iza takvog zaključka. Kriza je bila pokrenuta dugotrajnim združivanjem Saturna i južnog mjesečeva čvora. To je nesumnjivi početak. Što je iza nje? Tko „upravlja“ tom krizom? U jyotishu, te se informacije dobivaju od vladara prostora u kojem se krizni činitelji nalaze (vladara zviježđa, znakova – rašija – i takozvanih nakšatri). To je relativno jednostavan postupak, ne zahtijeva nikakvo specifično znanje ni razradu detalja. Napominjem, međutim, da svaka analiza tako počinje: od najjednostavnijih i najočiglednijih činitelja. Oni daju osnovne informacije. Detalje otkrivaju drugi, tanahniji tehnički postupci, ali oni nikad neće ići suprotno od informacija dobivenih grubljim i očiglednijim metodama.

analizi 2019. istaknuo sam vladare krizne situacije – to su Jupiter i Venera (Guru i Šukra).

Ako učimo iz prethodnih kriza, dobit ćemo ovo: 1939. godine, vladari iz sjene bili su ratnik Mars i provokator Ketu. Rat je bio neizbježan.

1962. godine vladari iz sjene bili su strpljivi Saturn i nježni Mjesec. Izbjegli smo konačnu katastrofu, uz napomenu da Mjesec (Ćandra) upravlja i javnošću, a loš Ćandra može značiti i skrivanje informacija, što se definitivno događalo u to vrijeme.

Kad gledamo 2019. i pretpostavku teorija zavjere da je pandemija zapravo plandemija, igrači iz sjene morali bi biti prije svega Sunce (Surja), koji bi govorio o tome da je kriza izazvana od strane moćnika. Također bi mogao u igri biti i Mjesec (ponovno ista stvar kao i 1962. – obmanjivanje javnosti). Mogući igrač koji bi gurao u tom smjeru bio bi i Merkur (Budh), majstor obmana. Međutim, ni jedan od tih činitelja ne pojavljuje se kao bitan tijekom 2019. godine. Umjesto njih tu su Jupiter (koji u svom lošem izdanju predstavlja neznanje), te Venera (Šukra) koja u lošem izdanju predstavlja pohlepu (krajem četvrtog mjeseca 2019. vrhunac tog astro-ritma, Šani/Ketu potpuno združivanje u PurvaShada nakšatri – Šukra, u Strijelcu – Guru). Neznanje i pohlepa, to su igrači iz sjene u pozadini ove krize, a ne moć i obmana.

Imajte na umu da je kod globalnih događaja subjekt čovječanstvo, a ne pojedinci, pa čak ni države ili narodi. Gledano općenito, čovječanstvo svojim postupcima izražava neznanje o svom mjestu unutar prirodnog poretka te pohlepno uzima sve za sebe, ne misleći na ravnotežu. Posljedica našeg načina života je svakodnevni nestanak nekoliko desetaka živih vrsta. Životinjskih je staništa sve manje, a njihovi se brojevi smanjuju. Virusi imaju samo jedan cilj: preživjeti. Kad im ponestane prirodnih domaćina, prilagodit će se i prvom prilikom prijeći na čovjeka. Bilo je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi.

Taj scenarij, koji je logičan i razuman, potvrđen je i astrološkim činiteljima. Naravno, to ne znači da situaciju nisu iskoristili oni koji od nje mogu imati koristi.

2019. je tiho i neprimjetno pokrenula jednu od najvećih kriza u povijesti. Ono što je slijedilo 2020., jednako je tako zanimljivo i može se analizirati na sličan način da bismo dobili informacije o onome što se događa iza scene.

Ponajprije, godina je otpočela kalasarpom (situacija u kojoj su svi planeti s jedne strane neba, u odnosu na os Rahu/Ketu – južni i sjeverni mjesečev čvor). Tu sam situaciju opisao kao opasnu, ali obećavajuću. Budući da nisam znao za opasnost koja se kuhala ispod površine, logično je bilo usmjeriti se prema ovim obećavajućim vidovima tog ritma – energiji, postignuću i uspjesima. Međutim, stvari su krenule u drugom smjeru. Razvoj situacije s virusom uvelike je pod utjecajem Jupitera. Ponajprije, 14.1.2020. kad on ulazi u područje zagrljaja buduće kalasarpe, to čini u Venerinoj nakšatri (potvrđujući tako tumačenja iz 2019.), a sama kalasarpa otpočinje pod vladavinom mjesečevih čvorova koji ponovno ukazuju na djelovanje prirode, a ne na djelovanje čovjeka.

