Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1100

PUTA

OD 14.01.2018.

VPLIV LUNE IN njenih MEN -II

VPLIV LUNE IN njenih MEN -II
Naše telo je pripravljeno pri pojemajoči luni na aktivnost, na dajanje, oddajanje energije, pri rastoči luni na vdihovanje, načrtovanje, prizanesljivost, zbiranje moči. Z Zemljo se dogaja ravno obratno

IZBIRA LUNINE FAZE

Naše telo je pripravljeno pri pojemajoči luni na aktivnost, na dajanje, oddajanje energije, pri rastoči luni na vdihovanje, načrtovanje, prizanesljivost, zbiranje moči. Z Zemljo se dogaja ravno obratno:

Pri pojemajoči luni tečejo sokovi bolj h koreninam, zemlja je sposobna sprejemati, vdihuje, pri rastoči luni se dvigajo sokovi v nadzemne dele rastlin, vlada obdobje izdihovanja.

Nasvet o prekopavanju nove grede spomladi (delo, ki ga opravimo pred delom z rastlinami): Spomladi prekopljite vsako gredo trikrat. Prvič v Levu in rastoči luni, potem ob Kozorogu in pojemajoči luni in končno še tretjič – najbolje pri pojemajoči luni. Čas tretjega prekopavanja ni več tako važen. Zakaj? Pletje in prekopavanje pri rastoči luni v Levu dviga semena plevela, ki se skrivajo v zemljo, na površino. Enako delo pri pojemajoči luni v Kozorogu skrbi za to, da plevel izgine in se skoraj več ne pojavi.

Osnovno pravilo pri sajenju in sejanju je:

Rastline in zelenjavo, pri katerih uporabni del raste in se razvija nad zemljo, sadimo in sejemo pri rastoči luni ali druga možnost v obdobju lune v padanju.

Zelenjava, ki ima plodove pod zemljo, uspeva dobro, če pri sejanju ali sajenju pazimo na pojemajočo luno. Če to časovno ni mogoče, lahko izbiramo kot drugo možnost obdobje lune v padanju.

IZBIRA ZVEZDNEGA ZNAMENJA

Paradižniki so plodovi in ne listi, korenine ali cvetovi. Torej poiščete za sejanje ali sajenje paradižnika dan ploda – Oven, Lev, Strelec.

Listno zelenjavo (špinača, por…) je najbolje saditi ali sejati v Raku, Škorpijonu, Ribi. Pri glavnati solati naj bo še dodatno pojemajoča luna.

Zelenjava z užitno korenino (zelena, korenje, čebula, redkvica) izberite dan za korenine – Devica, Bik, Kozorog.

Izjema je krompir: obdobje pojemajoče lune je sicer pravi čas za sajenje, toda ne preveč blizu mlaju. Najboljše takoj po polni luni.

Za cvetje je primeren dan cveta – Dvojčka, Tehtnica, Vodnar.

ZALIVANJE IN NAMAKANJE

Popolnoma zadostuje, da posevek ali posajene sadike v začetku dobro zalijemo. Če je trenutno suša, jih lahko zalivamo še nekaj naslednjih dni, potem pa moramo odnehati. Dodatno zalivanje je na naši zemljepisni širini povsem brez pomena. Kajti to razvadi zemljo, napravi rastline trhle in lene, korenine rastejo v površino in nič več v globino, gnoj se odplavlja, plodovi letine so brez življenjske sile. V naravnem ritmu rastlina ve, da je pomembna vsaka kapljica, vzame si, kar potrebuje. Notranja moč take rastline je drugačna, prav tako notranja moč njenega sadeža.

Sobne in balkonske rastline seveda moramo zalivati, vendar ne prevečkrat! Predvsem naj bi jih zalivali na dan lista (Rak, Škorpijon, Ribi). Zalivanje samo v teh dneh popolnoma zadostuje! Rastline, ki potrebujejo več vode, zalivajte večkrat na dan ali mogoče vsak dan, ko trajajo dnevi lista. Odpovejte se zalivanju vsaj na dan cveta (Dvojčka, Tehtnica, Vodnar), ker se z zalivanjem na te dni množijo škodljivci, posebno uši.