Uzevši zajedno, nema gotovo nikakvih astroloških naznaka za potvrdu teorija zavjere (namjernom puštanju virusa), iako ima naznaka za naknadnu manipulaciju podacima i zlouporabu krize, u konačnici i zbog financijskih razloga. U pozadini svega je loš Jupiter, ili, rečeno svakodnevnim rječnikom – nedostatak znanja.

Tijekom prvog vala pandemije, Guru (koji je konačni uzrok svega ovoga) je u Surjinoj nakšatri, vlade i autoriteti tek u tom trenutku počinju djelovati – za dobro ili za zlo.

Krajem tog razdoblja Jupiter je u debilitaciji, što ukazuje na nedostatak znanja bilo koje vrste. S jedne strane tu su propusti u shvaćanju opasnosti, a s druge strane širenje dezinformacija i poricanje stvarnosti.

Kraj šestog mjeseca donosi olakšanje, Jupiter izlazi iz debilitacije. Priroda čini svoje, stisak popušta. Bolji Jupiter omogućava brzu mobilizaciju znanstvenih snaga i stjecanje znanja o virusu, bolesti, mogućem cjepivu.

Jesen je pod utjecajem retrogradnog Marsa koji nije izravno povezan s najvažnijim događanjima, ali definitivno ne pomaže situaciji, stvarajući dodatne napetosti i psihološke probleme većini ljudi. Očekivano, hladnije vrijeme potiče zarazu, a sredinom jedanaestog mjeseca Jupiter ponovno uzlazi u debilitaciju. Stvari se pogoršavaju i polako se približavamo sadašnjem trenutku.

Što dalje? Koliko još?

 
HOĆE LI I KAKO ĆE ZAVRŠITI?

Točno s početkom nove godine, u petak, 1.1.2021. ulazimo u novu kalasarpu (ovaj put su igrači iza scene Mars i Merkur) koja će trajati do 27.3.2021.

Napomena: Kalasarpe nisu tako rijetke – radi se o relativno čestoj pojavi na nebu. Sada se redaju zbog blizine sporih planeta Saturna i Jupitera. Nakon ove, sljedeća počinje 16.12.2021. i završava 24.4.2022., zatim je oko tri godine bez njih, pa nova počinje u četvrtom mjesecu 2025.

Tijekom prvih mjeseci 2021., Jupiter je u debilitaciji koja završava 6.4.2021. Zbog podudaranja završetka kalasarpe i debilitacije Jupitera, četvrti mjesec najvjerojatniji je okvirni završetak glavnine krize s COVIDOM-19.

Prateći istu logiku tumačenja u gledanju „skrivenih“ činitelja, možemo reći da Jupiter prolazi kroz nekoliko nakšatri koje nažalost ukazuju na manipulaciju informacijama, zbunjenost zbog dezinformacija pa čak i na primjenu sile. Na to ukazuju i vladari kalasarpe.

To znači da sada ulazimo u završnu fazu krize koja će ujedno biti najosjetljivija. Utjecaji „skrivenih“ činitelja počinju se miješati jedan s drugim, „znanje“ je i dalje u lošem stanju. To znači da će se nastaviti ne samo sukobi interesa raznih skupina, već i sukobi uvjerenja onih koji na krizu gledaju sa suprotnih pozicija.

Sličnost 2020. i 2021. je u relativnoj astrološkoj pozitivnosti, što ukazuje na mogućnost za znatne promjene u životima mnogih ljudi. 2020. je mnogima ukazala na prioritete. Ukazala je da sigurnost ne treba tražiti u ispraznosti svakodnevnog življenja. Na cijenu su ponovno došli priroda i unutarnji mir. Iako se to nekima neće svidjeti, činjenica da se tisuće znanstvenika usmjerilo na pronalazak lijeka ili cjepiva za ovaj virus, rezultirat će spoznajama o drugim virusima i potencijalno riješiti probleme koje u prošlosti nismo mogli riješiti.

Na negativnoj strani, sličnost 2020. i 2021. je stiješnjenost između dvije kalasarpe koje se nalaze na njihovu početku i kraju. To znači da sukobe i polarizaciju kojoj smo svjedočili ove godine, možemo očekivati i sljedeće. Također, znam da ne želite to čuti, ali povratak u normalu bez izravne ugroze od bolesti vjerojatno u potpunosti neće biti moguć prije kraja te zadnje, treće u nizu kalasarpe, a to je proljeće 2022. Ipak, ostatak 2021. izgleda dobro, pa će se situacija, nakon turbulentnih prvih mjeseci ipak polako smirivati.

Kao i svaka godina, i ova koja dolazi ima svojih detalja. Za svakog od nas ona će biti ponešto drugačija; za neke uspješnija, za neke baš i ne. Međutim, kao što sam napomenuo na početku, samo je jedno pitanje koje nas u biti zanima, a na njega sam, nadam se, odgovorio.

 
JESMO LI MORALI BAŠ OVAKO?

Na početku sam napomenuo da nejasni znakovi za ovako veliku svjetsku krizu ukazuju na dridha karmu, dakle na nešto što nije moralo biti baš takvo. Drugim riječima, novom karmom, svojim odlukama i ponašanjem situaciju smo pretvorili u ono što je ona danas.

A to smo napravili zbog neznanja (glavni nositelj loših odluka je loše znanje – debilitirani Jupiter.) Neznanje je bilo prisutno na više razina. Ona najočiglednija je nova i nepoznata bolest o kojoj nismo imali dovoljno informacija. Zbog toga je došlo do zbunjenih i neodgovarajućih reakcija i onih koji su izravno odgovorni za upravljanje takvim krizama, a isto tako i običnih ljudi koji su reagirali svakako, od poricanja opasnosti pa do otvorene pobune protiv… ne protiv virusa, nego protiv onih za koje su mislili da ih obmanjuju.

Bilo je tu svega i svačega. Iako svi znamo što je najdjelotvornije u slučaju zaraznih bolesti (staviti ruku ili maramicu na usta kad kašljemo ili kišemo, ne družiti se s bolesnima ili potencijalno bolesnima itd.), takvi su se postupci odjednom pretvorili u filozofsko-društvena pitanja. Maska se pretvorila u simbol porobljavanja, iako nije ništa više od djelomično uspješnog zdravstvenog pomagala. Bilo je (i još ima, i vjerojatno će biti), otvorenih pobuna protiv navodnog „ograničavanja sloboda“; nečeg što bi trebalo biti samorazumljivo u trenucima kad se želi spriječiti širenje bolesti. Jesu li nam Ustavom doista zajamčena prava da zarazimo bilo koga s kim dođemo u kontakt? Pitanje koje ne bi uopće trebalo biti pitanje, a ispalo je da jest.

Nadalje, širile su se (i još se šire) dezinformacije, teorije (zavjere), mišljenja suprotna koliko suprotna mogu biti. Površni duhovnjaci i alternativci jedva su dočekali medicinsku krizu da saspu drvlje i kamenje ne samo na medicinu i farmaciju, nego i na znanost općenito. Religiozni fanatici uporno su tvrdili da njima virus ne može ništa jer će ih Bog zaštititi, pa njima preventivna zaštita nije potrebna. Njima bliski desni populisti i ekstremisti iskoristili su priliku za poticanje njima najdražih „političkih“ akcija – onih na ulici, koje izazivaju nemir i strah. Stvorila se jedna zanimljiva i do sada neviđena mješavina glasova new agera, alternativaca, desničara, teoretičara zavjera i ortodoksnih vjernika koji su se udružili protiv trenutačnog sustava (na što imaju pravo), ali su istodobno pogodovali širenju virusa (na što nemaju pravo).

Vlast se (svjesno ili ne) uključila u taj cirkus, ponekad skrivajući podatke, ponekad povlađujući onima s kojima je bliska i tako dolijevala ulje na vatru nepovjerenja.