ZAPOREDJE PLODOV IN RASTLINSKE SKUPNOSTI

Posebno pomembno je zaporedje nadzemnih in podzemnih plodov, ki sledijo vsako leto izmenjaje: letos nadzemni, naslednje leto podzemni.

Posebno ugodne rastlinske skupnosti:

korenje pri čebuli, paradižnik pri čebuli, paradižnik pri peteršilju, solata pri redkvicah, grah pri zeleni, krompir pri vseh vrstah zelja.

Ugodne rastlinske skupnosti:

Kumare so dobre sosede z: visokim fižolom, čebulo, zeleno, rdečo peso, peteršiljem, glavnato solato, kolerabo, vrstami zelja, nizkim fižolom.

Krompir je dober sosed z: nizkim fižolom, špinačo, kolerabo, koprom.

Zelena je dobra soseda z: nizkim fižolom, špinačo, čebulo, visokim fižolom, paradižnikom, porom, kolerabo, vrstami zelja, kumaricami.

Peteršilj je dober sosed z: redkvico, kumaricami, paradižnikom, čebulo.

Paradižnik je dober sosed z: zeleno, špinačo, čebulo, peteršiljem, vrstami zelja, kolerabo, glavnato solato, porom, nizkim fižolom, korenjem.

Špinača je dobra soseda z: visokim fižolom, paradižniki, jagodami, kolerabo, korenjem, krompirjem, vrstami zelja.

Glavnata solata je dobra soseda z: visokim fižolom, nizkim fižolom, paradižniki, čebulo, redkvico, redkvijo, koprom, grahom, kumaricami, jagodami, korenjem, vrstami zelja, porom.

Čebula je dobra soseda z: jagodami, kumaricami, peteršiljem, glavnato solato, paradižniki, kolerabo.

Jagode so dobre sosede z: vrstami zelja, korenjem, porom, redkvijo, redkvicami, glavnato solato, špinačo, čebulo.

Posebej neugodne skupnosti:

Fižol ob čebuli, zelje ob čebuli, krompir ob čebuli, rdeče zelje ob paradižniku, peteršilj ob glavnati solati, rdeča pesa ob paradižniku, paradižnik ob grahu, grah ob fižolu.

PRESAJANJE LONČNIC IN VRTNIH RASTLIN – SADIKE

Rastlino presadimo v obdobju rastoče lune, lahko pa tudi pri luni v padanju (Dvojčka do Strelca).

Celo staro drevo lahko presajamo v obdobju lune v padanju, dnevi Device. Seveda pa je pri presajanju samo po sebi razumljivo, da presajamo le spomladi in jeseni.

Tudi za sadike je čas rastoče lune in lune v padanju zelo primeren. Dnevi Device so za to najboljši. V jeseni pa upoštevajte pri sadikah tudi obdobje pojemajoče lune.

ZATIRANJE PLEVELA IN ŠKODLJIVCEV

Vemo, da so mnoge rastline, označene kot »plevel« - regrat, kopriva, marjetica… pri različnih zdravstvenih težavah nadvse uspešna zdravilna zelišča. Obenem izdatno pomagajo, ko trohnijo, da se znova vzpostavi biološko ravnovesje izčrpanih tal. Prav tako so škodljivci tudi koristni – morda ne za nas, so pa za celo vrsto živali. Kdor noče ubijati narave, naj se zato najprej vpraša: »So to resnično škodljivci?« In če ste prišli do zaključka, da morate proti njim nekaj storiti, pride na vrsto vprašanje: »Zakaj so se pojavili?«

Dober ukrep proti množičnemu pojavu je vzgoja v zaporedju plodov. Rastline z užitnim nadzemnim delom naj sledijo rastlinam s podzemnimi plodovi in obratno.

S tem, ko prekopavate, sadite, plevete in zalivate v času neugodnih vplivov, pripravljate gojišče za nepotrebne škodljivce.

ZATIRANJE ŠKODLJIVCEV

Velika prednost je, če si lahko rastline med seboj pomagajo in tako lahko same obvladujejo škodljivce. Pri spodnjih »protisredstvih« pazite, da sadite vsa zelišča v obdobju rastoče lune, vse čebulnice pa pri pojemajoči luni.