Prosječan je čovjek to u čudu promatrao, ne znajući što da misli. Pa je tako svaki taj prosječan, onako po nahođenju, sviđanju ili unutarnjim latentnim sklonostima, odabrao jednu stranu. Svijet se podijelio popola. Strasti se uzburkale. I sad smo tu gdje smo.

Još se uvijek pitate jesmo li mogli bolje? Naravno da smo mogli. Nema nikakve sumnje u to da je zdravstvena kriza mogla već biti iza nas. Umjesto toga, u ovom trenutku mi smo u njenu najsnažnijem zamahu i pitamo se je li to vrhunac ili nije?

Još ću jednom ponoviti: jyotish zaključak iz postojećih vidljivih ritmova je da SMO MOGLI BOLJE, te da je trenutno stanje svijeta rezultat reakcija ljudi na određeni poticaj (dolazak virusa) i predstavlja novu karmu, a ne neki predodređeni utjecaj koji se nije mogao izbjeći.

 
ŠTO SMO NAUČILI?

Na to pitanje odgovor ćemo dobiti u post-korona svijetu, dakle negdje u razdoblju od 2022. pa nadalje. Međutim, budući da je pred nama godina odluke, onda bi bilo dobro ukratko sažeti što smo TREBALI naučiti iz svega što nam se dogodilo.

Prva pouka: JEDINSTVO

Ako nije bilo jasno do sada, sada bi trebalo biti. Ni jedna država, ni jedan narod, nitko pojedinačno, ne može se nositi s globalnom prijetnjom – bio u pitanju virus ili nešto drugo. Svi smo na istom planetu i stoga se kuhamo u istom loncu. Oni koji zazivaju razdvojenost bilo koje vrste, granicama, nacijama i posebice religijom, guraju nas u nove nevolje.

Sile razdvajanja i podjela uspjele su u ovom trenutku unijeti nemir u umove ljudi doslovnom demonizacijom svih napora za ujedinjavanjem. Svatko bi sam, svatko bi sebe stavio na prvo mjesto, stvarajući tako plodno tlo za lokalne diktature, ali i buduće igre dominacije (preživljavanje najjačeg koji će silom eliminirati slabije).

Na široj razini pouka jedinstva odnosi se na cijeli planet i svu raznolikost života na njemu, koju smo kao dominantna vrsta dužni čuvati. Umjesto da se postavljamo kao od nekog postavljeni upravitelji kojima je na umu samo vlastiti interes i profit, trebali bismo se prema planetu i svim živim stvorenjima na njemu odnositi kao prema vlastitoj porodici. U konačnici, kriza s virusom nastala je zbog toga što se ne ponašamo tako.

Druga pouka: EMPATIJA

Empatija izvire iz osjećaja jedinstva i zajedništva. U ovom konkretnom slučaju, pitanje je bilo vrijedi li radi malog broja onih koji će nastradati zbog nove bolesti, žrtvovati ekonomsku dobrobit većine? Odgovor na to pitanje jasan je kao dan i uopće ga se ne bi trebalo postavljati. Isto vrijedi i za pitanje treba li se moja sloboda kretanja ili ponašanja ograničiti zato što će jedan manji broj ljudi zbog toga umrijeti?

Takva pitanja mogu postavljati samo oni koji o slobodi pojma nemaju, a empatija im se izgubila negdje u dubinama sebičnosti i samovolje.

Ako tome dodamo da upravo zbog takvih (i njihova utjecaja na zbunjenog prosječnog čovjeka) zdravstvena kriza traje mnogo dulje nego što bi trebala, empatija izlazi iz okvira plemenitog subjektivnog doživljaja i postaje praktično sredstvo ostvarivanja opće dobrobiti.

Treća pouka: ZNANJE

Kako razlikovati znanje od „znanja“? Astrološki ključni činitelj krize 2020. a i 2021. je Jupiter, čije prvenstveno značenje je – znanje. Znanje je na niskim granama i u tom će se području odvijati najveći broj izazova neposredne budućnosti.

Pokazalo se da je suvremeni čovjek iznimno „tanak“ u tom području. Podložni smo vjerovanjima, strastima i instinktima kojima je lako manipulirati, kao što znaju svi marketinški stručnjaci. To dobro znaju i propagatori religioznih ideja čije je glavno oružje strah (od onog što će biti poslije). Znaju to dobro i teoretičari zavjera koji su posljednjih desetak godina tiho ali vrlo uspješno gradili svoje dezinformacijsko carstvo, također na strahu – ali, mora se priznati, i na opravdanom nezadovoljstvu sustavom.

Glavna će pouka zazvučati pomalo apstraktno, ali je iznimno bitna. Radi se o odgovoru na pitanje: kako znamo to što mislimo da znamo?

2020. je na površinu izgurala mnogobrojne slabosti obrazovanja. Prije svega, to je nerazumijevanje znanstvene metode i pouzdanog stjecanja znanja. Umjesto toga, mnogobrojni su se (polovica nas) priklonili vjerovanjima i nekoj vrsti srednjovjekovnog mentaliteta (na veliku radost onih koji nikad nisu oprostili znanosti što je preuzela svjetiljku znanja u svoje ruke). Guranju lađe znanja u vode prošlosti pridružili su se i mnogobrojni naivni duhovnjaci ističući magijski način razmišljanja, neprovjerene tvrdnje da će ljude molitva ili meditacija ili nešto drugo zaštititi od virusa.

Istinska duhovnost (ne ona religiozna, nego univerzalna, ljudska) nikad ne bi trebala biti protiv znanosti. Ona bi je trebala usmjeravati, kao što je i u određenim trenucima činila, primjerice kod fizičara koji su došli do područja koja izmiču uobičajenim poznatim zakonima i ulaze u područje koje bismo inače nazvali subjektivnim. Znanje o svijesti i o tome što ona može nije suprotno znanstvenim spoznajama. Znanost ima svojih problema, ali isto tako ima i pouzdanu metodologiju. Uz viziju koja dolazi izvan nametnutih ograničenja znanstvena metodologija može se uzdići na neku novu razinu i u sebe uključiti spoznaje, pa i tehnologije koje bi mogle biti sasvim drugačije od ovih današnjih. Ali, to ne znači da se osnove mijenjaju! 2+2 će uvijek biti 4, čak i kad prijeđete u sfere više matematike.

2020. je označena prije svega krizom znanja. 2021. bit će godina kad će se to ili ispraviti, ili će doći do još snažnije polarizacije na crti znanje/uvjerenja.

Zbog toga je 2021. godina izazova, ali bi jednako tako mogla biti i godina odluke.

 
RAZDVAJANJE SVJETOVA

Sada ćemo ostaviti uobičajenu jyotish analizu iza sebe i prijeći u još ezoteričnije područje o kojem sam pisao prije devet godina u knjizi „Razdvajanje svjetova“. To je i dobar primjer kako se znanje o svijesti može upotrijebiti kao nadogradnja znanstvenog znanja. Detaljno objašnjenje paralelnih svjetova i multiverzuma nije moguće u ovako ograničenom prostoru, ali pokušat ću ocrtati glavnu zamisao.

Ideja o paralelnim svjetovima u znanosti dolazi iz takozvane Everettove interpretacije kvantne mehanike. Svaka varijanta nekog događaja koja se mogla dogoditi, zapravo se i dogodila. Kvantna mehanika govori o vjerojatnostima koje su ugrađene u prirodu naše stvarnosti. Hoće li se neka čestica naći na jednom ili drugom mjestu, stvar je vjerojatnosti. Ipak u trenutku promatranja, čestica se nađe na točno određenom mjestu. Taj se događaj zove kolaps kvantne funkcije. Malo promijenjeni uvjeti, drugačiji mjerni instrumenti, drugi promatrači, i čestica je na drugom mjestu. Neobična pojava, ali očito pojava koja pripada temeljnim zakonima našega svemira.

Naravno da je tako nešto uvelo u znanstvenu priču promatrača, subjekt ili svijest, što se mnogim znanstvenicima nije svidjelo. Nje im se svidjela ideja da subjekt svojom odlukom doslovce stvara novi svemir! Još im se manje svidjela ideja da u trenutku odluke zapravo nastaju dva svemira, potpuno identična jedan drugom: svaki kao posljedica drugačije odluke. I, nadalje, najmanje im se svidjela ideja da se to događa svakog trenutka, pa se naš svemir grana u beskonačnost, poput nekog mutirajućeg drveta koje neprestance iz sebe izbacuje nove izdanke, stvarajući novu djecu-svemire.