Če so navedeni izvlečki, potem ravnajte tako: Pred polno luno namočite prgišče izbrane rastline v 10 l mrzle vode. Izvleček naj stoji 24 ur, potem ga polijte nerazredčenega po zemlji v območju korenin, okoli stebla prizadete rastline (nikoli po steblu, listu in cvetu!). Pri pojemajoči luni mora izvleček stati 2 x dalj. Če vam ostane kaj izvlečka, je razredčen še več dni lahko odlično gnojilo!

Škodljivci

Pomaga proti škodljivcem

Kapusov belin

Meta, žajbelj, paradižnik, timijan, divji pelin

Listne uši

Pikapolonice, kapucinke (še posebej pod sadnim drevjem), izvleček iz kopriv

Pršice

Maline

Listarica

Vratič (lat. Tanacetum vulgare)

Bolhači

Bezgov izvleček, pelin, meta, čebula, česen, solata

Mravlje

Sivka, motovilec, vratič, pokopljemo ostanke rib

Miši

Česen, cesarski tulipan, pasji jezik (lat. Cynoglosum), medena detelja

Rja, peronospora

Česen, drobnjak, bazilika

Korenčk. muha

Čebula, žajbelj

Glivične bolezni

Drobnjak, preslica

Plesen

Čebulnice

Krt

Pri rastoči Luni z orodjem ali roko odstranimo vrhove krtin - odkrijemo luknjo

Z nekaterimi izjemami velja grobo pravilo:

Za vse ukrepe pri uničevanju škodljivcev je primerna pojemajoča luna.

Škodljivcev, ki živijo v zemlji, se najbolje lotimo na dan korenine (Bik, Devica, Kozorog).

Nadzemne škodljivce uničujemo v Raku, pa tudi Dvojčka in Strelec sta primerna.

Včasih pomaga, če rastlino korenito obrežemo. To moramo storiti vedno pri pojemajoči luni v IV. Četrtini, najboljše pa ravno ob mlaju. Običajno si rastlina potem opomore.

Ta navodila naj bi predvsem pomagala, da začnemo počasi drugače razmišljati: proč od »hitro učinkovitega«. Ravnajte se po danem seznamu in pazite naslednje leto na pravilne rastlinske skupnosti. Tako ne boste nikoli v skušnjavi, da bi segali po strupih.

Izjema je boj proti polžem. Najboljši čas je obdobje rastoče lune v Škorpijonu. Zberite kar se da veliko lupin surovih jajc. Zdrobite jih na drobno pri pojemajoči luni (pri rastoči se lupine ne drobijo in niso ostre). Drobce raztrosite po celi gredi okoli rastlin pri rastoči luni. Pred tem moramo seveda pobrati polže, ki so že zlezli na gredo. Če bi trosili lupine pri pojemajoči luni, jih naslednji dež odplavi v zemljo.

To uspešno sredstvo je odpovedalo pri invaziji polžev v zadnjih letih. Tu je pomagalo le pobiranje polžev v dežju, ko pridejo le-ti na dan. Vendar upoštevajte nasvet ponovno naslednji mesec v Škorpijonu.

Dobra sredstva so še: lesni pepel, žagovina, rastlinske skupnosti s česnom, čebulo, žajbljem, kapucinkami. Polži so tudi prava poslastica za krastače in žabe. Če jih želimo naseliti, tega ne smemo izvesti v torek ali petek (to sta neugodna dneva za premeščanje katerekoli živali – nakup ali selitev), če lahko izberete, naj bo pojemajoča luna, kar pa ni nujno. Važnejše je, da tega ne počnete v znamenjih Raka, Leva, Bika ali Ovna.

Tudi jež je polžev naravni sovražnik. Ježa privabi vrt z jesensko kopico dračja. Le-tega nanosite v obdobju pojemajoče lune, ker potem ostane lepo suh. Za ježa je dober tudi kup pograbljenega jesenskega listja, tako lahko brez škode preživi zimo. Tudi listje moramo grabiti v obdobju pojemajoče lune (ne v znamenjih Raka, Škorpijona in Rib).

ZATIRANJE PLEVELA

Zelo pogosto živita plod in plevel na njivi v sožitju, ki omogoči, da se ohrani kvaliteta zemlje. Zanimiva trditev je, da lahko določene zdravstvene motnje, ki so posledica enostranske prehrane z monokulturnimi rastlinami ozdravimo ravno s »plevelom«, ki ponavadi raste skupaj z njimi na polju.