Ali, matematika je neumoljiva. Everettova interpretacija kolapsa kvantne funkcije neoboriva je, pa multiverzum umjesto univerzuma i dalje stoji na čvrstim znanstvenim nogama.

Malo ljudi zna da se slična ideja već nalazi u nekim tradicionalnim duhovnim znanjima. U Indiji to je ideja drugih svjetova, drugih svemira, koji se nazivaju loke. Prije kvantne mehanike, legenda o lokama mogla se protumačiti samo kao neka vrst duhovnog svijeta, ili možda kao neki fizički planeti u nekom drugom zvjezdanom sustavu ili galaksiji. No, malo pobliže proučavanje ideje o lokama uvjerilo me da tu ima i nečega drugog. Primjerice, postoji zamisao da je odlazak na neku loku (nakon smrti) uvjetovan našim postupcima, to jest karmom. Dublje proučavanje izvornih tekstova koji govore o tome, pobudilo je u meni sumnju u prijevode koji sasvim lijepo mogu značiti da čovjek svojim djelima, dakle karmom, STVARA tu određenu loku, novi svemir, a ne da u nju odlazi. A ako je tako, onda je ideja o lokama sukladna ideji o multiverzumu.

Ukratko, svakom svojom odlukom mi stvaramo novu loku. One postoje jedna kraj druge, u sasvim malim varijacijama. No, ako su odluke mnogobrojne i drastično različite, loke se polako udaljavaju jedna od druge u smislu da postaju neprepoznatljive i sasvim drugačije. U kvantnom svijetu ne postoje kontinuiteti već kvanti, određeni paketi, pa se tako i loke ili svemiri grupiraju po značajkama. U našem su paketu svemiri vrlo slični, razlike su male. Međutim, ako bismo mogli zaviriti u neki drugi paket svemira, razlike bi mogle biti vrlo velike. Primjerice, svi vaši parnjaci u ovom paketu svemira ili loka, mogli bi biti liječnici. Ali, jedna bitna odluka u prošlosti mogla je stvoriti paket svjetova u kojima ste glazbenik, a ne liječnik. Nastanak tog novog paketa svjetova je „razdvajanje svjetova“ u malom.

Pravo, veliko razdvajanje svjetova, nastaje na globalnoj razini kada dođe do velike polarizacije u mišljenjima i stavovima. Prije desetak godina, uoči 2012., kada sam pisao o tome, istaknuo sam polarizaciju kao ključni činitelj tog procesa. Kao što vidimo, 2020. godina je donijela najveću zamislivu polarizaciju u kolektivnoj svijesti čovječanstva.

Zanimljivost je u tome što se takve stvari događaju blizu dugih kozmičkih ritmova. Ritam o kojem je ovdje riječ, a čiji je jedan ciklus završio 2012., dok je drugi otpočeo, traje 26000 godina i uzrokovan je precesijom, kružnim stožastim kretanjem Zemljine osi.

I tu nailazimo na praktični problem: ne možemo učiti iz prošlosti kao što možemo u slučaju klasičnog jyotisha. Ne znamo što se dogodilo prije 26000 godina da bismo to mogli usporediti s ovim razdobljem. Ostaju nagađanja i stjecanje znanja izravnom spoznajom u koju se uvijek može posumnjati. No, upravo je ta izravna spoznaja mene dovela do isticanja otprilike desetogodišnjeg razdoblja (2012.-2021.) unutar kojeg se učinak razdvajanja može u praksi dogoditi u našem svemiru.

S obzirom na ovo što se sada događa, nisam mnogo pogriješio. Razdvajanje svjetova mogućnost je koja zbog snažne trenutne polarizacije postaje vjerojatna tijekom 2021.

 
O KAKVOM SE PROCESU RADI?

Uz ponovnu napomenu da smo u izrazito nepoznatom području, mogli bismo reći da je razdvajanje svjetova na globalnoj razini proces u kojem se jedan paket (kvant) multiverzuma, koji može sadržavati na tisuće sličnih loka, dijeli na dva dijela u kojima postoje bitno različite značajke života, društvenog uređenja ili čak prirodnih zakona. Taj je proces uvijek traumatičan za svaku pojedinačnu loku, pa ga je bolje izbjeći.