Pravi čas za puljenje plevela je obdobje pojemajoče lune, najboljši dnevi v znamenju Kozoroga. Paziti pa moramo, da ne poškodujemo koristnih rastlin, ker lahko sicer tudi izginejo. Končno lahko oplevemo grede v pojemajoči luni v jeseni. To je zelo dobra priprava za naslednje leto.

Posebni dan je 18. junij dopoldne do 12.ure (oz. do 13. po poletnem času). Vsi grmiči in plevel, ki ga odstranimo v teh nekaj urah, ne zrase ponovno, strohnijo celo korenine.

OBREZOVANJE RASTLIN, ŽIVIH MEJ IN DREVES: Pravi čas: Za oblikovalno obrezovanje rastlin je ustrezno obdobje pojemajoče lune; druga možnost je obdobje lune v padanju (Dvojčka do Strelca). Pri pojemajoči luni potujejo sokovi v notranjost, zato rastlina ne more »izkrvaveti«.

OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA: Pravi čas za redčenje vej sadnih dreves in grmičevja z izrezovanjem je obdobje pojemajoče lune, najboljši so dnevi ploda (Lev, Strelec, Oven). Druga možnost: obdobje lune v padanju (Dvojčka do Strelca) – isto kot pri živih mejah.

Najbolj neugodno je obdobje rastoče lune in dnevi lista (Rak, Škorpijon, Ribi). Drevo izgubi preveč soka, plodovi zakrnijo v rasti – pozno ali sploh ne dozorijo. Če bi obrezovali ob polni luni v znamenju Raka, verjetno drevo ne bi preživelo!

CEPLJENJE: Pravi čas: V obdobju rastoče lune, najbolje blizu polne lune in na dan ploda (Oven, Lev, Strelec).

ZDRAVILO ZA BOLNE RASTLINE IN DREVESA, ki skoraj nikoli ne odpove: Pravi čas: Vsa drevesa in rastline, ki nočejo več rasti (kržljave in bolne), lahko uspešno ozdravimo, če jim odstranimo vršičke pri pojemajoči luni v IV. četrtini, še boljše pa ob mlaju. Vršiček odrežemo tik nad kakšno stransko vejico, ki se nato vpenja navzgor in je primerna za nov vrh.

DNEVI DEVICE – DELOVNI DNEVI (v rastoči luni od marca do septembra, v pojemajoči luni od septembra do marca): To je najboljše znamenje za sejanje in sajenje, pa tudi ostala dela opravimo uspešno.

Na dan Device presajene lončnice, bodo zelo verjetno postale prelepe, zdrave balkonske rastline. Potaknjenci se v jeseni hitro vkoreninijo.

Tudi trava posejana v rastoči luni na dan Device bo prava paša za oči, vendar so za travo skoraj ugodnejši dnevi Leva v rastoči luni. Na vsak način: rastoča luna!

Velika izjema pravila Device je glavnata solata! Če jo sejemo na dan Device, gre v cvet. Tudi Strelec je slabo znamenje za sajenje solate.

Pravila za listno zelenjavo (solata, špinača, zelje…) so drugačna. Sejemo in sadimo pri pojemajoči luni, najbolje na dneve Raka.

Tudi za sajenje živih mej in obnovo vrtnih ograj so najbolj ugodni dnevi Device, vendar naj vlada pojemajoča luna ali mlaj. Zabiti stebri trdno stojijo sami od sebe. Pravilo velja za postavljanje vseh drevesnih opor, pojemajoča luna jih učvrsti – lahko to opravljamo v jeseni ali zgodaj spomladi.

KAKO HRANIMO (GNOJIMO) RASTLINE: Preveč gnojenja preprečuje normalno tvorbo korenin. Praviloma potrebujemo mnogo manj gnojila, kot si mislimo – in še prav posebej je to res, če pazimo na pravi čas za gnojenje. Dober kompost in hlevski gnoj sta še vedno neprekosljivi gnojili, posebej za sadno drevje.

V redkih primerih je možno gnojenje celo popolnoma opustiti – mogoče se skriva v tem temelj kmetijstva naslednjega stoletja? Lahko poskusimo: tla obdelujemo v vsakem obdobju mirovanja rasti – in samo tako dolgo, dokler so tla topla in samo do globine, do katere sega toplota. Pri rastoči luni obdelujemo plitko, pri pojemajoči globlje. Ta metoda samodejno omogoča, da pridejo tla »v stik« z vsemi 12 zodiakovimi energijskimi impulzi.