Ako taj proces doista otpočne u 2021., kako bismo ga mi mogli doživjeti?

Ponajprije, moglo bi doći do djelomičnog, povremenog ili privremenog raspada strukture stvarnosti. Kao što sam opisao u knjizi, došlo bi do povećanja neobičnih događaja koji prkose poznatim zakonima prirode. Čuda, koja su ranije bila rijetkost, sada bi mogla postati vijesti na stranicama novina, jer će uključivati na stotine ili tisuće svjedoka čije se izjave, fotografije i videosnimci neće moći zanemariti.

Druga pojava koju nisam opisao u knjizi, a koja je više osobna, bit će učestala iskliznuća iz postojeće stvarnosti, takozvani „reality slipout“. Te su se pojave već počele događati tijekom 2020. (iako ih je bilo i ranije). Radi se o zamjeni mjesta s vašim parnjakom koji osobnim odlukama više odgovara ovom svemiru, dok vi više odgovarate njegovom. Iskliznuće je praćeno zadržavanjem svjesnosti i percepcijom promjena. Primjerice, možete se naći u loki u kojoj je sve naizgled isto, ali vi se sjećate nekog događaja kojeg se nitko osim vas ne sjeća. Ili, obrnuto, vi ne poznajete nekoga tko poznaje vas i ima jasno sjećanje o nečemu što ste zajedno proživjeli. Također, može biti i drugih sitnih razlika unutar nove stvarnosti u koju ste uklizali, recimo detalja u kući, boje automobila, odnosa sa susjedima itd.

Takav reality slipout moguć je i inače, ali u vrijeme razdvajanja svjetova (ako do njega dođe), bit će vrlo česta pojava. To se može smatrati dobrom viješću – svatko će se malčice približiti svemiru koji je više sukladan osobnim odlukama.

Ponovno naglašavam, u bilo kojem obliku, razdvajanje svjetova traumatičan je događaj i bilo bi ga bolje izbjeći. U ovom se trenutku mi krećemo prema njemu punom brzinom, ali još nije kasno za kočenje.

Ako želite sigurnost, stabilnost i mogućnost relativno brze (unutar vašeg životnog vijeka) promjene nabolje, onda ćete učiniti sve što je potrebno da bi pouke bile savladane.

Ako u tome uspijemo tijekom 2021., naizgled ćemo se lišiti jednog nesumnjivo zanimljivog i neobičnog vremena raspada stvarnosti, ali ćemo zato značajno smanjiti količinu patnje i povećati mogućnost za život kakav zaslužujemo i želimo živjeti.

 
ZAKLJUČAK

2021. je godina izazova i godina odluke. Posljednja je godina desetogodišnjeg razdoblja preobrazbe nakon 2012. godine i stoga vjerojatno posljednja šansa da se nasilan i traumatičan proces razdvajanja svjetova zaustavi.

Odluka se neće donijeti na ulici, revolucijom ili rušenjem civilizacije. Postoje političke i druge sile koje zloupotrebljavaju očigledne mane sustava, šire nepovjerenje i vuku svijet natrag u srednji vijek, svijet podjela i uvjerenja. Glavna će se „bitka“ voditi upravo na razini povrataka povjerenja u pouzdano znanje. Očigledno je da sustav obrazovanja ne uspijeva prenijeti znanje o metodama spoznaje svijeta, čak ni o znanstvenoj metodologiji, a kamoli o nekim drugim, analitičkim i sintetičkim metodama koje su jednako tako pouzdane. Internet i društvene mreže podjednako su izvor informacija kao i dezinformacija. Na površnoj razini, jedna od najvažnijih stvari koje bi se morale iskristalizirati tijekom sljedeće godine je uspostava pouzdanih informacijskih kanala.

Međutim, nemojte tražiti da promjenu netko napravi umjesto vas ili za vas. Razumijevanje prvenstvenog jedinstva cijele zajednice života na planetu Zemlji je nešto što se mora dogoditi u umu i srcu svakog od nas pojedinačno. Moramo biti sposobni prepoznati one zamisli i postupke koji idu suprotno od toga te promiču podjele bilo koje vrste, od religioznih do nacionalnih. Suradnja među ljudima ne samo da je moguća, nego je i preduvjet opstanka.