Pomembno je opazovanje v naravi: v času pojemajoče lune, takoj po dnevu polne lune, lahko zemlja sprejme veliko več tekočine kot v obdobju rastoče lune. Če je le mogoče, naj bi opustili gnojenje pri rastoči luni. V tem primeru obremenjujemo le talno vodo!

Pravi čas: Če je le mogoče ob polni luni ali v obdobju pojemajoče lune.

GNOJENJE CVETLIC: Razen na pojemajočo luno moramo paziti še na ustrezne dneve lista – Rak, Škorpijon, Ribi.

Cvetlice s slabimi koreninami lahko dodatno gnojimo še v dnevih korenin – Bik, Devica, Kozorog.

Tiste, ki nočejo več prav bogato cveteti, oskrbite v dnevih cveta – Dvojčka, Vodnar, Tehtnica. Vendar, ne prevečkrat, ker postane to vabilo za uši!

GNOJENJE ŽITARIC, ZELENJAVE IN SADJA: Pravi čas: dnevi ploda (Oven, Strelec), tudi tu pri pojemajoči ali polni luni. Dnevi v Levu niso tako ugodni za gnojenje, ker se v teh dneh tla in rastline dodatno izsušijo. V Levu umetnih gnojil ne smete uporabljati! Lev je najbolj »ognjeno« znamenje.

KOMPOSTIRANJE – NARAVNO RECIKLIRANJE: Ustrezno mesto za kompost naj bo v polsenci, zaščiteno pred vetrom. Približno 10 cm globoko morate zrahljati tla na površini, ki jo bo pokrival kompost. Za približno 10 cm debelo podlago je najbolj primeren suh material, ki dobro vpija vlago (suha pokošena trava, drobno narezane veje in slama. Podlago pokrijemo z rahlim voluminoznim materialom – tla ne smejo biti betonirana, pokrita s folijo ali kako drugače nepropustna. To bi povzročilo le gnilobo in zastajanje vode in bi zaprlo pot deževnikom.

Pri pojemajoči luni napravimo okvir iz desk in nastavimo začetek kompostiranja, močno poteptamo pri rastoči luni, najbolje nekaj dni pred polno luno. Druga možnost za začetek kompostiranja je tudi obdobje lune v padanju. Če upoštevamo te vplive, vse strohni.

Sedaj lahko začnemo z nalaganjem plasti – nalagajte rahlo, plast za plastjo. Bolni deli rastlin, pleveli s korenino, ostanki kuhanih jedi ne spadajo na kup komposta!

Na dan zemlje (Device najbolj, pa tudi Bik ali Kozorog) je zelo ugodno, če dodamo biološke snovi za pospešitev trohnenja – kameno moko.

Grobo pravilo pri nalaganju plasti: suhe snovi na vlažne, debele kose na drobne.

POBIRANJE PLODOV, SHRANJEVANJE IN KONZERVIRANJE: Pravi čas za pobiranje plodov, predelavo za podaljšanje obstojnosti, hranjenje v shrambe in kleti je obdobje lune v dviganju (Strelec do Dvojčkov). Za žetev in skladiščenje žitaric, pobiranje in hranjenje zelenjave in krompirja so najbolj primerni dnevi Ovna.

Vkuhavanje marmelade je prav tako ugodno pri luni v dviganju. Trajnost je daljša in lahko se odpovemo sredstvom za želiranje.

Izjema so dnevi Rib: kar poberemo v teh dneh, moramo takoj porabiti. Ta čas ni ugoden za spravljanje sadja in zelenjave – pridelek dobi plehek okus, rado vse segnije.

Na vsak način pa se morate izogniti pri pobiranju, shranjevanju in konzerviranju dnevom Device. In tudi Rak ni za to posebno ugoden.

Plodove, sadje in zelišča, ki jih mislimo sušiti, moramo vedno nabirati v obdobju pojemajoče lune.

Police v kleti čistimo le pri pojemajoči luni (pri znamenjih zraka ali ognja).

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Zanimive informacije - VPLIV LUNE IN njenih MEN VPLIV LUNE IN njenih MEN -III