Ako ne prepoznajemo zamisli koje tu suradnju ruše, ako se prepustimo razočaranju zbog nekih očiglednih mana sustava u kojem živimo, ako podlegnemo uvjeravanju da nam netko namjerno radi o glavi i tako odbijemo uvidjeti i upotrijebiti snagu koju nosimo u sebi, naš će se svijet urušiti pod teretom polarizacije.

Elementi promjene koja se mora dogoditi kod većini ljudi su, ponavljam, JEDINSTVO, EMPATIJA i ZNANJE.

Nema nikakve šanse da vama bude dobro ako nije dobro vašem susjedu, ili nekome s druge strane planeta. Nema šanse da vama bude dobro ako životinjama i biljkama nije dobro. Planet je jedan, život je jedan. Svaka je podjela umjetna. Iz tog doživljaja jedinstva prirodno izvire empatija. Ne postoje neprijatelji, ne postoji inherentna zloća u ljudima; postoji samo neznanje koje njima upravlja.

Po prirodi sam optimista, a postoje i vanjski znakovi i pokazatelji da ovo o čemu pišem nije utopija. Sile razdvajanja gube snagu; većina ljudi razumije da je suradnja jedino rješenje za probleme koje imamo. Očekujem da znanje, jedinstvo i empatija tijekom 2021. budu sve više prisutni među ljudima. Očekujem i vidljive znakove stabilizacije stanja u cijelom svijetu. Naravno, bit će otpora toj stabilizaciji; dezinformacije će se i dalje nastavljati širiti. I dalje će postojati zavedeni ljudi koji su jednostavno nasjeli na priče na koje ne bi trebali nasjedati. I dalje će postojati sile koje će ih tjerati na nasilje, pa će vjerojatno i toga biti.

Međutim, kao što stara poslovica kaže, najtamnije je pred zoru. 2021. bi mogla donijeti još malo mraka, ali nadam se da će, kako njeni mjeseci budu odmicali, sve više prevladavati svjetlo.

Obično jyotish analize završavam prijedlogom preventivnih mjera, ali u ovom trenutku, mi smo izvan njihova dosega. Polarizacija je otišla predaleko da bi suptilni pomaci u kolektivnoj svijesti ostvareni preventivnim mjerama mogli imati izravan učinak. Ako tijekom godine stvarni događaji ukažu na potrebu, pozvat ću vas da mi se pridružite u nekim od mogućih upaja odnosno preventivnih mjera.

Sasvim je sigurno, međutim, da će tijekom 2021. godine rasti potreba za unutarnjim mirom, kao i za znanjem o svijesti i zakonima koji unutar nje postoje. Zbog toga ću pozvati sve vas da odbacite strah i zabrinutost za budućnost, te da se posvetite istraživanju svijesti. Iskreno se nadam da će praktikanti Integralne meditacije od sljedeće godine moći nastaviti s naprednim tečajevima, te da će se osnovne instrukcije uživo također nastaviti. Ne samo da takva praksa omogućava uklanjanje stresa i opterećenja nastalog zbog svega što nam se događa, već predstavlja i priliku da zaronimo u dubine unutarnjeg mira, otkrivajući tajne vlastite svijesti.

2021. je idealna godina za reset našeg života, nove početke i promjenu u načinu djelovanja. Ljudi su robovi navike (vidjeli smo da nam je najteže palo ograničavanje i ukidanje nekih jednostavnih životnih zadovoljstava) i teško se mijenjaju. Međutim, za uspjeh u post-korona svijetu trebat će vam nove vještine i nova znanja, drugačija od onih koje ste imali do sada.

Znanje o svijesti postat će traženo – postat će ono što u biti i jest: najvažnije znanje koje morate imati da biste bili uspješni i sretni.

Čeka nas zanimljivo razdoblje. Želim vam da sretno dočekate kraj jedne neobične godine i početak druge, još neobičnije, ali iskreno se nadam lakše i vedrije.

Izvor:https://www.adriankezele.com/blog/

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info